Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bloggercat

24 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Elborzasztó hír és képsorozat járja körbe mostanában a netet. 300-400 csivavát találtak egy helvéciai ingatlan melléképületében. Már a számok alapján sejthetjük a körülményeket, érezhetjük az ott terjengő szagokat és elképzelhetjük, mennyi törődést kaphattak azok…..
bloggercat 2011.11.15 19:51:18
Sziasztok!
Mint volt Tenyésztő, a cikk írójának minden szavával egyetértek.
Ejszarnynak szeretném címezni elsősorban az alábbi szavakat,hogy betekintést nyerjen, miért is annyi egy kutya-macska a Tenyésztőknél, amennyi.
Igen, Tenyésztő voltam, nagy T-vel. Az a ritka állatfajta, aki 10 évet szentelt életőből ennek a csodálatos, de rettentően költséges és sokszor lélekölő hobbinak. Igen, ez egy hobbi, nem pedig pénzkereseti forrás.
Kezdeném azzal, hogy első pillanattól kezdve értékteremtésre törekedtem,nekem fontos volt,hogy a cicáink (mivel maine coonokkal foglalkoztam) mind külsőre megfeleljenek a
fajtaleírásnak,mind egészségileg és szocializációjukat tekintve elérjék az igen magasra tett mércét. A külsejüket tekintve az egyetlen hely, ahol felmérheted őket a kiállítások. Tehát jártunk kiállításokra. Magyarországon elég kevés a színvonalas rendezvény, úgyhogy Európa minden szegletét bejártuk. Ha csak a nevezési díjat nézném, már az is szép összeg lenne, de el lehet képzelni, hogy utazással és szállással együtt ezek milyen anyagi megterhelést jelentenek egy átlagos család életében.
Folytatnám a tenyészmacskák beszerzésének körülményeivel. Két éves levelezésbe, és szinte ugyanennyi spórolásba került, mire egy amerikai tenyésztő egyáltalán fontolóra vette, hogy ad el nekem Magyarországra tenyésztési jogokkal macskát, és lett a dologból végre valami. (Ezúton is köszönöm az ország "jó hírnevét öregbítő szaporítóknak") Nekem megérte, mert biztos lehettem benne, hogy visszamenőleg 10 generációra tesztelt állományból származik majd a cica.

A genetikai tesztekkel folytatnám. A szóban forgó fajtát több betegsére is tesztelni kell, kezdve a nagy méretükből adódó diszplázia veszélytől kezdve a szinte minden macskát érintő HCM betegségekig bezárólag. Az előbbi röntgenfelvétellel állapítható meg, de Magyarországon nincs rá hatóság, aki érdemben tesztelne, úgyhogy külföldi rendelőbe kell postázni. A betegségek között vannak évente ismételendő tesztek is, ezek már 2-3-4 macskánál is jelentős terhet rónak a Tenyésztőre.

Szánalmasnak tartom, hogy felsrófolt árakról beszélünk, mikor a fenti rövidke felsorolás már milliós összeg, és akkor még nem beszéltünk a mindennapi tartásról, prémium minőségű tápokról, ami ma már arany árban vannak,oltásokról, esetlegesen bekövetkező betegségekről, balesetekről, mikor az embernek hiába van ott a tökéletes macska, és minden körülmény, de az élet keresztbe húzza a számításait.
Megmondom őszintén, nálunk rendkívül kevés alom született, de a kölyköket szándékosan drágán adtam. Egyfelől ezzel is szerettem volna bebiztosítani, hogy jó helyre kerülnek. Úgy gondolom, aki 100,000 Ft-ért vesz macskát, meggondolja kétszer is, mielőtt kiteszi az utcára egerészni. Hiába na, ez pszichológia. Az ember ösztönösen vigyáz - jobb esetben - a drágább holmijaira is. Természetesen nem ez volt az egyetlen szűrési módszer, meglehetősen gyakran találkoztam a gazdijelöltekkel, és számtalan embert utasítottam vissza, mert képtelen volt felfogni, hogy nekem ők a négylábú gyerekeim, és hasonló gondolkodású családba szeretném őket adni. Másfelől a kiscicákat én ivartalanítva, szerződéssel, eü garanciával adtam, három havi nálunk megszokott táppal, alommal, chippezve, saját hordozójában,természetesen az összes oltással, és törzskönyvvel. Járt még az új gazdiknak egy mappa, fényképekkel, tudnivalókkal,egy kis táska, benne fésűvel, karomvágó ollóval. Tehát a gazdinak ennyivel is csökkent a további kiadása, amit amúgy is költeni kellett volna. Ha hozzáveszem, hogy 4 hónapos koráig én is etettem a kölyköt, ki lehet számolni, mennyi hasznom volt. Semennyi. A szülők árát, a kiállításokat, stb. stb. pedig akkor se tudtam volna belőle fedezni, ha egy nőstény 5x szül egy évben. (egész pályafutásunk során összesen 3 alom született)

