Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr.Wander

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dotkom Krízisben az Apple 2012.11.08 22:36:36
A tőzsdén legalábbis mindenképpen. Keményen elpáholták a részvényt a napokban, letört mindenféle mesebeli szinteket, esik mint a kő. Rég volt hasonló az Apple piacán, az árfolyam már több mint 23 százalékkal jár az előző, 700 dollár környéki csúcs alatt. Ilyen…..
dr.Wander 2012.11.10 10:50:52
Mi?!!! Ezeknek az inkompetens, korrupt alakoknak? Hm, tekintve a politikusok különleges népszerűtlenségét, nem valószínű, hogy sokan támogatnák az ötletet. Némi morfondírozást azért megér. A hatékony bérek elvének egyik konklúziója az, hogy érdemes lehet a piaci bérnél…..
A New York Times múlt héten igen érdekes publicisztikát közölt egy bizonyos Stuart Green nevű jogászprofesszortól, aki amellett érvel, hogy az amerikai büntetőjog túlzóan bünteti a szellemi tulajdonjogok elleni vétségeket. Az ürügy a Megaupload nevű fájlcserélő oldal elleni,…..
dr.Wander 2012.04.03 16:57:45
Hadd idézzem fel itt azt a gondolatsort, amit személyesen Xavaier Sala-i-Martin-tól volt szerencsém hallani, mert szerintem ide kapcsolódik.
1. a Solow modellből következik, hogy hosszú távú növekedés csak technológiai fejlődés útján lehetséges (az a bizonyos a-val jelölt reziduum)

2. A technológiai fejlődés szellemi innovációk megvalósításán keresztül realizálódik. Magyarul valaki feltatlája a kereket, így nagy hatékonyság javuláshoz jut a szállításban.

3. Mivel ezek a "jó ötletek" könnyen másolhatók, tökéletesen versenyző piacok esetén a feltaláló profitját gyorsan eltüntetik a belépő (másoló) versenytársak. Ettől persze még társadalmilag hasznosul a találmány és mindenki nagyon boldogan használja a kereket ezentúl.

3. A kérdés az, hogy egy ilyen világban létrejön-e bármilyen innovatív ötlet. Racionálisan biztosan nem a 2. pontban leírtak következményei miatt. Így a feltalálók megkapják az állandó eposzi jelzőiket márimint hogy őrültek, tehát semmiképp sem irracionálisak.

4. Társadalmilag viszont mindenképp hasznos ha sok új és hasznosítható dolgokat találnak ki ezek a feltalálók ezért állami feladat őket ösztönözni. Ezt biztosítja a szabadalmi rendszer, ami a feltatlálónak egy ideig monopóliumot biztosít az ötletére így profitját a versenytársak megjelenése nem nullázhatja le, lévén az állam garantálja hogy ne legyenek versenytársak.

Ebből a nézőpontból a szellemi tulajdon védelme igenis társadalmi érték, ami közgazdaságilag is indokolható
Arra a kérdésre: "Hogyan is van Ön mostanság megelégedve élete folyásával?" a munkanélküliek szisztematikusan negatívabb választ adnak, mint azok, akik dolgoznak. Ez így teljesen nyílvánvalónak, és további vizsgálatot nem igénylőnek hangzik, pedig nem az. Amikor…..
Mennyit kell tanulnia egy átlagos amerikai egyetemistának egy nap? Catherine Rampell kicsit bulváros írásában számos adattal örvendeztet meg bennünket az amerikai egytemek életéről. A mi figyelmünket nem a közgazdászprofesszorok évi keresete, hanem az a kördiagram keltette fel,…..
dr.Wander 2010.09.20 13:54:12
@liberal youth: ...illetve nem is egy átlagos magyar egyetem. A magyar átlag nem lehet sokkal magasabb, ha egyáltalán magasabb az amerikainál. Én közgázt (Corvinus) végeztem, sajnos nem alaptalanok a sztereotípiák, még ha sarkítottak is, mint az ilyenek általában.

Visszatérve, nem tudom az ELTEconosok többsége melyik amerikai egyetemhez hasonlítaná magát legszívesebben, de sejtésem szerint azért az átlag felett keresgélnének.
A Vatikán közzétette újabb nevezetességének gömbpanorámás felvételét, így olyan módon tudunk körbenézni a Szent Péter-bazilikában, mintha a Counter Strike egy nagyon részletesen kidolgozott helyszínén állnánk, azzal a különbséggel, hogy nem tudunk lövöldözni. A pacifista…..
dr.Wander 2010.08.03 09:58:26
„Demszky Gábor, az SZDSZ vezetőségének fiatalos és népszerű tagja lett Budapest főpolgármestere – fantasztikus változás ez április óta, amikor az MDF a főváros 24 parlamenti helyéből 18-at szerzett meg.” – ezeket a szavakat a magyar politikával és politikai…..
Most videón, aktualizálva és kissé szájbarágósan, de a tanmese éppoly ütős ma, mint régen...
dr.Wander 2010.04.06 14:12:02
Az már biztos, hogy emelik, a kérdés inkább csak az, hogy mennyivel. A minimálbér egy olyan kérdés, amiben a közgazdaszok szinte egyhangú álláspontja ellenére javaslataik süket fülekre találnak. Pedig nemcsak logikai érvek, hanem valamennyi empirikus vizsgálat - régebbi vagy…..
dr.Wander 2009.12.03 11:40:54
@Vidéki:
2008-as OECD adatok alapján a magyar minimálbér az átlagbér 34,6% a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében, Franciaországban ez a szám 50%. Ez nem egy olyan egetverő különbség, ha hozzá vesszük, hogy az európai országok (ahol van minimálbér) átlaga 37,3% a medián pedig a sorban mellettünk álló Spanyolország (35,3%). A francia példa meglehetősen extrém ebben a tekintetben.

Ha már a minimálbér emelés munkanélküliségre gyakorolt hatására vagyunk kiváncsiak ennél (jóval) több országot érdemes megvizsgálni, arról nem is beszélve, hogy nyílvánvalóan van még mire kontrollálni mielőtt következtetünk az ügyben.

Ami pedig a süket füleket illeti, a tegnapi OÉT nyilatkozat az induló 12%-os követeléshez képest 2,8% lett.