Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Plieur

0 bejegyzést írt és 482 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az  1808-ban született Jack Hinson -"Captain Old Jack"- az amerikai polgárháború legidősebb és valószinűleg  legeredményesebb mesterlövésze volt.  ..
Plieur 2021.01.07 20:47:33
@rdos: Javaslom gyorsan szerezni egy esztergát+ egy fröccsöntő gépet vagy egy lőszergyárat:), de azért érdemes odafigyelni hogy a csepp alak ideális, de hangsebesség alatti lövedékeknél.:)
Hasonló ötletek már voltak, beütni a keresőbe :
balle fléche sauvestre
balle fléche sauvestre plus
utána lehet csodálkozni:)
ha nem is mesterlövész fegyverbe, de vannak konkurensek:)
Egy mesterlövész puska pontosságnak a lőszer csak az egyik tényezője, van ott még sok minden...
Csak egy példa: a cikkben említett Withworth diadalútja nem sokáig tartott, 1880-ban már ott tartottak a fekete lőporos Gibbs, Rigby, stb. fegyverek hogy találat 2000 y.-on.
Egy modern lövedék alakja egy kompromisszum eredménye: a legjobb alakot keresik hangsebesség alatti és fölötti minimális légellenálláshoz.
www.lapua.com/bullets/lock-base/
Plieur 2021.01.08 11:30:30
@rdos: Nincs mit, nagyon szívesen:)
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..
Plieur 2020.05.20 17:05:53
@cavalry: Hát nem éppen így működtek a dolgok:)
Az első komoly jele hogy baj van a francia harcászattal az 14 aug. 20-24 között megvívott "határ menti csaták" voltak Lotaringiában, a francia támadás Sarrebourg és Morhange visszafoglalására ( bizony, miközben a másik szárnyon zajlott a Schlieffen terv:)).
Kiderült hogy :
-a srapnell ( nem a repeszromboló, az kissé más:)) nem hatékony a beásott gyalogság ellen,
-a HE ha csak pillanatgyújtó van nem alkalmas fedett fedezékek "kiásására"
- a szögesdrót akadályt nem olyan könnyű átvágni tüzérséggel, gyalogságnak reménytelen támadás közben
- az "ellen gyalogság behúzza a nyakát ameddig a 75-sök srapnell tűzének fedezete alatt vörös nadrágos csapataink 50-100m-t szökellnek":)- hát ez nem igaz, ott vannak még az oldalazó géppuskák...
Szóval a híres francia "élan" már akkor nagyon sokba került. Mindenki szép lassan tanult a hibákból, de ez nem akadályozta meg a hadviselő feleket hogy 17-ig ismételjék a hibákat.
Plieur 2020.05.21 09:05:41
@cavalry: Anakronizmust kiáltok:)
Mindaz amit említettél és a 2-ik vh-ban ismert ( és alkalmazott ) volt, 14-18 között lett kidolgozva, a tapasztalatokat meg szó szerint vérrel szerezték...
Tüzérség alkalmazása, gyalogsági harcászat, híradás, fegyvernemek közötti együttműködés, nagyon hosszú lenne a lista hogy mik jelentek meg az első vh-ban, a hadseregek meg lehetőségeik szerint ( és ebben benne van a vezetés IQ-ja is:)) fejlődtek.:(
Plieur 2020.05.26 10:44:13
@Cymantrene:

Azért nem annyira bonyolult a képlet, lásd mit mondanak az illetékesek:
www.awmlondon.gov.au/battles/beersheba
Jól volt megválasztva a roham helye ( kedvező terep és nem volt szögesdrót), török tüzérség nem tudta belőni őket,a török géppuskákat lefogta a brit tüzérség,érdemes végigolvasni:)
Ésszel is lehet rohamozni:)
Az önmagukat egységes nemzetállamként definiáló országok jelentős része a kisebbségek területi autonómiáját mindig is egyfajta nemzetbiztonsági kockázatnak tekintette és olyan, elutasítással vegyített gyanakvással tekintett erre az intézményre, mint Kövér László a kettessel kezdődő személyi számú…..
Plieur 2020.05.09 13:58:50
@Untermensch4: Hasonló ötlet már volt felvetve az EU-ban pár éve ha jól emlékszem, lehet hogy így is lesz valamikor:)
Ameddig ezt a jogászok kikalapálják sok víz fog lefolyni a Senne-en:)
Plieur 2020.05.10 09:55:34
@Minorkavidor: A CCCP-ben is (némi jóindulattal) érvényes volt a "havi 200 fixszel az ember könnyen viccel":), szóval szvsz inkább a " szovjet állam szolgálatában nyújtott kiemelkedő politikai, kulturális, tudományos , gazdasági és honvédelmi teljesítmény " kategória lehet a ludas:).
