Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a nagy levin

0 bejegyzést írt és 502 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Október 23. alkalmából Kövér Lászlóval készített portréinterjút az Echo TV. A házelnök ebben többek közt a Tavares-jelentésről, Brüsszelről és az Európai Unió jövőjéről is véleményt mondott: „Tehát ők azt gondolják, hogy ezeket a magatartási szabályokat ők…..
a nagy levin 2014.10.24 16:06:58
@calabria04: azert, mert ez egy klasszikus esete a hatarokon atnyulo problemaknak, amiket sokkal nehezebb lenne tagorszagonkent megoldani. Vagy lehetetlen.
Impresszionista, kísérleti műalkotás következik.Két másodperc az észak-koreai filmgyárból? Két másodpercnyi bébipanda? Két másodperc a mongol Nádam fesztiválról? Két másodperc tibetiszerzetes-mantra? Két másodperc Don-kanyar?Talán két éve láttam egy olyan videót, amely egy…..
a nagy levin 2014.06.27 13:12:31
Ha “biciklistaként” reagálnék Stump András cikkére, bizonyára a fenti címet adnám neki. Csakhogy ennek nincsen sok köze a modern közlekedéspolitikához, amivel foglalkozom, és hozzám sem - már sokszor leírtam: nem vagyok “biciklista”.  Tehát az alábbi cikk új…..
Elfogulatlan laikus helyett vérbeli István, a király rajongót menesztettünk a szegedi Dóm térre, aki Alföldi Róberttel szemben sem titkolja elfogultságát. Bolondul Stohlért, bírja a Kimnowakot: azt hitte, a földi paradicsomba váltott jegyet. Mégsem azt kapta, amit várt. A katarzis…..
a nagy levin 2013.08.21 10:31:11
@Mária:
akkor ezek szerint megis atjo(hete)tt ez az uzenet (is): a MAI "vezetoink" (akik elvileg kulonben a szolgaink) szerinted mind belso meggyozodesbol es tiszta hitbol eskudnek fel dolgokra es az orszag vezetesere? (pl. a minisztereink vagy a kepvisleoink a parlamentben, amikor aszondjak: "Isten engem ugy segeljen": vajon hanyan gondoljak igy tiszta szivbol - na ugye... akkor a darab talan ebben a tekintetben is hozott valami elgondolkodtatot, uzenetet a manak...)
Bármennyire erőltetik az EU-nál a dilettánsok a fogyasztáscsökkentést, nem érnek el vele semmit. Csak megszívatnak jó pár embert. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
a nagy levin 2013.07.02 10:15:05
mindenki komolyan azt gondolja itt, hogy ezeket a szempontokat a "hulye EU-s donteshozok" nem gondoljak at vagy nem veszik figyelembe?

Mert "hulye EU-s donteshozok"= Europai Bizottsag (tisztviseloi es biztosi szinten), kornyezetvedelmi, kozlekedesi es autoipari szakertok + lobbik, tanulmanyok, az osszes tagallam miniszteriuma es szakertoje, EP kepviselok es az EP szakbizottsaga, stb.

De gondolom mindenki hulye, csak a posztolo a helikopter.

A szabalyozas nyilvan nem tokeletes (amugy nem elszigetelve kell figyelembe venni, hanem az egyeb adozasi es szablyozasi kornyezetbol adodo keretekkel egyutt). Az europai meresi ciklus korantsem az. A lenyeg itt inkabb az, hogy az autokat valamennyire ossze lehessen hasonlitani. lehet, hogy semelyik nem tudja a hivatalos adatokat, de valamilyen alapot megis szolgaltat. Erdemes lenne megnezni az eltereseket es korrelaciokat pl. a spritmonitor.de adatai alapjan. Nyilvan egy kis turbos benzines eseten nagyobb lehet az elteres a valos fogyasztasnal, mint egy kozepes dizel eseteben. Azt pedig szinten mindenki tudja, hogy oriasi elteres lehet ugyanazon gepjarmu eseteben a vezetesi stilus es korulmenyek fuggvenyeben (idojaras, szel, terepviszonyok, forgalom surusege, stb).
Megjegyzem, nekem az utobbi ket autom eseten az elteres az eletszeru hasznalat es a megadott gyari adatok kozott +5-8% volt. Mondjuk en viszonylag ovatosan es odafigyelve is vezetek, eppen a koltsegek es a kornyezetvedelmi megfontolasok miatt...

