Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arwen197

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha volna ateista egyház, abban bizonyára minimum plébános lennék. Úgy nyüzsögnek itt a Trianon-törvény megszövegezése óta a báránykák, mintha ettől legalábbis dzsihádot kellene hirdetni, indításnak pedig felgyújtani a Bazilikát. Nyugi, gyermekeim. Nem lesz semmi baj. Sőt,…..
Miért akarnak egyes nők beleszólni a szülésük körülményeibe? Megengedjük-e nekik? Meg tudják-e jelenleg tenni, hogy a legközelebbi kórházban az elképzeléseik szerint szüljenek? Egyáltalán, miért megy ez a vita a szülés helyszínéről és hogyanjáról? Magyarországon adott…..
Arwen197 2010.05.23 16:27:16
Sok mindentől függ, hogy egy szülés milyen lesz. Én a negyedik szülésemre készülök és kb. mostanra van arról fogalmam, hogy mi az amihez már az elején ragszkodni fogok.És nem, ez nem az oxytocin mellőzése, vagy az hogy ne legyen gátmetszés.

Anno mikor a legelsővel terhes lettem (külföldön) mérhetetlen sok szakirodalmat vásároltam fel, hogy tájékozódjak, aztán a sors úgy hozta, hogy 21 hetesen meg kellett szülnöm egy fejlődési rendellenesség miatt. Hiába készültem csendes szülésre, nyugalomra, maradt a két napos vajúdás egy élettelen kis testtel (bocsánat) és utána az altatás nélküli küret, mert ugye a placenta ilyenkor még rendesen tapad, nem érett, nem fog magától kijönni. Számítani kell ilyenre is, sajnos! Rá egy évre terhes lettem a másodikkal és nála is természetes szülést szerettem volna. Megjegyzem jól felkészült korházban, 96-ban egyedül itt a Szent Imrében volt alternatív szülőszoba. Labdával, bordásfallal, káddal, szülősámlival és sorolhatnám. Ott is kezdtem a vajúdást, 2 hetes túlhordás miatt oxytocinnal indítva, reggel nyolctól délután háromig csak 1,5 ujjnyit tágulva. Addigra szátrágtam a párom kezét és a vakolatot kapartam. Kiabálni nem kiabáltam soha, az sem tesz jót egyik félnek sem, meg aztán legalább a méltósága maradjon az embernek, hamár a gátlásoktól elesik. Fetrenghettem akárhogy, akkor már sem a labda, sem a bordásfal, sem a kád nem érdekelt - bár a kötélen gondolkodtam más célból. Lényeg a lényeg, hogy az orvosom ezen a ponton megkérdezte, hogy akarok-e epidurált, mert ilyen esetekben jól szokott működni. És igen, akartam. Eszem ágában nem volt tovább kínlódni, ami sem nekem nem jó, sem a gyereknek.A beadás után - láss csodát 1 órán belül a kívánt méretre tágultam és megszültem a lányom. További fájdalom és kín nélkül, a mennyekben éreztem magam. És kellett gátmetszés, igen, van akinek nem lehet kihagyni. Sok öltés volt, később nagyon fájt, mégis két hét után már nem érdekelt, csak a babakocsiban gügyögő lányom. Nem volt bennem megbánás, keserűség, sajnálat - nekem így sikerült, ez volt optimális. Orvos és szülésznő tökéletesen felkészült, megfelelően kedves és segítőkész. Egyszerűen nem éreztem úgy, hogy ennél többet is tehettek volna. Hozzáállás és bizalom kérdése. A választott orvosban meg kell bízni, ez a titka. Ha kételkedünk, akkor "Murphy" törvénye szerint, történik is valami. Harmadik szülésemnél, már epidurálra készültem, szintén ugyanebben a korházban, ugyanevvel a csapattal. Kis otthoni vajúdás után este nyolckor elindultunk, megkaptam az epidurált és három óra alatt, két nyomásra megvolt a kisfiam. És bár készültem, hogy hátha nem kell vágni, kellett. 2 öltés volt már csak, de a kisfiam közel 4kg, ezért kellett. Két éjszakát töltöttünk a korházban és varratok nélkül, egészségesen mentünk haza. Pozitív tapasztalatokkal. A mostani szülésemnél 3-4 hét múlva ugyanerre a csapatra támaszkodom, ugyanúgy tervezett epidurállal és kéréssel, hogy legyen gátvédelem. Természetesen ez csak akkor és ott a szülőágyon derül ki.