Hogy vajon miért azt majd Tiboru konteósítja:)
Plieur 2020.05.10 18:29:27
@Untermensch4: Az aurás tényleg vicces, amúgy meg én sem vagyok jogász:)
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
Plieur 2020.04.24 20:07:51
@Minorkavidor: Jól kidolgozott rendszerük volt, alkalmazkodva a távolsághoz, a hazatérési úton várható körülményekhez, szinte mindenre van példa, de az alapelv a nemesfém beszerzés:) volt, ami nem foglal sok helyet de értékes:). A fogoly ejtés akkor működött ha volt lehetőség bezsebelni egy váltságdíjat. Ez történt pld. a 895-ös bolgár hadjárat alatt ( a bizánci császár vásárolta meg a foglyaikat), 934-ben a bizánci hadjárat alatt a foglyokat textil árúval váltották ki ( brokát és selyem), 937-ben a Monte Cassino-i apátság pénzért váltott ki olasz foglyokat, sorolhatnánk. Volt amikor hazahajtották a foglyokat ( 934 évi szász hadjárat, nők és gyerekek),viszont az esetek többségében ha nem sikerült helyben túladni rajtuk ( szövetségeseknek vagy váltságdíj az ellentől), akkor mészárlás következett.
A kortársak -arabok és vikingek-viszont gyakorlott és szorgalmas rabszolga kereskedők voltak.
Plieur 2020.04.25 09:39:20
@Minorkavidor: A másik meg Velence:)
Tulajdonképpen egy nagyon menő iparág volt a korban, frankéknál Nagy Károly idején kezdődött a szász, szláv és egyéb pogány foglyok adásvételével, csak X-ik Lajos törölte el francia földön a rabszolgaságot (1315).
Pld. Verdun ( amit 926-ban vettek be és gyújtották fel ősék) virágzó rabszolga kereskedelmi központ és "eunuch gyártó" hely volt-fő felvevő hely via Velence az arab világ volt...
A korban igencsak dívott az ősi római COIN doktrína, meghódítjuk ( mészárlás+rabszolga), ha felkelnek mészárlás+ megint a lakosság egy részének eladása rabszolgának.
Amikor így utólag értékelik a kalandozásokat, érdemes figyelembe venni a kor szokásait és erkölcseit, a kora középkor meglehetősen vad volt:)
Plieur 2020.04.28 22:07:38
@Fredddy: Miért erőltették volna a kardot?:) Kopja és fokos, némi buzogány...:)
Szerintem a törzsolvasók jelentős hányadának nem kell bemutatnunk a Felderítőblogot. A Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör állandó publikációs felületeként működő blogon számos olyan poszt olvasható, amelyek tematikája nagyon közel áll a Lemilblog irányultságához és…..
Plieur 2020.04.12 21:48:04
@tiboru: Nicusor?:)
Hát az hírhedt egy alak volt, apropó tudtad hogy pilóta hadnagy volt?:), a legendárium szerint ő volt az egyetlen növendék akinek a tisztek ( Bobocu-n "végzett":))ágyba vitték a reggelijét és 100% bizti volt hogy átmegy a vizsgán:) ill. rekord idő alatt fejezte be a tisztiskolát...
Nem lepne meg ha tényleg úgy történt volna az infarktus...
Plieur 2020.04.21 21:23:01
Mivel a mostani zűrzavaros időkben sosem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, arra gondoltam, hogy megpróbálok egy kicsivel tisztább vizet önteni a poharakba kijárási tilalom és karantén ügyében. A múltkori poszt kommentjei között voltak olyan hozzászólások, amelyeket olyan kedves olvasók követtek…..
Plieur 2020.03.27 19:20:11
@tiboru: Látszik hogy egyiket sem látogatod, így nem tudod értékelni a fontosságát:):):)
A tízmillió karanténszakértő és epidemiológus országában elég kockázatos erről a járványügyi kényszerintézkedésről írni, de mivel az elmúlt napok koronavírusos témái (és konteói) között kiemelkedő helyet foglaltak el a főváros lezárásának lehetőségeit taglaló topikok, úgy éreztem, hogy a…..
Plieur 2020.03.17 19:50:45
@Minorkavidor:
Valójában itt két szakértői csoport modelljei állnak egymással szemben, az eredmény kb az mint az esti időjárás jelentésnél:), csakhogy itt a tét kissé más.
Tisztességes az lenne ha kijelentené mindkét csoport hogy senki a világon nem volt igazából felkészülve egy ilyen méretű járványra, nincs meg a 100%-os felkészültség és felszerelés, Európa szerte improvizálnak és menet közben tanulnak, meg imához hogy minél hamarabb vége legyen...
