Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Apokrif78

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megannyi állásbörzére való invitálás után végre rászántam az időm, energiám egy vizitre. Imádnivaló hölgy kollégáim mellé lecsüccsenve próbáltam beolvadni a környezetbe, felvenni a ritmust és a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Hát utólag azt kell megállapítanom,…..
Képes lenne-e a nyugat katonailag megvédeni Ukrajna függetlenségét? És legfőképp: hajlandó lenne-e konfliktusra az orosz birodalommal egy annak a szomszédságában 1954-ig az államterületét képező orosz katonai támaszpontért? A válasz minden kalkuláció szerint: nem. És ez nem a…..
Apokrif78 2014.03.04 19:46:07
@maxell az okoskodó birka:

"Tévedés, az egyetlen nyertese a frissen alakuló Bulgária volt."

Az első krími háborúra reflektáló véleményed áll fentebb, ezt finoman kiegészíteném.

Bulgária a krími háború következményeként nem lett független, maradt a Török Birodalom része.

Az 1877-78-as orosz - török háborút lezáró San Stefano-i béke következményeként vált függetlenné, határait azonban még 1878 június-július folyamán újrarajzolták a berlini kongresszuson.

"A Krím-félsziget a 14. századtól különböző birodalmi érdekszférák tulajdona. " idézed a cikkből, majd reakciód:

"Nem igaz, az egyetlen jogos tulajdonos a szláv Bulgarov és leszármazottai,aki a terülten már a 4-ik században cárságot alapított."

Mitől lenne a vitatott terület a Bulgarov leszármazottak jogos tulajdona?

Miért nem pl. Görögországé? Hiszen az ókori görög gyarmatosítás során itt poliszokat hoztak létre és déli részét stabilan birtokolták. Vagy Olaszország is követelhetné magának, mivel a Római Birodalom fennhatósága alatt is állt. Esetleg Mongólia, hiszen mégiscsak egy tatár kánság központja volt. A sor elég terjedelmes.

Na ennyit a "jogos" tulajdonról, no meg a történelmi csúsztatásokról is, amelyeket azonban nem a cikk szerzője követett el...
Carl Rinsch első egész estés filmje, a 47 Ronin története egy valós Japán legendán alapul. A 18. század kezdetén 47 szamuráj vezető nélkül marad – tehát Roninná vált –, miután az uruk rituális öngyilkosságot kénytelen elkövetni egy palotai hivatalnok megsebzése…..
Apokrif78 2014.01.16 11:04:33
Keanu Reeves karaktere csalódás volt számomra, nem láthattunk bele a vívódásába a belső küzdelmeibe, egy félvér a zárt, idegengyűlölő, hierarchikus, kötött társadalmi viszonyok között. Nagy lehetőség maradt ki ezzel...

Pl.: a Shogun (f.sz.: Richard Chamberlain), Az utolsó szamuráj (f.sz.: Tom Cruise), mind lehetőséget biztosítottak a karakterek fejlődésére, volt mélységük. Kai figurájára egy szerep hárult, egyensúlyba hozni a történetet, misztikus kiképzésének hála képes legyőzni a sötét mágikus erőket, ezzel hozzásegítve a szamurájokat bosszújuk beteljesítéséhez. Kai a történetben tulajdonképpen a kard (katana) szerepét tölti be, az igaz főszereplő a roninok vezetője Oishi (Hiroyuki Sanada) kezében.

A film záróakkordja a sikeres küldetés betetőzése, nem a Hollywood-i klisé gyár terméke, hanem a „harcos útjának” vége, a becsületüket visszanyert roninok, immáron szamurájként rituális öngyilkosságot, szeppukut követhetnek el.

Szerintem a film szinte csak a látványról szólt, amit megbolondítottak némi misztikummal, mert ugye az egyszerű nyugati lélek a Kelethez ezt társítja, megfűszerezték néhány torz emberfeletti-emberalatti lénnyel, ezt a 300 óta nem lehet kihagyni és a romantikus szál is egysíkú, néhány fájdalmas "nézésből" állt csupán.
Tartogassa mindenki a pzs-jét az influenzás időszakra a belépőjegy árát pedig egy hangulatos kávéházban elköltve beszélgessetek igazi élményt jelentő filmekről.
Apokrif78 2014.01.16 15:23:25
@RDorka: "Sajnos nekem a látvány és a néhány fájdalmas nézés a gyengém :D"

Más nem is lényeges...? :) Némi felszínesség manifesztálódását érzékelem. :D

Hmm, én sem vártam Scarlett O'Hara és Rhett Butler kapcsolatához hasonló szofisztikáltságú szerelmi szálat vagy az Elemi ösztönben tapasztalt szexuális intenzitást, de azért a kapottnál többet... :D

A zárással kapcsolatban sztem félreértettél...
Az egyetlen pontja a filmnek ami fenntartások nélkül tetszett, hogy a busidó szellemének megfelelő lett a vége.

Köszönöm, igyekszem jól fogalmazni! :)