Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laurana

21 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
V.A. a pszichológia szak buktatóit mutatja be nekünk, elsősorban az intézmény elektronikus hátterének hiányosságaira helyezve a hangsúlyt. A tanárok értékelési szokásain lassan már meg sem lepődünk, talán az lenne szokatlan, ha olyan teszteket íratnak, aminek van megoldása,…..
Laurana 2010.01.08 10:56:54
Magyar pszicho kepzesrol eddig csak rosszat hallottam, es minden ismerosom, aki Mo-on tanulta ajanlotta, ha lehet, ott ne, inkabb kulfoldon. Szerencsemre lehetosegem is volt igy tenni, a Zurichi Egyetemen vagyok most masodeves pszichomokus. Az egyetem pszichologiai intezete a legnagyobb nemet nyelvu intezet majdnem husz tanszekkel.
Ott is tomegoktatas van. Ezt ugy tessek elkepzleni, hogy ott mindekit felvesznek az elso evfolyamra, aki megfelel az alapkovetelmenyeknek, Ez altalaban 600 fo. Elso ev (Assessmentstufe) vegen pedig jon a szoras. 12 tantargybol 2 vizsga (akar szigorlatnak is fel eleht fogni, Assessmentprüfung) kereteben szorjak a nepet. Ezt a ket vizsgat ugy kell elkepzelni, hogy egy vizsga 2 ora hosszat tart, 6 tantargyat tartalmaz, tantargyanket 11 kerdessel. Multiple Choice kerdesek kizarolag, nincs megadva, hany helyes valasz van egy kerdesre es csak akkor fogadnak el egy kerdest helyesnek es adnak ra egy pontot, ha minden helyes valasz be van jelolve, tehat reszpont nincs. Ezek utan felezik az evfolyamot, es a kovetkezo ket evbe (Aufbaustufe) csak 250 hallgato megy tovabb (ez utana mar nincs ilyen celzatu szoras, valamint mindket vizsgat le kell tenni, hogy masodevbe jusson a tanulo).
Az igazan riaszto resz pedig most kovetkezik es az egesz svajci felsooktatasi rendszerre vonatkozik. Minden targybol egyetlen vizsgidopont van az azt kinalo felevben. Nincs valasztasi lehetoseg. Aki megbukik, felveszi a targyat ujra, amikor ujbol kinaljak. Nos, ha masodszor is megbukik, elfelejtheti, hogy valaha is az adott szakot barmikor is folytathatja vagy ujra tanulhatja az egesz Svajc truleten. Ehhez eleg egy targybol ketszer megbukni. Stressz van rendesen, de legalabb csak azokbol lesz kozgazdasz, jogasz vagy pszichologus, aki valoban az akar lenni es jol ratermett.
Vizsgaeredmenyek kihirdetese: masfel honap, vagyis egy-ket hettel a kovetkezo felev kezdese elott. Ez mindenhol igy van, ahol irasbeli a vizsga. A kerdes felmerul, hogy ha egy beikszelt lapot beszkennelnek, akkor mire kell ennyit varni? Ezt mi sem tudjuk, tukon ulunk es bosszankodunk. De hat, mivel tobb vizsgaidopont vagy lehetoseg az adott felevben ugy sincs, ez mindegy.
Oktatas minosege. Itt nincs olyan, hogy akarmi lehet jo valasz es ha a jegyzetben meg van irva hogy az adott dolog mit jelent, akkor azt ugy is kell szamonkerni. Minden targy elso oraja ugyanis ugy kezdodik, hogy a Prof egyertelmuen meghatarozza, hogy mibol leszunk kikerdezve: az irodalom, a ppt es amit melle mond a tanar. Itt a ppt direkt szant szandekkal elore fel van toltve az internetre (a tanszek oldalara, vagy az e-leraning feluletre (ez kulon fejezetet erdemelne, igazi modern es fantszikusan mukodo vivmanya a svajci felsooktatanak:
www.olat.uzh.ch - azt hoz ki belole a tanar, amit csak lehet, ppt-k, irodalom feltoltese, gyakorlokerdesek, forumok, stb...). Az iden volt olyan mufurc tanarunk, aki szant szandekkal nem toltotte fel elore, evek ota haborognak ez ellen a diakok. Ugyanis a tanar nem a ppt foliait olvassa fel, hanem a tablazatok, kutatasi eredmenyek diagramjait magyarazza, ertelmezi es rendesen jegyzetelni kell. Ezt az elore feltoltott, kinyomtatott ppt-k melle jegyzetejul.
