Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blista

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Városligetbe tervezett múzeumi negyed az a program, ami gyakorlatilag egyetlen városlakónak sem tetszik. (Még azoknak sem, akik szerint amúgy legtöbb budapesti fakivágás nem volt hülyeség). Tételezzük fel, hogy a döntéshozók célja nem csupán az ingatlanspekuláció, a…..
Fotó: varosjaro.blog.hu Városjáró abban különbözik az átlag budapestitől, hogy őt sokkal jobban fel tudják idegesíteni apróságok. Például olyanok, amik az utcán vannak. Na meg abban is, hogy nem hagyja annyiban őket, hanem leveleket ír az illetékeseknek, az eredményt pedig…..
Fotó: Zsuzsa, 2010. A februári locspocsban talán nehéz átérezni ZD problémáját, aki az üvegtetejű árnyékolókról írt egy mérgelődős levelet az Urbanistának. Elég csak leírni, hogy üvegtetejű árnyékolók, már meg is fogalmaztuk a problémát: rohadtul nem…..
A József körúti szellemház sorsa már jó ideje követi az Urbanista (ami persze nem nehéz feladat, elég hozzá követni a 8ker blogot). Az utolsó hír az volt róla, hogy 2009-ben újradeszkázták és bevonták védőhálóval. Bár akkor logikusnak tűnt, hogy új gazdára talált, mégsem…..
Alig 2 nappal azután, hogy az interneten is elkezdett terjedni a Blaha Lujza téri kamuállványzat híre, csoda történt! Egyszerűen eltűnt az egész. Nem csak a két reklámháló, de a babakocsisok és kerekesszékesek életét megnehezítő állványzat is.  Ez most vagy azt jelenti,…..
Blista 2014.02.05 16:45:16
@városjáró: mert ahol viacolor van az aztán rendbe van téve, az aztán egy színvonal. Ráday Mihány a viacolot ellen is harcolt, szintén nem sok sikerrel.
Magyar építész, Kovács D. Barna tervei alapján készülhet el a Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum Ulánbátorban - adta hírül az építészfórum. Első blikkre nagyon dögös épület lesz ez a főváros közeli nemzeti parkban épülő múzeum, meg amúgy is mindig örül az ember, ha…..
Blista 2014.02.05 15:45:06
@Case: Jó, akkor legyen narancssárga, és tegyünk rá kváderkövet, rakjuk körben az ablakokat terméskővel meg jöhet tá egy-két balluszteres attikájú torony manzárdos süveggel. Végülis az a szép!!

www.zalakaros.info.hu/images//unger0001.jpg
www.lagunaingatlan.hu/ingatlanfotok/5000/5190/5190_xii.sashegy_elado_lakas_19.jpg
Blista 2014.02.05 15:48:50
@milliliteratura: Ez az elb@szott magyar nemzet-ideológia, amivel kiforgatják az embereket a teljesítményükből és hozzáadják a "nemzet"-hez, így aztán falusi lób@szó kispista, aki semmihez nem ért joggal lehet megsértődve a "nyugat"-ra, hogy 1000 éve nem ismerik el az ő teljesítményét pedig ő magyar.
Pompás videópárokat már mutattunk Londonból, New Yorkból és San Franciscóból, de most már Budapestről is van egy klassz válogatás - hála az Otthontérképnek. Hurrá! Mivel Budapestről nem nagyon van összefüggő archív felvétel, több korabeli hiradó- és filmrészletet…..
A XIII. kerületi önkormányzat a Jász utcában építi az ország, sőt a térség legnagyobb passzív társasházát, ahol a magyar kreativitás is megcsillan. Ottjártunk a bokrétaünnepségen és benéztünk egy majdnem kész mintalakásba is. Most pedig szépen sorra elmondom, mit is jelent…..
Blista 2014.01.29 23:53:47
@Rocky:
1, Én a helyedben nem reklámoznám, hogy lakóparkok tervetzésében részt vettem, mert szerintem ez szégyen. A lakóparki lakások egy nagy nulla. Kb neopanel alaprajzok, max beépítve valami szánalmas negyedvonalbeli változata az éppen nemzetközi trendben lévő lakásdizájnnak.
2, Nem értem azt az agybajt, amikor valaki azt kérdezi, hogy miért vennénk drágán jobbat (jelen esetben, ami óvja a környezetünket, olcsóbb legyen a fenntartás esetleg tapasztalat új technológiákban), ha vehetünk olcsóbban szarabbat is. A pénznek nem az a dolga, hogy abból folyamatosan új pénzt csinálj, hanem az, hogy átváltsd valami kedvező, vágyott vagy szükséges dologra.
Amikor Magyarországon olyan a lakáshelyzet amilyen, akkor felháborító pofátlanság úgy beszélni erről a témáról, mintha a piaci folyamatok ezt rohadt jól elirányítanák.
