Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dorkaakos

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig nem volt lelki erőm írni róla, de az északi kalandozásunk sajnos egy tragédiával végződött. Denis nevű cicánk elcsavargott amíg nem voltunk itthon és elütötte egy autó.. Hiába operáltattuk ki annak idején a " csavargóját" csak nem hagyott fel vele. Így Fanny…..
Gábor fiunk lassan nagykorú lesz ezért Ildikó úgy döntött, hogy mi se maradhatunk  ki a közúton ámokfutó tinédzsereket termelők sorából. Mivel a magyar autóiskolás képzést legalább ismerjük, magyar nyelven azért továbbra is könnyebb, arról nem is beszélve…..
dorkaakos 2010.04.22 21:59:46
@szil5: Hú, ez nem semmi ez a bácsi-ezek után hálát adhatunk, h még nem kerültünk valaki hasonló autója alá! Hát, tényleg nem dolgoztam még annyit itt, h átlássam, h végül is milyen úton-módon jutnak hozzám azok az esetek, akikről véleményt kell írnom, és csak a rám vonatkozó részét tudom a jogsi alkalmasságinak. De elég gáz, hogy nincs egy rendszeres szűrés, mert hát ha a fenti esetet nézzük például... Kicsit más, de egy érdekes és szomorú esetem volt karácsony előtt: egy fiatal, 35 éves hivatásos buszsofőr volt nálam, akiről kiderült, h 2 év alatt zöldhályog lett az egyik szemén, ami olyan fokot ért el, h gyakorlatilag a látóterének 90 %-a elment és a látásélessége 10 %-ra csökkent az érintett szemén...Nos vele kellett közölnöm, h vége az eddigi munkájának, kereshet más szakmát..Nagyon sajnáltam. Ja, és ő mindebből semmit nem vett észre, csak h kicsit rosszabbul lát..
Apor, Réka és Emese Húsvét 2010.04.02 15:18:00
Minden kedves olvasómnak szeretnék áldott, békés Húsvéti ünnepeket kívánni az egész család nevében! A képen látható tojásokat Viki festette. ..
dorkaakos 2010.04.06 14:10:17
Elolvastam a napokban Frances Mayer: Napsütötte Toszkána c. kötetét. Nagyon magával ragadott a könyv hangulata. Frances Mayer és élettársa Kaliforniában tanítanak egy egyetemen és minden nyarat és téli szünidőt Toszkánában töltenek. Megvásárolnak egy régi házat és…..
Merthogy itt nincs, vagy nem tudok róla. Na, ebből a szaloncukor is igaz, a Szeged is meg a hazaugrás is, de azért mégsem egészen így volt. Tulajdonképpen úgy volt, hogy pár hete felhívott egy itt élő kolleganőm, akivel egykoron egy kórházban dolgoztunk és jókat röhögtünk.…..
dorkaakos 2009.12.12 14:58:55
@szabszi: Ez tök jó, hogy kiderült! Már meg is rendeltem a miénket! Bár már voltunk Magyarországon vele, de még nem állítottak meg szerencsére.

Emlékszem 6 éve mentünk egyik haverommal a szlovákokon keresztül, akkor még volt határállomás a csehek felé. Minket ott állítottak meg a vámosok és hagytuk ott a költőpénzünk nagyrészét náluk. Azóta inkább megveszem a matricákat. Kár hogy nincs rendesen kitáblázva. Jó alternatíva az osztrákok felé kerülni, mert simább az út és csak 1x veszel matricát, de időben sajna hosszabb 1-2 órával.
Mármint, hogy a téli gumi szöges (ahogy errefelé mondják dubbdäck) legyen-e vagy sem. Svédországban ez a gyakoribb, így mi is ilyet tettünk a verdákra. Sokat nem gondolkodtunk mentünk a többiek után (gondoltuk ők élnek itt régebb óta). Pedig nekünk ez tulajdonképpen hátrány.…..
A svédül nemtudóknak: A film arról szól, hogy Örnsköldsvikben új protokollt vezetnek be október 7-től  a szülészeten.A kismamákat és a babákat a szülést követően már 6 órával(!) hazaküldik. Nyíltan kimondják, hogy ennek hátterében a költségcsökkentés áll. 12…..
A Socialstyrelsennek feltett kérdésemre ma, tehát a kérdésfeltevést  követő 3.napon kaptam választ. Magyarország EU csatlakozásától, tehát 2004 május 1.-től vannak adataik.Eszerint azóta 320 magyar  orvos kért és kapott Svédországban mükődési  engedélyt. …..
dorkaakos 2009.09.20 16:03:32
@Háziorvos: persze h van, a szülésznőknek (barnmorska) 2 csoportja van, az egyik a szülészeten csinálja a dolgát (szüléslevezetés, veszélyeztetett terhesek gondozása, terhességi uh végzése, stb), a másik pedig a vardcentralok keretében az un. mödravardcentralokon látja el a terhesgondozást illetve az apróbb nőgyógyászati dolgokat: cytológia,fogamzásgátlás felvilágosítás, abortusz felvilágosítás, stb).
