Regisztráció Blogot indítok
Adatok
laszilo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyesek szerint az Általános Isten definíciója egyenlő magával az istenhittel. Ezt a hamis vélekedést cáfolom kiegészítéseimmel és innentől már tudhatjuk is, hogy mi Isten, mi az Általános Isten. Annie Wood Besant (1847-1933) ”Eddig…..
laszilo 2009.04.23 13:40:10
Ha Istent így nagybetűvel írjuk akkor az egy tulajdonnév. Egy élőlénylény személyneve.
Akár valóságos, akár elképzelt személyről van szó, akár logikus a létezése akár nem, nyelvtani besorolása szerint e szó személynév, valakinek a neve, egyedi azonosítója.

Amikor egy emberi érzést definiálunk, azt tekinthetjük az Isteni lénnyel kapcsolatosnak, de nem mondhatjuk, hogy ez a lény létezik a tudatunkban.
Mondhatjuk, hogy istenérzés, sőt elnevezhetjük ezt az érzést istennek, karakuttynak, babignak is, de nem nevezhetjük el Istennek, Karakuttynak, vagy Babignak, mert az érzések nem lények, nem ruházhatjuk fel tulajdonnevekkel.

Az emberi érzelmek lehetnek önmagukban valók, és lehet tárgyuk amivel kapcsolatban megnyilvánulnak.
Ha ezek az érzelmek valamire, vagy valakire irányulnak, vele kapcsolatosak, akkor sem keverhetők össze egymással.
Ha „Istennel egyesek (az istenhívők) a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni...” akkor egyesek egy Isten nevű személlyel „próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni...”.

Két külön fogalomról van tehát szó:
1. Az emberek által logikátlanul elképzelt lényről, Istenről.
2. Az emberek által megélt érzésről az Isten nevű logikátlanul elképzelt lénnyel kapcsolatban, amit IGE Általános Istennek nevezett el nyelvtanilag helytelenül, mert egy érzelemtípusnak nem lehet tulajdonneve, helyesen tehát általános isten érzés, vagy inkább általános istenérzés lehet a megfelelő kifejezés.