Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zaturek Manfred

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Irapuato, 16 500 néző, vezette: Agnolli (olasz) Magyarország: Disztl - Sallai, Róth, Garaba, Péter - Bognár, Nagy A., Kardos, Détári, - Kiprich, Esterházy Szovjetunió: Дасаев, Бессонов, О. Кузнецов, Ларионов, Демьяненко (к), Рац,…..
Zaturek Manfred 2009.06.03 11:50:40
Ja, még annyit felejtettem el, hogy nem azért volt baj Mezey és a csapat elszállása, mert nem voltak jók - de, nagyon is jók voltak -, hanem mert ő, a vezető nem volt képes önkontrollt gyakorolni, és ebből jöttek a szakmai hibák. Az emberi gyarlóság okozta ennek a nagyszerű csapatnak a vesztét. A főnök megőrült, ők is megszűntek szerénynek lenni, és amikor a heliocentrikus sztár Mezey kitalálta a jeges-havas ausztriai edzőtábort, már senki nem mert és nem tudott ellent mondani neki. Kussolt Buda elvtárs, kussolt Kádár, mindenki kussolt, csak Nyilasi nem - lett is belőle baja, majdnem kirúgta őt a főnök. (nem tudom, mi volt a konfliktus oka, hozzáteszem.)

A végső szakmai hiba szerintem a rossz formaidőzítés volt. Ez teljesen egyértelműen Mezey és az ő szakmai team-jének a súlyos felelőssége. Szövetségi kapitány, az edzői, a csapatorvos, a pszichológus, a managerek, mindenki, aki nem játékos volt, az sáros ebben a hatalmas buktában. A játékosok edzettek, azt ették, amit adtak nekik, velük nem volt semmi baj, leszámítva azt a tényt, hogy a formájukat otthon hagyták, vagy inkább hagyatta velük a nagyszerű és very overképzett Mezey. A játékosok kimentek a pályára és próbáltak játszani, de 1 métert nem tudtak futni. Az erőnlétről (is) híres csapat tagjai láthatóan készek voltak már az első percben. A szovjetek meg mintha ittak volna egy jó pohár hűtővizet valami reaktorból, úgy futkároztak ugyanabban a melegben, ugyanabban a ritka levegőben és páratartalomban. Ők ijesztő energiával rontottak, és bemutatták a sajátjainktól elvárt trükköket, míg a mieink éppen infarktust kaptak levegő helyett. Szörnyű látvány volt.

Ezért a szünetben már tökmindegy volt, milyen taktikát magyarázott Mezey. Az előtte levő 2-3 hónapban dőlt el, hogy ezen a VB-n mi leszünk a valódi meglepetés, csak nem úgy, ahogy reméltük. És ezt szégyelli máig a magyar edzők királya, és ezért van az, hogy látványos agresszivitással, parasztsággal, kivagyi arroganciával reagál minden olyan dologra, ami 86-ról szól és a hibák okait keresi.

A diákszerelem szépségét félretéve borzasztó volt látni ezt a VB-t. Egyszerűen nem hittünk a szemünknek. Hogy a Garaba nem bír lépni? Hogy a Détári áll a pálya közepén, és csak liheg? Hogy a Péternél én többet futok egy iskolai meccsen? Mi van?

Ennyi, üdv mindenkinek.
Zaturek Manfred 2009.06.03 12:30:10
@Walmer:

Szerintem egy csapat értékét az mutatja meg, hogy tartósan milyen eredményeket produkál. Na, nézzük:

