Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KócosT

36 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hely: Magyarország / Visegrádi-hegység Időpont: 2013.03.30. szombatÚtvonal hossza: 16950 m, emelkedése: 910 m, süllyedése: 910 m. A soha véget nem érő télnek és havazásnak köszönhetően még március utolsó hétvégéjén is volt annyi hó, hogy a Vadálló-köveken…..
Hely: Magyarország / Mátra Időpont: 2013.03.28. csütörtökÚtvonal hossza: 12135 m, emelkedése: 667 m, süllyedése: 667m. A hosszúra sikeredett télnek és a rengeteg havazásnak köszönhetően végre sikeresen bejárhattam a régóta tervezett és már korábban hóhiány…..
Túra helye: Magas-Tátra / Kacsa-völgy Időpont:2008.10.19.   A bejárt útvonal: Tátraszéplak (Tatranská Polianka) – Felkai-völgy (Velická dolina) –  Sziléziai-ház (Sliezsky dom) – Lengyel-nyereg (Poľský hrebeň) – Fagyott-tó (Zmrzle Pleso) –…..
KócosT 2012.03.09 13:00:53
Hegymászások naplója Napmadár 2009.02.26 22:26:00
Hossz: 15 m Nehézség: WI5 Időszak: December vége és január, mikor a hőmérséklet fagypont alatt van tartósan és egy-két hét elteltével meghízik a jég. Kamera: Olympus SP320 fényképezőgép    Kommentek:…..
KócosT 2010.12.30 18:41:35
:-)
Hely: Magyarország / Börzsöny Időpont: 2010.12.04. szombat  Túratársak: Hőke Marci  Sántha Gergő Kóczián Tibor (Kócos) Végre leesett az első komolyabb hó Magyarországon és így lehettségessé vált túrasível felcsoszogni Nagy Hideg-hegyre. :-) Elkezdődött…..
A németeknek sem kell több (mint 1 év), hogy vászonra vigyék a saját Eiger északi fal mozijukat. A film a '30-as években játszódik, amikor a németek meg akarták mutatni, hogy ők a legjobbak mindenben. A megmászásért való versengésbe még egy szerelmi szál is belefért. A film…..
Itt a jó idő, a napsütés, úgyhogy jöjjön ez a videó, hogy tovább fokozza a jókedvet Climbing, Natalija Gros - Le Tango Vertical from Film IT on Vimeo. Azon kevés hölgyeknek egyike aki 8C-t mászik (az egyik út, lehet ismerős lesz, Strelovod, Misja Peč). Nem csak nehézségi…..
Hely: Ausztria / Hoher Dachstein 2995 m Időpont: 2010.04.17. szombat Túratársak: Kóczián Tibor (Kóc) Pintér Farkas A túra nehézségi fokozata II-es volt. Bővebben a lavináról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lavina Lavina előrejelzés a Steiermark területen:…..
Hely: Szlovákia / Nagy-Fátra / Krížna (1574m) Időpont: 2010.03.14. vasárnap Túratársak: Tari Viktor Kóczián Tibor (Kóc) Varga Béla                 Az általunk bejárt túra nehézségi fokozata I-es. Célunk az…..
Hely: Szlovákia / Nagy-Fátra / Ploská-csúcs / Suchý vrch / Borišov-turistaház Időpont: 2010.03.06. szombat Túratársak: Hőke Marci Kóczián Tibor (Kóc) Varga Béla         A túra nehézségi fokozata kb. I-II.-es, talán néhol 30 fok…..
Hely: Szlovákia / Alacsony-Tátra / Gyömbér-csúcsára majd át a hegygerincen a Chopok-csúcsára. Időpont: 2010.02.28. vasárnap Túratársak: Palásti G. György (Gyurma) Kóczián Tibor (Kóc)                   A…..
Hely: Magyarország / Mátra / Ilona-vízesés Időpont: 2010.01.30.  Túratársak:  Kun-Gazda Judit Sántha Gergő Pál Krisztina [krysia -Gyurmáné :)] Palásti G. György (Gyurma) Kóczián Tibor(Kóc)   Miután az egész országra kiterjedő hóesés, szokás szerint, majdnem…..
Hely: Lengyelország / Magas-Tátra / Lengyel-Öt-tó völgye Időpont: 2009.12.30.-2010.01.03. Túratársak:  Tóth Gabriella Artur Kaminski Kóczián Tibor (Kócos) Krzysztof Zak Marcin Wilczynski (Maciek) Bővebben a lavináról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lavina Mikor ott…..
 Nakamura Tomacu nem mondta, hogy megmászná, és azt sem, hogy készül rá, mindössze leírta a névtelen hegy koordinátáit. A szecsuani hegyet, amelyet a helyiek nem tartanak a Himalája részének, senki nem "győzte még le", senki sem jutott 6079 méteres csúcsára. Kell-e…..
KócosT 2009.12.02 12:05:11
Eltűnt hegymászók: lezárták a keresést

FMH - Sajtótájékoztatót tartott az eltűnt magyarok keresésére indult Mécs László hegymászó, aki elmondta: jégsziklaomlás temethette maga alá az expedíció résztvevőit.