Erosen kutatas orientlat az egyetem. Tehat tele vannak az eloadasok ujabbnal ujabb kutatasi eredmenyek peldazasaval a legujabb elmeletek alatamasztasara. Termeszetesen ezeket gyakran megelozi korabbi elmeletek bemutatasa is, hogy lassuk, van meg mit fejleszteni es kutatni.
Profok tobbsege valoban nagyon jo, logni nem erdemes, mert nem eli tul az ember az egyetemet. Jegyzeteles nelkul el lehet felejteni. Diakok szorgalmasan ossze is fognak, jegyzeteket cserlenek, hogy minel tobb infot isszegyujtsenek.
Nekem az a benyomasom, hogy egy-ket furasagot kiveve (vizsgazservezes) nagyon jol atlathato es jol szervezett az oktatas, magas minosegu. Meg ha MC kerdesekbol is all a vizsg, azt olyan jol es bonyolultan ossze tudjak rakni, hogy valban csak az megy at, aki tovirol hegyire atnyalaz mindent. Ebben segit, hogy jol meg van hatrozva legalabb, mit kell atnyalazni.
Meg kell meg emlitenem ket dolgot. Svajcban major-minor rendszer van. Tehat ket szakot tanul mindenki egyzserre (ezert van felevente pszichobol csak 6-7 targy). Valamint mindig van egy tantargy, ami kiscsoportos. Nagyon dijazom az elso ev ket feleves bevezeto tantargyat, ahol az elso felevben arra keszitenek fel minket, hogyan erdemes tanulni, hogyan kell kiseloadast kesziteni, irodalmat kutatni, stb... Masodik felevben pedig minden tanszek bemutatkozik (gy terulet per het), hogy a diakoknak mar az elejen fogalma legyen arrol, pszichologianak melyik terulete mirol szol. Igy nem ugy kerul majd valaki az Msc ele, hogy fogalma sincs, mi micsoda es hova szeretne szakosodni.
Termeszetesen Svajcban sincs tulburjanzo kereslet a pszichologusokra. Van ismerosom, aki kitunore vegezte el, es nagy nehezn talalt egy iskolaban pszicho-tanacsadoi munkat. Legjobb, ha valaki tovabb tanul vagy phd fele vagy pszichoterapeuta tovabkepzesen vesz reszt, ami meg ot ev es eszement sok penz! (a sima oktatas (Bsc es Msc) felevenket 800 Chf, a tovabbkepzes cakk-um-pakk 50.000-70.000 Chf).
Vert izzadok, de harcolok kemenyen, hogy ezen az egyetemen szerezzek diplomat. Nem tudjak elvenni a kedvemet sem a pszichotol, sem a filmtol (ez a minor szakom), akarmennyire kemeny, mert latom, hogy mire megy ki es az a minoseg!
ST/L Folytatás 2008.04.17 21:24:00
A Blog itt folytatódik:http://eszterinzuri.blogspot.com/..
Edit kicsi blogja Minden körbe ér 2007.10.03 19:24:00
Régen írtam már ide. Nem azért, mert nem akartam, hanem mert nem tudtam. Nem volt mit. Azaz lett volna. Csak nem volt hozzá erőm, hogy leírjam őket. Van úgy, amikor az ember képtelen az írásra. Csak gyötri magát, legbelül, de nem tudja kiadni azt, amit ki kell. Ez pontosan olyan, mint…..
Néhány héttel ezelőtti bejegyzésemre (Mi a jobb: szar demokrácia vagy működő diktatura?) sokan reagáltak, bár ezt főként email formájában tették. Volt jónéhány megfontolandó gondolat is a reakciók között, ami komment formájában többekhez eljuthatott volna. Akkor most…..
Laurana 2007.09.30 17:48:09
Igazán érdekes és tanulságos dolgokról írsz mostanság. Nagyon kíváncsi lennék, hogy egy nagy és reprezentatív szavazás milyen eredményre jutott volna.
