Regisztráció Blogot indítok
Adatok
i2

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A filozófia hosszú, sötét teadélutánja Az élet értelme. A köznapi filozofálgatásnak ez az egyik leggyakoribb kérdése. Ugyanakkor a szakmai filozófiában ez a kérdés nem nagyon szerepel. Talán régebben szerepeltek erről szóló értekezések, de egy olyan száz éve a…..
i2 2013.09.25 17:18:22
@Brendel Mátyás: jó, ezzel zsákutcába futottunk.

De még kiemelek egy gyöngyszemet, ha már újra elolvastam:

"Az élet objektív értelme helyett a szubjektív értelmet érdemes, mint kérdést feltenni. A kettőt összekeverni nem helyes. A szubjektív értelem megkeresése azonban nem a világ megismerését jelenti, hanem csupán önmagunk megismerése kell hozzá. Nem tudományos, nem filozófiai, még csak nem is különösebben pszichológiai kérdés."

Nem különösebben pszichológiai kérdés? Egyből így folytatod:

"Csupán annak a kérdése, hogy az érzelmeinket őszintén meghallgassuk, és elfogadjuk. Elfogadjuk azt, hogy bizonyos módon érzünk, bizonyos módon értékeljük a dolgokat, ezek bizonyos célokat jelentenek, ez így jó nekünk, ennél többre pedig nincs is szükségünk."

Mi ez, ha nem pszichológiai kérdés?! :-D Masszívan pszichológiai az ok, és jól le is írtad, miért.
i2 2013.09.26 09:27:02
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ahhoz, hogy valamit célnak tekintsünk, szükséges, hogy tenni kelljen az eléréséért. Ám az élet megéléséért nem kell semmit tenni - ha kell, ha nem, megéljük.
i2 2013.09.25 17:06:02
@Brendel Mátyás: sajnálom, de a válaszaid önmagyarázóak. Abból indulsz ki, amit ki akarsz mutatni, hogy ti. az élet értelmének kérdése nem objektív kérdés. Ezt be kellene látni. És nem csak azt, hogy szerinted nem objektív, sőt az se elég, ha eddig senki nem adott objektív elfogadható választ, hanem, hogy nem is létezhet ilyen. Ez elismerésre méltó erőfeszítés lenne.
Sajnos ezt a te cikkedben nem találni meg, tizerében igen. ennyi.

ps: A személyeskedés és sértegetés csak rólad árulkodik.
Miután a Borfesztiválon végigkóstoltuk a Lisicza teljes szortimentjét oda-vissza, lesétáltunk a várból és átballagtunk a Lánchídon Pestre. Lehet, hogy már korábban többször elmentünk mellette, de most egy kis pécsi cirfandlival élesített szemünkkel kiszúrtuk, hogy egy lakat…..