Regisztráció Blogot indítok
Adatok
avogado

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
December közepén Orosz József új lapot nyitott a magyar sajtó történetében. Csak az a baj, hogy szerintem a fekete lapokat szaporította ezzel. A Klubrádióban van neki egy betelefonálós műsora (címe Rekontra); az egyik betelefonáló olyasmit mondott, hogy „Odaadnák vagy…..
avogado 2009.04.03 19:41:17
Nem az a baj, hogy valaki nák-nékel, vagy igy beszél vagy úgy beszél ahogy tud, vagy tanult, vagy ahonnan jött, hanem az, hogy bárki akinek ez nem tetszik, simán helyreigazíthatja, (akár a magyar nyelv felkent védőjeként is) és rá a kutya sem szól, hogy na ne, ez is egy betelefonáló volt, nem azt kértük tőled Józsikám, hogy fennkölt társalgásokat eszközölj otthon a vacsoraasztalnál az illetővel (nyilván otthon csak olyanokkal társalogsz, aki helyesen használja a magyar nyelvet) hanem hogy hallgasd meg a véleményét. Merthogy azért fizetünk (vagy ezért is).

Azt mondom ezzel, hogy mindenki használja úgy a magyar nyelvet ahogy tudja, rászólni, izélgetni ezért nagyobb bunkóság, mint ha valaki -suk -süköl. Ha a tanítónéni nem szólt rá az általános iskolában (ami viszont kötelessége lett volna), akkor a riporter ne akarjon már az oktató szerepében feltűnni. Főleg ha maga is a (szerintem rettentően idegesítő) cikornyás akadozó szavakat kereső, lassú, döcögős beszédmódot részesíti előnyben. Mert hogy Orosz József nem egy nyelvész. (Még).

Fialánál más a helyzet, ő olyan amilyen (nem mentség! :) ) azt hív meg saját bejáratú moderálatlan műsorába akit akar. Ha nem akar beszélni olyannal, aki rosszul használja a -nák -néket, hát nem beszél, rácsapja a telefont. Ettől ez még bunkóság, de hát ez van, legközelebb messzire elkerüljük a "keljfeljancsit", mert ki akarja egy intellektuális tahóval (ez is szépen hangzik :) ) közölni a véleményét?

Egyébként mind a kettőt hallgattam valamikor, ma már idegesítenek.
avogado 2009.04.03 20:05:35
@tommybravo: persze egyes, leülteted, mivel nem tud helyesen írni. Mondjuk ezen a blogon akár jogos is lehet, tegyük fel a moderátor csak a helyesen írók hozzászólásait engedi át (és ezt előtte közli). Tehát ez itt egy szabály is lehetne. A társadalom viszont nem ilyen blog, legalábbis nem tudok róla hogy valakit leültetnek az igeidők helytelen használata miatt. Még ott sem tartunk, hogy a helytelenül beszélőket a társadalom mély megvetése kíséri.

Petyónak csak annyit lehet válaszolni, hogy azért van nyelvtan, mert az a magyar nyelv sztenderdje (vagy ilyesmi) ami hosszú évszázadok folyamán alakult ki, a köjkeinket (sic!) azért kínozzuk, hogy megtanulják és továbbadják utódaiknak. És az iskolákat meg azért nem kell bezárni, mert aki nem tanul, buta marad. (bár ezt egyesek vitatják :) )