Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kezdi

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A probléma leginkább a fiatalok körében tűnik súlyosnak. Idézett posztunk szerzője az amerikai helyzetről értekezik, és hevesen vitatkozik az ortodoxiával (a minimálbér súlyosbítja a munkanélküliséget, és punktum). Munkaerőpiaci elemzőK! Nem akartok hozzászólni? Sokunkat…..
kezdi 2010.03.18 21:44:06
Köszönet a posztért, szűkebb szakmánkban lassan örökzölddé válik a téma:))
1. Sok olyan tanulmány van, ami nem mutat ki jelentős foglalkoztatási hatást, legalábbis közvetlen hatást és rövid távon nem. Ezek a tanulmányok általában többé-kevésbé hihetőek (legalábbis nagy hatás nem hozható ki). Én nem néztem rendesen utána, de tökre elhiszem, hogy a posztolónak igaza van itt, Mankiw-nak meg nincs (ő sem nézett rendesen utána...)
2. Aljas önreklám, de itt is hasonlót látunk:
mnb.hu/Engine.aspx?page=mnbhu_mnbszemle&ContentID=13156 22-23. oldal.
A magyarországi vállalatok sem mondják azt, hogy elbocsátanának sok munkavállalót egy esetleges minimálbér emelés esetén. Persze, persze, óvatosan kezelendő mindez, és a hosszútávú hatások vszleg sokkal nagyobbak lennének. De mégis meglepő, hogy ilyen kicsi rövidtávú hatással számolnának.
3. Következik-e ebből, hogy a minimálbér mint olyan nem számít? Persze, hogy nem, és nemcsak a hosszú táv miatt. Ugye ha Magyarországon havi 300 e Ft-ra (vagy Amerikában óránként 30 dollárra) emelnék a minimálbért, és azt be is tartaná mindenki, akkor lenne azonnali közvetlen hatás, nem?
4. Én arra jutottam magamban, hogy a minimálbér alapvetően nagyon rossz dolog. Sőt, szerintem annyira rossz, hogy még a gyakran ostoba politikacsinálásban sem emelik olyan szintre, ami igazán számítana. Így a legtöbb megvalósult minimálbér-emelésnek tényleg nincs hatása. Amit a gondos természetes-kísérleti diff-in-diffs elemzések rendesen meg is mérnek.
Én ezzel nagyjából megnyugtattam magam, remélem másokat nem, és jön a vita:))
Természetesen a közgazdasági Nobel-díjasra. Tényleg ekkora esélye volna Fama-nak és a hatékony piacoknak?..
Hogy is van ezzel az inferior dologgal? Meg azzal a nálunk mindennapos lamentálással, hogy az alacsony születésszámot anyagi nehézségek okozzák?..
kezdi 2009.10.01 21:07:13
@ricardo: A közgazdászokat is lehet ezek szerint csőlátásban szemlélni. Az igazán jó közgazdaságtan nyíltan keresi a választ, de ha nem olvassuk, akkor gondolhatunk róla mindenfélét. Pl. csőlátást is. Az American Economic Review-ban (!) 2005-ben megjelent cikk szerint pl a baby boom hatterében a háztartási gépek forradalma állt. www.econ.rochester.edu/Faculty/GreenwoodPapers/bb.pdf
kezdi 2009.10.01 22:16:52
@ricardo: :)
Hát nem tudom, én nem látom a nyilvánvaló mechanizmust, és mintha idehaza sem így lett volna.
nepesedes.hu/drupal/files/családpnp1.doc
Idősor rögtön az 1. oldalon. Furcsa viszont, hogy a szerző mindezek ellenére megteszi a tiszteletkört a malthusi gondolat körül: "A II. világháború után átmenetileg megnőtt a termékenység, mert a párok ekkor vállalkoztak azokra a gyermekekre, akik nem születhettek meg korábban a háborús viszonyok miatt." (2. oldal közepe fele)
Akarsz fogadni arra, hogy október 12-én kinek ítélik a 2009. évi közgazdasági Nobel-díjat? Itt megteheted. ..
kezdi 2009.09.24 22:01:52
Ime nehany tipp idenre:
science.thomsonreuters.com/nobel/nominees/#economics
Szerintem innen csak Nordhaus igazan eselyes (klimavaltozas), de akkor en Weitzmannak is adnek. Rabin legfontosabb dijait elolvasva viszont nyilvanvalo, hogy nekunk ra kene szavaznunk. 10 ev mulva be is johet. Addigis a Nordhaus-Weitzmann paros vagy Feldsteinre? Baumol? vagy Eichengreen? (utobbi sem eleg oreg, de idoszeru).
kezdi 2009.09.25 21:19:25
@petepeter: Nem igazan hiszem, mert en az eddigi makros dijazottakrol mind tanultam core kurzuson. Rola nem. Ha mar makro, akkor ezert szerintem valoszinubb Paul Romer vagy Barro. De nehogyma makros legyen 2009-ben...
A New York Timesban megjelent Krugman-cikk különösen nagy visszhangot keltett olvasóink körében, többen kommentelés helyett emailben osztották meg szerkesztőségünkkel gondolataikat. Az alábbi levél írója azt a szerepet találta figyelemre méltónak, amit a cikk szerzője…..
Adataink legalábbis nincsenek, ellenőrzött kísérleteink még kevébé, egyelemű mintákon végzünk statisztikai bűvészmutatványokat, magunk sem hiszünk önmagunknak - kedvenc provokátorunk újra támad. Egy-két gyöngyszem a szokás szerint leginkább polgárpukkasztó…..
A főváros nyáron szűkíti a városközponton áthaladó főutak kapacitását, úgy, hogy buszsávokat és kerékpárutat alakít ki. A mérnökök jól ki tudják számolni, hogy ugyanannyi autó mennyivel halad lassabban adott útszakaszon a sávok csökkentése esetén. De ha az a kérdés,…..