Úgy tűnik, a négy hegymászó örökre a Himalája fogja maradt

A hegymászó, aki a baleset helyszínén is tájékozódott a történtekről, elmondta, hogy a kínai hatóságoktól megkapott fényképek és a mentőexpedíció beszámolója szerint is az a legvalószínűbb, hogy jég- és sziklaomlás végzett a négy magyar hegymászóval.
Mint elmondta, eddig nem sikerült a magyarok nyomára akadniuk a helyi hatóságoknak. A helikopteres mentést egyébként hétfőn is megismételték, és ezúttal magasabbra emelkedtek, mint előzőleg, de az eredményről eddig nem érkezett hír. Igaz, ha megtalálták volna őket, akkor azt már közölték volna - tette hozzá.
A gyalogos mentésben résztvevők azért nem folytatták a keresést, mert nagyon veszélyes volt a terep, másrészt pedig távcsövekkel jól belátható volt a még hátralévő rész - mondta a hegymászó, hozzátéve, hogy a keresést egyelőre lezárták.
Mécs László szólt arról is, hogy a térségben a hegymászók kiutazása előtt volt egy erős földrengés, ami könnyen meglazíthatta a sziklákat.

A négy magyar hegymászó október 7-én indult a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány egyik hegyének meghódítására. A hegymászóknak október 31-én kellett volna visszaérkezniük a tartomány székhelyére.
Korábban a kínai hatóságok az MTI-vel azt közölték, hogy 2006 óta Szecsuanban hegymászás közben 28-an haltak meg, hatvan százalékuk kínai. Ebben az évben, június óta Kínában 18 hegymászó halt meg, közülük 11-en (a magyarok mellett 3 amerikai, 2 orosz és 2 kínai) abban a tartományban.

Forrás:
fmh.hu/cimlapon/20091201_eltunt_hegymaszok_lezart_kereses
2009. november. 24. kedd | Szerző: MTI  Mécs: a jég temethette maga alá a magyar hegymászókat Egy hétig várt a helikopteres felszállásra, majd miután erre nem kerülhetett sor - helyi idő szerint kedden késő este - Csengtuból (Chengdu) Peking érintésével hazaindult Mécs…..
KócosT 2009.11.29 16:06:37
Lin Li: meggyőződésem, hogy a négy fiatalt a lezúduló jég temette el
Eddig nem volt hegymászó, aki fel akart volna jutni arra a csúcsra, amelynek meghódítására a négy magyar sportember indult. A hegyről egy japán hegymászó szakmai körökben tett említést.

