Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SZA

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtöktől Brüsszelben tárgyalnak a következő hét esztendő közösségi költségvetéséről. A tét Magyarország számára is hatalmas. Most dőlhet el, hogy 2014-2020 között mennyi pénzünk lesz infrastruktúrára,…..
SZA 2012.11.25 11:55:58
H.P. elemzése kiváló. Milliós példányban kéne ilyen információkat közzétenni, például a remek oszlopdiagrammot. Szóval 2004 és 2010 között így sikerült tönkretenni az országot, így lettünk éllovasokból sereghajtó? Nos, sajnos a közvélemény a dezinformáló propagandának jobban hisz, mint a tényeknek. Pláne akkor, ha ezeket a tényeket még azok sem terjesztik, akiknek ez elemi érdeke lenne. Sajnos a magukat újságírónak nevezők többsége (bal-lib oldalon is!!!) az EU-val kapcsolatban a mákostészta és a disznóölés kérdéskörén még mindig nem jutott túl.
Én még két szempontot szeretnék a témához hozzátenni röviden.
Az egyik a mezőgazdasági politika (CAP) reformja, melyhez bátorság és elszántság kellene. Ez jelenleg tudtommal csak a liberálisoknál van meg. A többiek félnek a saját népüktől, mert nem tudják értelmesen elmagyarázni, hogy minek mi az ára. Maradjon-e továbbra is a szerintem pazarló és irreális földalapú támogatás, mely a közösségi források jelentős részét felemészti anélkül, hogy lényeges munkahelyteremtő, gazdasági növekedés gerjesztő, innovációs közeg ösztönző illetve egyáltalán a 27-ek számára igazságos lenne? Ennek töredékéből lehetne energetikai, kutatási vagy közlekedési területeken csodákat tenni. Számomra még azért is ellentmondásos ez az agrártámogatás, mert ismereteim szerint a támogatás legnagyobb közvetlen kedvezményezettjei között a legalacsonyabb Magyarországon az EU támogatottsága.
A másik a kohéziós alapok eddigi felhasználásának hatékonysága. Tudtommal ez is szempont az új keretek meghatározásánál és ez szerintem jogos is. Mennyiségi és minőségi értelemben is. Hány százalékát sikerült egyáltalán felhasználni ebben a 2007-13-as fejlesztési periódusban? A 2010-es kormányváltás után kb. 1 évig tudtommal szinte leálltak a kifizetések, bár a propaganda jelenleg hatalmas felgyorsulásról szól. Tehát a mennyiségi mutatókban nem igazán állunk jól, akkor pedig mivel indokolható a növelési igény? Minőségi szempontból pedig tudtommal vizsgálják, hogy milyen célokra és milyen módszerekkel lett a közösségi forrás felhasználva. Innovációra, munkahelyteremtésre, infrastruktúra fejlesztésre, vagy esetleg presztizsberuházásokra. A módszereket tekintve pedig milyen volt a közbeszerzések tisztasága, versenysemlegessége?