Regisztráció Blogot indítok
Adatok
irisorai

1 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"az asszony mikor szűl, szomorúságban van, mert eljött az ő órája: de mikor megszűli az ő gyermekét, nem emlékezik többé a kínra az öröm miatt, hogy ember született e világra.sírtok és jajgattok ti, a világ pedig örül:ti szomorkodtok, hanem a ti szomorúságtok örömre…..
w A fehér kocka 2006.11.28 03:35:00
A spanyol választási rendszer, és most már az ukrán is, tartalmaz egy lehetőséget azoknak, akik az induló pártok mindegyikét utálják. Mármint azon kívül, hogy otthon maradnak. Ez a fehér kocka: a mindenkinek a kurva anyját. Az „egyiket sem” opció. A votos en blanco…..
irisorai 2009.05.18 07:56:42

Úgy gondolom, az eltelt két és fél év alatt nemhogy nem változott pozitívan a rendelkezésre állók mezőnye - még ha új pártok, "erők" is tűnnek föl -, sőt: értelmes ember számára a politikai kiábrándultság és az "above" hiteltelensége, vállalhatatlansága és alkalmatlansága minden eddigit felülmúl.
Nagyon sajnálom, hogy júniusban a véleményemet, amit a NOTA tökéletesen kifejezne, nem tudom demonstrálni, hogy a hasonlóan gondolkodók véleménye nem látszik majd egységesen, hogy össze lesz mosva azokéval, akik tényleg minden ok nélkül szarnak demokratikus felelősségükre, de legfőképpen azt, hogy azok, akik talán a legfüggetlenebb, leginkább megalkuvást nem tűrő, de mégis a legaktívabb politikai hozzáállásuk és szellemi potenciájuk révén igazi mércét és lökést adhatnának, azok nem tudnak konstruktívan hozzájárulni a politika megtisztulásához. A NOTA ugyanis a lehető legkonstruktívabb eszköz egy felelős polgár számára, ha azt akarja, hogy képviseljék, de úgy látja, hogy nem képviselik, méghozzá azért, mert nemcsak negatív üzenet a fennálló elitnek, hanem napnál világosabb felhívás egy új elitnek potenciális keringőre. Tehát ennek hasznossága nem rövidtávú: legfőbb erénye nem az a kettő-négy-nyolc százalék amit "elvesz" ez elől vagy ami által "hatalomra segíti" azt, hanem az, hogy egy viszonylag pontos bázist mutat, a politikai űrt patikamérlegen teszi az asztalra a jelentkező számára. Ez pedig az egyik legnagyobb ösztöke a demokratikus pártfluktuációnak, pontosabban a közéletbe való betörésre való törekvésnek.
Az, hogy ebből középtávon sem lesz semmi, az realitás - már ha az a regnáló erőkön múlik. Épp ezért lenne megoldás egy népszavazás kezdeményezése - akkor is, ha csak a 100.000 jön össze, de akkor is, ha csak népi kezdeményezés formájában kerülne közbeszédbe. Ha már közbeszédbe kerül, az is jelentheti a teljes passzivitás csökkentéséhez vezető első lépcsőfokot.