Triázs ügy: nem háborúban vagyunk, érdekes lenne annak az orvosnak a további karrierje akiről kiderül hogy hagyta meghalni XY nagyapját azért mert YZ-nak kellett a korházi ágy...
Plieur 2020.03.18 09:57:35
@Minorkavidor: Vannak itt apró különbségek amelyek számítani fognak ha egyszer vége lesz a "háborúnak"- ha ez háború lenne akkor pld. azok akik bekérezkednek fertőtlenítés ürüggyel egy időshöz hogy lopjanak, igencsak kellemetlen következményeket tapasztalnának:)
Az általad említett esetben az indoklás az idős kor mellett az is lehet hogy csak ügyeleti rend van és csak sürgős ellátás,nem vagyok távolbalátó de ötletelek.
A múltkori szavazáson több, mint 55%-kal végzett az első helyen a "Mi lett volna, ha az 1917-es bolsevik forradalom megbukik?" téma (a voks végső eredményét ide kattintva nézhetitek meg). Ígéretemhez híven elolvastam néhány cikket, interjút és eszmefuttatást, s ezek summázatát tárom most -…..
Plieur 2019.11.30 09:38:02
@yorel: Intelligens erőszak vagy sem, de a szenvedő alanyoknak ( fehérektől kezdve a liberálisokon át az eszerekig...) az erőszak hatása ugyanaz maradt, az intelligensek alatt lett megnyitva olyan Gulag -minta:( mint a Szoloveckij szigetek ( 1920),ítélet nélküli fogvatartás, pszichiátriai kényszerkezelés, nem csak hogy átvették a cári börtön rendszert, hanem még tovább is fejlesztették hogy még kevesebben jöjjenek vissza:(.
Spéci Trockij alatt vett részt a Vörös Hadsereg jó néhány paraszt felkelés leverésében Oroszországtól Szibériáig , a Kronstadt-i felkelés leverésében, meg úgy általában a 3-ik orosz forradalom leverésében.:)
Egy példa: 1920-21-ben vetettek be vegyi fegyvert, tüzérséget, páncélvonatokat a Tambov-i parasztfelkelés ellen ( reakció a padlássöprés ellen...), olyan pk-okkal mint Tuhacsevszkij, Uborevics, Kamenev.
Tudtak azok Sztálin előtt is szörnyűségeket:)
Plieur 2019.12.03 21:47:41
@yorel: A középkori anarchia meg az a modern ország formálás...hmm:)
Nos például a bolsevik vezetést nem zavarta az a tambovi anarchia:) ameddig a vidék őket támogatta és engedelmesen leadta a kötelező terméskvótát, aztán amikor megelégelték és elhangzott a "Szovjetet, de bolsevikok nélkül!" mindjárt nekiláttak rendet rakni és formálni egy modern, működőképes társadalmat-mármint a saját fogalmaik szerint:). Tették ezt éppen yperit-el, mert hát az volt kéznél...

Ezzel:
"A felhozott példák még nem cáfolják az állításaimat, tekintve, hogy egy középkori anarchiába süllyedt területből, s embercsoportból kellett újra működőképes társadalmat, országot (ráadásul modernet) formálni, s mindezt rekordidő alatt, szükséges volt erőszakos eszközök nagyarányú használata. "
nagyon sok disznóságot meg lehet magyarázni és indokolni:)
Mindent a haladásért:)
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az alternatív történelmi műveket, lett légyen az regény, film, sorozat vagy bármi. Tudjátok, ez az a "mi lett volna, ha..." műfaj, amitől a történészek nagy része sikítófrászt kap, de ez legyen az ő dolguk. Egy évvel ezelőtt már írtam egy (elég szép…..
Plieur 2019.11.22 20:32:28
Tiszteletem,

Hát csak elkezdett kísérteni a fórumon a R.Forczyk és az alternatív történelem...:)
Csak 3-ra szavaztam, mert:
-ha Attila túléli a nászéjszakát, a következő adag méreggel vagy tüzes menyecskével kellett volna számolnia:)
Mellesleg nem biztos hogy úgy történt ahogy a közhiedelemben van...:)
- É-Am viking gyarmatosítása és kínaiak általi felfedezése: elég nagy az kontinens, még el is fértek volna :)
Erről egy szakmunka:) amely illik az alternatív történelem komolysága:)
www.amazon.com/Journey-Fusang-William-Sanders/dp/0445207655
Figyelembe véve hogy a fórumtársak által is felsorolt tényezőkkel együtt is jó hosszú idő telt el ameddig a a telepesek eljuttotak az Allegheny-ig ( nem vicc, meg lehet nézni hogy mikor lettek alapítva az első települések a keleti parton...) igencsak megfértek volna a mai Kaliforniában a kínaiak és Newfoundlandban a vikingek , köztük egy jó nagy bennszülött sávval:)
Déli szitu dettó, ha a spanyolok nem győzik le az aztékokat, megmarad egy azték állam és a spanyolok kissé arrébb keresik a boldogulást, ott volt egész Dél-Amerika.