1. 1983. szeptember 7. Budapest NSZK NSZK 1–1 barátságos
2. 1983. október 12. Budapest Angol Anglia 0–3 Eb-selejtező
3. 1983. október 26. Budapest Dán Dánia 1–0 Eb-selejtező
4. 1983. december 3. Szaloniki Görög Görögország 2–2 Eb-selejtező
5. 1984. január 18. Cádiz Spanyol Spanyolország 1–0 barátságos
6. 1984. március 31. Szabadka Jugoszlávia Jugoszlávia 1–2 barátságos
7. 1984. április 4. Isztambul Török Törökország 6–0 barátságos
8. 1984. május 23. Székesfehérvár Norvég Norvégia 0–0 barátságos
9. 1984. május 31. Budapest Spanyol Spanyolország 1–1 barátságos
10. 1984. június 6. Brüsszel Belga Belgium 2–2 barátságos
11. 1984. augusztus 22. Budapest Svájc Svájc 3–0 barátságos
12. 1984. augusztus 25. Budapest Mexikó Mexikó 0–2 barátságos
13. 1984. szeptember 26. Budapest Osztrák Ausztria 3–1 vb-selejtező
14. 1984. október 17. Rotterdam Holland Hollandia 2–1 vb-selejtező
15. 1984. november 17. Limassol Ciprus Ciprus 2–1 vb-selejtező
16. 1985. január 29. Hamburg NSZK NSZK 1–0 barátságos
17. 1985. április 3. Budapest Ciprus Ciprus 2–0 vb-selejtező
18. 1985. április 17. Bécs Osztrák Ausztria 3–0 vb-selejtező
19. 1985. május 14. Budapest Holland Hollandia 0–1 vb-selejtező
20. 1985. október 16. Cardiff Wales Wales 3–0 barátságos
21. 1985. december 9. Irapuato Dél-Korea Dél-Korea 1–0 barátságos
22. 1985. december 11. Monterrey Algéria Algéria 3–1 barátságos
23. 1985. december 14. Toluca Mexikó Mexikó 0–2 barátságos
24. 1986. január 30. El Ázsia-válogatott 3–0 barátságos
25. 1986. február 1. Doha Ázsia-válogatott 2–0 barátságos
26. 1986. február 2. Doha Katar Katar 3–0 barátságos
27. 1986. március 16. Budapest Brazil Brazília 3–0 barátságos
28. 1986. június 2. Irapuato Szovjet Szovjetunió 0–6 vb-mérkőzés
29. 1986. június 6. Irapuato Kanada Kanada 2–0 vb-mérkőzés

Nekem ez alapján nagyon is sikeres a csapat és a kapitány. Egészen addig, amíg a kitűzött célt el nem érték, kifejezetten nagy teljesítményt nyújtottak. Ahogy mondod, ezek a játékosok a magyar fosban játszottak, mégis odáig jutottak, hogy tényleg mindenki azt várta, hogy benne lesznek az első négyben. Nem csak mi, hanem sok igazi, okos szakértő (vki írja feljebb Bobby Robson-t pl.)

Tök igazad van abban is, hogy a klubcsapatok rendre kiestek az első körben (leszámítva a Videotont abban az emlékezetes szezonban.) Ezért is volt olyan meglepő, hogy a válogatott ilyen jó volt.

Egy ereje teljében levő, összeszokott, összetartó társaság volt a válogatott. Nem emlékszel, mennyire meglepődött mindenki, hogy milyen jól bírták, hogy mennyit futottak? Akkoriban újdonság volt a középpályás letámadás, egyszerűen nem hagyták az ellenfelet, úgy futottak a magyar játékosok, mint a Mészöly-érában soha. Addig úgy ismertük a magyarokat, hogy lazsálnak, itt meg simán lefutottak mindenkit, vagy legalábbis pariban voltak. Igen, igazad, szerencséjük is volt sokszor, de meg is érdemelték, mert úgy hajtottak, hogy öröm volt nézni. Ezt a letámadásos izét abszolút Mezey-módszernek tartotta mindenki akkoriban, cikkeztek róla a külföldi lapok stb.

Mindezek miatt gondolom, hogy Mezey a fő felelőse a bukott VB-nek, mert csúnyán elcseszte. Lehet, hogy a Détárin kívül mindenki közepes volt a válogatottban, de a közepes emberekből egy komoly csapatot rakott össze, és akkor duplán jár neki az elismerés. A VB-re viszont nem sikerült kivinni ezt az erőt. A kanadaiak ellen is szörnyen szarok voltunk, a franciák ellen is. Tehát szerintem elsősorban formaidőzítés mint szakmai hiba, utána pedig a pszichológiai hiányosságok, a motiválás hiányosságai - nem sikerült a padlóra küldött társaságból újra összetartó, egymásért foggal-körömmel küzdő csapatot gyúrni.

Bocs, hogy hosszú lett.
Zaturek Manfred 2009.06.03 13:43:18
@Walmer:

Én azért nagyon örülnék, ha csak 3 éven keresztül ennyi sok szar csapatot megvernénk. Meg annak is, ha barátságos meccseken pariban lennék Spanyolországgal, Németországgal stb. (ez egyetlen olasz meccset nem említsük, gyönyörű volt, de egyetlen meccs.) És az se lenne baj, ha néhány tétmeccsen tudnánk ennek a felét produkálni. Van egy kis ellentmondás abban, amit mondasz. Mert ha elfogadjuk, hogy amatőrök voltunk, akkor duplán nagy teljesítmény volt ez a két-három évig tartó sorozat, amelyet azóta sem sikerült reprodukálni.

Egyébként elfogadom, tényleg amatőrök voltunk. Ez nem mond ellent annak, amit írtam, pl. formaidőzítés stb, és az azóta is tartó Mohács-feeling.

