Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Narayan

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A P. Power keresett meg ajánlatával miszerint elemzői területre keresnek tapasztalattal rendelkező kollégát. Nagyon szimpatikus interjú volt az első körben, amit köszönök ezúton is M. Jelenának, majd 1,5 hétre rá jött a "gáz"-os cég interjúja. az EON-nál a HR-esek…..
Narayan 2009.10.31 22:25:01
Asszem: "Én le is szoktam ezeket írni, és kifüggesztem otthon a falra. Asszem hat évre visszamenőleg, rajta van minden, gyerek, lakás, kocsi, szakma, hobbi, és egészen el van tervezve nyugdíjig."

Észnél vagy Te?
És főképpen: Ember vagy Te? Így, nagybetűvel.

Vagy inkább valami bőrrel bevont szerkezet, amin egy számítógépes programot futtat valamilyen agymosó mechanizmus.

Ha megvan a gyerek, ki is pipálod a papíron talán? Vagy kihúzod a "fennmaradó teendők" sorából"?

Hogyan gondolkodhat ilyen hideg gépiességgel egy elvileg hús-vér érző ember?
Azt még nem hallottad, hogy "légy nyitott!"? Meg hogy "az élet lehetőségei kifürkészhetetlenek."

Azzal, hogy Te így bekorlátozod Magad az előre megírt terveiddel, egy csomó adódó lehetőséget NEM IS FOGSZ ÉSZREVENNI, mert szimplán nem illik bele a terveid közé.

Én még utazni is úgy szoktam (nyaraláskor), hogy ha pl. Münchenbe készülök kocsival, akkor lehet, hogy végül Salzburgban kötök ki, mert nyitott szemmel utazva megfog valami a helyben. Nem csak magam elé nézek.
És hogy 5 év múlva mit csinálok? Bekorlátozzam magam azzal, hogy jelenleg, nem is tudva, mit hoz az élet, (milyen új izgalmas lehetőségek nyílnak meg) a mai realitásokból kiindulva 5 évre előre tervezek? Istenem...

Te egy olyan szemellenzős lónak tűnsz, még inkább egy hideg céltudatossággal beprogramozott gépnek. Remélem, jól érzed magad a "kaptárban".

Én a magam részéről inkább maradok ember.
TÜNDÉRGYÁR melegfront 2009.09.06 19:22:16
Tegnap (szombaton) ötvennégy perc alatt jutottam el a Nyugatitól a Tűzoltó utcáig, ugyanis a rendőrség hermetikusan lezárta a belvárost a melegfelvonulás miatt. Csak azért tartott ilyen rövid ideig, mert áthágtam a létező összes közlekedési szabályt, egyirányú utcákba…..
Nyolc Oskar, négy Golden Globe és hét BAFTA-díj után értelmetlennek tűnik a kérdés, pedig tényleg nem jó. Látványos valóban, tehetséges színészek nyújtanak hiteles alakításokat, de a történet pofátlanul blőd. Egy hajszál választja el attól, hogy a huszonegyedik század…..
Olvasónk 7 éve vezeti saját cégét és a rengeteg negatív tapasztalat alapján arra az elhatározásra jutott, nincs szüksége alkalmazottakra. Kedves Munkahelyi Terror és Kedves Olvasók! Sokat olvasok gonosz munkáltatókról, borzalmas munkakörülményekről, stb. Biztos vagyok abban,…..
Narayan 2009.05.17 03:57:24
@Narayan: Az a postafiók hamar megtelt, úgyhogy aki hozzám szeretne fordulni, az írjon - akár titkosan - inkább a feleségem titkosított E-mail címére, ami castorp75@hushmail.com címre, ami titkos és kódolt E-mail cím.
Narayan 2009.05.17 03:44:34
@bore_out: Nos, ha ezt magától értetődőnek veszed, akkor megkeseríted nem csupán a saját életed (amit már félig-meddig) (majdnem egészen) sikerült, ahogy lejött a kommentjeidből), hanem másokét is, akik most keresnek állást nagyobb reményekkel és hál' Isten kisebb elvárásokkal, mint Te!

Ha nagyobb hitelt vettél fel, mint amit terveztél, add el a fedezetet! (elsősorban lakás, másodsorban kocsi, stb.) Vegyél olcsóbbat!