Erzsébet és Viktória királynők esete hasonló a Nixonos ügyhöz , csak belpolitikai következmények.
Napóleon győz Waterloonál: csak időt nyert volna, a koalíciónak voltak erőforrásai egy következő háborúra, megismétlődött volna 1814.
No, hosszú lenne még sorolgatni, de amire szavaztam: Bizánc megmaradása, a sikertelen bolsi forradalom ill. a nácik nem kerülnek hatalomra.
A Lemilblog olvasói tudják, hogy nem szoktunk csak úgy orrba-szájba szolgálati közleményekkel dobálózni, de mivel az elmúlt napokban sok tucat, ugyanarról a témáról szóló levelet és üzenetet kaptunk, nem tehetjük meg, hogy ezeket szó és reakció nélkül hagyjuk. Ugyanakkor nem kívánunk parttalan…..
Hétfőn éjfélkor fejeződött be a Lemilblog legújabb szavazós és vitatkozós tippjátéka, melynek során azt kértük tőletek, hogy egy 15-ös – vállaltan szubjektív és kicsit provokatív - listából egyrészt válasszátok ki azt a négy hadsereget, amely szerintetek megérdemli a „legkiválóbb” jelzőt, másrészt…..
Plieur 2019.10.20 12:56:52
@backbencher: Szépen összeszedve, ez volt a helyzet...
Plieur 2019.10.24 20:21:04
@CSOKKI MÁLNA: Futjuk a köröket, aztán vissza az alternatív történelemhez, a Dunkerque-i evakuálás utáni zűrzavarban a Wehrmacht akár lottózhatott volna is pár ezer fővel...:)
kezd az az érzésem lenni hogy egy tiszteletre méltó hadtörténésznek , nyugalmazott alezredesnek nagyon rossz napja volt amikor az angliai partraszállásról írt, aztán arcvesztés terhe alatt előremenekült egy Wight-szigeti partraszállással:)
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
Plieur 2019.09.02 21:08:43
@molnibalage: Már bocs, de azok a kínaiak 1937 -ben már Sztálingrád méretű csatát vívtak a japánokkal-a Sanghaji csata.
Ott nagyobb emberveszteségük volt a japánoknak mint a Fülöp-szigeti hadjáratban, pedig a Fülöp-szigeteken már az amcsikkal kerültek szembe. Ez a Koumingtang volt...
Kihasítottak amit bírtak Kínából, 1937-45 között 22 nagyobb csata volt azon a hadszíntéren, a többségüket a japánok nyerték, csakhogy a kínaiak valahogy /valamiért:) nem adták fel- és már akkor is jó sokan voltak, nem fogytak el:). A kínaiaknál már 37-ben megjelentek a "kamikazék"- a helyi öngyilkos osztagok, volt ott azért harci szellem...
Plieur 2019.09.03 20:54:19
@molnibalage: No akkor szép sorjában.
Nem értem merrfelé törekedsz, de megpróbálom értelmezni mit is akarsz:)
Lássuk csak:
Amúgy meg a fülöp-szigeteki jenki helyőrség sem volt fejlett vagy jól felszerelt. 1941-ben a román haderő nagyobb volt, mint a teljes US Army és több repülőgépe volt. Sikerült simán összemosni azt, hogy legyőztek egy kb. román szinten sem felszerelt a flotta időleges leépítése miatt elvágott szárazföldi erőt azzal, hogy úgy teszel, mintha egy 1945-ös jenki erőt győztek le volt 1941 végén 42 elején.

Nem tettem úgy és nem írtam 1945-öt,itt valamit nagyon félreértesz. Amire próbáltam felhívni a figyelmedet az az apró tény hogy a Csendes-óceáni harcok megindítása előtt 4 évvel a japánok sikeresen, mondhatni önként és vígan dalolva:) belementek egy olyan konfliktusba ahol összekeveredett a felszabadítási háború a proxy-val. Az 1937-es Kína már nem az 1931-es volt, Sanghajnál német kiképzésű és felszerelésű kínai ho-k harcoltak, 37-41 között ott volt a szovjet "önkéntes légierő" plusz 20 hadosztály részére leszállított szovjet anyag, 41 után meg amit sikerült leszállítani amcsi és brit forrásból. Gyakorlatilag Mandzsúriától Burmáig volt szerencséjük a japánoknak kínai katonához, amíg akadt kínai akadt puska és fordítva is:)
A kínai seregek túlélték nem csak a japánokat de láss csodát még a saját parancsnokságuk hülyeségeit is, igaz sokba is került...
