Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fzsolt

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Mágikus Koszradír hihetetlenül sok ember fantáziáját megmozgatta, már-már mikroszálas törlőkendői magaslatokban szárnyalt az olvasottsága. Sok reakció is érkezett, amit nem győzök megköszönni minden facebookon vagy levélben jelentkező olvasónknak, akik felnyitották a…..
Hogy az ember mennyire élvezi a bringázást, leginkább a saját kreativitásán múlik. Először mindenki csak leféli magát a lejtőn, aztán, ahogy gyűlik a tapasztalat, úgy lesz egyre élvezetesebb játszótér a hegyoldal. Egy földkupac, amiről el lehet ugrani, egy vastag gyökér, ami…..
11 hónapig csinálta, kapott egy ajándék motort az első szériás Triumph Spitfire-éhez, gondolta, felújítja és beteszi. Szerencsére volt nála egy jó fényképezőgép. Nagyon látványos és tanulságos stop-motion videó egy régi motor teljes felújításáról.…..
Mínusz húszban már nincs kecmec, fagyálló nélkül baj lesz. De hogy mérjük meg a hűtőfolyadék fagyáspontját? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
fzsolt 2012.02.10 18:42:37
Zsolt64 és Make Valamit indult el a jó irányba. Az igazán pontos mérés valami ilyesmi lenne:
1, leszívni 2-3 dl-t, majd műanyag pohárban v. zacskóban megfagyasztani. A háztartási fagyasztók -20 Celsius fok körülre hűtenek, ez nem elég. (Ha ilyenben megfagy, már abba is hagyhatjuk a mérést, lehet cserélni.) Olyan hűtő kell, ami -50-et v. hidegebbet tud. Esetleg szárazjég.
2, A keményre fagyott anyagot apróra törni, majd egy edénybe téve folyamatosan kevergetve mérni kell a hőmérsékletet. Amikor nagyjából a fele megolvadt, és nem változik a rendszer hőmérséklete, akkor vagyunk az olvadás/fagyás ponton (ilyenkor a folyadék és a szilárd fázis termikus egyensúlyban van, ez addig marad így, amíg mind meg nem olvad, utána újra emelkedni fog a hőmérséklet).
Mindez persze nagyon macerás, de legalább pontos módszer. A termodinamika nem hazudik. Rutinmérésre persze nem való, de a műszerek kalibrálására és időnkénti ellenőrzésére igen.
Az areométeres és a refraktométeres módszer nem a fagyáspontot méri közvetlenül, hanem tkp. a folyadék összetételét. Etilénglikol-víz tisztán kétkomponensű elegyében ez egyértelműen meghatározza a fagyáspontot, (lásd a grafikont itt:
www.medikemia.hu/index.php?p=contents&cid=701), így a műszerek skáláján már közvetlenül ezt tüntetik fel. Gond akkor van, ha nem olyan anyagok elegyét töltjük a műszerbe, amire a skálát kalibrálták. Ezért nem mindegy, hogy fagyállóra v. ablakmosóra kalibrált areométerrel mérünk (más a két folyadék összetétele). Ugyanígy az etilénglikolra kalibrált refraktométer is fals értéket fog mutatni, a propilénglikol alapú fagyállót mérünk vele.
fzsolt 2012.02.10 21:35:19
@Silverstein: Vannak ilyenek, ipari v. biotechnológiai célokra, pl. szövetminták tárolására: biomedical.sanyo.com/eng/products/ultralow_freezers.html
Persze ez nem háztartási cucc, ezzel tisztában vagyok. Az otthoni hűtőláda csak arra jó (mint már más is írta), hogy ha abban megdermed a kocsiból vett minta, akkor csere sürgősen.
A melóhelyemen van -80-as, már rég gondolkodom rajta, hogy kellene fagyállót tesztelni benne, most a cikk hatására ki is próbálom a hétvégén.
Tél van. Nem lehet ugrani. Illetve lehetne, de nagyon bonyolult szervezést igényel, szóval vegyük úgy, hogy nem lehet. Ilyenkor marad a nosztalgiázás, a nyári ugrások újra és újranézése, és a napok számolása, hogy mikor lesz már végre tavasz. Illetve mégsem! Van valami, amivel…..
Belsőség Így készíts videót 2011.11.10 17:21:00
Így készíts videót egy teljesen hétköznapi autós találkozóról, nincs részegen összevissza üvöltő ember-hang, ide-oda rángatott kamera vagy trágár, poénosnak hitt beszólások. Ellenben vannak, akik tudják kezelni a technikát. Csak a hangulat, egy baráti társaság és Emil…..
TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF Fukushima pref. IAEA WHO IAEA Briefings   NHK Nikkei Kyodo Tepco beszámolók Tepco handout-ok  OAH OKF OSSKI NEI…..
fzsolt 2011.04.09 21:57:37
@Humanista: a Superphénix Európában volt az utolsó FBR, a japánok most is (legalábbis eddig) hisznek a dologban (en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_FBR_Systems), bár náluk is volt Na szivárgás a Monju reaktornál, azóta újraindították.
Én azon akadtam ki, amikor megtudtam, hogy a ha éppen nem megy egy ilyen reaktor, akkor is folyamatosan olvadt állapotban kell tartani a nátriumot, tehát tkp. energiatemetőként funkcionál.
fzsolt 2011.05.09 19:27:03
@dchard: Mi buborékol vajon? Miből vannak azok a buborékok?
Nem apadt el a teje a motoros metált tápláló csecsnek. Igaz, hogy a Pokolgép tagjai A jel című klipjük forgatásakor kegyetlenül kiszopták a bimbókat, de néhány csepp még maradt benne: most az orosz rockerek tartják mohón a szájukat. A Piligrim nevű zenekar Roar of Motors (A…..
A legforróbb uborkaszezoni napok kedvelt témája internetes fórumokon az, amikor ideig-óráig nem jár valamelyik villamosvonal, mert felpúposodott a sín. Ilyenkor lehet (bár némiképp értelmetlen) ezerrel szidni a BKV-t, és pont úgy puffogtatni az "ilyen bezzeg sosem fordul…..