DE NE ALÁZD MEG MAGAD!

Ugyanis ezzel nem sokat érsz, sőt, visszacsap majd Rád. Sőt, már visszacsapott!

A mai kommenthez való hozzászólásaid egy alapvetően nárcisztikus pszichopata személyiséget tükröztek, ezt hozta ki Belőled az eddigi kemény munkád. Meg talán mást is, de a fizikai tünetekről nem tudok és nem is kívánok nyilatkozni.

Hmm..

Vannak a birkák, akik bégetnek és mindent megtesznek és vannak azok (főleg a fiatalabbak tartoznak ebbe a csapatba), akik élve saját jogaikkal (törvényesen) megpróbálnak fellépni a becstelen rendszer ellen.

5 emberen fogok segíteni, aki hozzám fordulhat az alábbi E-mail-címen: drtoth@t-online.hu.

42 éves tapasztalt jogász vagyok. Mivel munkaügyi jogász már van az oldalon, felajánlom, hogy segítséget nyújtok bármely olyan kérdésben, amelyek a JOGTALAN behajtási eljárásokkal foglalkoznak. Maximum naponta 5 emberen tudok segíteni, ennél nagyobb kapacításom nincs. Őket viszont olyannyira ki tudom segíteni, hogy szélsőséges esetben egy 2 millió forintos személyi kölcsön megfizetési kötelezettsége alól mentesülnek majd ennek eredményeképpen.

Természetesen munkaügyi problémákkal is lehetne hozzám fordulni, de nem kívánom elvenni az oldalon már működő kolléga munkáját.

Szintén kijelentem, hogy az esetlegesen érkező levelek közül én magam fogom kiválasztani, hogy melyik az az 5, amelyik leginkább megéri a válaszadást.
Üdv.: Narayan
Régóta tudjuk, a kapcsolati tőke (protekció) legtöbbször többet nyom a latba, mint a tapasztalat, vagy szakmai felkészültség, ettől függetlenül nem könnyű belenyugodni. Joggal merül fel az olvasónk által feltett kérdés; " mi kell még, hogy minket, álláskeresőket egyszer…..
Narayan 2009.05.14 19:13:12
@bore_out: Bocs bore_out, változatlanul olvasgatom a blogot és egyre kevésbé értek Veled egyet.

Valahol Strici és a Te hozzáállásod között kell lennie a helyes útnak szvsz, de semmiképp sem a Te birkatürelmedhez közelebb.

Ha a Te hozzáállásod általános lenne, akkor az átlag alkalmazottak ezután 9-10 óra helyett 13-14 órákat dolgoznának, a válságra hivatkozva 20%-os bércsökkentés mellett.

Ezáltal (hiszen ugyanannyi ember több munkaórát is ledolgoz, ráadásul olcsóbban) már nem is 5000 új állás lenne, hanem csak 3000.

Tényleg ezt akarjuk?

Ezt akarja az a 2 millió is, akinek most már csak 3000 helyre van (még csekélyebb) esélye bejutni?

És ezt akarja az a "szerencsés" munkahellyel rendelkező is, aki már a családját sem látja a 13-14 órásra emelt munkanap mellett és amikor felemeli a szavát a bércsökkentés ellen, akkor a munkáltatója a képébe röhög, hogy "minek kell Neked több, úgy sincs időd elkölteni, egész nap itt vagy, ha meg szabadságra mersz menni, én kirúglak."?

Szóval a "BIRKATÜRELEMNEK" is megvan a határa, úgy vélem.

Megvalósítható megoldást én sem tudok, de abban biztos vagyok, hogy nem a Te hozzáállásod fog javítani a dolgokon, bore_out.
Narayan 2009.05.14 23:33:08
@bore_out: Szerintem meg abszolutizálod a munkáltatók hatalmát. Észre kell, hogy vegyük (és ha tehetjük, élni is kell a lehetőségekkel), hogy ők is alkudoznak és nem mindig hoznak jó döntéseket. Néha tanulnak is a saját kárukon.

