Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ogondolo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem tudták bizonyítani, hogy a tüntetők támadtak volna 2006. október 23-án...
ogondolo 2009.07.20 23:27:01
Magyarország 1989-től nagy energiát fektetett az uniós normák, demokratikus intézményrendszer kereteinek megteremtésébe. Az elmúlt 20 év tragédiája azonban, hogy a papíron (jól-rosszul) megszerkesztett szabályok a gyakorlatban nem működnek. 2006-ban a törvényes erőszak képviselői a törvényesség minimális látszatának fenntartására sem figyeltek (azonosítók hiánya, nem engedélyezett eszközök bevetése - vipera, gumilövedék; "kínzás"). Ugyan az eseményeket külföldről követtem, de a kinti híradásokból leginkább hajtóvadászatnak tűnt a rendőrség fellépése.
A rendőrség egyértelmű törvényszegése kapcsán több kérdés is megválaszolásra vár:
1.) ki adott parancsot a rendőri egységeknek?
2.) van-e bírósági eljárás a parancsot adó tisztek ellen?
3.) parancs hiányában (ellenére) fellépő rendőrök ellen van-e bírósági eljárás - pl. kötelmi függelék megsértése, önbíráskodás miatt?
4.) a törvénysértő parancsot megtagadta-e bármelyik rendőr (pl. jelvény "leejtése", gumilövedék használata)
5.) aki nem tagadta meg a törvénysértő parancsokat, azok ellen folyik-e bírósági eljárás - erről lejjebb még írok egy sort;
3.) az "ellentmondásokba" keveredő tanúk ellen van-e hamis tanúzás miatt bírósági eljárás?
4.) milyen ítéletek születtek az eljárásokban?

A parancs megtagadása nem csak lehetőség, de kötelesség is abban az esetben, ha a parancs törvényt sért. Hogy ezt mennyire komolyan lehet venni, arra jó példa a német
törvényhozás gyakorlata: a berlini falnál lőparancsot teljesítő kiskatonát is felelőségre vonják. (Legfeljebb méltányolják, hogy az NDK-ban a parancsmegtagadás semmi jót nem ígért volna.)