Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vajna

15 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Törekszem arra, hogy minél hitelesebb legyek, ezért a saját véleményemet megerősítendő, közvéleménykutatást végeztem a komolyság és a humor összefüggéseiről. Természetesen nem demokratikus alapon, mert ha az ember sokat kérdezősködik, még az is előfordulhat, hogy a végén nem lesz igaza, meg…..
Tulajdonképpen Derzsijánról, a varázskészítmények avatott szakértőjéről, a meseszövő kézi készülék és az egyéb mókás találmányok közkedvelt kiötlőjéről mesélek.   Derzsiján született. A mikor nem is lényeges. (Születhetett volna holnapután is, vagy a…..
Ez is úgy kezdődött, mintha nem is lett vóna – szögezte le, ki a dógokat szokta. Mármint szögezni oda. Akkor volt, mikor a napot hetek óta nem látta senki. A határ a hó nélküli fagyot nyögte.  A helyzet – mondjam-e – álló hónapja mélázásnyi szusszanást…..
Derzsiján, a csiholt koholmányok és a mókás találtmányok kétkezi mestere egy párás reggelen megalkotta a tehetetlenségi mágnest. De természetesen így nem nevezte senki. Derzsiján vigyorog is magában. Közben arról járt az esze, hogy igazából te magadat érted-e? A mértéket…..
Fecskék cikáznak. Szárnyéllel hasítva a levegőt, élvezve az esős hetek szúnyoglakomáiból nyert kövér erőt. Füstik és sarlósok, cikkanó ászok, szárnyas duhaj srácok csíkot húzva hasítanak egy-egy darabot az élők fölé terített égboltból, mi rekkenő nyarakon lehet…..
- Erről beszél a költő, mert hosszú emberöltő sem magyaráz meg mindent, akárhogy is... - lírizált Derzs. Bömbabükkel ültek estére a diófa - ugyebár, a gyökeret eresztett hajó - lombvitorlái alatt. De most nem komlólé csúszott, - hogy bamba-hullámok fussanak neki a józan…..
- És tudod mi volna jó? Fülünk mellé egy hangulatkijelző mutató – zsörtölt Lili. Ezt már azután mondta, hogy mérgében felásta a kert közepét. Berágott Derzsre ugyanis – némileg jogosan. Peták – tudjátok Lili hercegfia – persze játszott tovább. Felnézett…..
Május volt. Derűdús. Új létezők érkeztek. Sorban. Aranykezű és Lili ültek a lugasban. Dűltek neki egymásnak és a puszpángból rakott szélfogó palánknak. – Most mondd meg édes Derzs, hogy van az....? – Hogy az emberforma lények különképp mesélnek, arra…..
Tegnap történt ez is, mint oly sok minden. Mondhatnám, minden mi most van – és nem csak a múlt idő miatt. Derzs akkor ért oda, mikor a kibomló nyár még csak ígéret. A virágok szirmát megcsípte a fagy, és még az sem biztos, a gyümölcsből harsogó harapnivaló vagy cefre…..
Jó estét kivánok! – köszönt be a telő hold Derzsijánék ablakán. Lili már lefürdött, Derzs pedig kedvenc díványán kuckózva azon merengett: a tegnapi holnap vajon tényleg a ma-e. Hogy például a térd-, legfeljebb combtő magasságig rakott kőfalakon, a délszaki gátakon…..
A szerda az bizony a leghétköznapibb hétköznap Derzsijánnak tulajdonképpen ez nem volt kérdés. Vagyis, hogy szerény véleménye szerint erről kár is beszélni. Mert nincsenek is hétköznapok. Van ugye reggel, dél és este, van hajnali pitymallat, szürkületi derengés, ebéd előtti…..
Derzsiján néha nekiül és bogarász. Teszegetés közben szokott bogarászni, mert a dolgok mindig kívántak valami teszegetni valót. Ezek a dolgok sosem járnak egyedül, és egyaránt megtalálhatók a ház körül, a napfényes kertrészletben, továbbá Lili réti retiküljében –…..
 Almával, fahéjas reszelt almával lepte meg Lili a tikkadt Derzset. Haza a határból értek. Izzó tarlót jártak. Ahun – még aratás, cséphadarás előtt – földi rögökből szárasodott a köles, kalászt érlelt a zab és a rozs. Ketten, vasárnap délidőben járták a…..
egy szellemíró szösszenetei kép 2011.06.21 15:41:00
 ..
Iromba betűk kandikáltak a terebélyes hársfa árnyékában: Hupszala. Vajon miféle népség lakja? Feltéve persze, hogy település – morfondírozott félhangosan az utazó. Az okkersárga út, amelyen addig haladt, az öreg hárs tövében ért fel a dombtetőre. Utazónk darab időre…..
amit eddig szerkesztőire osztott, saját vállára veszi. Kinek van ráérő ideje, olvassa! ;) ..