Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SomTom

13 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az eredeti cikk:Bethany Webster: Why it's crucial for Women to Heal the Mother WoundWebcím: http://womboflight.com/2014/01/18/why-its-crucial-for-women-to-heal-the-mother-wound/Fordította: spreadthelight Ha szeretnél értesülni az új írásokról, kövesd az inspirát a…..
SomTom 2018.10.20 22:11:11
@Harkai Szilvi: Ez az írás durva, és durván jó.
Megértettem belőle az apámmal való ellenségeskedésemet, a lányom anyjával való ellenségeskedésemet, és a lányom kínlódásait is! :D <3 PEACE
Szombaton 120 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, hogy megmutassa, a Fidesz szerezhetett kétharmadnyi parlamenti mandátumot, de az ország, a választók többsége még nem az övé. A legfontosabb benyomás a tüntetésről az, hogy a választók nem csak kritizálták az ellenzéki pártok megosztottságát, és…..
SomTom 2018.04.18 14:02:20
@Peszt Lajos: De jól megfogalmaztad! Köszi és GRATULA!
A poliamória egy olyan kapcsolati forma, ahol több, mint két ember szerelmes egymásba. Itt írtam róla, ha nem hallottatok még róla, akkor előbb ezt olvassátok el. Ezek az emberek vagy együtt élnek, vagy nem, vagy egyszerre szexelnek vagy nem, vagy mindenki mindenkivel vagy nem, ezt…..
SomTom 2018.02.20 15:59:49
@aldum: Szerintem is :)
ikaljan blogja A nők dolga... 2015.12.16 12:30:59
Ha már olyan nagy formátumú gondolkodók, mint a Legfőbb Közjogi Méltóságok egyike, illetve a Nemzet Popzenésze kifejtette, hogy mi a nők dolga, illetve mi a nők önmegvalósításának legmagasabbrendű beteljesülése, magam is hozzászólnék e témához.  Szóval minden…..
SomTom 2015.12.17 14:58:45
Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amelynek nagy részének -- fogalmazzunk finoman -- nincsen pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé. Kollektív meg nem értés van azzal kapcsolatban,…..
SomTom 2015.12.14 12:34:49
A cím hatásos ugyan, de súlyos felelősséget vállal fel, amikor egyetlen “szélhámosra” fogja rá a magyar gazdaság teljesítőképességének alacsony szintjét. Sajnos, ez a “szélhámos” csupán befogta a vitorlájába a közgondolkodást. Egyedül azt róhatjuk fel neki, hogy nem formálja jó irányban a közgondolkodást, hanem megelégszik a saját privát hasznával. Nem államférfiú. Csupán egy sikeres politikus.

Az írás olyan gondolatokat tartalmaz, amelyeket már évek óta hiányolok a közéletből. A leghálásabb ezért a mondatért vagyok neki: “Minél fejlettebb, műveltebb, tanultabb emberek kapcsolódnak be a piaci mechanizmusba, az annál nagyobb hozzáadott érték előállítására képes.”

Aki ezt a cikket írta, érti a kapitalizmusnak, mint eddig legjobb rendszernek a 100 évvel ezelőtti fejlettségi szintjét. (Talán érti a mostani fejlettségi szintjét is, de az nem derül ki az írásból.)
Két gondolatot tennék hozzá. Mindkettő fontos és súlyos tanulságokkal bír.
1. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a magyarok irigylik azt az életszínvonalat, amin a svájciak élnek. Arra gondolnak-e ezek a honfitársaink, hogy ott 800 éve nem lőttek egymásra az emberek? {Ha Göncz Árpád közbe nem avatkozik, akkor Magyarországon 24 év lenne ez a szám, így is csupán 59. :( }
2. Andrew Carnegie 100 évvel ezelőtt bízta meg Napoleon Hillt, hogy 500 sikeres emberrel készítsen interjút a sikerhez vezető lépésekről. Napoleon Hill könyve (The low of success) 1928.-ban jelent meg. Azóta a - kapitalista - vállalkozók 3. nemzedéke építi a vállalkozását olyan elvekre, amelyekről a magyar közgazdászok, politikusok és közéleti személyek mélyen hallgatnak. Tán némelyikük ismeri ezen elveket, de nem mer róla nyilvánosan beszélni? Nem tudom.
