Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Green doktor

9 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az MBT-cipő elméletileg a láb hintáztatásával erősíti a lábizmokat. Ez alapján logikusnak tűnik, hogy jó hatással lehet a lúdtalpra is. De vajon való-e az MBT-cipő gyerekeknek? Az interneten és ortopédorvosokkal beszélve  is találkozhatunk olyan véleménnyel, mely szerint a lúdtalpas gyerekeknek is…..
Green doktor 2011.08.15 10:45:07
Mai fejjel gyereknek, enyhe lúdtalpnál MBT helyett - kifelé dőlő (szupináló) sarkú cipőt, szandált javasolnék inkább.
- enyhe esetben normál szandált, esetleg kemény kérgű (hátuljú) szandált. 2-3 mm-es kifelé dőlést a cipésszel csiszoltassunk a szandál talpába (lásd másik cikk).

Miért nem MBT?
Ahogy a cikkben is érintem:
1. A hintacipőket nem önfeledten szaladgáló gyerekeknek találták ki, kifordulhat a boka, tudatosan kéne viselni stb.
2. A haszna szerintem nem olyan kiugró, illetve vélhetően egy szupináló vagy akár normál szandállal is elérhető.
3. A gyereknek gáz, béna. Ők is látják, hogy egy ilyen "speciális" cipő, a többi gyerek vagány sportcipőkben jár. Indokolt esetben persze ennél "cikibb" dolgokat is el tudunk fogadtatni a gyermekkel, de ezesetben nem érzem indokoltnak.

Milyen legyen a szandál?
Erről írok a blog más cikkeiben. A legfontosabb, hogy jól fogja a lábra, ne lötyögjön túlságosan, hogy a kifelé dőlést a lábbal is "követtesse".

Amit mindenki számára hangsúlyoznék: A lúdtalp javítása nem cipőkérdés, fontosabb a szemléletbeli kérdés:
Ne a (csoda)cipőtől várjuk, hogy megoldja a lúdtalp problémánkat. A cipő adottságai csak egy kis részét adják a gyógyító folyamatnak. Sokkal fontosabb, a lényeg: a lábizmok erősítése, melyben a viselt cipő adottságai csak bizonyos mértékig segíthetnek. A felelősségünk ne álljon meg ott, hogy pl. MBT cipőt veszünk rászánva a sok pénzt, hanem éppenséggel mi legyünk az elsők, akik leparancsoljuk a gyerekről az (MBT)cipőt, amint egy füves parkba keveredünk, vagy lekapcsoljuk a számítógépet, és futkározni hajtsuk szemünk fényét a szomszéd gyerekekkel, na meg járassuk vmi sportra.
A boltban kapható gyerekcipők legtöbbje lelkesen ígéri: megóvja gyermeked lábát a lúdtalptól. Pedig ez sokukra nem feltétlenül igaz. Vannak kifejezetten harántemeléses gyermekcipők, melyeket emiatt egészségesként reklámoznak. Segít vagy árt egy egészséges lábú kisgyermeknek, ha kezdettől ilyenben…..
Green doktor 2011.02.16 03:53:41
@Siegelindee: Természetesen felnőtt korban (a 20 év is az) indokolt és hasznos dolog a lúdtalpbetét. Ekkor már nem várható, hogy majd mégis fölemelkedik az a süllyedés. A cél az, hogy a tüneteket, a fájdalmat és a fáradást megszüntessük.
A túrabakancs fogja a bokát, egyenesben tartja, és így átvesz az amúgy a lesüllyedt lábboltozatra nehezedő nyomásból. Kábé, mint anno a magasan füzött "kismama cipők". Nem árt mind a 4 lábat mutatni ortopéd szakorvosnak.
A lúdtalpról (bokasüllyedésről) szóló cikkekben állandóan emlegetik a "harántemelést". Ám legtöbbször nem mutatják meg, mi az a harántemelés? Az olvasók többsége ilyenkor a talpbetét közepe táján, a belső oldalon levő nagy, félgömb- (vagy inkább negyed citrom?) szerű domborulatra gondol. És…..
Az egészséges gyermekcipőkkel kapcsolatban egy ponton nagy ellentmondás van a „hivatalos” orvosi álláspontok között: Kell-e harántemelés a gyerekcipőkbe? Miről vitáznak?..
"Teljesen fölösleges bármit tennünk, a lúdtalp veleszületett hajlam, aki hajlamos rá, úgyis lúdtalpas lesz, aki nem hajlamos, úgysem." - Ismerős mondat? De mennyi az igazság benne? Lássuk!..
Adidas vagy Nike überszuper sportcipőben rugózzon-e be a gyerek az osztályajtón? Lényeges kérdés, de kezdjük az elejéről. Irányelvek 0-18 éves korig. ..
A sakk kivételével szinte minden sport előnyös hatással van a lúdtalpra. Az egészen súlyos bokasüllyedést leszámítva, (ahol a fájdalom is jelzi, hogy nem okés a dolog) minden sport, ami erősíti a lábizmokat, gyógyítja a lúdtalpat is! Nem kell tehát azon aggódni, hogy "nem bírja a gyerek", "felmentés…..
Megoszlanak az álláspontok. Az aktuális, széles körben hangoztatott ortopédorvosi álláspont szerint sík padlón ne legyen mezítláb, viseljen cipőt, ill. gyógycipőt. Egyes gyógytornászok szerint viszont: otthon sem jó, ha állandóan gyógycipőben van a gyerek, mert ellustítja a lábizmokat, míg a sík…..
Azt már megbeszéltük, hogy minden gyerek mozogjon, sportoljon, akár lúdtalpas, akár nem. Nézzük, a sportcipő választásban vannak-e speciális szempontok, ha bokasüllyedéses a lurkónk?    Milyen sportcipőben NE sportoljon a gyerek, ha lúdtalpas?  Kerüljük a "dorkót", azaz a vékonytalpú, vékony…..