Ha visszatérünk az eredeti topic témához és a 7 kritériumhoz, a kínai sereget is be kellett volna venni a listába.
Hosszú lett a bevezető, de úgy néz ki szükséges.
Írtam veszteség adatot és említettem a Fülöp szigeti hadjáratot. Lehet hogy nem ment át, ezért még egy : 37 április-41 október közötti veszteségek a linkben szereplő cikkben:
www.pwencycl.kgbudge.com/C/a/Casualties.htm
Egy olyan sereg okozott több kb. 140000 fős halálos veszteséget ( most nem számítva a betegségekben elhunytakat) amelyet magas lóról lenéztek britek, amcsik, a jelenben meg a molnibalázs:).
Azzal az indokkal hogy hogy az amcsi helyőrség nem volt fejlett vagy jól felszerelt. Pedig így vagy úgy, de egyenlő létszámnál végigkergették az amcsikat a szigeten...
Van egy tévedésed, az a flotta ideiglenes leépítése miatt elvágott helyőrség. Eleve számoltak azzal hogy el lesz vágva, lásd Plan Orange, épp ezért szerepelt a szervezett visszavonulás Bataan-ra.
1941-es román légierő, 40ik oldal:672 gép összesen
dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/156234/Nov%C3%A1k%20Zolt%C3%A1n%20Aeronautica-t.pdf?sequence=7&isAllowed=y
Amcsiknak 41 júniusában ennél azért több volt:)
Plieur 2019.09.03 22:37:05
Természetesen én is csak az USAAF létszámára és 1941 júniusára, flotta és tengerigyalogosok:)nélkül:
135-136-os oldal
apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a542518.pdf
1941 júniusában:1018 csak a vadászok, összesen
De lehet kezdeni a 118-as oldaltól is, szépen típusra lebontva hogy miből/mennyit vett át a légierő.
Típus lebontás is ott van, olyan ismerősen csengők mint B-17, B-25, P-38, P-40...
Ha 1939-et írtál volna, akkor sem lett volna igaz, az USAC-nak volt kb 3000 gépe, megint flotta nélkül számolunk.
Másik, ez a létszám ügy: 1941-ről beszéltünk, amit leírtál az USA -Ro hadsereg létszámról az 1939 szeptemberi összehasonlítás, ( NG nélküli Regular Army),az 1939-1941- közötti létszámugrásról itt a helyzet:
www.nationalww2museum.org/students-teachers/student-resources/research-starters/research-starters-us-military-numbers
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
Plieur 2019.07.29 20:02:05
@Kullancs1983: Most mi ez nagy erőlködés?:)
Ha esetleg vételi nehézségeid lettek volna megismétlem: részemről téma lezárva. De ettől természetesen még folytathatod magaddal a vitát, amit különösen támogatok ha terápiás céljai is vannak ( frusztrációk levezetése, stb-stb), azzal az apró kiegészítéssel hogy attól hogy sokszor ismételsz valamit nem lesz igaz is...
Répa? Hát mások megítélésénél ne magadból indulj ki:), először békéltető gesztusként egy banánra gondoltam, csakhogy közben elkezdtem kételkedni hogy megérted-e azt amit egy homo rodesiensis megértett volna:)
Hogy mi jusson eszembe és mit tegyek azt most és a jövőben sem te fogod meghatározni, magadnak dirigálj:)
A dragonyos dzsidás harcászat épp neked való téma, úgyis magas lóról szoktál megszólalni:)
Plieur 2019.07.30 21:47:23
Plieur 2019.07.30 22:19:59
@Kullancs1983: Jó éjszakát! :)
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
Plieur 2019.06.23 15:26:56
@tiboru: Akkor kérem kivenni a listádból Maratont, mert ott meg egy perzsa partraszállás visszaverése volt a téma, plusz hogy a perzsák akik megúszták hajóval távoztak angolosan:)
Hastings-hoz is kellett egy sikeres normann partraszállás, a sztálingrádiban részt vett a haditengerészet is, tengerigyalogostól a Volgai Flotilláig.
Még szó sem esett a légierő részvételéről, Verdun-től errefelé.
Plieur 2019.06.23 15:33:41
@Tehéntőgy: Igen, mert egyenes ágú folytatása volt a Leuktra-i csatának, ott meg a spártai hegemónia kérdése dőlt el-vagyis hogy nem lesz.
Így meg a tébaiak sem lettek hegemónok.:)
Most lehetne vitázni á la Brian élete hogy "mit adtak nekünk a tébaiak" illetve "mit adtak nekük a spártaiak", bár utóbbiak kissé világosabb ügy, egy veszettül militarista társadalmi berendezkedés lenne.