A világ fejlettebbik - kapitalista - felén annyira nyilvánvalóak és elfogadottak ezek az elvek, hogy a legújabb “Kis herceg” c. film is az “álmot” népszerűsíti, mint leghatékonyabb gazdasági tevékenységet.
„Voltál már úgy, hogy nem tudtad ébren vagy-e vagy álmodsz?” – kérdezi Neo, a Mátrix című film hőse. Ez a film, melyben az emberi tudat számára mesterséges világot alkotnak. Olyan világot, amellyel eltakarják szeme elől az igazságot!Én jó ideje úgy érzem, hogy itt…..
SomTom 2014.07.02 15:44:19
Na ez tetszik.
Amikor Jávor Benedek kiszállt az LMP-ből, akkor én már szóltam Azóta többször is. Talán most értő fülekre találok Talán ezen a fórumon.
„Én jó ideje úgy érzem, hogy itt mindenki álmodik, mindenki a Fidesz által gyártott mondatokat, eseményeket látja, mint álomképet álmodja.
Orbáni mátrix!“ – Én úgy szoktam fogalmazni, hogy Orbán Viktor azóta uralja a magyar politikai folyamatokat – és ezzel teljesen tisztában is van -, amióta kiderült, hogy ő tematizálja a hazai közéletet.
Az én mondatomat természetesen csak az értheti, aki ért a kommunikációhoz. A cikk írója mindenesetre sejt valamit, mert kicsit lejjebb ezt írja: „... ők diktálják a szókészletet is azoknak is, akik átlátnak rajta!“
Hogy mióta tematizálja Orbán Viktor a hazai közéletet? – 1992. óta. Akkor a parlamentben, parlamenti képviselőként lehazugozta az akkori felesküdött kormányt. Azóta - sajnos – minden oldalon, mindenféle irányzat képviselője azzal próbál politikai befolyást szerezni ill. a meglévő befolyását erősíteni, hogy valakit a politikai szereplők közül hazugnak állít be. Orbán Viktor elég hamar rájött, hogy mekkora hatalom van a kezében, és profi politikushoz méltóan, ráérősen fölépítette a saját táborát. Természetesen azokból, akik vevők voltak erre a hazugozásra. Ezért van, hogy hazugozással nem lehet Orbán Viktort kiütni a nyeregből. Csak megerősíteni. Mindenki az ő malmára hajtja a vizet, aki hazugozik. Tehát az is Orbán Viktor malmára hajtja a vizet, aki Orbán Viktorról, vagy a táborához tartozó személyről állítja, hogy hazudik. Orbán Viktort nem lehet legyőzni a saját magára szabott „orbáni pankrációs ketrecben“.
„A valóság az ellenkezője:“ – Aki ért a kommunikációhoz, az tudja, hogy mindenkinek saját valósága van. Ezért van az, hogy amit ezen a fórumon a valóság ellenkezőjének látunk, azt mások – és elég sokan vannak ám -, a valóságnak látják. Nekik valóság. Aki ért a sporthoz, az tudja, hogyha lenézzük az ellenfelünket, akkor nincs esélyünk őt legyőzni. A győzelemre való felkészülésnek azzal kell kezdődnie, hogy fölteszem magamban a kérdést: „Mitől olyan jó/erős ő?“ Ha még azt is megkérdezzük magunktól, hogy „Mit tudnék tőle megtanulni?“, akkor nagy mértékben növeljük a vele szembeni győzelem esélyeit. Ha pedig mindent eltanulunk az ellenfelünktől, akkor komoly esélyünk lesz a győzelemre.
