Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ketturepolainen007

42 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Antti Rinne, Pekka Haavisto, Sirpa Paatero Míg a magyar sajtó a friss finn miniszterelnök-jelölt, Sanna Marin történetével van tele - amely teljes joggal állítható példaként arra, mennyire eltérő életutat is be lehet járni, hogy miniszterelnök legyen valaki, nem kell korosodó férfinak lenni - addig…..
Antti Rinne lemondott miniszterelnök, mellette Sanna Marin, a legesélyesebbnek mondott utódjelölt (LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI) Antti Rinne benyújtotta lemondását december 3-án, kicsivel a tervezett bizalmatlansági szavazás megkezdése elött. A bukáshoz a finn posta sztrájkja vezetett, illetve azok az…..
Kettö hétig hiába várta Finnországban bárki a szerelmesleveleket, a gyerekek Mikulásnak írt kívánságlistái is valahol Helsinkiben vesztegeltek a Sarkkör helyett. Sztrájkoltak a Posti dolgozói 700 társuk bérezése gyengítése miatt. Finnország azon ritka EU-államok egyike, ahol nincsen törvényben…..
Forrás: Viitala / Lännen Media Silja Az elmúlt két hétben a magyar kormányzati kommunikáció és csatolt elemei új ellenséget találtak maguknak. Finnország egyszerre könnyü és nehéz célpont. Könnyü célpont, mert választási rendszere révén mindig koalíciós kormányai vannak, amelyekböl csak nagy ritkán…..
ketturepolainen007 2019.08.06 12:49:27
@Éhesló: A száz éve müködö struktúra Finnországban bizonyított, annak változtatása nem volt szükséges. Itt sajnos a miniszterelnök a tartalomra irányuló kérdéseket a struktúra kritikájával üti el, amelyeknek nem feltétlenül van közük egymáshoz. Ebböl a szempontból pont, hogy ö alkalmaz kettös mércét. Míg a kormány kritikusai a Velencei Bizottság megszabta irányvonalakra hivatkoznak (www.venice.coe.int/images/SITE%20IMAGES/Publications/Rule_of_Law_Check_List.pdf), addig ö mindezt figyelmen kívül hagyja.

Az azonban sem a hallgatóságban, sem benne nem merül fel, hogy a politikai gondolkozás, a politikai kultúra alapvetöen eltérö is lehet a magyarétól. Ez éppen abból a konszenzusos rendszerböl fakad, ami a választási rendszer következtében kialakult és amely párbeszédre kényszeríti a pártokat, politikusokat. Amilyen 2010 elött volt a rendszer, amely a 2013-as választási törvény egypárti módosítása elött volt.

Senki nem állítja, hogy a finn rendszer hiba nélküli volna, azonban érdekes, hogy az Alktománybíróság megléte sem segít azon, hol is van jelenleg Magyarország a nemzetközi rangsorban, jó pár királyság mögött...
ketturepolainen007 2019.09.02 09:33:21
@Hungryhorse: Nem gondolom, hogy akármelyik finn képviselö "bunkó" lett volna akárcsak egy pillanatig is. Az ilyen üzengetés nem az ö stílusuk, ezzel szemben...

Mindenesetre itt van néhány link, amielyeken találsz anyagokat a jogállamiság kérdésében. A finnek jogállamiságát is megvizsgálták csatlakozáskor, megvizsgálták az azóta történt változásokat, akárcsak Magyarország esetében. Nem gondolom, hogy a struktúrákba kellene belekötni a tartalom helyett. És a finnek nem is ezt tették, csupán a magyar kormányzati kommunikáció tereli a strukturális kérdések irányába a beszélgetést ahelyett, hogy a felvetett kérdésekre válaszolna. Értem én, hogy igyekeznek belföldön diszkreditálni a finneket éppen most, de ezek az érvek nem állják meg a helyüket a nemzetközi politikai térben, így hatásuk nem lesz valami nagy. De majd meglátjuk... Magyarországon 2004 óta nem volt érdemi kormányzás, csupán kommunikációs, sajnos.