Velem mellékállásomban fordult elő többször is, hogy tanulmányok megírására kértek fel. Olcsón megcsináltam, úgy okoskodtam, hogy a főállásom mellett ennyi pluszpénz is jól jön, szinte ajándék, nem szabad "telhetetlennek" lennem.

Erre az én megbízóm lett "telhetetlen" és egy következő felkérés alkalmával pofátlanul alacsony árat kínált, mire én kategorikusan nemet mondtam, mert rájöttem, hogy egy-egy ilyen tanulmánnyal bizony elég sokat dolgozok. Erre ő jött a mantrával, amit annyian szajkóznak itt: nem baj, más ennyiért is megcsinálja.

Meg is csinálták neki úgy, hogy az utolsó előtti pillanatban felhívott: az olcsó embere sz*r munkával lepte meg, van 2 hetem, inkább duplán fizet, csak csináljam meg a tanulmányt időre, ne hagyjam sz*rba. Megcsináltam, azóta nem is próbálkozik be nálam, amikor időnkét 1-2 megbízással megtalál.

És vonatkozik ez főállásra is, bár itt ismerősömmel történt, akit egy multi 3 körös interjú után azzal hívott vissza, mint abszolút esélyest, hogy sajnálják, az utolsó pillanatban akadt egy "alkalmas" jelölt, aki havi 50ezerrel kevesebbet kért. Két hónap sem telt el, csörgött a telefonja: Az 50 ezerrel olcsóbb emberük nem vált be, aktuális lenne-e még számára az általa kért bérért. Hát, már nem volt aktuális számára többért sem, addigra talált jobb helyet. Így jártak, gondolom nem csupán 50ezer forint kár érte a céget. Bár túlélték, az igaz.

Szóval, amit itt mondani akarok: az álláskereső a maga (és társai) helyzetét teszi kilátástalanná, ha mindent elvállal, hagyja, hogy éhbérért kihasználják.

Persze-persze, ha már kenyérre, gázszámlára sem jut, az más ügy, ott sokat nem lehet okoskodni.

De addig igenis TÖBB ÖNTUDAT ÉS ÖNBECSÜLÉS az, amire szüksége van az embernek.

És bármennyire is egyesek azt hiszik: a munkáltató sem tehet meg mindent, mert ha látszólag sikerül is megtakarítania rövid távon pár 10 vagy 100ezer forintot, hosszabb távon súlyos veszteség éri anyagilag. És ezt ő is tudja. És az álláskeresők is jobb, ha tisztában vannak vele.

Persze, ha találnak egy palimadarat, aki a munkájának él napi 15 órában, ki lehet szúrni a szemét némi alamizsnával ÉS esetleg még jól is dolgozik, akkor a munkáltató sem ellensége a pénztárcájának.

Azonban ő is tudja, hogy a 3 dologból

a) olcsó bérért
b) éjjel-nappal
c) minőségi munkát

többnyire csak kettőt lehet választani és ha ez a 2 megvan, már akkor is jól járt.

Szóval fel a fejjel, és több/jobb önértékelést Mindenkinek.
Narayan 2009.05.14 23:37:40
@bore_out: És még valami. Tapasztalatom szerint azok a "vállalkozóba" átmenő volt alkalmazottak, akik ilyen súlyos árat fizettek a vállalkozásuk beindításáért válnak végül a legzsarnokibb, legkegyetlenebb munkáltatókká.

Azok megaláztatásokkal teli hosszú évek nem múlnak ám el nyomtalanul.
Olvasónk két hétig abban a tudatban élt, hogy felvették, majd kiderült, hogy mégsem... Sziasztok,  Szeretném Nektek leírni mi történt velem és a tanácsot kérni, lehetne e valamit tenni az ellen, hogy ilyen és hasonló eset ne forduljon elő.  Mivel egyre több…..
    MUNKAHELYI TERROR BLOGTALÁLKOZÓ - !!!ÚJ IDŐPONT!!!   Olvasónk levele következik, aki a nevét nem szeretné felfedni. Mindaddig nem akarták kifizetni a neki járó munkabért, ameddig nem kezdett a Munkaügyi Bírósággal "fenyegetőzni". Ne felejtsük el…..
Narayan 2009.05.03 14:53:09
@tderi: "A munkarend szerinti munkavégzés valóban probléma egyes biztosító társaságoknál, ez jogellenes, - ami ellen fel lehet lépni."