Ahol valoban egyetertek a cikkiroval, hogy a dizelek eroltetese es helyzetbe hozasa nem feltetlenul jo. ahogyan a gyarak huncutkodasa miatt is a fejlesztesi erofeszitesek nem a tartos technologia iranyaba hatnak, hanem a meresi ciklusra optimalizaljak a gepjarmuvet es a technologiat. Erdemes lenne errol megkerdezni egy autoipari bennfentest, hogy vajon mennyire befolyasolja oket ez az elvaras a fejleszteseknel...
a nagy levin 2013.07.02 10:38:49
@gergo:
pontosan. Ezt mondhatjuk kozgazdasagi nyelven ugy, hogy az autozas hatarkoltsege alacsony, de atlagkoltsege igen magas. Vagyis ha mar megvan, akkor hasznaljuk is, mert egy ujabb megtett ut eseten leginkabb csak a benzinkoltseget szamoljuk, az elhasznalodast, biztositast, adot, szervizelest nem.

Es hat az ember szereti a kenyelmet, de ez neha igen sokba kerul, amit kevesen szamolnak ki...
Amióta kétharmad a kétharmad és NER a NER, azóta bukkan föl néha valakinek a neve, mint aki “fideszes, de azért jóravaló, még a fidesszel is hajlandó szembemenni”. Az egyik ilyen jelölt Pokorni Zoltán, aki évtizede gondosan ápolja szimpatikus imidzsét, így volt mire épülnie a…..
„Szerintem, amint a háború és a viszály két különböző szó, úgy két külön lényeg is, két különböző tényre vonatkozik. Ez az úgynevezett »saját«-ra, vagy »rokon«-ra, az meg az »idegen«-re és »elütő«-re. Ha saját vérünkkel tusakodunk, e harc neve: viszály, ha…..
A Jobbik addig rázta a turulmadaras lajbit, míg a határon túl is felfigyeltek a pártra és nehezen félreérthető üzeneteikre. A Channel4 brit tévéadó el is küldött egy stábot még tavaly, hogy nézzék már meg, milyen az, amikor egy párt képviselői a cigánybűnözés szót…..
a nagy levin 2013.05.28 12:31:48
@Kampfer:
Nem az szamit, hogy mi tortenik (mivel rasszizus, ostobasag, sotetseg es bunozes mindehol van), hanem hogy milyen modon reagal a helyi kozosseg, a civil tarsadalom es a politikusok.

Es Angilaban termeszetesen nincsen 17%-a BNP-nek es a magyarorszaginal joval kevesebben hisznek a zsido vilagosszeeskuvesben.
Az első 21 évvel ezelőtt történt. Az akkori francia liberális párt, az UDF ifjúsági szervezetének delegációját kalauzoltam körbe Budapesten, alkalmi tolmácsként, idegenvezetőként. A Liberális Internacionálénak két magyar tagszervezete volt abban az időben, az SzDSz és a…..
Vakon is fel lehet ismerni egy autót? Meg lehet mondani, hogy drága-e, vagy olcsó? Irány a reptér, ahol kipróbálhattuk vakon a vezetést is. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Merényi Dániel riportja Sokszor gondolkodtam azon, hogy miért is nem fogtam bele valami sokkal egyszerűbb vállalkozásba. Mondjuk lenne egy frankó kis diszkontom egy panelház alatt. Reggel szépen meglibbennének a fagyis zászlócskák, ahogy a lemezajtót szélesre tárom, esténként…..
a nagy levin 2013.05.16 19:17:47
ami szamit:

