Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pekkaar

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az észak-koreai műholdindítási kísérletet követően vártam, hogy a nyugati média azonnal lecsap, és világgá kürtöli a sikertelenséget, ez mégsem történt. A Taepodong-2 típusú rakéta INDÍTÁSA (a rakétákat nem lövik fel, indítják. kthxbye) nagy vihart kavart a…..
Pekkaar 2009.04.08 19:55:07
@winston01: igaz is meg nem is. Nem tanultam a szakmat, de gondold el hogy a raketa relative nagy sebesseggel halad egy adott iranyba , a Fold pedig ugye gombszeru es forog. No most tudomasom szerint ekkora sebessegeknel egyszeruen kizart a palyarol adott szognel jobban leterni mert nem eri meg az ehhez szukseges irdatlan plusz hajtoanyag hordozasa.

Eppen ezert a raketa inditasakor az adott foldi celpont eleresehez pontosan meghataroznak egy a bolygo forgastengelyehez mert szoget ami a cuccos palyaja lesz es ami szerencses esetben egyetlen fordulat alatt pontosan a celpont fole juttatja a cuccost.

Vannak persze nem csapasmero, hanem megfigyelo cuccosok, ezeket valamilyen altalanos szogben inditjak, ami az egesz foldfelszint eleri, de cserebe az ad-hoc celponttol fuggoen vagy lassan, vagy nagyon lassan er fole a raketta. :)

Ha a szog olyan, akkor ket teljes fordulat kozt relative nagy tavolsag lesz a megtett palyak kozt -- ergo gyorsabban 'kuszik' a raketta a fold felszine felett, azaz hamarabb elerhet egy adott celt. Cserebe viszont lehet hogy a celpont ket egymast koveto palya 'kozott' lesz, azaz meg kell varni hogy a cumos megegyszer, de akar tobbszor is visszaterjen ua. a celpont kozelebe... azaz ha nem pontosan a celpont folott vinne el a palya, akkor nagyon sokaig tarthat mire ismet elerhetove lesz.

Ha viszont olyan szoget hataroznak meg ami megfeleloen kicsi tavolsagokat tesz meg ket teljes fordulat kozott (kisebb cikkekre osztja a bolygot, ehe) akkor ugyan nagyobb valoszinuseggel er barmilyen ad-hoc celpont kozelebe (hogy minel kevesebb manoverezessel erjen pontosan fole), de ha a celpont epp a leheto legtavolzabb van az adott palyatol, akkor nemi idobe kerul mire odekuszik a gep.

Szakik kijavithatnak, lehet hogy total hulyeseget mondtam...
Pekkaar 2009.04.08 20:06:29
@ben2: EKorea eseteben meg igazabol erre sem: kedvezmenyeket akar a gazdasagi blokadja es kereskedelmi szankcioiban. Nem teljes eltorlest (mert akkor mindenben nagy baratja lenne a G8-nak), csak kedvezmenyeket, es ugy veli hogy eselye van erobol diskuralni. Szerintem nem akarnak egy kilogramm sot sem ledobni sehova.

Van a liebling vezeto es mikromenedzsmenttel sakkban tartott piramisjatek kiskiralyai, mas szoval jol olajozott korrupcios rezsim. Ok sztem nem akarnak tul sok inputot a kulvilagbol, ezert egyreszt fontos az embargo fenntartasa nekik is, masreszt van egy adott hatar aminel tobb polgar nem halhat ehen mert elsopri oket egy forradalom, tehat valamennyi segely megiscsak kell.

Probaljak kezben tartani ezt a szep rotyogo metastabil rendszert. Nyilvan a kedves vezeto is csak ember. Ha egy orszag evtizedeken at a seggem nyalna, lehet kicsit elvesztenem a realiltaserzekemet en is. (Pl. biztos elfelejtenem mennyibe kerul a toalettpapir.)