www.lac.org.na/projects/grap/Pdf/Law_1-Rule_of_Law.pdf

www.venice.coe.int/images/SITE%20IMAGES/Publications/Rule_of_Law_Check_List.pdf

eu2019.fi/en/priorities/values-and-the-rule-of-law

ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law/rule-law/initiative-strengthen-rule-law-eu_fi

ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law/rule-law/rule-law-framework_fi

ec.europa.eu/info/sites/info/files/rule_of_law_factsheet_1.pdf
Május 8-án, szerdán bejelentették a kormánykoalíciós tárgyalásokban részt vevö pártokat a helsinki Rendek házában. Az áprilisi választásokat csupán egy hellyel megnyerö SDP kezdhetett bele a kormányalakítási folyamat megindításába. Már a kezdetektöl világos volt, hogy a második helyre befutott…..
Szociáldemokrata gyözelmet hozott a finn parlamenti választás, azonban a képlet nem ilyen egyszerü. Az SDP 40 helyet kapott az Eduskuntában, azonban a bevándorlás- és EU-kritikus Finnek pártja 39 hellyel végzett a második helyen tegnap. A Nemzeti koalíció harmadik helyen zárt, némiképp erösítve is…..
A finn kormányfö nönapi leköszönése – amely a kampányra elökészülés jegyében tett kommunikációs fogásként értékelhetö, mint a reformkísérlet elbukásáért vállalt következménynek – megvilágítja, mely témák lehetnek a választási kampány legforróbb témái. Már…..
Az idei nönap több izgalmat rejtegetett, mint hogy kapnak-e virágot a finn nök vagy sem (mert nem igazán szokás, de igény volna rá). Péntek reggel benyújtotta a finn kormány a lemondását. Tekintettel arra, hogy legutóbb a kilencvenes években fordult elö, hogy egy miniszterelnök…..
  Szinte minden óragyártó igyekszik valamilyen történelmet kreálni magának, melyen keresztül a funkcionalitásukat hangsúlyozzák, annak ellenére is, hogy már rég elszakadtak azon hagyományoktól illetve soha nem is volt ilyenjük. Ezen hagyományok közül nyilván a hadi felhasználás a legszimpatikusabb…..
A Longines Legend Diver-je olyan óra, amilyet rengetegen szeretnének, de szinte mindenki túlad rajta, ahogy egy kedves barátom fogalmazott. Jómagam már a másodikat vásároltam meg, mert bár komoly hiányosságoktól szenved, olyan stílusa van, amilyen nem sok másik órának. A Longines szinte egy az…..
„Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy egyre kevésbé azonosítsd magad a címeddel és pozícióddal, de annál inkább a cégedért és a csapatodért való erőfeszítéseiddel.” (John C. Maxwell) Előléptetés. Olyan zene füleinknek, amelyre a legtöbben a szívesen táncra perdülünk. A vele járó alapvető…..
A Finnek frakciója felbomlása és a radikális jobboldal térnyerése Finnországban...
Június 12-én este még arra készült a közvélemény, hogy 13-án Juha Sipilä kormányfö benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek. Sauli Niinistö finn elnök a tervek szerint nem írt volna ki választásokat, hanem a jelenlegi kormányföt bízta volna meg kormányalakítással,…..
Hétvégén Jussi Alla-aho lett a Finnek pártjának új elnöke. Ez az eddig is jobboldali populista párthoz sorolt formáció az Európa Parlament képviselöje vezetésével azonban két téma köré épülö párt lesz elemzök szerint. Ezek pedig a bevándorlásellenesség és EU-ellenesség. Ezt a vonalat erösítik a…..
A finn állami média – Yleisradio vagy yle – kivételes helyzetben van, különösen magyarországi távoli rokonához képest. Működését általánosan kivetett adóval biztosítják parlamenti konszenzus szerint, kínálata széleskörü, az egyetlen ingyenesen elérhető minőségi…..
ketturepolainen007 2016.02.11 07:16:43
@hhnhhhH: Nem is apró hiba. Köszönöm a korrekciót.
”Az Európába irányuló bevándorlás [...] elsősorban népvándorlás, tehát nem a közvetlen veszély elől való menekülés. Minden értékelés szerint a menekültek száma idén nőni fog. Ez már a teljes nyugati demokrácia segítőkészségének határait, illetve az európaiság építményének tűrőképességét…..
Talán az új, 24. James Bond film (címe: Spectre) magyarországi bemutatója miatt van, de egymás után jelennek meg cikkek a legendás brit titkos-ügynökről. A téma pedig valóban érdekes, még egy töri tanár számára is. James Bond ugyanis egy sajátos filmtörténeti alak, aki a mozgókép külön korszakát…..
ketturepolainen007 2016.01.10 11:09:31
A regényekben nem Omegát hanem Rolexet hordott Bond, hiszen a sorozatgyártású órák csúcsát akkor is az a márka jelentette, míg az Omega nem emelkedett ki a tucatgyártók közül.