1. bespoke, azaz tejesen egyedi, szemelyre szabott bringarol beszelunk
2. a felszereles MINOSEGI es a celnak megfelelo (felnik, gumik szelessege, stb). eppugy lehet letisztult fixi, mint turakerekpar vagy varosi jargany, esetleg palyabringa.
3. Hosszu tavu es napi hasznalatnal (foleg mondjuk 20+ km/nap) azert rajon az ember, hogy a draga bringa nem is olyan draga. Nem kopnak olyan gyorsan az alkatreszek, nem kell mindent cserelni rajta, ha elromlik, hanem egyreszt javithato, masreszt tovabb tart. Tudatosabb fogyasztasrol beszelunk (vagyis nem oncelu dologrol, hanem - ha ugy tetszik - van tarsadalmi haszna a dolgonak es alacsony a tarsadalmi koltsege).
4. a filozofia: szemelyes kapcsolatban vagy a keszitovel, tudod, hogy keszult a bringa, amihez nagyon sokaig ragaszkodni fogsz. Ebbe benne van a szemlyesseg, a helyi kezmuvesipar tamogatasa, a kornyezetvedelem eppugy, ahogy a szepsegre valo torekves (vagy a vegletes funkcionalitas, ha valakinek ez a fontosabb).
5. igen, "divat", amennyiben olyan hasznalati targyrol beszelunk, ami elarulja a gazdajarol, hogy fontosak neki a fenti dolgok. Ebben a tekintetben nincs baj a divattal es vallalhato.
Mindenestre nem "tomegdivat" es nem is feltetlenul "felvagos sznobsagrol" van szo.
A tapasztalat azt mutatja, hogy nem kivagyisagbol veszik az ilyen bringat. Sot, a legtobb tulaj inkabb olyan ember, aki megsporol evi nehany szazezret forintot (szaz, akar ezer eurot/fontot, dollart, stb) azzal, hogy mondjuk nincs autoja (de ha van, az sem bun), vagy plazmateveje vagy nem repul el a Maldiv-szkre nyaralni. Csak mas dolgok fontosabbak neki. Ennyi.
6. Persze mindig ott a kivetel: van, aki megveszi trendisegbol. Sok penzert, aztan a falra kiteszi vagy a garazsban porosodik. Amugy ezzel sincs baj, de az alkoto jobban fog orulni, ha hasznaljak es oromot okoz. Mert az ilyen bringa keszitojenek ez is szamit.
„Far-right supports of the Jobbik party stage anty-Jewish rally”, vagyis a Jobbik szélsőjobbos támogatói zsidóellenes gyűlést szerveznek, szólt a reggeli publikálás óta a képaláírás az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál cikke felett; ami egyébként arról szól,…..
a nagy levin 2013.05.07 13:07:27
@Dzsentrisvihák:

@is nagyjabol megmondta, hogy miert van kozunk Europahoz. Beleptunk egy klubba, ahova mi jelentkeztunk (a belepesi feltetelekkel nagyjabol tisztaban voltunk) es mi vallaltuk, hogy betartjuk a szabalyait. Ennyi. Es van egy intezmenyrendszer es politikai mechanizmus, ami meg "kikenyszeriti" (tobbe-kevesbe) a szabalyok betarta(ta)sat.
Mi ugyanugy beleszolunk egy sor kerdesbe, ami a Zemberek eletet befolyasolja minden EU tagallamban, akar kemeny politikai kogvetkezmenyekkel az ott eppen kormanyzo erok szamara.
a nagy levin 2013.05.07 17:57:25
@Fejesrob:

"Ha Reding a franciakba kot bele, masnap repul."

Nem egeszen igy van ez. Ezzel igencsak mellefogtal, mert eleg kemenyen belekotott a franciakba, meghozza szinten a sajat partcsaladjan belul.
www.bbc.co.uk/news/world-europe-11301307

Aztan Barroso is elbeszelgetett Sarkozyval, ahol szinten eleg feszult volt a hangulat...
www.euractiv.fr/social/roms-parlement-europeen-charge-france-5940.html
www.euractiv.fr/institutions/roms-discussion-tendue-barroso-sarkozy-6103.html

De nem is ez a lenyeg es az EU intezmenyrendszerenek persze vannak gyenge pontjai.

