Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rasdi2

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A listaállítási joggal a pártok gyakorlatilag megkapják a képviselők feletti rendelkezés jogát is, így aztán a parlamentben már nem a választók, hanem a pártok képviselői ülnek. Ezzel a bűvészmutatvánnyal fosztják meg az embereket az önrendelkezés jogától. A választók…..
Rasdi2 2009.04.21 10:33:22
Tisztelt Gyirán Úr!

Nem a javaslatának céljával van gondom, hanem a mikéntjével. A probléma gyökere sokkal mélyebb, az egész hatalmi rendszerünk lényegét érinti. Kezdve a hatalmi egyensúly kérdésétől a törvényhozó és végrehajtó hatalom ilyen mértékű összefonódásától. Többek között arról a helyzetről, ahogy az elméleti helyzet a gyakorlatban megfordult. Mert ugyebár elméletben a kormány volna felelős az országgyűlésnek, gyakorlatban viszont az országgyűlés csak technikailag megszavazza a kormány által beterjesztett törvényeket. A mechanizmusnak ez a következménye.

Az Ön által kezdeményezett aláírásgyűjtés kizárólag a képviselők parlamentbe jutásának kérdésére vonatkozik, és a lényegi kérdéseket nem érinti. Ezért most csak és kizárólag arra a kérdésre szorítkozom, mert a problémák tényét elismerem. De megítélésem szerint az Ön javaslata azokon az égadta világon semmit sem tud javítani.

Nos az egyéni képviselőkről még. Azt hiszem abban nincs vita közöttünk, Hogy a valós demokráciát a tudatos választás jelenti, azaz a választónak minél több információnak kellene a rendelkezésére állnia, hogy tudja, mire adja a szavazatát. Szerintem egy kb. 35-40.000 választót tartalmazó körzetben a lakosságnak csak kis hányada ismer személyesen egynél több jelöltet. És ha még ismeri is, magáét a képviselőjelöltet talán ismeri, de a polihisztorok kora már lejárt, és a képviselőnek minden kérdésben állást kell foglalnia. A képviselőnek egy sor tanácsadóra van szüksége, akiket már tényleg nagyon kevesen ismernek. Az un. lakossági fórumok pedig legfeljebb arra alkalmasak, hogy megismerjük a jelölt nyakkendő ízlését meg a "svádáját". Ami azt illeti egy képviselő fellépése és kifejezési kultúrája sem teljesen lényegtelen, de választáshoz az elég kevés információ.

Miért gondolja Ön, és azok, akik a kizárólagos egyéni képviselő, hogy ha nem pártok színeiben indulnak ugyanazok a személyek, akkor a párton kívüliek jobban tudnak választani közöttük, mint a párttagok.

Szerintem inkább a párttörvényen kellene valamit változtatni, amivel meg lehet akadályozni, vagy csökkenteni lehet azt, hogy a pártok "maffia" pártok legyenek. A pártok lényege - szerintem - hogy valamilyen értékrend alapján szeretnék szabályozni világunkat. Az egyes értékrendek szerint más-más megoldási lehetőségek vannak, és mi szavazónk az értékrendek szerint szeretnénk szavazni. A pártokon belül kellene azt elrendezni, hogy a méltatlanná váló személyeket kiküszöböljék. És amelyik párt ezt nem teszi meg, azt a szavazóknak kell kizárniuk a politikából.

A Parlament ügyrendjével kapcsolatos észrevételével is egyetértek. Ha egyszer a képviselő "képviselői tevékenysége során nem utasítható", akkor a frakciófegyelem fogalma a ma érvényes előírások szerint is az idézett jogállás szembeköpése.

Még egyszer: céljaival és szándékaival messzemenően egyetértek, de a kizárólagos egyéni képviselők rendszere csak tovább ront a helyzeten.

Őszinte tisztelettel a tenniakarásáért.

Rasdi2/SZG