Blista 2014.01.30 03:50:08
@fifibá55:
Mindenesetre akkor ez Európa közös problémája lesz, és nem a forráshiányos magyar oktatás által kitermelt szakembereknek kell majd megoldást találni rá, mint általában az elbaszódott kis különutas magyar ötletekre.
Jaj ne haragudjatok, tudom, hogy genyó vagyok. Én is szívből utálom az ilyen átverős címeket, de ezt nem hagyhattam ki, mert persze én is azért kattintottam az Inhabitat cikkére, mert benne volt, hogy BKK. Nos ez BKK egy ausztrál építésziroda, melynek neve nagyon kreatívan a három…..
Blista 2014.01.30 01:20:08
@Kara kán:
Például Bernnek nincs, és benne van a világ 10 legélhetőbb városában. Alapvetően nagyon szánalmas valamit azért csinálni, mert mások is csinálják. Lásd metróépítés.
Blista 2014.01.30 03:46:45
@Kara kán:
Remélem azért tisztában vagy azzal, hogy Latin-Amerikában a '70-esévekben épített toronyházak az egyik legnagyobb urbanisztikai probléma, mivel évtizedek óta szellemtornyok, drogosok és bandák tanyája, többször kiégtek, és semmit nem tudnak velük kezdeni, viszont a skyline-t meg ezek adják. Remélem tisztában vagy vele, hogy a bécsi Donau City micsoda egy kihalt terület munkaidőn kívül, teljesen szétesik építészetileg, és magas épületei ellenére iszonyatosan városszéli élményt nyújt. Remélem tisztában vagy vele, hogy a szintén bécsi Wienerberg City-t mennyire utálja a lakosság, mert közegidegennek tekintik. Remélem azt is tudod, hogy a Défense a párizsiak szerint egy rosszul kitalált koncepció, mivel nem alkalmas a megszokott térhasználatra, valamint ugyanebben a Párizsban a Tour Montparnasse egyáltalán nem váltota be a hozzá fűzött reményeket, és nem pörgette fel a környéket, hanem inkább problémának tekintik. Magyarul ez nem úgy működik, mint ahogy a hozzád hasonlók elképzelik például a fásítást meg a "lakásépítést" is, hogy csak úgy lerakunk valahova mennyiségikvótából meg monumentalitás-rajongásból akármit, és mindegy hogy hol, a miértet meg nem kell megválaszolni. Hanem nagyon ki kell találni a dolgot. Például kapásból egy felhőkarcolós irodanegyed rengeteg irodakapacitást leszív. (a jelenlegi 40%-ban üres irodakapacitás közepette) Ez pedig valahol a városban végzetes lehet a jelenlegi közigazgatással, ahol a kerületek egymással versenyeznek általában mindenben, például az irodaépítésben is. (löltségvetési okoból) Bizonyos irodaterületek elhalnának, és ott kiesne a kerületnek a bevétele, vagy esetleg a katalizátorprojektje. Szerintem a felhőkarcolóra ez a város nincs felkészülve például azért, mert kerületi önkormányzatok vannak, és nincs egy illetékes agy egy átfogó koncepcióra a városrészeknek szánt szerepekről. Márpedig egy felhőkarcoló majdnem olyan, mint egy metró. Ha egyszer valahova felépül, akkor nagy eséllyel szinte örökre ott marad. (ha le is bontják szinte biztos hogy nem 4 emeletes épül a helyére.) Ezen kívül pedig klasszikus ismeret, hogy a város tornyai a város prosperitását tükrözik. Ez kb 2000 éves szabály. Márpedig Budapest jelenleg nem prosperál. Nincs egy új valami a láthatáron, amit lehetne szimbolizálni.
Egyébként meg az egyiptomi piramisok építői a mezőgazdasági népesség volt, akiket így kötöttek le a Nílus áradása alatt. Az építés oka pedig az volt, hogy volt jelentésük a kultúrában. A mai kultúrában egy üres toronynak nincs pozitív jelentése, és nem is olyan épületeket építünk, amiket magukra lehet hagyni 6000 évre (-> fenntartási költség)
Blista 2014.01.30 03:47:26
@third:
jön még hozzá a nemzetközi vasútvonal (V0)
  Illusztráció: Google Earth   A Margit körúton nagy fejlesztéseket terveznek. Jó hír, hogy nem Mammut 3 épül az egykori minisztériumi épület helyére, az viszont sokaknak nem tetszik, hogy egy műemlék* iparcsarnok is áldozatául eshet az átalakításnak. A témát…..
Blista 2014.01.24 14:10:38
@m0rk: "Alapvetoen a Ganz muvek epuletei ugyan izolaltak, de mivel a varos egesz teruleten megtalalhatok, igy egy fontos elemet jelentik a varoskepnek, rendszert alkotnak"

Mi az hogy "rendszert alkot" Ez miben nyilvánul meg, illetve ebből mi következik?