Itt Angliában és Dániában is, úgy ahogyan azt Luchador is írta, valóban odafigyelenek a mozgássérültekre, korlátozottakra, tiszteletben tartják őket és segítik. Nekem pl. babakocsival hihetetlenül kényelmes közlekednem úgy, hogy mindehol van le-fel járó kanyargós lejtő a lépcsők melett.
Nagyon jó a magyar értelmiségi kivándorlós helyzet felvázolása. Pont minap néztem Frei T. januári riportját Bahrein-ről, és az ottani magyarokról. Terveztem én is azt, hogy itt maradok Angliában tanulni, és aztén ki, tudja, talán itt maradok. Aztán úgy döntöttem munkát változtatok addig, míg levelezőn tanulok. Szóba került nálam is Bahrein (Gulf Air), de aztán valahogy mégse. Nálam is a fő ok az anyagi oldal. Bár tény, hogy sokkal kényelmesebb itt is a berendezkedés, Dániában is jól el tudnám képzelni az életemet. Szerintem nincs gond azzal, ha valaki elmegy más országba élni és dolgozni, úgy gondolom, mindenki éljen ott, ahol a legjobban érzi magát. Hazánkat tekinte ott van a gond, hogy nincs meg az egynesúly a ki-be vándorlást tekintve. Ha pedig már olyan jók lennének a körülmények, hogy külföldi értelmiségiek jönnének hozzánk dolgozni, akkor magyarból is több maradna otthon.
Szingapúrban pedig szerintem azért vannak olyan jó állapotban az utcák, a terek, mert szigorú a törvény és a büntetés. Az persze más kérdés, hogy a beépítés milyen, az a tervezőktől és városvezetéstől függ. E tekintetben lehetne tanulni sok országtól, az biztos. A keleti népeknek meg eleve más a kultúrája, vallása, világnézete, hozzáállása az élethez és a dolgokhoz, szerintem ez is sokat jelent.
ST/L VÉGE 2007.09.29 21:02:00
Valami megváltozott. Egy ideje ennek, hogy elkezdődött, de megtörtént a végső lökés is. Köszönöm Nektek, még ha nem is tudjátok kik vagytok :-) Elég ha én tudom, és szeretlek Benneteket csendben, imádkozva üdvösségetekért. De főleg Neked köszöm! (lehet találgatni ;-P ,…..
ST/L Új lapot kérek 2007.09.25 20:40:00
Új lapot kérek... Mennék el, valahova, messze... Égek a vágytól, hogy adjak. De hol van az ég? Szeretnék megismerni, megérteni. Szeretnék hallgatni, befogadni. Hol van az, akit? Merengeni, a távolba révedni, csukott szemmel látni, a hangokat távolról hallani, a leheletet…..
ST/L Legyetek jók, ha tudtok! 2007.09.25 20:31:00
De boldog vagyok, hogy ezt most megtaláltam!!! Gyerekkorom nagy kedvence volt :-) Csak éppen semmire nem emlékeztem belőle, de amint ezt meghallottam, ráismertem :-) Meg kéne szerezni a filmet. ..
ST/L Alnwick & York 2007.09.22 23:16:00
Legutóbbi hosszú hétvégén, ami éppenséggel hétfő-keddre esett, utazgattam egy kicsit a környéken. Úticélok: Alnwick, York. Alnwick egy kisváros Newcastle-tól északra nem messze a parttól. Előbb helyi vonat Hexhamből Newc-be, onnan futás a Heymarket-i buszpályaudvarra, majd egy…..
ST/L cím nélkül 2007.09.08 01:07:00
Ezt most csak úgy jött, spontán, mindenféle poétikai szakértelem nélkül. írhattam volna simán egy sorba, bekezdésekkel, de így most jól van. ... Légy hamis, hogy szeressenek, Légy szép, hadd irigykedjenek, Légy bájos, megmosolyognak, Légy bolond és felmagasztalnak. Adj…..
ST/L Gyereknap kiegészítő 2007.09.05 18:49:00
Ma valami új dolog történt: a délelőtti ovi után, fáradtan, a kisegér nem aludt el. Olyan gyakran megesik, hogy fél óráig tart, mire elalszik délután, de hogy ilyen jól érezze magát két óra hosszáig az ágyában... Hát, ilyen még nem történt. Néztünk is egymásra az…..