Az pedig termeszetes, hogy egy kormanyfo a sajat kormanyanak erdekei szerint ja el, ez igy rendben is van. A magyar kormanyfo pedig nagyon is jol merte fel, meddig mehet el. E tekintetben tehat nagyon is "jol" politizal. Csak az a kerdes, hogy ez mennyire szolgalja valoban a "nemzet erdeket" es hogy vajon attol, hogy az eroviszonyok tukreben megtehet bizonyos dolgokat, helyes-e valoban elmenni a falig. (pl. jol tudja, hogy nem nagyon tud mit tenni a Bizottsag, az Europai Parlament meg inkabb csak nem kikenyszeritheto ajanlasokat tud tenni. Ugyanigy: jol tudja, hogy pl. nem helyes alkotmanyt egyeni inditvanyokkal modositani, de megteszi, mert nincs -rovidtavu - kovetkezmenye a fennallo eroviszonyok miatt)
De azt is jol merte fel, hogy a magyar valasztokat hidegen hagyja, sot, inkabb maga melle allitja, ha az EU-val perel.

Ha pedig mar az a kerdes, hogy mi is latszik Kelet-Europabol (amugy "Kozep-Europa vagy Kelet Kozep-Europa" nekem jobban tetszene):
1. az altalunk kialakult kepert valamennyire talan "mi" is felelosek vagyunk, mig persze a "nyugati" media nagyon sok hulyeseget, pontatlansagot es tulzast is lehozott. Es neha nem jo szandekbol...
2. mi se tudunk tobbet akar a kozeli szomszedainkrol - az "ignorancia" kolcsonos...
Első sorban azért, mert meg bírod fizetni. Másrészt azért, hogy pár év múlva legyen elég használt azoknak, akik nem bírják. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
A világban hatalmi átrendeződés zajlik. Mi is kivesszük a részünk belőle; nemzetközi szabadságharcunkat vívjuk. Küzdelmet folytatunk pénzpiaci intézményekkel, nagyhatalmak elképzeléseivel vagy éppen a brüsszeli technokrata elittel; mégis mi, magyarok a nyugati világ részei…..
a nagy levin 2013.01.29 10:57:29
sztem az az elkepeszto es abszolut remenytelensegre okot ado tunet, hogy egy egyetemista igy latja a dolgokat. Mi az mar, hogy "magyar terfel" meg nemzetkozi terfel, meg a szent tehenek ugy mint tolerancia, eselyegyenloseg, szabadsag; onigazolas es gazadsagi egyuttmukodes Kozep-Azsiaval...

A poszter teljesen benyalta a NER terminologiat es keszpenznek veszi. Kiindulopontnak. Nem erzi at annak teljes abszurditasat? Nem erzi at, hogy az nem alkalmaas a vilag korulirasara sem, nemhogy valamilyen ertelmes valasz kialakitasara???

Es mindezt akkor, amikor egyebkent "Nyugaton" is atertekeles es kiutkereses zajlik.

(Vagyis egy olyan nyugattol tavolodunk, amirol azt sem tudjuk igazan, merre tart es most mar meg sem probaljuk erteni. A magyar donteshozok mar kivul is esnek ezen a koron, leginkabb gyanuval es ketkedoen tekintenek rank a targyaloasztalok korul. Ebbol az is kovetkezik, hogy remenyunk sincs befolyasolni, merre tart a "Nyugat", pl az Europai Unio, de a dontesek kovetkezmenyeit persze ugyanugy "el kell szenvednunk".
Kicsi es nyitott orszagkent egyebkent sem volt sok strategiai mozgasterunk, de meg ezt is leepitettuk es leszukitettuk. Olyan kenyszerpalyan vagyunk, ahol masok leirtak minket, de leginkabb mi magunkat. Es persze a legkepzettebb reteg pedig konnyen elhagyja az orszagot.