Egyébként nekem az a véleményem, hogy ezt a területet nem külön kellene kezelni, mert itt jó eséllyel kialakulhatna a Széna tértől egészen a Marczibányi tér északi oldalán lévő volt lőtérig, vagy még azt is hozzávéve egy 3-4 háztömb méretű park. A környék valószínűleg annak örülne a legjobban, ha nem olyan lenne, mint a Millenáris, hogy az épültek közé van beszorítva egy minimális nem igazán parkos közösségi tér. Ezzel együtt viszont egy nagy épület jelenléte nem feltétlenül zárja ki hogy a környék hihetetlenül parkos legyen
Kedvenc példám:
mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/7500549.jpg
(akkor sokkal jobban be van nőve növénnyel, akkor nagyon jó)
Blista 2014.01.24 14:11:56
@jaty: ha egy épület értkét a vakolat állapotában mérnénk, akkor már nem lenne Budapest.
Blista 2014.01.28 04:46:55
@m0rk:
Te valami párttitkár vagy? Egyáltalán semmit nem mondasz, ami kivehető belőle az meg értelmetlen.
1, Még mindig nem derült ki, mi a fenétől alkotnának rendszert a Ganz épületei. Teljesen nevetséges, amit mondasz. A rendszer azt jelenti, hogy valami közösen működnek. Ez meg teljesen értelmezheteteln a Ganz épületeire a városszöveti helyzetük tekintetében.
2, A Ganz épületei nem részei a város arculatának, mivel nem is létezik olyan építészeti kategória, hogy a "Ganz épületei". Maximum azt mondhatnád, hogy van egy rozsdaöv Budapesten, és abban vannak értékes ipari épületek, aminek egyébként egy része hajdani Ganz épület.
3, Egyébként Én Magyarországot egy iszonyatosan primitív országnak tartom, több okból, amiből az egyik itt most elkezdett kibontakozni. Vagyis hogy rákattanunk valami hülye trendre, és orrba-szájba nyomatjuk értelem nélkül, addíg míg teljesen devalválódik, így a permanens építkezés helyett időről időre oda jutunk el, hogy valaminek az elsöprése kerül napirendre. (a legutolsó ilyen sztori a kertvárosok lakóteleppé változtatása, meg a Ferencváros összebarmolása volt) Ebben a rugózásban jelenleg a "kerékpárút", a "városrehabilitáció", a "ipari területek megújítása" és a "sétálóutca" devalválása zajlik. (Vagyis kb 20 év múlva ott fogunk tartani, hogy ezeket a fogalmakat mindenki szitokszónak fogja tekinteni, mert mindenhol megvalósulnak, ahol idegesítőek, és sehol ahol szükségesek) Alapvetően azt kéne felfogni, hogy az ipari terület nemcsak bizonyos épületeket jelent, hanem például egy léptéket meg egy beépítési módot is, ami vagy passzol a környezetéhez vagy nem, illetve vagy átértelmezhető megfelelő módon, vagy nem. Ezek ugyanolyan értékek, mint az épület kivitele. Ezeken kívül pedig vannak bizonyos szociális funkciók, amiket egy városban meg kell oldani. Ezek mentén szerintem a helyzet a következő. Van Budapest, ahol az emberek általában hiányolják a parkokat. De nem a nagy parkokat, ahova expedíció meg nyári piknik alkalmával lehet kijutni, hanem az olyanokat, amik közel vannak, és bármikor ki lehet mozdulni, ugyanakkor nem pusztán csak fikarcnyi zöld sávok valami alárendelt helyzetben, pl valami épület előtti teresedés helykitöltésére agyonnyomva mindenféle átmászkálástól, hanem valamennyire beléjük lehet süppedni, és nyugisak. A Millenáris pontosan egy olyan koncepció, ami nagyjából semmit nem jeletett ezeknek az igényeknek a szempontjából. Senkinek nem jut eszébe, hogy a Millenáris az a hely, ahol ő kimegy a szabadba, mivel a Millenáris alapvetően egy épülethalmaz. Ezzel együtt a Kis Rókus utca, ami elméletileg egy park mellett van, be van szorulva két zárt utcafront közé. A kérdéses böhöm csarnokkal kapcsolatban pontosan ugyanezek a problémák vetődnek fel. Túl sok helyet foglal a területből és a térhelyzete is olyan, hogy ha csak ebben a tömbben gondolkozunk, akkor szerintem a parkkal kizárják egymást. Viszont ha a Kis Rókus felőli kicsi rátapadás le van róla bontva (a szabadon állás kicsit jobban kibontakozna), és mondjuk arra van használva, hogy a szintén csutkára beépített Marczibányi tér kultúrházát meg a franc tudja milyen sporttelepeit elnyelje, akkor mondjuk rá lehet fogni, hogy egy formálódó több tömbnyi park déli lezárása.