Athén azért világosabb ügy:)
Plieur 2019.06.23 18:48:13
A kötelező sorkatonai szolgálatról számtalan, késhegyre (és söröskorsóra) menő vitát folytattunk ebben a blogban és máshelyütt is, most nem ezt akarom feltétlenül feleleveníteni. Inkább egy abszolút ontopik könyvet ajánlok minden Tiborublog-, Lemilblog- és Milstoryblog-olvasó és kommentelő…..
A kommandó szuper és legyőzhetetlen, ezt már  a hangalámondásos Schwarzenegger videokazetták óta tudjuk. Kivéve amikor nem. Toplistánkon a tíz legismertebb  SNATFU -azaz totálisan elcsesződött bevetése a különleges alakulatoknak.  A válogatásba csak a második világháború utáni, "közismert" akciók…..
Plieur 2019.05.16 21:23:10
@backbencher:
Az erők kialakítása/fejlődéssel felsorolásod OK, az észrevételeidhez vannak észrevételeim:)
A Mumbai ügy OK, de ott érdemes észrevenni hogy se nem tisztán ostrom, se nem túszszabadítás, ugyanis egy 10 fős brigád ámokfutott egy nagyvárosban ameddig be nem szorultak.
És nem tisztán SF, az ügyet közösen szúrta el a titokszolga/belügyi/ sereg.
belefért volna még 1975 március, a Savoy túszejtés ( Tel-Aviv), 10 túszból 8 halott+3 katona, kontra 8 fedajn. Ott még egy szállodai emelet elfoglalásáról volt szó.
Beszlan előtt volt egy igazi orosz melléfogás, 95 júniusában, a
bugyonovszki korházdráma, ott volt egy igazán fura mozzanat, amikor az Alfa már szép csendben -és észrevétlenül-elfoglalta a korház földszintjét, erre fel visszarendelték őket ( Baszajev-Csernomirgyin tárgyalások miatt), akkor buktak le amikor épp visszavonultak.
96 januárjában még egy fiaskó ,megint a csecsenek, Kizljar-Pervomajszkoje...
Szvsz a cikk írója nem tudta eldönteni hogy mit akar:)
Ma, néhány órával ezelőtt volt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, az NNI igazgatójának temetése. Az, hogy személyesen ismertem és évekig jó bajtársak, kollégák voltunk, magánügy. Miként talán az is az, hogy egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek,…..
Plieur 2019.02.15 21:47:59
@tiboru: Vegyél egy szép nagy lélegzetet ( mielőtt bannolnál) és aztán gondolkodj el még egyszer ezen a katonai tiszteletadás dolgon.
Változtatott volna valamit/valamin?
Plieur 2019.02.16 09:37:01
@tiboru: Alaki formaságokról , szimbólumokról st-stb azt hiszem már hallottam:), sőt arról is van némi tapasztalatom is hogy milyen a hazai bürokrácia -nincs változás,ezt az előző kormány után nosztalgiázóknak.
No fussunk egy rövid kőrt. A pletykahíradó egy dolog,a górénak a vv -ban ( nem abban, ebben) van egy neve és rfk., van valahol egy döntési mechanizmus. A pletyón túl kellett legyen valahol:
- egy kérelem a családtól - mert így elolvasva a rendeleteket azokat valami smucig találta ki hogy lespórolja a díszegység költségeit, a rendszer valahogy megmaradt a K.u.K szellemnél, lásd rokonod akkori esetét.
- ha volt akkor azt valaki el kellett bírálja, kellett legyen egy válasz, pontosan lekövethető hogy ki- mikor- mit döntött.
Egyház: temetési szertartás eldöntése az elhunyt ( végrendelkezés) vagy a hozzátartozók ügye, a hsz-ekben már említve volt, ezen köröket futni felesleges önsanyargatás.
Vissza a lényeghez. A barátod a katonahalált választotta,az mondd el legtöbbet róla így utólag hogy mennyien voltatok ott búcsúztatni. Ha meg valaki "lespórolta" a katonai tiszteletadást- az saját bizonyítványát állította ki. Nem "döntéshozók", mert az már olyan konteós megközelítés és lehetőség egy csoport mögé elbújásnak- hanem pontosan egy személy. Ezután mortii cu mortii, vii cu vii, miként lehetne megváltoztatni ezt a rendelet halmazt egy értelmes dologra?
Mi itt a Lemilblogon szeretjük a rendhagyó dolgokat, s azon vagyunk, hogy a lehető legváltozatosabb módon kössük le a hadtörténelem és a rendvédelem-história iránt érdeklődő olvasóink figyelmét. Mai posztunk egyfelől csatlakozik az elmúlt időszak első világháborús tematikájú posztjainak sorához…..