Fel lehet lépni, de ki lép fel???
Ismert holland multi (nem biztosító, nevet nem írok) megcsinálta, hogy 2 posztra 10 embert vett fel. Meg is mondta nekik előre a "boss", hogy 1 hónap múlva már csak ketten lesznek. Minddel készült szerződés, próbaidő alatt minimálbér, utána (annak a kettőnek, aki túléli) bejelentett 285k bruttó (cc. 160 nettó). Szinte naponta ki lett rúgva egy ember. Megkapták a néhány napjuk után járó minimálbért, munkaszerződés szerint szabályosan számfejtve, oszt mehettek Isten hírével. Végül 2 hét múlva már tényleg csak ketten maradtak. El lehet képzelni, hogy micsoda "nyírás" ment addig. Biztos a 2 leginkább etikus munkatárs maradt, na ja.

Jogilag szabályos volt, de etikus ez így, kérdem én ? És ez itt történt, 2008-ban Magyarországon, Budapesten. Legközelebb adnak majd fogpiszkálót is, hogy szúrd ki a "versenytársad" szemét, hátha te maradsz benn az utolsó kettőben? Meddig lehet az embereket degradálni?
Narayan 2009.05.03 23:02:05
@Strici: "De persze tévedhetek."

Tévedsz is. Jogászként biztosan tudom, hogy próbaidő alatt bármikor azonnali hatállyal megszüntethetik a munkaviszonyt, munkabér a ledolgozott napok száma szerint jár. Tehát ha az a speciális eset állna elő, (persze csupán elméletileg lehetséges ilyesmi) hogy valakit a próbaideje első napján 8:01-kor elküldenek, akkor neki 1 napi munkabér jár, hiszen kötelezettségének eleget tett: munkahelyén munkára képes állapotban megjelent és készen állt arra, hogy munkáltatója utasításait követve munkát végezzen.

Nagyjából ennyi. Ezért szokták úgy rendezni a munkáltatók, hogy nap végén szólnak a delikvensnek, hogy "másnap már nem szükséges befáradni", ugyanis az adott napot a Mt. Kommentár alapján mindenképp fizetni kell(ene).
    MUNKAHELYI TERROR BLOGTALÁLKOZÓ - !!!ÚJ IDŐPONT!!!   Na, ma sem alszom ki magamat, úgyhogy következzen egy levél. Bocsánat, de be vagyok csípve és most ennyi telik tőlem.   Balsorsom úgy hozta, hogy megpályáztam egy oktatási titkári állást, amit egy…..
Narayan 2009.05.03 15:06:21
@respecta /01: Valójában nem annyira Neked szólt a kritikai észrevételem. Legalábbis azon részben nem, hogy a közalkalmazotti besorolás kérdéskörét én magam nem feszegettem.

A problémám inkább az volt, hogy a hozzászólásod hangvételéből számomra - lehet, hogy hibásan - az jött le, hogy egy nappalin végzett jogász aktív nyelvtudással (közalkalmazott vagy sem) érje csak be azzal az aprópénzzel és ne nagyon ugráljon.

Ha félreértelmeztelek, vedd úgy, hogy nem Téged kritizáltalak, csak Te voltál az utolsó, akinek a megnyilvánulásából ezt az irányvonalat véltem kiolvasni.
Narayan 2009.05.03 15:50:18
@Droli: Igyekeztem a konkrét esetet nézni és hidd el, még párhuzamokat is véltem felfedezni régebbi, akkor még munkanélküli önmagammal. Ugyanis multihoz (ügyvédi irodába, bankba vagy ingatlanforgalmazóhoz jogtanácsosnak) sem volt egyszerű bejutni, még az én kicsit jobb munkaerőpiaci paramétereimmel is csaknem 8 hónapig tartott. És biza' a 6 hónap környékén kétségbeesésemben már én is megpályáztam néhány olyan állást, amihez jóval alacsonyabb képzettség is megfelelt volna, de ők is "előnyként" hivatkoztak a jogi egyetemi végzettségre (jogi szakvizsgára) és a nyelvtudás(ok)ra.