Aki meglátja egy kölyök árát, és felszisszen... el lehet gondolkodni. Spórolunk a nyaralásra (én 10 évig nem voltam, és a karácsonyi ajándékunk nem egyszer egy plafonig érő kaparófa volt a "gyerekeknek" :D), autóra... de nem vagyunk képesek felelősségteljesen átgondolni, ha egy új családtagra kell költeni? Természetesen az ár nem mindig takar minőséget, de senki nem kérte, hogy ne legyen a leendő gazdi ezügyben megfelelően körültekintő.

A fenti írást igazából gondolatébresztőnek szántam, mert az igazi Tenyésztő élete általában lemondások sorozatából áll, és alázattal viseltetik mind a fajta, mind pedig az egész szakma iránt.
A vasárnapom ezen a héten utazásra lett szentelve. Villám baráti látogatás vidéken ;)Most nem mennék bele részletesen, milyen elviselhetetlen bármilyen város a 40 fokban... inkább a lényegre térek. Lekéstem ugyanis az eredetileg betervezett hazafelé tartó vonatot, így csak a…..
(Ehhez előbb lsd. a "Fing shui" c. posztot)Szóval a nővérem volt szíves figyelmeztetni, hogy egyedül nem maradhat az a pillangó ott a függönyön. Áthoztam hát hozzá a másik szobából egyet, társnak. Ráadásul rózsaszín a lelkem, úgyhogy passzoltak is volna. Erre mit ad…..
Még mielőtt megijednétek: nem, még nem kezdem újra a blogolást. Tehát folytatódik a kényszerpihi, ez a ráadás csupán ;) És NEM VAGYOK FÜGGŐ :DNem tudom, voltatok-e már úgy, hogy rettentően felhúzott valaki/valami, és nagyon oda akartatok…..
És igen, egy újabb sztori, csak azért, mert annyian kértétek... Ma megéheztem. Olyan jóféle gyorséttermi szemétre. Panírozott királyrákra á'la Burger King. El is mentünk kocsival a legközelebbi drive-ba. (Aki nem volt még, annak elárulom: a BK ellentétben riválisával…..
Bloggercat naplója Király póker 2009.05.13 00:53:00
Mert ezt el kell mondanom. Sokszor hallani, hogy "becsukódik egy ajtó előtted, közben mindig nyílik egy újabb". Mindig is tudtam, hogy szerencsés kezem van a kártyajátékokban, de hogy ennyire?! Nem különösebben szeretem a pókert. Sok oka van. Az egyik, hogy…..
A vörös macska lekapja sapkáját, hogy aztán két tucat zúduljon vissza rá...  ..
Bloggercat naplója Szevasz Tavasz 2009.05.04 00:01:57
Kedves ismeretlen és ismerős olvasók! Eljött a búcsú ideje. Azért nem végleges, de átmenetileg felfüggesztem a bloggerkedést. Köszönöm nektek a sok bíztatást, pozitív hozzászólást, megkeresést. Köszönöm, hogy olvastatok, és figyelemmel…..
Ezúton is szeretnék minden anyuka ismerősömnek, barátomnak, rokonomnak BOLDOG ANYÁK NAPJÁT kívánni szívem minden szeretetével! :)   ..
Ma kitaláltam, hogy besegítek egy kicsit a holnapi anyák napi... (hogy is fogalmazzak?) "hisztériába" :) Jön ugyanis a bátyjám, a két kisfiával - ez már önmagában is felér egy természeti katasztrófával - de nyilván a nővérem is ellátogat, szintén két…..
Bloggercat naplója Vitzek 2009.05.01 23:13:00
Mivel az újjászületés projektet már az első nap keresztülhúzták az égiek egy kiadós záporral, ami rányomta a bélyegét az alap hangulatomra... legalább benneteket boldogítalak két gyengécske viccel. Fut a tyúk a kakas elől, és közben magában gondolkodik:Ha megállok neki,…..
Árpilis... 2009 mélypontja. Az elmúlás hónapja. Rájöttem már, velem van a gond. Egyszerűen túlságosan ragaszkodó vagyok. Mindenhez. Tárgyakhoz, helyhez, állatokhoz, emberhez. Gyűlölöm a változást, pedig az élet maga az állandó, folyamatos változás. Azért is…..
Alakul a blog kinézete :) Kezdem lassan belakni, akár a tulajdon íróasztalomat. Ha majd végre kiigazodok rendesen rajta, hogy miképp is lehet szerkesztgetni, igyekezni fogok jobban személyessé, "mirelitkittenessé" tenni. Ma voltam a fényképekért, de…..
