Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sho_run

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Blue sPot zenekar abban az örömben részesül, hogy a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválra szervezett blues-udvarában népdalfeldolgozásait Palya Bea közreműködésével adhatja elő. Ebből az alkalomból beszélgetett Oszkó Péter, mint a Blue sPot szájharmonikása Palya Beával,…..
sho_run 2012.07.14 11:01:59
@Fedor: Tényleg nagyon jó,nagyon tetszik nekem is.
Ez pedig az egyik nagy kedvencem, hátha neked is tetszik:

www.youtube.com/watch?v=HgwypQ_9_DE

üdv:
sr
Mátyássy Áron az egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezőnk. Elsőfilmesként megnyerte a 40. Filmszemle fődíját, az Utolsó Idők c. alkotásával, de ő jegyzi az Átok című sorozatot is. Közéleti megszólalásai eleddig nem voltak, a Geréb Ágnes ügy kapcsán mégis úgy érezte,…..
sho_run 2012.02.27 22:05:54
@nonote:

Köszönöm a statisztikát.

Első gondom vele, hogy 1970-ben készült, azóta szerintem nagyon sokat fejlődtünk főleg a műszerezettségben ami sokat segít időben felismerni az esetleges problémákat. De említhetném a koraszülött ellátást is ma szinte csodákat művelnek a hetvenes évekhez képest.

A másik gondom pedig amit a cikk is említ:

Once again, hospital births are found to include
a greater proportion of moderate- and high-risk cases, but after standardizing, the gap between the perinatal mortality rates, though reduced, remains wide

Ami ha jól értem annyit jelent, hogy a kórház mintájában nagyobb arányban szerepelnek a közép és nagyon súlyos esetek, de a statisztika standardizálása után noha csökkent, de még mindig nagy maradt a különbség a születési halandóságnál a kórházi szülés rovására.

Ettől a standardizálástól kicsit félek, hogyan tudták vajon jól megoldani, hogy a különböző súlyú esetek mégis egyenlően jelenjenek meg a mintákban...

A harmadik, eddig két embertől olvastam, hogy probléma lépett fel a szülés közben de a kórházban sikerült tragédia nélkül megoldani. Igen tudom, erre lehet száz
ellenpéldát mondani... De mégis :)

sr
sho_run 2012.02.27 22:15:56
@százszor.szép:

Szia!

Igazad van, de szerintem itt nem csak a te életeddel játszol, hanem egy másik emberével is.

tehat nincs semmi ok amiert azt feltetlezhetnenk hogy az otthon vagy szuleteshazban valo szules kockazatosabb lenne a korhazi szulesnel egeszseges varandossag eseten.

Erre sajnos saját ellenpéldám is van, valamint két másik kommentelőnek is.

Üdv:

sr
sho_run 2012.02.27 22:18:37
@KovA:

Szia!

Igen, de vannak olyan kockázatok melyek elkerülhetőek szerintem. Ilyen erővel lehetne érvelni a kocsiknál a biztonsági öv elhagyásával is, pedig nagyon sok ember életét megmenti.

Ha valakinek úgy tetszik, hogy természetes többletkockázatot vállal - az ő dolga.

Igen, de itt nem csak a maga életét kockáztatja szerintem.

sr
Egy nap sem volt elég arra, hogy kiheverjem, Juli és Attila képtelenek egymáséi lenni. Napközben csak fran7 kommentje nyújtott sovány vígaszt, hogy a BK univerzumban azért nem történhet ez meg, mert a hotelben képtelenség lebukni. Nem tud rájuk nyitni senki, nem áll lesben partvissal…..
sho_run 2012.02.24 22:24:42
@IV. (Parkoló) Béla:

Mindig is gyanús volt a neved...

De most ezzel a halevéssel már teljesen biztosak vagyunk, hogy te bizony kanadai vagy!
 Egy heroinista naplója (Ben: A Heroin Addict's Diary) from buzase on Vimeo.Ben Rogers egy tipikus középosztálybeli családban nőtt föl. Iskolás korában kórista volt, szerette a családi nyaralásokat, és imádott krikettezni. Ez az idill szép lassan rémálommá változott, ahogyan…..
sho_run 2012.02.16 20:00:46
@Lovag, aki azt mondja: Ni!:

Szia!