Mondjuk ezek nem közalkalmazotti pozíciók voltak, mert a Kjt. tényleg elég egyértelmű, de sajnos a versenyszférában sem "elvárható" már, hogy ha valamit "előnyként" értékelnek a jelentkezőben, akkor ezt a képességét/képzettségét a jelentkező is "előnyként" fogja viszontlátni a fizetésében, ha érted, mire gondolok.

Kjt.-től eltekintve: ha meghirdetnek egy állást, ahová nem kell nyelvtudás és elég a középfokú végzettség ÉS ennek megfelelően is akarnak fizetni érte, akkor nem tartom éppen etikusnak, hogy az álláskövetelmények között "előnyként" nevezik meg a jogi diplomát+nyelvvizsgát. Levélíró helyében én is minden követ megmozgattam volna és le is léptem volna - mihelyst alkalmam adódik rá - egy új állásba.

Szóval nekem ezzel az "előnyként tekintünk az olyan jelentkezőkre" kitételekkel van bajom az álláshirdetésekben. Főként azért, mert sok embert húznak csőbe vele.

Persze, előny, ha egy takarítónő is diplomás és 4 nyelvet beszél, (hátha váltani tud néhány szót a folyosón az amerikai big boss-szal, ki tudja...) de - ellentétben egy irodai melóval - ott mégis tudja az ember, hogy takarítónői bérre kell számítania.

Ellentétben azzal, amikor mondjuk egy "compliance manager" kerestetik, akinél csak előny, de nem szigorú feltétel a 2 nyelvtudás és a jogi szakvizsga? Itt mire számíthat, aki jelentkezik?

Tisztába kellene tenni ezt a kérdést.
VAGY előnyként értékeljük, de nem fizetünk miatta egy fillérrel sem többet
VAGY előnyként értékeljük és a bérezésben is tükröződni fog.

Fontos lenne a különbségtétel.
Szegénység blog Bürokrácia 2009.04.03 10:43:00
Egészen nevetséges helyzetek adódnak SZE munkakeresésével kapcsolatban. (Nem, egyelőre még nincs kilátásban új munkahely.)Ott tartunk, hogy próbálkoztunk meggyőzni a főbérlőt, hogy a szerződésünk szerint írja alá a nyilatkozatot, hogy ideiglenes lakcímként bejelenthessük az…..
Narayan 2009.04.16 23:51:26
Felettébb érdekes, hogy itt jónéhány ember az adócsősz szerepében próbál tetszelegni, holott egészen biztos vagyok benne, hogy ők maguk is – amennyiben tehetnék – minél kevesebb adót fizetnének. Persze alkalmazotti státuszban ez lehetetlen. Így marad a gyalázkodás meg a pfújjolás.

Más és összességében: elejétől fogva olvasom a blogot, minden egyes bejegyzést elolvastam.
Kialakult valamiféle benyomásom is, ami legrövidebben úgy összegezhető, hogy:

1) SZF Pécsett képtelen volt munkát találni, illetve csak olyan munkát talált, amit ő maga „rangon alulinak” tartott.

2) 2) SZE-nek biztos munkája volt, ha nem is túl jó fizetéssel.

3) SZF belekóstolt már a „multilétbe”, ebbe a meglehetősen gusztustalan életformába élete korábbi szakaszában. Vesztére, de vonzónak találta. Pedig nem is jár olyan sok pénz vele…Később majd okulni fog belőle.

4) SZF nagyon is jól tudta és tudja is, hogy SZE-nek esélye sincs Bp.-en munkát találnia a végzettségével Budapesten (nyelvvizsga nélkül, csupán abszolutóriummal). Ilyen hiányos végzettséggel max. hátrányos helyzetű településeken alkalmaznak pedagógusokat, Budapesten nem, itt, a fővárosban túl sok az ennél jobb diplomával rendelkező munkanélküli bölcsész.

5) Csöbörből vödörbe…Vagy ez SZF kétségbeesett kísérlete, hogy SZE-től megszabaduljon? Persze úgy, hogy indokolni is tudja majd magában, a lelkiismeret-furdalást elkerülendő…

Nagyjából így látom most a dolgok állását. Várom a fejleményeket, persze ha lesznek és dokumentálásra is kerülnek a blogban.