Azért a mai napot sem úsztam meg lelkizés nélkül. Mert az ilyenkor KELL. :) Most az "áldozat" a már sokszor említett fiú legjobb barátom volt, szegényt néha már komolyan sajnálom. Ezúttal azonban hihetetlen bölcseletekkel látott el, amit úgy éreztem,…..
Tegnap este váratlan meglepetés ért. Felhívott egy nagyon régen látott barátosném, hogy holnap - azaz ma - tartsunk csajos napot, menjünk el reggel vásárolgatni, nézelődni. Neki volt is apropója, a tesója ballagására keresgélt ruhákat, én pedig hülye lettem volna kihagyni ezt a…..
Bloggercat naplója Fing Shui 2009.04.29 16:50:00
Egyik nap átjött hozzám a nővérem, amolyan csajos lelkizésre. Nem is tudom, melyikünk szorult éppen nagyobb vigasztalásra, de tény, hogy nagyon belemerültünk a pasi témákba. Néhány percnyi átszellemült (és bölcs) hallgatás után egyszercsak odanézett a függönyömre,…..
Már az ősidők óta tagja vagyok az egyik legrégebbi magyarországi internetes társkereső oldalnak. Kb. 97-re datálnám az első regisztrációt. Istenem...a régi szép idők! (Ha még rémlik valakinek az IRC, ICQ és hasonlók :D ) Bőven a sulinetes időszak előtt…..
Mert azt hinné az ember (lánya) macskája, hogy este a gép előtt ülve már nem érheti semmilyen baleset. Kényelmesen hátradőlve böngészi a világhálót, előtte szép tányérban még szebb ananász karikák várakoznak... villa nélkül, csak úgy kézzel esszük, amolyan…..
Már lassan három hete tart. De még csak a gyanú halovány árnyéka merült fel bennem. Mára azonban a teljes bizonyosság letaglózó erejével találtam szemben magamat. Valaki megátkozhatott :DA reggel már pocsékul indult. Fáj a vállam. Nem kicsit, nagyon. Ezúton is…..
bloggercat 2009.04.27 22:08:01
@B@ri: Mekkora egy motsok vagy :D kiröhögöd szegény kismacskát :D Pedig manga szemikékkel bámultam a halálugró rudim után :D
Ma összejött MSN-en az MM csapat nagyja. Nosztalgikus hangulat lett rajtam úrrá... nézzétek el nekem. Ha nem értitek az alábbi mondatokat, az nem a véletlen műve ;)  A Remény hal meg utoljára. Kivéve a wesnoth csatákban :DZizzzizzziii... ;)Bátor, már megint itt…..
Hát megvolt ez is. Diplomás lettem. Hurrá.Nem is tudom mikor éreztem ilyen kettősséget utoljára. Egyrészt teljesen unottan tekintettem a mai nap elé... komolyan, ennél jobban már akkor sem tudnék leszarni valamit, ha... Na mindegy. Aztán úgy tűnik, tudatt alatt mégis hatott a…..
- Avagy hogyan költsed el két mozijegy árát egy filmre, amit sose nézel végig... - Mondtam már, hogy film függőségem is van? Ezt leginkább a volt élettársamnak köszönhetem. Vele ugyanis napirend szerint minden áldott este megnéztünk valami audiovizuális tartalmat.…..
..legalábbis ha van eszük a biztonsági őröknek az Intersparban... Történt ugyanis, hogy a "vásárlási lázam" a ruhás incidens ellenére sem csillapodott. Betértem hát némi vitaminért (értsd: gyümölcs) az egyik közeli Sparba. Bár nem szándékoztam sok dolgot venni,…..
Azt hiszem le kéne védetni a legtutibb fogyókúrás módszert. Milliárdokat kereshetnék rajta, de lássátok feleim, önzetlen módon megosztom veletek. Íme a titok: *suttog* Végy egy tetszés szerinti nemű embert, szeress bele (nem kicsit, nagyon), majd kérd meg, hogy dobjon téged.…..
Bloggercat naplója Intro 2009.04.20 00:00:00
Blog 2.0Tartozom egy vallomással...Kommunikáció függő vagyok. Az a fajta, akinek szinte mindegy, hogy két vagy csupán egyirányú folyamatról van-e szó, a lényeg maga a tevékenység. Információt adni, kapni, és mindezt lehetőleg folyamatosan. Az ember azt hinné, hogy ezzel…..