Regisztráció Blogot indítok
Adatok
THeyHo

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor egy ismerősömnek elmeséltem, hogy "Csak a tesztemen keresztül" címmel indítunk blogot, akkor rögtön azt kérdezte, hogy lesznek-e selypítő meztelen lányok, mert különben mi értelme van a „csak a tesztemen keresztül” vicces kifejezésnek. Röviden: nem…..
THeyHo 2009.05.11 14:28:28
@brslc: "legjobban a program írója tudja tesztelni a programját"

Ezzel vitatkoznék. Egy üzleti elemzőnek, vagy szoftver tervezőnek át kell gondolnia már tervezéskor, hogy milyen helyzetek állhatnak elő, s azokat hogy kell kezelni.
A programozók sokszor úgy járhatnak, mint aki - mindig ugyanazon az ösvényen haladva - századszor követi el ugyanazt a hibát.
Persze nemrég egy ismerős elemzőnél is találkoztam olyan- magára az alaproblémára való - gondolati beszűküléssel, ami nagy mértékben rontotta a tesztelés hatékonyságát.
A feladat szerint késleltetni kellett egy választ, és az illető jónak ítélte a teszteredményeket, miközben kiderült, hogy a fejlesztés eredményeként az azonnali válaszok is késleltetve vannak. :(

Az is tény, hogy a megoldás (programozás)pontos ismeretében lehetséges meglátni veszélyes pontokat.

Véleményem szerint a különböző gondolkodási mód, az absztrakciós szintek különbsége hasznos lehet tesztelésnél. Legyen több szerepkörben tesztelés.
Itt megjegyezném azt is, hogy a követelmények elemzői munkával gyűjthetők, a teszt pedig a követelményeknek való megfelelőség ellenőrzése. Nem véletlenül vannak feketedoboz tesztek.

De lenne egy másik kérdésem, hátha Ti tudtok egy frappáns választ:
Egy teszt "látóköre" vagy "hatóköre" meddig kell hogy terjedjen, és miből állapítható meg ez a kör.
Ez a hatókör hogyan változik a tesztelő szerepkörétől függően?

Bocs a kissé csapongó hozzászólásért....
THeyHo 2009.05.11 14:50:02
@Verhás Péter: A címhez én is gratulálok, és kapcsolódom egy szóviccel hozzá, és a saját előző hozzászólásomhoz is (a pöszítő lányok engem is megihlettek):
nem szabad, hogy munka közben túlzottan megnövekedjen a teszt-oszteron szint, mert attól könnyen szűkül a gondolkodás a követelmény szerinti pozitív elvárt eredményekre, és kimarad a "mellékhatások" alapos tesztelése.