Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ananaszkonzerv

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Persze tudom, nem létezik legjobb ez, meg legjobb az (speciel feleségből a legjobb az enyém :)), de Minard térképe minden tekintetben megérdemli a legfelső fokot. Ez az ábra majdnem 150 éves és nincs olyan szakmabeli, aki ne hajolna meg nagyszerűsége előtt.  Lejjebb részletesen…..
Intro A mobipocket a legtöbb eszközön egy nagyon kényelmesen olvasható dokumentum-forma, de van egy csomó apró részlet, amitől igazán komfortossá válik az olvasása. Évek óta konvertálok állományokat ebbe a formátumba, és mindig lehet találni valamit, amitől az eredmény még…..
Egy választás kapcsán, ahol szerencsére mindig eljön az igazság pillanata, kiemelt jelentősége van az eredmények utólagos magyarázatának. Márpedig – gondolhatják a pártok - ezt nem lehet a véletlenre, vagy az esetleg nem elég illeszkedően gondolkodó elemzőféleségek és…..
Van-e 2.000.001 anti-demokrata szavazó? A Fidesz mostani gyűjtése hasonló szégyenfoltként fog bevonulni a történelembe, mint a kékcédulás választás.Egy antidemokratikus húzással megakadályozzák ugyanis a kisebb demokratikus pártok indulását, hogy bebetonozzák magukat a…..
1566 szeptember elején Szigetvár ostroma közben, 72 éves korában, valószínűleg köszvényben vagy agyvérzésben elhunyt Nagy Szulejmán, az Oszmán Birodalom szultánja. Belső szerveit az oszmán krónikások szerint valahol a szigetvári sátrában vagy annak közelében temették el,…..
"Egyedülálló római kori üvegtálat találtak brit régészek, akik egy ókori temetőt tárnak  fel London régi városfalán kívül - irja az index tudományos rovata. Amikor kiemelték a földből a tálat, az élénkvörös színben pompázott, a tekervényes mintát…..
ananaszkonzerv 2009.05.01 22:21:42
Hello!

Ez az első hozzászólásom itt. Alapvetően nem a tányérral kapcsolatos cikkhez szeretnék hozzászólni, de ez a legfrissebb római témájú cikk, így ide írok be.

Gondolom sokan olvasták a napokban, hogy dominikai és egyiptomi régészek keresik és valószínűleg megtalálták Kleopátra és Marcus Antonius sírját. Ez ügyben nyilatkozott Zahi Hawas egyiptológus is.

Lásd pl.
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=20502

www.bama.hu/orszag-vilag/tudomany/a-szazad-legnagyobb-felfeldezese-kleopatra-sirja-227477

A pezsgőbontás még korai. Semmi nem utal arra, hogy valóban Taposiris Magnán temették el Kleopátrát és Antoniust.
Április végén érkeztünk vissza Egyiptomból egy 10 napos expedícióról, melynek során részt vettünk a fent említett templom kutatásában is. A csoportot Dr. Vanek Zsuzsanna egyiptológus-régész vezette. Geofizikai kutatásokat végeztünk két napig a templomban. Találkoztunk azzal a dominikai régésznővel is, aki a taposiris magna-i ásatását vezeti. Valóban találtak egy aknát, amit ők síraknának tartanak, de ezt még nem tudták megközelíteni a talajvíz miatt. Megtaláltak továbbá saját feltevésük szerint két Ozirisz-pap holtestét is. Semmilyen lelet, vagy konkrétum nem támasztja alá, hogy ez valóban Kleopátra sírja lenne, sőt az sem biztos, hogy az említett akna egyáltalán temetkezésre szolgált. Rajtunk kívül egy egyiptomi csoport is dolgozott geofizikai felmérésen a helyszínen, de döntő bizonyítékot ők sem találtak. Felelőtlenség, és valószínűleg a médiakampány okozta félreértés az, hogy egyes orgánumok már teljes sikerről számolnak be. Valószínűleg nem lesz sikeres a projekt, legalábbis abban a tekintetben, hogy Kleopátra sírját megtalálják.

Az expedíciót Dr. Vanek Zsuzsanna szervezte és vezette, a talajradaros kutatócsoport a Baranyai Múzeumok Igazgatósága, Régészeti Osztály munkatársaiból állt. A fent említett helyszínen kívül még a Királyok Völgyében is dolgoztunk két napot, ahol szintén több talajradar felmérést végeztünk. Tudtommal mi voltunk az első magyar kutatócsoport, akik konkrétan a völgyben geofizikai kutatásokat végezhettek.

Szabó Tibor