Regisztráció Blogot indítok
Adatok
baboma

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előzmény: 5 trollhárító a külhoni szavazók védelmében A Serbia Insajd második Vajdaság Insajd különszáma – mert mi hiszünk az autonómiában!   „Nem bírtam végigolvasni, annyira undorítóan pofátlan, gyomorforgató stílusú, tipikus szerbmagyar okádmány.Pont…..
baboma 2011.05.06 13:43:08
Na szóval, én vajdasági vagyok, de már sok éve itt élek Magyarországon (havonta hazajárok Vajdaságba), szóval két szemszögből is van rálátásom a helyzetre. Úgy látom, hogy a vajdaságiak, nem akarnak beleszólni a magyarországi dolgokba (sőt a sok civódás miatt, kicsit elegük is van a magyar politikából, legalább is az otthoni környezetemben), viszont talán jó lenne ha bele tudnának szólni olyan dolgokba, ami őket is érinti. Egyrészt gondolom Magyarország támogatja pénzzel is HTM-okat, tehát a pénz elosztásának mikéntje (a mennyiség az MO belügy) fontos kérdés. Másrészről például egyáltalán nem mindegy, hogy amikor egy magyart megvernek mondjuk Vajdaságban, akkor Magyarország miként reagál erre. Gondolom azért most egyeztetnek erről a vajdasági pártok vezetőivel.
De talán jó lenne ha a magyar alkotmányba lenne valami biztosíték arra, hogy a mindenkori magyar kormány kivel, hogyan konzultál a HTM-okat érintő kérdésekben. Persze ha valakinek az a hozzáállása, hogy nem akarok foglalkozni a HTM-ekkel, akkor annak nem igénye ez, de akik szélesebben gondolkodnak, azok tudják, hogy Magyarországnak érdeke, hogy a HTM jól érezzék magukat. Nem csak nemzeti szempontból, hanem gazdaságilag is fontos. Ma egy magyar vállalkozó ha Szerbiába vagy Romániába akar menni, akkor sokszor a kinti magyar nyelvű környezetben kezdi a munkáját. Másrészről ne felejtsük el, hogy sokszor a HTM pártok a kinti kormányba is belekerülnek, vagyis befolyásolhatják a szomszédos országok viszonyát Magyarországgal.
Ami a szavazati jogot illeti, nem tudom, hogy a Fidesznek tényleg a szavazatszerzés-e a célja vagy egyfajta nemzetegységesítés, de egyrészt úgy érzem, hogy ha a HTM-ok tényleg mélyen foglalkoznának a magyarországi politikával (mind ahogy nem), akkor nem biztos, hogy jól járna a FIDESZ. Szerintem most nagyjából azt a sémát követi a HTM magyarok, hogy amelyik magyarországi párt foglalkozik velük, az szimpatikus.

Szóval úgy, kellene szavazati jogot adni, hogy a megválasztott képviselők csak a határ két oldalát is érintő kérdésekben tudják befolyásolni az országot. Nem tudom, hogy ez lehetséges-e, ez már technikai kérdés szerintem. Az a baj, hogy itt a célok sincsenek megfogalmazva a kormány részéről.