Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DoNoHarm

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szerzőről: Világi Balázs a barcelonai Universitat Autonomán szerzett doktori fokozatot 2005-ben. A Magyar Nemzeti Bank vezető kutatója. Szakterülete a monetáris makroökonómia, a nyitott gzdaságok modellezése és az adaptív tanuláson alapuló modellek. Az MNB…..
DoNoHarm 2009.05.05 20:15:49
Inspirált vitaindító, jó látni, ahogy a szerző nekimegy a szakmán belüli néhány gyakori, de nem igazán végiggondolt érvnek.

A várakozásokkal kapcsolatban azonban nem érzem teljesen jogosnak Világi Balázs minden hozzászólását. A szöveg elején ő is határozottan kiállt a modellek belső konzisztenciája mellett, és úgy gondolom a várakozások kezelésével szemben támasztott szakmai igény éppen erről szól: a várakozások legyenek konzisztensek a modell működésével. Ebből a szempontból nem is számít annyira, hogy racionális, vagy adaptív várakozásról van szó, de empirikusan nagyon felül kell teljesítenie egy modellnek, hogy a szakma nagyobb része el tudjon fogadni például egy nem-optimalizáló noise-traderhez hasonló feltevést.

A racionális várakozások feltevése a legtöbb esetben - a teljes eszköz-piacokhoz, vagy a rugalmas árakhoz hasonlóan - az egyszerűbb feltevésekkel járó, és így elegánsabb fokális pont, ahonnan a többség indulni szeretne (elvégre a jóléti tételeket is ilyen feltevések mellett vezették le). A modellszereplők számítási és információgyűjtési kapacitásának korlátozása - ami adaptív várakozásokhoz vezethet - éppúgy indokolt lehet, ha empirikusan jobban teljesítő elméleti modellekhez vezet, mint az árrugalmatlanság, vagy a tökéletlen eszköz-piacok bevezetése, de érthető, ha a bonyolultabb feltevések, és ezért kevésbé elegáns modellekkel szemben a szakma nagy része fontos empírikus tények jobb magyarázatát várja - és persze egy kisebb, elvakult része még ekkor sem fogadja el.