Ekozben a Kelet szempontjabol pedig kicsi es jelentektelen, egyben sebezheto es konnyen kihasznalhato jatekosok vagyunk. Barmilyen ertelmes strategiai gondolkodasnak csak az lehet a kiindulopontja, hogy a Nyugat reszei vagyunk, akar akarjuk, akar nem. A legszomorubb az, hogy konnyen talalhatjuk magunkat teljesen lecsuszott es periferikus helyzetben, mikozben mondjuk 10 ev mulva mar abszolut senki nem fogja megkerdojelezn, hova tartozik Csehorszag vagy Lengyelorszag, akkor sem, ha nem lesznek "gazdagok". )
a nagy levin 2013.01.29 12:32:53
"Ha kissé utópisztikusan hangzik is, de India felé újabb kapukat nyithatunk, ha a romák sorsát szívünkön viseljük."

Ezt igy hogy? Ez meg nem mindennek a teteje, hanme a legalja!

marmint
1) India miatt kellene nekunk a romak sorsat a szivunkon viselni? (egyebkent nem? )
2) Hogy a feszkes fenebe tudnank ezzel nyitni India fele? Azon az alapon, hogy a romak Indiabol szarmaznak? Ez eleg nagy felreertes lenne. Oket mas dolgok erdeklik, es mi csak egy kicsi, elszegenyedo, lecsuszo, iranytalanul vergodo es egyre inkabb protekcionista orszag vagyunk. Oket az erdekli, hogy exportpiac legyunk, kapu az EU hatalmas belso piacara. Ennyi. Strategiai erdekbol nem errefele kacsintgatnak, aldozatot nem ertunk fognak hozni. Az indiai miniszterelnoknek alaposan at kellett ragnia a memojat, hogy egyaltalan megertse, ki van hatalmon es mi tortenik Magyarorszagon (na meg hogy mekkora es milyen allapotban van a gazdasag). Amikor pedig azon gondolkodott, hogy "what is in it for us", akkor meg valszeg rajott, hogy not much...

A hidszerep meg akkor FASSÁG, hogy nem is erdemes belekezdeni.
Legfeljebb abban az ertelemben lehetunk hid, hogy keletrol es nyugatrol is szepen atgyalogolnak rajtunk. Kulonben is, ha at kene mennem valahol, nem egy ilyen bizonytalan es ketes szerkezetu hidat valasztanek.
(de ha mar hid: en tuttira legombolnek az EU-rol parszaz millio eurot egy "gordulo orszagut" projektre - hogy ne az autopalyakon menjenek a kamionok Torokorszagbol Ny-Europaba)

Tudod, ki jatszhat hidszerepet? Torokorszag. Ok pl. tenyleg machinalhatnak a kelet-nyugati kereskedelemmel, befektetesekkel, energiatranszferrel, stb.
A Totalcar Hátsóülés-rovata ismét egy kéretlen videóval jelentkezik. Természetesen ezúttal is az aktuális ebéd-utat jártuk meg oda-vissza két konkurens típussal. És nem lettünk okosabbak. Illetve igen, hamarosan olvashatják. ..
Bár a nagy-britanniai munkavállalásról már jó néhányszor esett szó, álljon itt egy kis összefoglaló, hogy mit is javasol a hivatal, a határőrizeti szerv, vagyis a UK Border Agency. Megpróbáltam összeszedni a legfontosabbakat, a teljesség igénye nélkül – úgyhogy a…..
a nagy levin 2013.01.16 15:42:20
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

khm, ize, ezen lehetne csiszolni
"Could you kindly tell me when is your happy birthday, thank you?".

Szoval helyesen (szorend, stb)
Could you (please) kindly tell me when your birthday is, thank you