Az autók közül a Bentley volt az író, Ian Fleming kedvence, így Bond is azt vezetett. Az Aston Martin csak a filmekben szerepel, az Omega pedig csak 1995-töl jelent meg a vásznon. Elötte Rolex és Seiko díszítette a 007-es csuklóját, illetve egy alkalommal Breitling is.

A valós termékek elhelyezése a regényekben az atmoszféra megteremtéséhez kellett, ebböl nötte ki magát a filmek termékelhelyezési mániája. Mit iszik, mit vezet, mit hord, stb. Ebböl a szempontból a figura lényege talán az, hogy szereti a luxust, de nem érdekli a pénz. Élhet úgy, hogy nincs holnap.

Magában a figura hírszerzési szempontol nem volt aktuális már megjelenésekor sem, inkább a második világháború SOE akciójainak emlékeit örzi, amelyben az író is tevékenykedett.

Véleményem szerint ma Daniel Craig képviseli azt a férfiasságot a vásznon, amit Sean Connery hozott a vászonra egykori testépítöként. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy az új filmekben minden személyes motivációk körül zajlik azzal szemben, hogy a régi filmekben, egészen 1999-ig Bond nem volt személyesen célpontja az ellenségnek, csupán megakadályozta a terv sikerét. Mára ez a sorozat is családi drámává vált, és ez szerintem rossz megközelítése a figurának.
A korábban emlegetett társadalmi szerződés néven futó munkaerőpolitikai egyezség hamvában holt próbálkozásnak bizonyult. A finn munkavállalók és a munkaadók érdekképviseletei nem tudtak megállapodni olyan megoldásokban, amelyekkel a finn termékek nemzetközi versenyképességét…..
Július 25. fordulópont lehet a finn konzervatív kormánykoalíció történetében. Ekkor jelentette meg Facebook-bejegyzését a szélsőjobbos Finnek pártjának parlamenti képviselője, Olli Immonen angol nyelvű bejegyzését, melynek témája a harc a multikulturalizmus ellen. A politikai…..
ketturepolainen007 2015.07.30 11:31:41
@Veikko: En usko, että perussuomalaiset joutuisivat jättämään hallituksen, mutta luultavasti menettävät radikaaliäänestäjiään. Näitä skandaaleja aiheuttaa suomalainen - periaatteessa vasemmistolais-liberaali - media, koska perussuomalaiset ovat jatkuvasti suurennuslasin alla. Luulisin näin, että nämä mediakohut kyllä myös vahvistavat perussuomalaisten protestipuolue-luonnetta.

Minä en koskaan ajatellut, että Stubb olisi koskaan FIDESZ:iin sopiva ollut. FIDESZ on kuitenkin kääntynyt liberaalipuolueesta keskustapopulisti-puolueeksi, jossa on myös hirveästi vasemmistolaisia elementtejä. Mutta samalla Kokoomus on siinä mielessä samanlainen puolue kuin FIDESZ, että siinä on vanhanaikaisia konservatiiveja vielä paljon – avioliittolain ympärillä puolueen sisällä noussut erimielisyys on osoittanut ainakin minulle näin. Stubb on selvästi liberaali, vaikka hän itse vaalien aikana määritellyt itsensä konservatiiviksi. Hänen äiti voi olla suomenkielinen, mutta hän on kuitenkin kaksikielinen. Göran Stubbista tiedän, itsekin valmennan lätkää junnupuolella. Törmäsin Unkarin Suurlähetystön juhlatilaisuuksissa Stubbin setä Holger on säännöllisesti kutsumavieraana, koska suku on nyt tärkeä Suomen politiikassa ja valtiovarainministerin täti on unkarilainen.