Youngtimernek nevezzük azokat az autókat, amik nem elég öregek ahhoz, hogy oldtimerek legyenek. Természetesen ezek között a harminc évnél fiatalabb szerkezetek között is szép számmal akadnak szeretett-féltett, tulajdonosaik által körülrajongott darabok, egy Alfa Romeo GTV-t vagy egy…..
Az alábbi eset tipikus példája a birtokvédelemmel való visszaélésnek. Régi kérdés, ki a kiszolgáltatottabb, az albérlő vagy a bérbeadó? Szia Zugügyvéd,mit tehetünk?????kiadtuk a lakást ami a nevem van decemberben. mivel a lakbér fizetése állandóan késett, ezért szóban…..
Zaturek Manfred 2009.05.27 14:02:02
@Filtec:

Ne csinálj ebből magadnak problémát, nehogy a lelkedre vedd az egészet. És nem kell hozzá félelmetes baráti társaság, meg sok konspiratív megoldás. Egy lakatos kell, akivel napközben odamész, kinyitja neked, zárakat cserél, osztjónapot. A bérlő cuccait dobozban ki a folyosóra (ha nagyon dühös vagy, zacskóban).

Nyilván a szerződést már írásban felmondtad súlyos szerződésszegés miatt, és már letelt a felmondási idő stb.

A közüzemi díjakat ki kell fizetned. Ezen sem érdemes utólag dühöngeni. Viszont legközelebb úgy add ki a lakást, hogy minden hónapban te befizeted a rezsit, ők meg a bérleti díj mellé ezt is szépen kicsengetik neked, fillérre. Így tudod elkerülni, hogy utólag fájjon a fejed a tartozások miatt.

Tehát relax, mindenki legalább egyszer belefut ilyenbe, no problem. Ha ez vigasztal, a saját bérlőnket én a múlt héten tettem ki ugyanígy. A feleségem, aki ingatlanos, minden 2 hónapban egyszer kihajít vkit, mert tartozik. A leglelkesebb embere a lakatos - biztos megélhetés:)
Félrefordítások Márta szőlője 2008.10.30 21:00:00
Olivér egy igazán remek darabot talált:Épp az imént ment a Vián a Gilmore Girls / Szívek Szállodája sokadik ismétlése (1. évad  14. rész).A fordítónak sikerült a Martha's Vineyard helységnevet egy az egyben lefordítania: a főszereplő csajszi Lorelai szülei így…..
Tegnapi kétségbeesett papucsvásárlónk levelére reagált a Dr. Batz kereskedelmi igazgatója. Konstruktív és információban gazdag leveléből kiderül, hogy az üzletvezetők kérésére van mindenhol egy darab papucs méretenként, mert drága a bérleti díj, illetve azon belül azért…..
w No Tanx 2007.03.02 05:00:00
Imádom a tankokat. Odavagyok értük. Nem tudok ellene tenni, ahogy az ellen sem, hogy a pókokat viszont utálom. A tank nem úgy szép, mint a Peugeot 407. Nem feminin, funkciótlan kecs, hanem letisztult praktikum. A tank óriási találmány, a történelem alakítója. A Tigris, a T-34 és a…..
Zaturek Manfred 2007.04.09 16:03:24
br úgy tűnik, lefutott ez a cucc, néhány észrevételt hadd tegyek.

1. egyetlen abrams-t nem lőttek ki rpg-vel irakban. éS egyetlen merkavát sem Libanonban. amivel valóban sikerült kiütni ezeket a hk-kat, többször is, az az IED (magyarul az út mellé, vagy alá gondosan elásott, monjduk 500 kiló robbanóanyag.)

2. a harci helikoptereket nem érdemes leírni, csak azért, mert a második öböl-háborúban nem használták őket tankok ellen. nem volt ki és mi ellen bevetni őket. az iraki hadsereg fogta magát, és hazament, az amerikai támadás kb. negyedik percében. még emlékeztek az első öböl-háborúra, és köszi, ezt még egyszer nem.

3. tankkal területet megtartani nem lehet, ahhoz kell egy-két nyúl is. városharcra meg főleg nem alkalmas (lásd sztálingrád, vagy falludzsa). viszont együttműködve a többi egységgel nagyon is hasznos.

4. nincs értelme egy-egy fegyverrendszerről beszélni. értelmetlen azt mondani, h tank helyett vegyünk páncéltörő rakétákat, vagy harci helikoptert. a hadsereg sok fegyverrendszer jól megtervezett együttműködésével lehet hatékony. a kérdés az, kell-e hadsereg egyáltalán, nem az, kellenek-e tankok. ha van hadsereg, kell a tank, a tüzérség, a logisztika, az eü-szolgálat, meg még csomó minden.

5. tatai érdekesség, h minden idők leggyorsabb magyarországi t-72-ese 96 km/h sebességet ért el szilárd, lejtős talajon. állítólag trafipax-szal mérték:))))