Regisztráció Blogot indítok
Adatok
agape

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A listaállítási joggal a pártok gyakorlatilag megkapják a képviselők feletti rendelkezés jogát is, így aztán a parlamentben már nem a választók, hanem a pártok képviselői ülnek. Ezzel a bűvészmutatvánnyal fosztják meg az embereket az önrendelkezés jogától. A választók…..
agape 2009.04.25 09:13:51
Tisztelt Gyirán István Úr !

Gratulálok a szép sikerhez, a népszavazási kezdeményezés elfogadtatásához, a kitartásához.
Ez a kezdeményezés, ha sikerül összeszedni a kétszázezer hiteles aláírást, figyelemfelhívó erejénél fogva valóban elindítója lehet egy sor változásnak akkor is, ha önmagában értelemszerűen nem oldja meg az alapvető problémákat.

Valóban a választási és képviseleti rendszer rossz kialakítása az alapoka annak, hogy ez az ország a gyakorlatban elvesztette függetlenségét, az csak jogilag létezik.

Engedjen meg néhány kiegészítő gondolatot a teljesség igénye nélkül:

- Állampolgári kötelezettséggé kell tenni a választást. A legnagyobb "parasztvakítás" szabadságnak nevezni azt a lehetőséget, hogy az emberek nagyobb része gyakorlatilag nem vállal felelősséget saját sorsa alakításáért.

- Teljes egészében elektronikus alapokra kell helyezni a választást. Ez már ma is megvalósítható lenne akár egyetlen hagyományos országos választás költségén (4-8 milliárd). Ezzel lehetővé válna a választás misztifikálásának, a (felturbózott) költségekre való hivatkozásnak a megszűntetése.

- A többség valóban legyen többség. Ez azt jelenti, hogy addig kell választani, amíg egy adott kérdéskörben 50 %+1 szavazatnyi támogatás meg nem születik. Ez a fenti elektronikus úton jelentős költség nélkül megtehető. Nevetséges demokratikusnak nevezni egy olyan jelenlegi berendezkedést, ahol 20 % alatti választói támogatással (sok önkormányzatnál még ennél is kevesebbel) rendelkezni lehet a teljes népesség vagyonával, sorsával, a tulajdonosi jogok gyakorlásával.

- A választáskor már részletes munkaprogramra kelljen szavazni. A választott képviselők kizárólag e programot hajthassák végre, Amennyiben ettől bármi külső-belső okból el kell térni, azt választás útján lehessen csak megtenni. Értelmetlen a mai rendszer a tekintetben is, hogy a választói akarat és "a választók képviseletében" végzett cselekvés 0 %-ban kapcsolódik egymáshoz. Mind a számonkérhetőségnek, mind a visszahívhatóságnak meg kell valósulnia egy egészséges demokráciában!

- Nyilvánosság és társadalmi kontroll bevezetése a közösségi vagyon és a közösségi források felhasználásánál.

Lenne még számos megnevezhető terület, de talán ennyi is elég annak érzékeltetésére, hogy az Ön által sikerre álmodott kérdéskör megoldása valóban egy pozitív lépés lenne azon intézkedések sorában, amelyek elvezetnek az ország valódi függetlenségének, önállóságának, szabadságának visszaszerzéséhez.

Mindannyian tisztában vagyunk ugyanakkor a valós erőviszonyokkal, a médiatulajdonosok antidemokratikus gyakorlatával és a korcs törvények adta lehetőségek révén gyakorolt hatalmával. Elképzelhető, hogy a szükséges mennyiségű aláírás nyomán kiírt népszavazás ezért nem lesz eredményes, de ez a kezdeményezés akkor is betölti a szerepét: az emberek tudatában világossá teszi, hogy a "képviseleti demokrácia" alapintézményeinek gyökeres átalakítása nélkülözhetetlen.

Sok sikert és további kitartást a munkájához !