Én még nem próbáltam se könnyű se komolyabb drogokat. Alkoholból is kb. 2x iszok egy évben egy pohárral. Nem érzem szükségét, hogy ilyen dolgokhoz nyúljak ha jól akarom érezni magam. Mondjuk egy céges bulin sokszor néznek ufónak emiatt, de én legalább ilyen jól mulatok a sok kapatos lükén :) Mivel nincs tapasztalatom a drogok hatásaival így nem is okoskodnék, elhiszem amit többen állítanak, hogy az alkohol adott esetben veszélyesebb vagy azonos hatású mint a fű. Azonban én mégis félnék a legalizálástól. Látván hogy hány embernek van igen súlyos problémája a "szabadon" kapható alkohollal akkor mi lenne, ha sokkal könnyebben hozzájutnának egy másik fajta szerhez? A legalizációval szerintem nem jutnának nehezebben hozzá a fiatalok a szerhez látván, hogy a cigarettát és alkoholt se vehetnek 18 év alatt, de mégis könnyen hozzájutnak. Amivel egyetértek, hogy a tiltásnak nem sok eredménye van sajnos.
Még régebben láttam valamelyik doku csatornán (hogy mennyire volt hiteles, azt persze nem tudom) ahol egy afgán termesztővel beszélgettek, aki összefoglalva azt mondta, hogy nem tudnak annyit termelni amit a fejlett nyugat ne szívna fel az orrán...
Hogy mi a megoldás nem tudom, a jelenlegi helyzet sem jó, de félnék a legalizációtól is. Mondjuk az mindig is érdekelt, hogy miért kell valakinek ilyen szerekhez nyúlni (beleértve az alkoholt is) ha jól akarja érezni magát.

Üdv:

sr
Legtöbben máig meg vagyunk győződve arról, hogy ő lehetett volna az első magyar Forma-1-es pilóta, mások szerint nem. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
sho_run 2012.02.09 12:20:57
@gigabursch:

Szia!

Itt nálunk Budaörsön legalább van róla elnevezve egy általános iskola:

www.kesjarcs.sulinet.hu/iskolank.html

sr
Úgy tűnik, az emberek humorérzéke nem ismer határokat. Egy "mókamester" tavaly az üllői vasútállomásról rendszeresen a ferihegyi 31-es pályákra leszállni készülő gépekre irányított lézeres tollal világított bele a pilóták szemébe, egészen addig, amíg tetten nem…..
Ismét ugyanannál a bábaasszonynál csúsztak bele egy újabb életveszélyes esetbe. Még mielőtt a torkának ugranánk, az ugyan csoda, hogy még praktizál, de ha teszem azt, az elmúlt 3 évben is ezt tette, és nem volt róla egy hír sem, akkor a komplikációk száma egyáltalán nem…..
sho_run 2010.05.21 13:12:28
@Sólyom Bátor: Szia. Ne vedd bántásnak, de ettől az érvtől falnak megyek. Gondolom, te sem lóval jársz, sárkunyhóban, vagy barlangban laksz, és tűzrakás mellett melegedsz. :)

Az otthon szülés nem elrugaszkodott dolog, de hol lehet a legnagyobb biztonságot garantálni egy szülésnél? Szerencsére kórházból van több lehet válogatni és az orvost is. Számomra az a legfontosabb, hogy a pici és a mama is rendben legyen bármi is jön közbe a szülés során.

Üdv,

sr
sho_run 2010.05.21 13:29:13
@tildy:): Szia! Igazad, van vidéken "kicsit" problémásabb a helyzet, bár a te írásod alapján is van 2 vagy 3 választási lehetőség. Igazad van abban is, hogy általában nincs probléma, de te is írtad, hogy a szülések 10-15%-ban problémás. De honnan tudod, hogy nem te leszel majd az problémás eset. Ilyen alapon a biztonsági övet se kösse be senki, mert 99%-ban a vezetés során nem fog történni semmi. Csak az a baj, hogy szerintem ilyenkor más életével játszik az ember.

Üdv,

sr
sho_run 2010.05.21 13:35:25
@tildy:): Szia! Még egy gondolat. Mi van ha otthon szülés közben megtörténik a tragédia, ami egy kórházban nagy valószínűséggel kivédhető lett volna? Akkor mit fognak mondani a szülők? Van felelősségük benne? És igen tudom, hogy a kórházban is lehet tragédia, csak a kivédésére adható megoldásokat is figyelembe véve még mindig a kórház a jó válasz.

sr
Rátaláltam erre a blogra, és nagyon sokat gondolkoztam mit es hogyan írhatnék... Előre szeretném leszögezni, hogy nem akarok senkit sem bántani, csupán megosztani bizonyos eseteket az emberekkel, mert lehet pont ebből tanulhatnak sokan... Elsőként talán a húgom történetet írnám…..
sho_run 2010.05.12 13:04:31
Kedves Levélíró!