Minun mielestä magyar nemzet on Unkarin kansakunta, koska se tarkoittaa kaikkea unkarinkielisiä tai itsensä unkarilaiseksi määrittäneitä ihmisiä. Tietysti tässäkin asiassa voidaan olla eri mieltä, koska monet ajattelevat Unkarin asukkaita kansaan kuuluvaksi, eli Romaniassa asuvaan vähemmistöön kuuluvat ovat heidän mielestä romanialaisia – samalla tavalla, kuin karjalaisia sanottiin ryssäksi 50-luvulla.
Egy magyar ésszel felfoghatatlan időszak tombol Finnországban. A nyári szabadságok időszaka. Június 20-ával – a finn nyár ünnepével – kezdődően a közigazgatás szinte leáll és egészen augusztus elejéig nem is mozdul. Rutinosabbak már májusban augusztusi időpontokra…..
ketturepolainen007 2015.07.10 04:21:41
@Eino81: A magánkézben lévö cégek természetesen jobban gondoskodnak a szolgáltatások folytonosságától, de alapvetöen ott is csak harmada - negyede dolgozik ebben az idöszakban. Ha valaki - mint én - a finn közigazgatásban dolgozik, akkor nem sok dolgot tud elintézni, mivel a kulcsemberek nincsenek a helyükön augusztus elejéig.
ketturepolainen007 2015.07.10 13:14:15
@Emília Röszkei: A korábbi SDP-röl szóló írásomban épp, hogy a párttal szembeni aggályaimat soroltam. Sajnos ök is benne voltak azokban a hibás döntésekben, amelyek az immár öt éve tartó negatív gazdasági eredményekhez vezettek. Sajnos Finnországban sincsen jelenleg ütöképes ellenzék. A zöldek szépen nönek, azonban ök kimondottan városi pártként nem tudnak nagy népszerüségre szert tenni ebben az alapvetöen vidékies országban.

A 'hazai höbörgés' kitételre nem is kívánnék reagálni, hiszen a finn sajtót feldolgozva, többféle véleményt figyelembe véve, illetve saját tapasztalataimra hagyatkozva - lévén a finn közigazgatásban dolgozom jelenleg - születnek az írások.
A finn sajtóban csak a három ász (ässä) kormányának nevezett új kabinet kettő és fél hét alatt összehozta programját,meg is találták a korábbinál kevesebb miniszteri helyeket betöltő kormánytagokat, így végre elindulhat a 10 milliárd eurós mértékű megszorítási csomag…..
Finnország kiesett az Eurovíziós dalfesztiválról, a jéghokiválogatott is elvérzett Csehországgal szemben, így most végre mindenki figyelhet arra, lesz-e három dudásból zenekar a Csárda a Kormányhoz műintézményben. A három kormányzásban részt vevő párt – a Centrum, a…..
Május 7-én csütörtökön finn (pétervári) idő szerint 5 órakor bejelentette Juha Sipilä, a választásokat nyert Centrum párt vezetője, kikkel folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat. A korábbi sok buktató ellenére egy három nagy pártból álló konzervatív jobboldali…..
Könnyen előfordulhat, hogy mégiscsak kigolyózza magát az Igazi Finnek alakulata a leendő kormányból annak ellenére, hogy a második legtöbb voksot gyűjtötték a választásokon. A kisebb pártok közül a Baloldali Szövetség biztosan nem lesz a kormány tagja, mivel nem hajlandó…..
Bár nem az Astoria szálló halljából, de fontos kérdésfelvetésekkel indul a kormányalakító Ki nyer ma?. A választásokon 49 helyet elérő nyertes Centrum-párt a másik három nagy, az Igazi Finnek, a Nemzeti Koalíció és a szociáldemokraták válaszai alapján választ magának…..