2009. november. 24. kedd | Szerző: MTI

Nakamura Tomacu nem mondta, hogy megmászná, és azt sem, hogy készül rá, mindössze leírta a névtelen hegy koordinátáit.
A szecsuani hegyet, amelyet a helyiek nem tartanak a Himalája részének, senki nem "győzte még le", senki sem jutott 6079 méteres csúcsára. Kell-e ennél több egy hegymászónak, bárhol is legyen a világon? Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin is vittek magukkal egy kis magyar zászlót.
"Ennek a hegynek nagyon-nagyon nehéz a csúcsára feljutni" - mondta a MTI tudósítójának Lin Li, a szecsuani hegymászószövetség főtitkára 3150 méteren annál az alaptábornál, ahonnan a négy magyar is útnak indult, és ahol összekötőjük várt rájuk. Innen ment fel 4150 méterig Mécs László alpinista, hogy társai után kutasson."
"A négy tibeti közül, akik november kilencedikén a magyarok keresésére, mentésére indultak, az egyik nyolcszor volt fenn a Csomolungmán (Mount Everest), és egyike volt az olimpiai fáklyás váltó azon csapatának, amely feljuttatta a világ legmagasabb pontjára a fáklyát. Ő mondta nekem, hogy ennek hegynek a csúcsára jutni rendkívül nehéz, mert veszélyes. Nem a magassággal van a gond, hanem a jéggel. És ez különösen igaz most, ebben az időszakban, szeptember és április között" - tette hozzá.
A főtitkár elmondta, hogy amikor a magyarok október 17-én visszatértek az alaptáborba, az összekötőjük felhívta a figyelmüket arra, hogy különösen veszélyes részhez érkeztek. A magyarok erre azt mondták, hogy igyekezni fognak gyorsan áthaladni azon a kritikus szakaszon. Időközben három dán alpinista is nekivágott a csúcs meghódításának, a kínai szövetség őket tájékoztatta a veszélyről és a magyarok eltűnéséről.
A kérdéses területen október 22-én vagy 23-án egy hatalmas jégomlás történt, ám Lin Li szerint a négy magyar még akkor sem maradhatott életben, ha nem temette el őket az omlás. "12 gázpalackjukból hatot vittek magukkal. A hat palack egyenként három óra időtartamú használatra elegendő, ami összesen 18 óra. Élelmük messze nem volt elegendő egy hosszabb távollétre. Meggyőződésem, hogy a négy fiatalt a lezúduló jég temette el" - mondta a szakértő, aki hozzátette: 2006-óta, amióta ő a szövetség főtitkára Szecsuanban 28 hegymászó halt meg mászás közben, hatvan százalékuk kínai. Az idei évben június óta Kínában összesen 18-an haltak meg, közülük 11-en ebben a tartományban. A tizenegyből kilenc külföldi, kettő kínai. A külföldiek közül két orosz, a négy magyar és három amerikai volt az áldozat.
Szecsuanban - a mostani, magyarok utáni kutatás előtt - eddig két alkalommal került sor helikopteres mentésre. 1981-ben egy japán hegymászócsoportot ért tragédia 7200 méteren. A 8 tagú expedícióból 13 évvel később egy lábszárcsontot találtak meg. 2006-ban két amerikai vesztette életét jégomlás következtében, egy évvel később, az olvadás után, megtalálták egyikük maradványait. A helikopteres felderítés egyik alkalommal sem segítette az érdemi információhoz jutást.
A további keresésnek legközelebb jövő tavasszal látja értelmét Lin, aki együttérzését fejezte ki a történtek miatt a magyaroknak. Végül még fontosnak tartotta megjegyezni: gyakori, hogyha meg is találják a szerencsétlenül járt alpinistákat, helyben temetik el őket, vagy egy gleccserhasadékba engedik le a holttestet, mondván: "ha szerették a hegyet, nyugodjanak ott békében".

Forrás:
fmh.hu/kulfoldi/20091124_szecsuanban_eltunt_magyarokrol_beszelt
MTI-2009. november 18. 15:00 Szerda reggel megérkezett a válasz Szecsuanból, hogy a magyar nagykövetség jegyzékben megfogalmazott kérésének eleget téve, az engedélyek birtokában - a keddi repülést követően - lehetőség nyílt a magyar hegymászó, Mécs László…..
KócosT 2009.11.25 23:04:58
Mécs: a jég temethette maga alá a magyar hegymászókat
Egy hétig várt a helikopteres felszállásra, majd miután erre nem kerülhetett sor - helyi idő szerint kedden késő este - Csengtuból (Chengdu) Peking érintésével hazaindult Mécs László magyar hegymászó.

2009. november. 24. kedd | Szerző: MTI

nyomtatás | Küldés e-mailben | A+ | A-

Mécs elmondása szerint a kínai fél szándékai kétségkívül arra irányultak, hogy felszállhasson vele a katonai helikopter, miután erre az engedély egy hete megvan. Kedden a tartomány székhelyén, Csengtuban a tartományi külügyi hivatalban várakoztak a korábbi mentés vezetőjével, hogy a zöld jelzés megérkezzen, de a ködös idő végül ezt nem tette lehetővé. "Sikerült első kézből információkat kapnom, így határozott képet alakíthattam ki arról, hogy mi történhetett, és megbizonyosodhattam arról is, hogy a mentés szakszerű volt" - mondta Mécs az MTI tudósítójának Pekingben.
"Otthon nem ismertük a körülményeket, és főleg nem voltunk azoknak a fényképeknek a birtokában, amik sokat elárulnak arról, hogy mi történt, mi történhetett. Az adatok birtokában és a felvételek alapos elemzése után lényegében meggyőződésemmé erősödött az a korábbi feltételezés, hogy a jég- és sziklaomlás temette maga alá a magyar csapatot" - foglalta össze eddigi ismereteinek lényegét Mécs László.
Mint mondta, a gyalogos (földi) mentés lehetőségeit teljességgel kimerítették, de megvan még annak az esélye, hogy a kínaiak, ha a körülmények engedik, ismét felszállnak. Ugyanakkor a keresés leállításáról is ők döntenek.
Mécs László elmondta, hogy a jelenleg ugyanazon a területen mászó három dán alpinistával napi sms-kapcsolatban vannak. Róluk most azt lehet tudni, hogy már 4400 méteren járnak, és - ahogy a magyarok hetekkel ezelőtt - onnan keresik a tovább vezető utat. Amennyiben tehát a dánok - akik közül az egyik magyar származású - bármi nyomát látnák az eltűnt magyaroknak, azonnal tudatják. Mint kiderült, a dán hegymászók és a magyar expedíció még a magyarok indulása előtt tudtak egymás tervéről.
Mécs még fontosnak tartotta közölni, hogy eredetileg egyik csapat sem azon az oldalon akarta a csúcsot megközelíteni, amelyen végül megkísérelték, megkísérlik. Logisztikai problémák miatt választották végül a harmadik, de a legnehezebben járható utat.
Mécs elmondta, hogy a magyar hegymászás történetének legsúlyosabb balesete következett be az ismeretlen szecsuani hegynél. Hazatérése után mindenekelőtt a családtagokat kívánja tájékoztatni, s szakmai körökben is újra elemzik majd az októberben történteket.