Plieur 2019.02.10 12:41:58
@tiboru: Tiszteletem,
Az utolsó európai dekriminalizálás 1993-as, Írország:
www.irishstatutebook.ie/eli/1993/act/11/enacted/en/print.html
Franciáknál a Code Napoleon óta nem bűntett az öngyilok.
A Japán Császárság, természeti erőforrások, főleg ásványkincsek híján, nagyhatalmi álmokkal megáldva, a közeli Mandzsúria gyarmatosításába kezdett az 1920-as évek végétől (pár száz éves tradíciót folytatva). Kezdeti sikereiket helytelenítve, több nagyhatalom, elsősorban régi szövetségesük, a Brit…..
Plieur 2018.12.10 20:13:28
@tamask: Ez így nem egészen pontos.
Ugyanis mint azt helyesen leírtad,a japán tisztikar meg kellett vegye az oldalfegyverét,dettó a kardját, csak az altiszteknek járt "ingyen és bérmentve" a kincstári:), már amit és amennyit gyártottak...
Szóval gyorsabb és olcsóbb volt sokszor a külföldi cucc.:)
Másik: a japán tisztikar -hála a felvételi rendszernek- nem volt valami tehetős csapat.
Plieur 2018.12.10 20:24:27
@Terézágyú:
Nem jó elfeledkezni arról hogy kb 1871-ig nem volt japán nemzeti hadsereg, így jól megvoltak egymás mellett a tanegasimás 1575-ös reenaktorok:) meg a modern importált/ csempészett amcsi, brit, francia fegyvereket használók, a kép akkor változott gyökeresen amikor megszervezték a császári hadsereget, ez viszont francia fegyverekkel kezdte az ipart: Chassepot és Gras.
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
Plieur 2018.11.17 17:39:32
@Untermensch4: Nem olyan biztos az, lásd mennyire megszorongatták őket az U-boot-ok:)
Három nappal ezelőtt ismertettük a Gallup azon nemzetközi közvéleménykutatását, amelyben egy, látszólag roppant egyszerű, mégis elképesztően összetett (és komoly indulatokat kiváltó) kérdésre kérték 64 ország teljes lakosságát reprezentáló, 62 ezer főből álló minta válaszát: ha az ön országa…..
Plieur 2018.09.19 21:01:37
@Hiryu2,01:
"Kettes számú rémálom: ilyen zsenikkel az oldalamon kellene hazát védenem. Asszem akkor inkább fejem mellé tartok egy kézigránátot, és durr. Végeredmény ugyanaz, de kevesebbet szopok előtt. "
Hajaj...
1. Nem lehet az ember válogatós, azzal harcol és azokkal akik vannak :)
Pld. személyesen nagyon örülök az ilyen "harcolna/nem harcolna" felméréseknek, az elejétől tisztázva van a dolog, nem lehet számítani az illetőre, ergo ha nincs ott akkor nem kell egyfolytában figyelni nehogy meglógjon pont amikor feladata lenne, meglóg-e fegyverestől, stb-stb:)
2. Pazarló hozzáállás: ha ilyesmire vetemedsz, jusson eszedbe hogy típustól függően egy kgr repeszei elég messze elmennek,mások is megsebesülhetnek, szóval kérem alaposan megválasztani a helyszínt ha ilyesmire vetemedsz:)
Másik hogy ha ennyire önpusztító hajlamú vagy, miért ne a másik lehetőség? Kgr-al neki az ellen tanknak, kitüntetés jár érte még ha posztumusz is-és olcsóbb is a költségvetésnek:) mint egy 80k USD pct.rakéta:)
Plieur 2018.09.19 21:02:25
@Hiryu2,01:
"Kettes számú rémálom: ilyen zsenikkel az oldalamon kellene hazát védenem. Asszem akkor inkább fejem mellé tartok egy kézigránátot, és durr. Végeredmény ugyanaz, de kevesebbet szopok előtt. "
Hajaj...