Amugy ez egyaltalan nem tulzott vagy felesleges udvariassag. Teljesen altalanos es igy helyes, nem csak az indiai szarmazasuak kozott...
Varánusz Csaó, LMP! 2012.11.18 05:06:13
Egyszer volt, hol nem volt, itt a vége fuss el véle.  Az LMP tegnapi kongresszusi napján kiderült, pofont adni a szarnak továbbra is nagyon megy, a lényeglátással meg az eddiginél is nagyobb bajok vannak.  - Nem sikerült felérni ésszel, hogy a meghozott döntéssel az utolsó…..
a nagy levin 2012.11.18 16:48:31
Gondolkodjunk már!!! Ennek több olvasata is lehet:
1. Tárgyalni fognak az E14-gyel, tehát nem az van, hogy teljesen elutasítják az együttműködést. Ne feledjük, milyen kicsi többséggel dönött az LMP úgy, ahogy döntött!!!
2. Ezzel valamivel erősebb a tárgyalási pozíció, mintha egyből "belépnek" az E14-be, felsorakozva Bajnai mögött (akit egyébként nem kéne egyből de facto miniszterelnök-jelöltként kezelni, de mifelénk úgy látszik ilyen a média, ilyen a közvélemény és ilyen a politika).
3. A 2014-es választásig még sok idő van - addig a párt is megváltoztathatja, finomíthatja a döntést. Sőt talán abban is bíznak, hogy addig még meggyőzhet "tömegeket" arról, miért jobb az alternatíva, amit kínál.
4. Attól, hogy az LMP nem az E14 része, még létezhet több formában is olyan együttműködés, amely mindkét formáció számára előnyös lehet (visszalépés a választás előtt, stb.)
5. Az LMP tovább lát az ogy választásoknál! EP választás, Önkorm, nem sokkal utána következik, ahol van értelme önállóan megmérettetnie magát!
6. A fidesz még simán megváltoztathatja a választási szabályokat 2014-ig, különösen, ami egy ilyen választási- vagy párt- vagy egyesületi szövetség indulására vonatkozik! (Az LMP legalább párt, tehát ezen az alapon nem lehet kitúrni)
7. Az LMP bízik abban, hogy be tudja bizonyítani, az E14 vezetésében sem szakértelem, sem hitelesség tekintentében nincs olyan, ami valós alternatívát jelentene a jelenlegi rendszer más előjelű fenntartásán túl.
8. Az LMP-ben úgy látják, hogy csak "alkotmányozó technikai koalíció" esetén lenne érdemes együttműködni a többi baloldali tömörüléssel - erre, vagyis a 2/3-ra viszont kicsi az esély.

Ez mind lehetséges. Azon túl, hogy "hatalomtechnikai" szempontból természetesen lehet azt gondolni és azt a megfontolást központivá tenni, hogy ez látszólag a Fidesznek kedvez. Szerintem a helyzet az, hogy EZT MÉG KORAI ELDÖNTENI; a meccs nem lefutott. A "jobboldali" szavazatok tekintentében pedig mindenki elfeledkezni látszik arról, milyen sok Fidesz szavazót elszipkázhat a Jobbik, ilyen tekintetben a "balodal" malmára hajtva a vizet! (Biztos vagyok benne, hogy Orbán stratégiájában már szerepelnek azok az elemek, amik azt célozzák, hogy a radikálisabb jobboldal is a fideszes jelöltekre szavazzon az egyéni vk-ekben)

Orbán Viktor természetesen okosan kigondolta ezt. Azt szeretné, ha a választás kérdése az lenne: Orbán vs Bajnai és a szocialista garnitúra.

Na ezt kéne meghaladni, még akkor is, ha a választási rendszer kényszerzubbonyként szorítja az összes politikai erőt a fideszen kívül. Ha pedig kiderül, hogy nem lehet (és nem lehet más a politika), na akkor lehet radikalizálódni, emigrálni, visszamenni civilkedni, túlélni és rágyúrni az önkormányzati szinten, stb, stb.

És még valami: mivel ez a döntés egy belső demokratikus döntés eredménye, amin minden küldött sokat rágódott és színvonalas vita előzte meg, mindenképpen érdemes tiszteletben tartani. Még akkor is, ha nem biztos, hogy megfelel annak a TG-i alapvetésnek, hogy a döntés szilárd legyen és belső pártkohézió álljon mögötte.
Kettős Mérce Gyuri, please! 2012.11.16 16:37:32
Gyuri bácsi, nálunk az olyan megszólalások után amit te legutóbb mondtál, félre szokták hívni az embereket  azzal, hogy „Beszéljünk egy kicsit”. Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros…..