Sajnálom, hogy így alakult, azt pedig pláne, hogy egy ilyen gusztustalan betegséget sikerült beszerezni húgodnak. Sajnos páromnak csak hosszú idő után találták meg. Nála az egész egy rutin vérvétel után megállapított vérszegénységgel és vashiánnyal kezdődött. Erre kapott gyógyszereket, de a helyzet nem sokat javult, eleinte elintézték annyival, hogy a nőknél amúgy is gyakori a vérszegénység a havi ciklus miatt. Az első hibát talán itt követtük el, hogy nem voltunk rámenősebbek. Azonban idővel rosszabb lett, a vérszegénység, vashiány sem akart változni, de megjelentek hasi fájdalmak, emésztési problémák, indok nélküli hasmenés, gyenge közérzet, stb. A háziorvos szerintem itt tette a dolgát beutalta szakorvoshoz, gasztroenterológiára. Járt ide egy párszor, ahol megállapították, hogy valószínűleg idegi, pszichés okai vannak ezeknek a problémáknak. Tükrözést nem végeztek, ez még a későbbiekben lesz lényeges. A párom eléggé drukkos, izgulós így elfogadta, mégis csak egy szakorvos mondta. Sajnos egy idő múlva ismét jelentkeztek a problémák és rosszabb lett. A háziorvos a vashiány és vérszegénység miatt elküldte Hematológiai szakrendelésre hasi fájdalmak miatt pedig egyelőre egy uh vizsgálatra. Az UH volt először. Maga a vizsgálat kb. 10 másodperc volt! Majd kapott egy negatív hasi uh. leletet... Másnap volt a hematológia szakrendelés. Vérvétel, majd szakorvos. Párom vitte az összes régebbi leletét. Párom elmondta a problémáját, a doki elkérte a régi leleteket és teljesen kiakadt, hogy miért lett ez így elhanyagolva és a gasztroenterológián, hogy mondhatták, hogy pszichés eredetű, előbb talán mindent ki kellett volna zárni, de egy tükrözés a minimum lett volna. Írt is egy szép levelet az orvos. Nekem ez volt nagyon furcsa akkor, mert ő csak megnézte a régi leleteket amit látott előtte már mindenki és 99% biztonsággal megmondta, ez egy nagyon csúnya bélgyulladás és gyanús a Chron betegség is. Mint a későbbiek során kiderült, az orvos csak a MEGLÉVŐ leletek alapján tökéletes diagnózist állított fel! A többieknek vajon ez miért nem sikerült? Mindig vitte magával az egész paksamétát párom. Itt még volt egy kis kavarodás is, hogy cím szerint nem oda tartoztunk, de egy véletlen ismerős segítségével sikerült egy jó kórház, jó osztályára kerülni, ahol maximális ellátásban volt/van részünk. Itt is végeztek uh. vizsgálatot a párom megmutatta, hogy hol fáj, a doki odarakta a vizsgálófejet és látta, hogy nagyon csúnyán begyulladt az adott bélszakasz. Utána volt tükrözés, szintén szövettan és megerősítést nyert, hogy Chron betegség. Ott az orvosok még egy hetet adtak, utána biztos, hogy műteni kellett volna olyan csúnya gyulladás volt. A kezelés sikeres volt, de sajnos a Chron betegségre nincs gyógymód, csak kezelni lehet, hogy többé kevésbé tünetmentes legyen.

Üdv: sr
sho_run 2010.05.12 14:13:19
@Alvarez:

Szia!

Igazán egy gusztustalan betegség ez. Páromnak rendszeresen kell visszamenni kontrollra, Kicsit szomorkodva mondta az orvosnak, hogy hát fiatalnak érzi még magát ilyen nyűgökhöz, mire azt mondta neki az orvos, hogy az elmúlt pár év alatt eléggé megnövekedett az ilyen betegek száma, valamint az előző héten egy öt éves kislánynál diagnosztizálták!

sr
Subba Amikor még kissrác voltam 2007.04.06 18:01:00
A kisfiúk ijesztőek. A kislányok is, de a srácokban van valami bizarr és félelmetes. Nem mindegyikben, de például a nagyon duciktól egyenesen rettegünk.Olyankor viszont repes a szívünk, amikor valami fejlett nyugati ország is kitermel olyan borzalmakat, amikről mi azt hittük, csak és…..