1. Nem lehet az ember válogatós, azzal harcol és azokkal akik vannak :)
Pld. személyesen nagyon örülök az ilyen "harcolna/nem harcolna" felméréseknek, az elejétől tisztázva van a dolog, nem lehet számítani az illetőre, ergo ha nincs ott akkor nem kell egyfolytában figyelni nehogy meglógjon pont amikor feladata lenne, meglóg-e fegyverestől, stb-stb:)
2. Pazarló hozzáállás: ha ilyesmire vetemedsz, jusson eszedbe hogy típustól függően egy kgr repeszei elég messze elmennek,mások is megsebesülhetnek, szóval kérem alaposan megválasztani a helyszínt ha ilyesmire vetemedsz:)
Másik hogy ha ennyire önpusztító hajlamú vagy, miért ne a másik lehetőség? Kgr-al neki az ellen tanknak, kitüntetés jár érte még ha posztumusz is-és olcsóbb is a költségvetésnek:) mint egy 80k USD pct.rakéta:)
Plieur 2018.09.21 15:05:37
Ha azt mondom: vitorlázó repülő, akkor sokak előtt felsejlik egy kecses, áramvonalas forma, a csendes suhanás, méltóságteljes körözgetés a termikek hátán. Kétségtelen, hogy ez a szép technikai sportág ma így néz ki, a sporteszközök, vagyis a repülők az első ember által készített siklórepülők…..
Plieur 2016.08.29 17:48:59
@teddybear01: Azért ne hasonlítsuk össze a teljesen fém építésű FZG-76-ost ezzel a papírsárkánnyal:), más a hajtómű, volna mit megvitatni.
Meg tudom indokolni is amit leírtam, ne személyeskedjünk. De ha már itt tartunk, hol voltak franciknál ezek az "egyik végén be-másikon ki" alagutak? Mert már alagútnál tartunk, nem barlangnál:)
Plieur 2016.09.03 12:45:22
@Minorkavidor: Még rosszabb volt a helyzet, ugyanis 42 tavaszától kezdve kialakították a partizánmozgalom vezetési struktúráját, elkezdték kialakítani a hírközlést, felderítést és felderítési adatok továbbítását, kiképzést és kiképzőket. 42 nyarán-őszén már elkezdődött a légi utánpótlás és kiképzők, politikai munkások:), parancsnokok kijuttatása. Kis csoportok és utánpótlás kijuttatásához/fogadáshoz meg nem is kell akkora területet uralni, elég néhány falusi legelő:) meg az hogy a helyőrségek ne merjenek éjjel kimozdulni.
Ha voltak vh-ús gépek amelyek megérték a befektetést, hát a keleti fronton az az U-2, Jak-6, Li-2-es voltak.
Meg azért más volt a terep és az infrastuktura, 10-20 km-re városoktól és utaktól vígan lehetett utánpótlást ledobni, leszállni-ugyanis addig el kellett jutni is a megszállóknak-éjjel, aláaknázott utakon, feltűnés nélkül.
Még egy fontos tényező: a keleti fronton messze nem volt meg az az éjszakai vadász mennyiség és radarlefedettség amely biztosította volna a hátország berepülések elleni védelmét.
A napokban került a kezembe a tekintélyes és népszerű amerikai hadtörténeti magazin, a nem túl meglepő című Military History 2016 januári száma, melynek címlapjáról Erwin Rommel tábornagy néz farkasszemet az olvasóval, s ezek a provokatív szavak láthatók: Csalás (csaló) volt-e Rommel? A Sivatag…..
Plieur 2016.01.08 11:09:29
@Hadrian77: Megint ez a szegecselés kérdés:). Most eltekintve attól hogy az amcsik és a britek is alkalmazták elég sokáig, melyk német páncélos készült 42 után kizárólag ezzel a technikával?
Plieur 2016.01.08 12:15:58
@Hadrian77: Ez az, ráadásként van itt egy érdekes tény: a technológiailag fejlettebb német gyártók hozzáállása az alvállalkozókhoz és a külső gyártókhoz. A győri Messzer gyártás beindításának történelme közismert, de hasonló sztori volt az Alfa Romeo -nál a DB motorgyártás, meg még vannak hasonló példák. Tulajdonképpen sosem sikerült megfelelően kihasználniuk azt a termelési képességet amely az elfoglalt vagy szövetséges országokban volt, illetve kiküszöbölni a beszállítók minőségi problémáit.
Plieur 2016.01.09 09:20:38
A Nagy Háború végét lezáró békeszerződések nem rendezték sem a kirobbanásához vezető konfliktusokat, sőt újakat teremtettek. A vesztes államokra kényszerített lefegyverzési megállapodásokat nem tartották be, hanem keresték a visszavágáshoz szükséges arzenál megteremtéseinek módjait.  Ebben a…..
Plieur 2015.12.15 07:36:11
@Combat Gear Admin: Ami a közeget figyelembe véve elég nagy dicséret, ott aztán van alkalma a fegyónak találkozni sós vízzel, sárra-homokkal:)
Plieur 2015.12.15 07:48:25
@Orszag: OK, értettem:)
Szvsz a világ összes hadserege igyekszik belesúlykolni a katonába az egyéni fegyver és felszerelés rendszeres karbantartását ( na jó, biztos vannak kivételek...) csak az a kérdés hogy mikor, mivel,hogyan, amikor frontkörülmények között van.