Bátran kérdezz, én itt voltam terhes az ikrekkel és itt is szültem, szóval első kézből ismerem az ellátást:-) Trixi
dorkaakos 2009.09.21 21:21:11
@Háziorvos: Nem, nem hiszem, h összekeverem. igen, szó szerinti fordításban nincs olyan, h védőnő, de a szülésznőknek a modravardcenralon dolgozó része ezt a feladatot látja el. Szülés után kimegy házhoz, szoptatási tanácsokkal lát el, megméri a gyereket, ha igényled újra megy, illetve hozzá jársz a gyerekkel a havi, majd ritkább kontollokra. Elképzelhető, h kapna a feleséged engedélyt, ahogy Ildi is írja, ha csak ezt a részét csinálná, illetve talán egy két dolgot meg kéne tanulnia, mint pl az említett cytológiai mintavétel, vérvétel, ilyesmik, mert hát a terhesgondozásnak ez a része is a szülésznő, védőnő feladata itt. Én nem látok sok különbséget az itteni szülésznői kontrollok és a magyar védőnői rendszer között, talán csak azt, h az itteni szülésznők több invazív dolgot végeznek, mint a védőnők otthon, illetve otthon többször mész a védőnőhöz, ill. az többször megy hozzád, de ez a gyakoribb kontrollálás az egész eü-re jellemző Magyarországon. Általánosan itt is ők látnak el tanáccsal, h hogyan táplálkozz terhesség alatt, szoptatáskor, hogyan vezesd be a gyereknek a szilárd kaját, h old meg az alvási problémákat, stb, stb, stb.
Na ebből tessék választani! Történet múlt hétről. Kényszerkezelés alatt álló beteg, aki a pszichiátriai gyógyszerei mellett a szívbetegsége miatt Digoxint (digitalisz) szed. Kicsit összevissza szedi, merthogy rosszul érzi szegény magát nagyon. Dagad a lába, nehezen lélegzik…..
Péntek délután Örebroban a Bauhaus áruházban jártunk. Most éppen nem vásárolni, hanem a csempézés után kimaradt, bontatlan anyagokat vittük vissza. Kicsit elszámoltuk magunkat, de ez itt nem jelent gondot, mert 30 napig úgynevezett „öppet köp” van, azaz vissza lehet…..
Állatorvoshoz egész könnyű bejutni. Még otthon megígértük a gyerekeknek, hogy ha egyszer kertes házban lakunk, akkor kaphatnak valamilyen állatot. Ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, így aztán vettünk egy igazi házimacskát. Pár hónap után Tigris (a képen látható, hogy…..
Bendegúz az unokatestvérem, aki Kisapostagon él, így sajnos nem találkozom vele gyakran. Ennek ellenére nagyon kedveljük egymást. Amikor együtt vagyunk akkor békésen eljátszunk a játékaimmal és tőle nem irigyelek semmit, nem úgy Magortól, akitől a mai nap is el akartam venni a…..
Kezdek paranoid lenni! Van egy olyan érzésem, hogy a Wizzair az én vendégeimre utazik. Egyik barátnőm látogatott meg bennünket, férjével és két gyerekével (6 és 11 évesek). Jó kis élménydús hetet dobtunk össze. Szabolcs délelőtt elvitte őket a Skavstara, majd irány vissza…..
dorkaakos 2009.03.22 14:21:25
Mi múlt szombaton jártunk hasonlóan: 14.25 helyett 18.55-kor szállt fel a wizzair gép. Igaz, nem 8 óra de két 10 hónapossal ez sem volt nagy élvezet..
Ami viszont érdekes volt, h erre a hazaútra még januárban vettem jegyet és akkor még elég olcsó volt. Mivel a 2 év alatti csecsemőjegy viszont fix áras és az jóval drágább volt mint az aktuális felnőtt jegy, így az ikreknek is felnőtt jegyet vettem. Odafelé rögtön ki is szúrták ezt a Skavstán, de különösebben nagy ügyet nem csináltak belőle, csak átírták a számítógépen, h babákkal utazunk. Szerencsére nem akarták kifizettetni velünk a különbséget. Budapesten viszont eléggé aggódott a légikisasszony, akinél becsekkeltünk, h ez így nem lesz jó, és örüljünk, h nem kell most külön csecsemőjegyet vennünk és többet nehogy így vegyünk jegyet. Igazából nem értem, h miért ne lehetne a csecsemőnek felnőtt jegyet venni? Annyi a különbség, h így van két plussz ülésünk, ami egyáltalán nem hátrány két örökmozgó "kúszó-mászó-ácsorgó-mindenérdekel-mindentlátniakarok" 10 hónapos gyerekkel. Értelemszerűen fel- és leszálláskor úgy is az ölünkbe szíjazva ülnek. Különben is, miért fix áras a csecsemőjegy?
Zsolt: igen elsőbbségi beszállás jár, de csak 2!év alatti gyerekkel.
Ildi: elvileg úgy van a buszon, h csak az első ajtót nyitják ki, tehát ha elsőbbségivel szállsz be, a busz elejébe kell menni. Én elsőnek szálltam be így a két gyerekkel a kezemben-ilyen sem volt még életemben:-)