4, Egyébként nekem azon a telken sem a csarnokkal sem a minisztériumi épülettel nincs esztétikai problémám. Szerintem egyik sem szar épület. Ugyanakkor megjegyezném, hogy miközben itt ezt az épületete ennyire védik, aközben ennél sokkal jobb ipari épületeket meg simán szétszedtek a város más pontjain, pl a Soroksári úton.
Fotó: indafoto.hu/csipcsup Talán a budapesti mecset terve óta nem jött annyi vitatkozó komment egy Urbanista-poszthoz, mint a legutóbbi nap kérdéséhez, mely így szólt: mit változtatnál a KRESZ-ben 2014-ben? Mivel történetesen betegen fekszem itthon napok óta, nem volt jobb…..
Fotó: BKK Néhány napja a Szerencsi Válasz nyomán az Urbanistán is megjelent, hogy hibásan írták az egyik település nevét a Rákóczi téri metrómegállón, ráadásul öles betűkkel, betonba. Nos mint kiderült, tévedtünk: nem Tiszavasvári nevének végéről maradt le az i betű,…..
A négyes metró megállóin dolgozó cégek dobták össze ezt a kis promóvideót a mozaikburkolatokról. Kifejezetten érdekes lett, pedig az ilyen cégvezetőket megszólaltató PR-film amúgy a világ legunalmasabb műfaja. Itt viszont baromi izgalmas maga a téma, szóval nem nagyon lehetett…..
Remek diagrammot állított össze a Peakbagger: végivette a legnépesebb amerikai városok 20-as toplistáját évtizedenként ábrázolva a változást. A lista 1790-től indul, de a honlapon érdemes böngészni a korábbi adatokat is, mert egy top 4-es lista már 1680-ból is van: 1.Boston…..
Blista 2014.01.21 15:28:02
Atlanta neked mitől 47 millió?? Elképesztő, hogy valaki urbanista blogot ír, és ennyire nincs tisztában a városok méretével. A világ legnagyobb városias területei táncolnak 30-40 millió körül. (Tokió, Sanghaj, Csungking) Ha Atlanta 47 millió lenne, akkor a táblázat alapján New York 200 millió (mivel egyel több számjegyből áll), vagyis az USA lakosságának 2/3-a New Yorkban lakna, és New York akkora lenne, mint a fél Európai Unió. Ezen kívül ha Atlanta 47 millió, akkor szinén a számjegyek alapán Los Angeles a második helyzett 150 millió, ami azért jó, mert az USA összlakossága 2012-ben 314 millió fő volt. Szóval a helyes megfejtés az, hogy Atlanta 4,7 millió, és egyébként az is van odaírva. Itt nem az a durva, hogy urbanistaként nem vágod a statisztikai adatokat, hanem az, hogy elméletileg ha ránézel egy városra, akkor a benne lévő épületek léptéke, a körülöttük kialakított tér jellege, (pl a köztér méretei, a parkolóhelyek száma, a tömegközlekedés eszközei) a város kiterjedése, és bizonyos városias beépítési formák megléte illetve hiány alapján meg kellene tudnod becsülni a népesség nagyságrendjét. Az hogy te leírod ezt a 47 milliót, és ráadásul még ujjongsz is körülötte azt mutatja, hogy neked fogalmad sincs arról, hogy úgy általában mekkorák a városok, melyik városok egymással egy súlycsoport, és így nem tudod felismerni egy olyan városon egy bizonyos lépték jegyeit, aminek a népességszámát nem ismered. Ezek szerint pedig akkor Atlantáról te eddig soha egyetlen képet sem láttál. (egyébként ha Atlantára ránéz valaki, akkor olyan 1-1-,5 millióra becsülné, vagyis a körülötte lévő népességhez képest még alultündöklő is, de ennek az a magyarázata, hogy az usában egy városias terület népességének csak egy kis része használja a központot, mivel a központ általában monofunkcionális irodazóna)
A tavalyi év egyik legfontosabb témája a Hercegprímás utcai épület bontása volt (bekerült 2012 legnagyobb vihart kavart, legolvasottabb, és legtöbbször megosztott posztjainak toplistájára is). Zsuppán András cikksorozatban követte végig a Heti Válaszon a történetet. A…..
Rajzolasos C változat 2009.12.25 00:18:00
Ezen a terven is a fehér színé a központi szerep. (Mondtam, hogy szeretem! :))) Ezüst sáv fut végig a tetőn és egy kis "cirmiséget" (V43 3...) is vittem a dizájnba. Ennél a változatnál a legerőteljesebben az oldalsó csík érvényesül! A hagyományokhoz híven a gép…..