Regisztráció Blogot indítok
Adatok
soultom

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megy a baromkodás, az egyre élesebb vita, és a legnagyobb baj, hogy már kapott egy politikai színezetet is. Mégis mi a rosseb köze van a brávó zenés vacsorának a politikához? Ha fideszes vagyok, akkor diszkósnak kell majd lennem, ha emeszpés, akkor rokkernek? (Nyilván nem, ez csak…..
soultom 2009.04.13 07:02:54
Hát elég összetett a kérdés, ez tény, de úgy látom abban is sokan egyetértenek, hogy a Jeszenszky úr nem feltétlenül a dj-szakmát szeretné ezekkel a lépésekkel segíteni. Tény az is, hogy valóban nagy kommunikátor, de azért nem átláthatatlan, amit mond, csak vannak olyanok, akik beveszik a dumáját.
Számomra az szúrt szemet legelőször, hogy ha ő konkrétan a dj-k jogait akarja védeni, akkor miért a jogdíj-dolgokról beszél állandóan?? Persze tudom én hogy sajtóreferense a mahasznak, de elgondolkodtató, hogy ezt a 90 ezres bizniszt ő nagyon erőlteti, főleg úgy, hogy soha semmilyen fórumon nem ad teljes felvilágosítást ezzel kapcsolatban. Gondolok itt arra, hogy oké, legyen jogdíj-fizetés, de mást sem hallunk tőle, hogy Mahasz, Mahasz, meg Mahasz... Pedig ez semmilyen szempontól nem oké. Befizetheted te a 90 rongyot évente, vagy CD-nként a kettőezer-valahányszáz forintot, de abból a pénzből tény, hogy nem sokat fognak látni a producerek, akiknek a jogait elméletileg ők védik, kivéve, ha Spigiboyt, Bárányt, Náksit játszol. Persze ha nem őket játszod dj-ként, valószínűleg akkor is náluk fog kikötni a pénz nagy része, ha a Mahasznak fizeted a jogdíjat. Érdemes megnézni az IFPI hivatalos oldalán azt, hogy milyen kiadókkal állnak kapcsolatban. Hát nem sok olyan kiadót találtam náluk, akik a kicsit is underground vonalon mozgó dj-k által játszott zenékért lennének felelősek. Amely kiadó pedig nincs nyilvántartásan, annak ugyebár nem is jár semmi. A beszedett díjakat a Mahasz a saját, 47 regisztrált kiadója között osztja el. De mégha nyilvántartásban is lennének ezek a kiadók, a szorgalmas Dj-k pedig folyamatosan küldenék a playlisteket, akkor is csak egy jó indulattal is csak röhejesen alacsonynak nevezhető összeg jutna el a producerekhez, kiadókhoz, mert ugye több "jogvédő szervezet"-en keresztül menne a lé, akik ugye kizárólag átalánydíjjal utalnak, plusz hát nekik is van ugye működési költségük és nem restek ezeket az összegeket leemelni. A jogdíjfizetéssel kapcsolatban egyetlen igazságos, járható út van: ha a Mahasznak egy árva fillért sem adunk, helyette megvásároljuk a zenéket legális online boltokban, akik ugye számlát állítanak ki, és így a Mahasz ingyen köteles a matricát biztosítani, hiszen már kifizettük a jogdíjat vásárláskor és mindenki igazságosan megkapta a pénzét: az értékesítő, a kiadó és természetesen maga a producer...