„Bal oldali módszerek, jobb oldal maszlaggal leöntve.“ Gondolom, így szánta a gondolatot az írója: „Bal oldali módszerek, jobb oldali maszlaggal leöntve.“ – Erről is több éve állítom, hogy elavult gondolat. Nem érdemes a múlt századdal vitatkozni ebben a században. Szerintem. Ma már nincs bal oldal és jobb oldal. Sok egyéb szempont mentén lehet ketté szakítani a társadalmat, de csak meddő vitát szül a bal-jobb ellentét. Vannak szegények és gazdagok, vannak férfiak és nők, vannak rendpártiak és vannak a rendetlenségnek hívei, vannak szabadelvűek és vannak akik félnek a szabadságtól. Azért nem folytatom a sort, mert én igazi ellentétet azok között látok, akik képesek alkotni ill. akik csak elfogyasztani/használni képesek azt, amit az alkotáshoz értők létrehoztak.
„Változásra van szükség, és a változást csak a fogalmi keretek megváltoztatásával, ... lehet elérni!“ – A mondatból kihagytam azt a részt, amivel nem értek egyet. Szerintem a változást nem lehet úgy elérni, hogy a meglévővel foglalkozunk. Azzal, hogy a meglévőt lehúzzuk, nem tudjuk magunk mögé állítani azokat, akik a lehúzástól fintorognak. Azzal, hogy a meglévőt lehazugozzuk, nem tudjuk magunk mögé állítani azokat, akik a hazugozástól fintorognak.
Hogy mivel tudjuk magunk mögé állítani?
Először azt kellene tudnunk/eldöntenünk, hogy kiket akarunk magunk mögé állítani.
Ehhez tudnunk kellene, hogy mit akarunk csinálni.
Ha mindezt eldöntöttük, akkor pedig csak arról kellene beszélnünk, hogy kivel és mit akarunk csinálni. Meg hogy miért. Mi a célunk vele. Mit tartunk értéknek, mi a hivatásunk. Mi az, amiért nem csak dolgozni vagyunk képesek, de még nagyobb áldozatokra is, ha úgy hozza a sors.
Itt van három fogalom, melyek közül csupán az egyiket nem kell magyráznunk: a fejlesztést. Ez ma is azt jelenti, amit régen. A másik kettőn viszont alaposan el kell gondolkodnunk, mert ma egész mást jelentenek, mint régen, és még inkább azért, mert a közösség is válságban van…..
Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója szerint leértékelődik a stratégiai HR.Szűts Ildikó úgy véli, a stratégiai gondolkodásmód elé sokszor maguk a HR-esek gördítenek akadályokat. Amikor HR-esként úgy gondolkodunk, hogy a cégvezetésnek kellene felismerni a HR…..
Egy 2008-as német tanulmányból kiderül, hogy a vezetői-középvezetői kvalitások hiányára vezethető vissza a dolgozói elvándorlás. A kutatás rámutat, hogy a munkáltatók nem figyelnek oda a dolgozók valódi igényeire, és meg vannak győződve arról, hogy a szolgálati kocsi, a…..
"A versenyszférában túlhajszolják az embert." "A közszféra merev korlátok között tart, gátolja a kreativitást." Két sztereotípia a sok közül, ami  munkavállalókban a céges világról illetve az adófizetők pénzéből fenntartott munkahelyekről él. És…..
Átalakult a HR szakma a válság következtébencímmel jelent meg a szlovák HR szakma változásait bemutató írás.A mi számunkra vajon van-e tanulsága annak a változásnak, ami Szlovákiában zajlik? ..
A magyar cégvezetők szerint rendkívül fontos a munka és a magánélet egyensúlya, ugyanakkor a HR hatáskörébe utalják ennek megteremtését – derül ki az OD Partner szervezetfejlesztő cég HR Tükör nevű kutatásából. Készítői szerint a vállalati kultúra fejlesztésére, a…..
A legtöbb vállalkozásnál foglalkoznak ugyan humánerőforrás kérdésekkel, képzésekkel, csapatépítéssel, viszont azt hogy a humán erőforrás kompetenciája mikor tőke (forrás) és mikor erőforrás (eszköz), Magyarországon, de talán a világon is először Dr. Laáb Ágnes…..
Az fn.hu szerint:Útkeresésre kényszerül a HR A HR-nek új kihívásokkal kell szembenéznie a válságot követő időszakban. Az utóbbi időben a termelékenység növelése és a vezetőfejlesztés vált a legfontosabb kérdéssé. A humánszakemberek legnagyobb szívfájdalma az, hogy nem…..