Forrás:
fmh.hu/fooldal-legfrissebb/20091124_mecs_kinai_tapasztalatairol?s=rel
MTI-2009. november 8. 19:05  A kínai hadsereg Szecsuan tartományi illetékesei döntést hoztak az eltűnt magyar hegymászók helikopteres kutatásáról, de a kutatás fejleményeiről nem rendelkezik friss információval a pekingi magyar külképviselet - közölte Sárközy Péter…..
MTI-2009. november 5. 20:00Helikopteres keresés lehetőségének a vizsgálatára kérte a kínai társszervezet vezetőjét Farkas Péter, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, de erre egyelőre még nem kapott választ. A szervezet elnöke csütörtök este az MTI-nek elmondta,…..
KócosT 2009.11.06 15:09:56
Nincs lehetőség az eltűnt magyar hegymászók helikopteres kutatására
2009. november 6. 10:41

A Szecsuan tartományi illetékesek az adott földrajzi és a jelen időjárási körülmények között nem tartják lehetségesnek a légi mentést, illetve felderítést, kutatást ott, ahol a négy eltűnt magyar hegymászót keresik - kapta válaszul Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul arra Magyarországról tolmácsolt kérésre, hogy vessenek be helikoptert. A pekingi magyar külképviselet helyi idő szerint pénteken délután az előző napi helyzethez képest nem kapott friss tájékoztatást. A szóban forgó hegy lábánál lévő hegyimentő-szolgálattal a követségnek technikailag nem sikerült kapcsolatot teremtenie.

Sárközy Péter ismételten megerősítette, hogy mind a magyar képviselet, mind a kínai hatóságok megtesznek mindent az eltűnt hegymászók megtalálása érdekében, és amint ő velük kapcsolatban információhoz jut, tájékoztatja a budapesti külügyminisztériumot és a nyilvánosságot.

Csütörtökön már 5000 méteren jártak a mentők azon a hegyen, amelynek hatezer méter feletti csúcsára akartak a magyarok feljutni. A mentőcsapat szintén beszámolt akkor arról, hogy 4400 méteren, az alaptáborban látták a hegymászók holmiját, de szerintük a négy magyar 5300 és 5500 méter között kerülhetett bajba. Akkor még semmiféle nyomot nem találtak, az időjárási körülmények rosszak voltak, havazott, a sziklákról folyamatosan szakadt le a jég és a hó.

Forrás: mti
mti.hu/cikk/437690/
Hegymászások naplója Triglav 2009.09.02 14:51:00
Hely: Szlovénia / Júliai-Alpok / Triglav Időpont: 2009.08.28.-30. Túratársak:  Balogh Ákos Balogh István (Kami) Kóczián Tibor(Kóc) Péntek du. indulás 14 órakor Budaörsről, majd érkezés az Aljazev házhoz este 20:15-re. Szombaton 6-kor keltünk és…..
Hely: Szlovákia / Magas-Tátra / Tengerszem-csúcs (Rysy) Időpont: 2009.04.25. Résztvevők: Hőke Marci Kóczián Tibor(Kóc) Varga Béla Bővebben a lavináról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lavina 2009.04.25.-én, mikor ott voltunk 1/1-es volt a lavina veszélyességi fok. Lavina…..
Túra helye:Szlovákia / Magas-Tátra / Nagy-Tarpataki-völgy / Középhegység (2380 m) Időpont: 2009.04.10-12. Túratársak: Barna Klári Kóczián Tibor (Kócos) Varga Béla   A túra nehézségi fokozata kb. II.-es volt. Bővebben a lavináról:…..