Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jeannouvel

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egykori Szovjetunió ma is fellelhető nyomati bemutató sorozat második része következik. Az előző részben megnéztük a Lenin-szobrok helyzetét a térségben. Mára egy olyan témát választottam, amihez, Leninnel szemben, minden poszt-szovjet országban a mai napig lehet anyagot találni (ennek…..
jeannouvel 2014.01.13 22:42:52
Ami az elmúlt húsz évben Dobogókőn történt, az számomra így nem hozható párhuzamba Pannonhalmával semmilyen vonatkozásban.
Egy identitás keresésből táplálkozó ezoterikus, misztikus zavarosság mint társadalmi jelenség és a katolikus egyház megújulási törekvései?
„ugyanannak a korszellemnek és szabadságnak a populáris kultúrában megjelenő formája amely – mindezzel párhuzamosan – Pannonhalma átírásához, megújulásához is vezethetett.” ????
Talán a szabadság szó sem helyes ebben az állításban.
Pannonhalma az elmúlt 50 évben is sajátos kiváltságokat élvezett. Amennyiben akkor támadt volna az atyákban az a szándék, hogy újragondolják és megújítsák 996 óta regnáló szent helyüket,megtehették volna.
Pannonhalma zárt hely, elsősorban szerzetesi közösség és csak másodsorban populáris nyitottságú tér ./Ezt minden látogatóval(csak csoportban látogatható a Főapátság!)közlik az apátságot bemutató vezetők./
“ Mindkét esetben a spirituális terek iránti igényt, s annak radikálisan eltérő következményeit látjuk”
A spirituális tér iránti -szigorúan zárt közösségű szerzetesi - igény közel ezer éve fennáll egy történelmi vallás keretein belül, egy szerzetesrend liturgikus életének keretet adó templomban, ahol nincs össznépi misézés, de van Vigília és Laudes, Konventmise, Napközi imaóra és Vesperás .A hívek spirituális igényeit a település Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemploma elégíti ki. Most is, meg húsz éve is egyfolytában.

“Dobogókőn a korszak szellemi hordalékai, az álnépi giccs komor ellenkultúrájának, a tudatlanság etoszának érzéki, érzelmi hisztérikus válaszai vették át a hatalmat a kiváltságos (?) turisták világa felett. “

Ez a mondat bármilyen alapvető igazságokat hordoz, bár a kiváltságos turisták inkább a bencések kiváló borait szürcsölik az Apátság Viator éttermében, hogy hozható össze azokkal a folyamatokkal, amik most Pannonhalmán történnek?
“Pannonhalma egy nagy hagyomány újraírásának kivételes pillanata egy kivételes térben, “
Nos ez az újraírás az, ami nehezen értelmezhető vizualitásában,mert nem érzékelhető egy nagy hagyomány újraírása.Mi is lenne az pontosan?
Meglehet ezért is disszonáns a minimalizmus megjelenése egy katolikus egyházi újjáépítésnél Európában és ez igaz sok egyéb templomépületre is, mert a minimalizmus szemantikája nem találkozik az egyház jelenkori eszmeiségével. Itt most nem akarnék (és tudnék) messzemenő valláselméleti fejtegetésekbe bonyolódni, de tudjuk a hírekből, hogy a katolikus egyház miként vélekedik a születésről, a papi nőtlenségről, a nők szerepéről és egyéb társadalmi kérdésekről.
A minimalizmus, a végletekig vitt indusztriális egyszerűség, ami sokszor már csak egy pózba merevedése az egyszerűségnek, hogyan fejezi ki ezt a gondolkodás és felfogásbéli történelmi konzervet?
Mindent egybevetve számomra nem egyértelmű ez a párhuzam,de megkísérlem elolvasni az egész művet,hátha bennem van a hiba és nem értek semmit.
Tiszteletem György Péternek a tudós embernek,de erős indulati töltésű megállapításai mintha mást fejeznének ki,mint Dobogókő és Pannonhalma korszellemből eredő “párhuzamai”.
Pedig jó lenne mindkét jelenségről beszélni külön-külön.
jeannouvel 2014.01.17 19:43:06
@mB:
Az indusztriális itt nem rosszallást kifejező jelző, éppen ellenkezőleg, a minimalisták legjobb alkotásai az építészetben
egy nagyon magas szintű technikai(indusztriális) hátteret feltételeznek.
A geometriai alapformákig való letisztítása(feldolgozása) az anyagnak így a legmeggyőzőbb.
Az ónix berendezési tárgyak éppen ezt demonstrálják.
Melyek:
“ a személyesen a bányából elhozott, kézzel (is) megmunkált monolitikus kövek “
Bevallom nem tudtam, hogy az atyák elutaztak egyenesen Iránba, ahonnan az ónix tömbök származnak.
( Egy Carrarai kőkereskedésen keresztül. A kézi megmunkálás külön érdekelne közelebbről.)
Apropó van valami nagy eszmei, sőt teológiai ki nem használt potenciál abban,
hogy siita muzulmán perzsa testvéreink az Úrban bányásszák hatalmas JCB-ken mozgatva ezeket az impozáns köveket,
amelyek majd egy puritán-metodista gazdag angol családba született - korábban zen buddhista szerzetesi álmokat dédelgető - dizájner jóvoltából
a bencés katolikusok magyar fellegvárát töltik meg mélykeresztény liturgikus tartalommal.

