Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mauzes

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A borozás élményét alapvetően meghatározzák a borozás körülményei. Valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni, hogy egy mobiltelefon mekkora kárt tehet egy színházi előadásban, vagy hogy a sarkon dolgozó légkalapács könnyedén legyőzi Chopin noktürnjeit. A boros…..
Mauzes 2011.03.16 19:57:16
Egy nem túl pörgős témához szólok most hozzá, de kérdéseimnek itt van a rendes helye.

Abszolút kezdő borivóként néhány dolog olvasása közben egyszerűen nem tudom, hogy hogyan képzeljem el őket a gyakorlatban, tehát hogy mások ezt hogy csinálják (szakszerűen). Az egyik az, hogy hogyan lehet órákig szellőztetni egy bort a dekanterben. Feltételezem, pincében vagy borhűtőben tárolja sok ember a borait, de ha néhány óráig szellőzteti egy üvegben, akkor az nem melegszik fel nagyon is? Vagy a dekantert visszateszi a pincébe/hűtőbe? Vagy mégis hogy?

Én pl. nem iszom meg egyszerre egy üveggel, és se pincém, se borhűtőm, így a normál hűtőből kivett borból kitöltök egy pohárba, és addig várok, amíg el nem éri a megfelelő hőmérsékletet. Közben nyilván szellőzik is, de messze nem órákat ( most nem azon van a hangsúly, hogy órákig akarok szellőztetni, hanem hogy ti hogyan csináljátok). Amikor már nem iszom többet, az üveget vákumpumpával lezárom és visszateszem a hűtőbe, pár napon belül elfogyasztom...

A másik, egy kommentben azt olvastam, 8-10 óra után mennyire megborult egy bizonyos bor a pohárban. Itt megint nem tudtam, mire gondoljak, 8 óra után egy 23 fokra felmelegedett bort kóstolnak vissza a hozzáértők? Vagy beteszik hűtőbe?

Az utolsó más jellegű dolog lenne, mégpedig hogy ugyan tényleg csak most kezdek ismerkedni a borokkal, ezért alig van tapasztalatom, de mikor iszom, inkább azt tudom eldönteni, hogy mennyire finom/nem finom, mennyire savas, alkoholos, és elképzelni se tudom, hogyan lehet olyanokat kiérezni, amiket a leírásokban olvasok (pár példa: birs, virágok, egres, rebarbara, stb. ), azaz csodálkozom, hogy másoknak ennyire jó az ízlelésük. Szerintem még a szőlőfajta meghatározása sem menne egy vakteszten. Ez a tapasztalattal és a kóstolások számával változik leginkább, a korral, vagy pedig adottság kérdése (és nekem ennyi jutott)?

Bocs a hosszú leírásért, előre is köszönöm a válaszokat!
Mint minden rajongói fórum, mi is a mém terjesztésére törekszünk, ami esetünkben a borozás iránti szenvedéllyel való megfertőzést jelenti. A beoltás fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. A Best Buy rovatban olyan borokat…..
Mauzes 2011.03.16 20:12:36
@bortitys: Dropshop.
Subba Diszkós Gollam 2008.05.20 11:23:00
Részeg ember körül csak egy ne legyen, józan ember! Pláne kamerával. Szegény Gollam mélyrepülését se láthattátok volna ha nincs a helyszínen egy jóravaló józan ember. Minden az interneten, a szuper alsónadrágos diszkókalimpálás ami persze már földönkívüli szint,…..
Remek felsőoktatásbeli videóklippel örvendeztetett meg minket egyik olvasónk. Bár a kép és a szöveg összhangja nem teljes - hiányoljuk példának okáért a kopuláló dékánt - de a raggamuffinos előadásmód és a remek verses fordulatok így is elszórakoztattak. Vegyétek,…..
Mauzes 2008.01.09 01:21:45
Ha már Nyíregyházánál tartunk, akkor szeretnék mindenkit emlékeztetni egy ikonra: RAY TEAM (www.rayteam.extra.hu/).
Hatalmas veszteség lenne, ha feledésbe merülne mai civilizációnk eme fényesen tündöklő gyöngyszeme. Az összes elérhető hanganyagnak atombiztos bunkerben a helye...
Az érintett költő-zeneszerző azóta a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, ahonnan a nyíregyi tapasztalatok után remélhetőleg újra ihletet meríthet.
Subba Érettségiző nemzedék 4. 2007.05.15 15:50:00
Őrületes meglepetés: még nem sikerült feltárnunk az ország összes idióta tablóját! A legutóbb észrevett számteches tendencia nem csak kapcsolatépítő honlapok formájában inspirál, hanem operációs rendszeres motívumként is. A siófoki Baross Gábor Középiskola és Szakiskola…..
Ha mi egy rendezvény plakátján meglátjuk Harsányi Levebte nevét, egyből rohanunk. Ha pedig egy zsaru és Pártai Lucia is mellette vannak, akkor kétszer olyan gyorsan. Két feles, oszt taposunk is a gázba...
Gondolkodtál már azon, hogy miként élik meg a még _mindig_ a Balatonnál vakáciozó német gimnazisták legkedvencebb nyári élményeiket? Jó, persze, mi sem, de azért örültünk a lehetőségnek, hogy végre megtudhattuk, milyen élményekkel megy haza Siófokról Puschi, Simon,…..