És még valami, - az orvosoknak azt tanítják és másoknak is akik e témában járatosak, hogy bármilyen trauma esetén ( egy szülés is az) elsősorban az édesanya életét mentik. Ez szörnyen hangzik, de azért van így mert őbenne megvan az elvi lehetőség egy újabb élet kihordására. Ezért amikor a sok elsőszülő vagy tapasztalatlan, öko - szülő elhatározza, hogy márpedig Ő normál úton, minden beavatkozás és gyógyszer mentesen szüli meg a babáját - (ne adj isten otthon)vagy leteremti az orvost és szülésznőt, hogy márpedig hozzá ne nyúljanak, akkor az szíve joga. Erőltetni nem fogják, de azt tudni kell, hogy ha az elhúzódó szülés miatt a kisbaba oxigénhiányos állapotba kerül, aminek maradandó hatásai lesznek, akkor az is az Ő felelőssége. Lehet járni beszédképzésre, járástanulásra egy életen át - emiatt.
Szóval szörnyen hangzik, de evvel csak azt akartam érzékeltetni, hogy egy kismama elsősorban a testével legyen jó barátságban, ismerje a lehetőségeket és semmit ne vessen el elsőre, csak azért mert annyi borzasztó történetet olvasott. És legyen mindenre felkészülve, mert igen, lehet, hogy kell majd a gátmetszés vagy az epidurál vagy más egyéb is. És bízzon a választott orvosában, mert ezt tanulta sok éven át, jobban tudja mit kell tenni, mint egy "laikus" kismama. Lehet készülni gátvédelemre, de ha mégis vágni kell, az sem a világ vége. Nem vagyunk egyformák, nem tágulunk egyformán. Még a lányom szülésénél mondta az orvosom, hogy sok sz öltés tudja és vacak helyeken, öt öltés kívül, öt belül - felszívódó varrattal, de azt mondta azért kell - mert azt szeretné, hogy a szexuális életem (is) rendben legyen. Mert ezt is mérlegelni kell. Van akinek gátvédelem mellett semmi gondja nincs, van akinek rendbe kell később hozatni mert fiatal kora ellenére fellépett az inkontinencia, nem élvezi a szexet, stb. Nem írok többet, erről is van szakirodalom, utána kell nézni.Mindenkinek kellemes szülést kívánok!
harminc Petőfi jobbikos lenne? 2010.03.14 15:00:00
Nem tudom letenni azt a gondolatot, hogy mi lesz március tizenötödikén, hogy megint kivonul minden párt és mindegyik ugyanazzal az öncélú retorikával sajátítja ki magának 1848 első igazán balhés napját, meg hát az egész szabadságharcosdit. Mindenkinek egyértelmű, hogy lesz ott…..
Vagy azt is mondhatnám, hogy a nap, melynek végén Fernando beismerte, hogy ha a szálláson Jessica Alba várná anyaszült meztelenül, akkor bizony elküldené aludni, de iziben. Cseppet sem akarom túlértékelni saját teljesítményünket, mert a Főnök minden bizonnyal megállapította…..
(Ezzel a poszttal azoknak szeretnék segíteni, akik kutyabeszerzésen gondolkodnak, és felmerült bennük, hogy mudit tartsanak.) Különös fényt vet a régi magyarokra, hogy a 8 ősi magyar kutyafajtából 3 neurotikus, üveghangon csaholó ideggombóc (puli, pumi, mudi), 2 szintén…..
Jogos volt a bosszú? Lehet abban a korban picit elhamarkodottan döntünk? Döntsön a közösség. Az alábbi eseménysorozat akkor történt mikor még vidéken éltünk, jó  8-10 éve. Még 12 éves koromban kaptam egy gyönyörű kuvasz kiskutyát a szuleimtol. Eletem elso kutyája volt,…..
Bár a Cukiság olvasói a labrapudlira szavaztak, az Obama-házaspár végül portugál vízikutyát ajándékozott lányainak. A hat hónapos Bo nevű kutya kedden érkezett a Fehér Házba. Az Obama család eredetileg menhelyi kutyát szeretett volna, de végülis elfogadták Bót, a család…..