Egyébként a minimalizmus - “semmit létrehozni-valamiből” Perrault- i vagy a Mies- i “a kevesebb többet jelent” gondolat és sorolhatnánk az érveket a villa Tugendhat csodás ónix faláig, amit Mies tervezett, meg hogy a geometriai forma közös tapasztalaton alapul és az milyen szép – alkalmazva éppúgy lehet jó, mint nem jó, mint minden stílusbeli döntés.
Pannonhalmán - odamenve, újra nyitottan, többször is megszemlélve - nekem nem jön be. Ez természetesen egy vélemény.
São Paulo egyik szofisztikáltabb, kertvárosi kerületében, egészséges távolságra a belváros burjánzó felhőkarcolóinak monolitjaitól építette fel saját álomkunyhóját a venezuelai származású építész/designer Pedro Useche. A környék természetes vegetációja tálcán…..
"Semmi sem örök, csak az ideiglenes megoldás" Cikksorozat a Moszkva térről Az előző részekben áttekintettük a tér történetét a második világháborúig és utána, majd bemutattunk egy 1984-85-ös pályázatot. Most pedig az elvetélt felújítási kísérletekkel…..
Végre egy jó hír: a jó öreg magyar ugarról származó régi (vagy annak tűnő) vidéki cuccok kezdenek divatossá válni a tengerentúlon. Az atlantai Europe2You nevű cég arra specializálódott, hogy régi és új bútorokat, lakberendezési és konyhai kiegészítőket visz…..
Mivel közeleg október 23-a és szerencsére idén is hétköznapra esik, újabb hosszú hétvégének nézünk elébe. Az ország ilyenkor két részre szakad (nem, nem az ünnepi megemlékezésekre gondolok), az egyik fele útnak indul wellnessezni (erről lásd korábbi posztomat), a másik fele…..
Először is elnézést a hosszúra nyúlt szünetért, de a "szerkesztőség" teljes létszámban (mind a ketten) a vizsgázással volt elfogalva az elmúlt napokban. Cserébe viszont igazi csemegét tárunk ma a kedves olvasó szeme elé, ráadásul közkívánatra feltettük a képeket…..
Mi is régóta tervezzük megírni, és az index.hu megmondom-a-tutit-a-művészetről blogja is megtalálta a Dob utcai új beépítést, majd írt róla egy roppant színvonalas cikket. Szeretjük az illeszkedik-nem illeszkedik, régi-új hiriget, igaz? Sokan reflexből görcsöt kapnak, ha…..
 A hetedik kerület az áron alul eladott épületekkel, ledózerolt régi házakkal, és a helyükbe felhúzott igénytelen panelekkel betonozta be magát az építészeti közbeszédbe, úgyhogy amikor a Dob utcában megpillantottam a sárga és fehér falanszter, akkor egyből páradús…..