Íme, mit találtam mindjárt elsőre: "Jelenleg ugyanis nagy a megosztottság a szakmán belül,... Pedig közös ötletelésekkel, valódi megoldásokkal segíthetnék a HR-eseket..."  "Gavallér Zsolt /OBI HR ig./ is érzékeli, hogy a szakmán belül a felső vezetők…..
A nevüket megmásítom ugyan, de a történet igaz.Tegnap előtt, mindjárt reggel, az első találkozóm egy nagy autókereskedő cég HR igazgatójával volt. X. Úr tanár volt eredetileg, jóval 30 fölött tért át a HR pályára. Már ismerjük egymást, ennek a találkozónak egyetlen…..
Kedves HR-es kolléga!Az éjszaka megálmodtam ezt a fórumot, most reggel épp csak annyi időm volt, hogy formailag létrehozzam.Első közlendőm "csupán" ennyi:MEGSZÜLETTEM!Nemsokára jelentkezem az első bejegyzéssel, amiben be fogom mutatni a szüleimet.Addig kérek egy kis…..
2008 nyarán Kunbábonyban, a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Civil Kollégium Alapítvány-szervezte nyári egyetemen volt szerencsém hallani Vercseg Ilona előadását a társadalmi tőke helyzetéről, fejlesztéséről. Itt hallottam, hogy az önbemutatás a közösségfejlesztés…..
Miért indítottam el ezt a blogot?Azért, mert1.) én magam kíváncsi vagyok az Ön véleményére2.) szeretném, ha mások is megismernék az Ön véleményéta zenéléssel kapcsolatban. Természetesen a saját véleményemet, tapasztalataimat sem fogom véka alá rejteni, de ezek…..
Lehet, hogy ezért a cikkemért megint nekem fognak páran ugrani, mert megint kertelés nélkül fogom kimondani azt, amit gondolok.A tegnapi blogbejegyzésem hozzászólásait olvasva kicsit elszomorodtam és pár hozzászólás esetében tűnt csak el ez a szomorúság.Arra már rég rájöttem,…..
SomTom 2009.04.22 08:41:44
Szerbusztok SHP Közösség!
Zenész vagyok, zeneszerző, tanár és legfőképpen a közösségi zenélés specialistája. Tehát némi bepillantásom van a "zenebiznisz"-be.
Nem fárasztalak titeket most azzal, mennyi minden kell még a sikerhez azokon kívül, amit eddig írtatok a zenebizniszben, mert nem a szakmátok,
De az bizonyára hasznos gondolat a ti számotokra is, hogy mindezen kívül - amiről eddig szó esett -, van egy igen fontos feltétel: neki magának akarnia kell. És mindkettő feltétel. Neki magának, és akarni.
Ne tévesszen meg titeket, hogy nagyon ritkán előfordul - közel sem annyiszor, ahányszor a bulvársajtó állítja -, hogy valakit egy arra járó hozzáértő szakember fölfedez (mint a Buena Vista-t), de nyilván értitek, hogy ehhez a fajta érvényesüléshez is kellett az alanynak valami komolyat hozzátennie. A példánknál maradva: Ruben Gonsalez "elég jól" zongorázott, "elég régóta", és a többi ugyanígy. És ki tudja? Miről álmodtak, évek óta? Talán egyszer még kiderül, hogy ezt a történetet is valaki a felefedezett csapatból már előre megírta. Magában. Álmában. Titokban. Egy titkos kis füzetkében őrizgette. Talán már el is felejtette, hol van az a füzetecske, ezért nem került bele a filmbe...
Nem ez a lényeg.
A lényeg az, hogy ha akarsz valamit - bármit -, azt neked kell akarnod, és akarnod kell. Ezután nem marad más hátra, mint megcsinálni. Mivel legnagyobb hatással magadra tudsz lenni, elsősorban magadon kell megcsinálnod, magaddal, a saját eszközeiddel. Az eszköztáradat persze bővítheted a cél érdekében, de akkor is neked magadnak kell, akarnod, és megcsinálnod.
Mindannyiótoknak sok sikert kívánok!
SomTom