Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jonatanalma

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Először is határozzuk meg, hogy mi a zombi az én olvasatomban. Zombi például az, aki hangoskodva ordít hungarista jelszavakat, karján ott virít a Trianon előtti Magyarország (nem Nagymagyarország – ezt a fogalmat rosszul használjuk), de ha megkérdezed, hány magyar él…..
jonatanalma 2009.03.27 16:38:32
@gloire: 1. Az általános iskolázást nem személy szerint neked szántam, hanem általában azoknak, akik csak addig jutnak el, hogy "eladják a hazát", de véiggondolni már képtelenek mindezt, érvekre nem hallgatnak, csak mantrázzák a bemagoltakat.

2. Sajnálattal látom viszont, hogy továbbra sem érted a mondandóm lényegét: a lényeg a kockázat. Teljesem mindegy, hogy emelkednek e a közeljövőben a nyersanyag árak vagy esetleg kis pihenő után tovább esnek, a lényeg, hogy ennek kokcázatát miért az államnak és így az adófizetőknek kellene vállalni amikor van erre befektetők? Piacgazdaságban élünk, ahol vannak kifejezetten állami tevékenységek és vannak versenyszférára tartozó tevékenységek. Ez az utóbbi. Mindenhol az, nem csak nálunk! Ráadásul a befektetők nem csak a pénzt hozzák, hanem a tudást, tecnológiát is. Nyilvánvaló, hogy a végén ezért ők is elveszik a (nem kis) hasznukat, de ami a lényeg, hogy övék a kockázat is. Gondolod, ha ez ennyire tuti biztosan megtérülő dolog lenne, akkor 40 év alatt nem termelték volna már ki?

3. Mint feljebb is írtam, attól, hogy a kutatást/kitermelést nem az állam végzi, a gáz nincs eladva, hanem a kitermelés után kap járadékot az állam. Ha sokat termelnek ki, akkor sokat, ha keveset akkor keveset, ami a földben marad az meg az államé. Ha pedig az egekbe száll a folgáz ára, akkor tök mindegy, hogy ez a gáz Makón van, ennek az ára is emelkedni fog és emelkedne akkor is ha az állam termelné ki, mert egyszerűen így működik a piac. Ami előnyünk származhat abból, hogy ez gázkészlet itt van, az az, hogy nem fenyeget minket az a veszély, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot, de persze ez is csak akkor, ha valaki kitermeli - és itt kanyarodunk vissza az 1. ponthoz.