Regisztráció Blogot indítok
Adatok
s8529hel

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány napja különös élményben volt részem. Egy számomra közeli emberrel éltem meg! Kértem tőle valamit, elmesélve a körülményeket és kérésem hátterét. Nem volt nagy kérés, komplikált háttér, semmi, egy kísérőlevélre volt szükségem csupán. Nagyon érdekes jelenetben…..
s8529hel 2009.07.02 03:40:32
Szerintem ez nem két külön értékelési rendszer, hanem ugyanannak a rendszernek két pólusa, amelyek egyszerre működnek, valahogy így:

Egy adott személlyel szemben felveszel egy alap bizalmi állapotot, amikor egy adott kontextusban találkoztok. Ez függ alapvetően a kontextustól, a vele kapcsolatban más kontextusban esetleg meglevő tapasztalatodból, általános és a kontextusra vonatkoztatott személyétől független tapasztalataidtól, meg még egy csomó mindentől.

Amint van egy bizalmi állapot, ennek erősségétől függő gyakorisággal alkalmazod az előzetes vagy utólagos ellenőrzést, vagy kerül sor automatikusan ellenőrzésre, ha az adott információról más forrásból is értesülsz. Az ellenőrzés eredményétől függően módosítod a jövőre vonatkoztatott bizalmi állapotot az alapérték kialakítása során alkalmazott függvényhez hasonló másik függvény szerint. Itt nyilván számít még az aktuális bizalmi állapot is.

Minél pontosabb a két függvényed az agyadban, annál kevesebbet fogsz csalódni.

Valaki teljesen naiv, ha a teljes bizalom az alap állapota, és negatív tapasztalat ellenére sem változtat az értéken.
A fentebb valaki által említett teljes magányos bizalmatlanság a másik véglet.

Azért alkalmazunk ilyen rendszert, mert nincs elegendő erőforrásunk (időnk, módunk, lehetőségünk, képességünk) az abszolút biztonságot adó teljes ellenőrzéshez.

Szerintem valahogyan így működik, és minél tudatosabbá tesszük a folyamatot, annál jobban megértjük, hogy sokfélék vagyunk, mind egyedi tapasztalatokkal, és ezért eltérő értékelő függvényekkel. Ha valakinek a függvénye egy adott helyzetben ellenőrzést sorsol ki, arra nincs tehát okunk negatív érzéssel reagálni, mert csupán eltérően képzeltük a másik fél függvényeit, valószínűleg a sajátjaink alapján.