ST/L Gyereknap 2007.09.04 13:31:00
Lassan vége ennek is. Megpróbálom valahogy röviden összefoglalni ezt a 9 hónapos gyereknapot. Kis barátommal januárban ismerkedtem meg. Tündéri egy kis bogár. Szórakoztatni nem nagyon kell, jól elvan, izeg-mozog, kíváncsi, tesz-vesz, jár-kel-szalad, ordítozik, mint ahogy az egy…..
ST/L Egyrészt 2007.09.03 13:45:00
Vannak ám itt szép és jó dolgok, bár egyénfüggő, mint minden. Sajnos csak két kávé után sem érzem még elég beszámíthatónak magam, talán a két napos munkahiány miatt. Gyorsan amortizál... Egyébként sem hiszem, hogy olyan helyzetben lennék, hogy nagyon értelmes tényeket…..
Gondolom mindenki emlékszik Boldog Bobby-ra a Jóbarátokból -- ő volt az a srác, akiről kiderült, hogy csak azért vicces, mert folyton iszik. Boldog Bobby-nak minden története úgy kezdődött, hogy "A múltkor jól eláztam...", legalábbis amíg le nem szokott. Hát most én is…..
Edit kicsi blogja A megalkuvó 2007.06.29 22:39:00
Elfogad mindent, amit az élet kínál számára. Csak annyit tesz, amennyit muszáj, ha éppen elérte a minimumot, abbahagyja. Nem érdekli, hogy lehetne valami jobb, szebb, színesebb, megelégszik az átlagossal. Miért, ne? Ennél már csak rosszabb lehet. A jobb eszébe sem jut. Nem…..
Kuala Lumpurban 2 hires torony van, a korábban már bemutatott, ingyenesen látogatható Petronas tornyok és a 421 m magas KL torony. Ide már kellett belépőt fizetni, de megérte, mert nagyon szép kilátás van az egész városra. Látni a Petronas tornyokat, a távoli lakótelepeket és a…..
Csucsu - REFLUX Elszigetelve 2007.08.17 01:00:00
Igen, az elmúlt bő egy hétben elszigetelve voltam. Így nem is tudtam reagálni, időm se volt, energiám se. Más volt a nagy terv Sziget alatt. Konkrétan az, hogy utolsó nap fölszedjem régi nagy múzsámat, Juliette Lewis-t. De nem jött össze, persze csak azért, mert lekéstem a…..
ST/L még nem 2007.08.21 16:52:00
Túl sok, még mindig túl sok. Még nem tudom megfogalmazni sem. Még nem. Túl sok az érzelem, túlságosan is eleven, még mindig vibrál, még mindig fáj, még akkoris, ha már én sem... Még nem tudom szavakba önteni, még idő kell.... Beszéljenek addig mások helyettem... Eleven…..
Ejha, irgum-burgum, aztamindenit neki... Megyek haza! Addig egy hónap + két hét! CarpeDiem, kiélvezem! Egyszer tehetem (vagy többször). Bort minden napra, mert egészséges! Zene, szövegelés, bárány-pöttyös Harry Potter-lábon forgó kastélyocska, csilli-villi, tégla, fal, madárka,…..
Szingapúrban sokan óva intettek Kuala Lumpurtól (KL), hogy nincs ott semmi, amit érdemes lenne megnézni, csak a Petronas tornyok. De ha már egyszer fél évet vagyok itt, Dél-Kelet Ázsiában, akkor csak átmegyek Malajzia fővárosába - gondoltam én. Ha valaki itt jár a környéken, és a…..
Ez a történet egy fiúról szól. Egy fiúról és Oszkárról, aki egy bicikli. A fiú és Oszkár sok izgalmas kalandban vesznek részt, ám mivel a fiú lusta, Oszkárnak pedig nincsen keze, a kalandoknak csupán töredéke kerül lejegyzésre. A fiú ezért az igentiszteltolvasó elnézését…..
Igen, az angol minőség. Meneküüüülj... Szép, szép, meg minden rózsaszín, ami nem angol :-D Na jó, van valami, ami angol, és csakis rózsaszín árnyalatokban pompázik: a dagadt angol tinilányok: rózsaszín harisnya, rózsaszín nadrág vagy szoknya, rózsaszín póló, rózsaszín…..