Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Guillam

0 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
20 fotó a mai tematikus válogatásban. A közel hetven évet élt kommunista birodalom pillanatképei. 1919. Kommunistaellenes (antibolsevista) kozák harcosok az orosz polgárháborúban..
1920-as évek. Szövetségi ügynökök egy lefoglalt földalatti illegális szeszfőzdével Detroitban, a szesztilalom időszakában..
Guillam 2023.12.04 19:27:45
@amundsen: Csak hogy a németek itt nem gyakorlatozásra vették fel a holland egyenruhát, hanem bevetésre mentek benne Hollandiába. Holland egyenruhában közelítették meg a holland katonákat akik a hidakat őrizték és közelről lelőtték őket. Ez egyértelműen a Genfi és Hágai konvenciók megsértése. Ebben a németek voltak az élenjáróak, később a Brandenburg nevű alakulatuk (ez századként indult de a háború végére ezred méretű lett) szinte minden bevetését az ellenség egyenruhájában teljesítette akár a keleti akár a nyugati fronton. A szovjet NKVD alakulatok is működtek német egyenruhában. Arról viszont nem tudok hogy Angol vagy USA reguláris csapatok bevetésre mentek volna német egyenruhában.
A nyári ismétlőválogatás utolsó előtti Napi érdekese elképesztő mennyiségű, 91 fotóval! Az egykori Észbontó cári Oroszország sorozat befejezésekor - ami a kommunista hatalomátvétellel ért véget - ígértem, hogy a folytatásban a Szovjetunió "viselt dolgaival" is foglalkozom majd. A mai válogatásban…..
Guillam 2023.08.29 10:59:34
@Androsz: A Koreai háború úgy kezdődött hogy a kommunista észak megtámadta Dél-Koreát. Vietnám esetében a kommunista észak támadott szintén. Kuvaitot Szaddam Husszein Irakja alól szabadították fel egy nemzetközi koalícióban. Boszniában volt egy masszív Szerb népirtás, nem tudom hogy Srebrenicáról hallottál-e? Egy kicsit egyoldalú a történelem ismereted. Sok mindenért lehet az USA-t nem szeretni, de egyenlőséget tenni a dicsőséges Szovjetunióval/Oroszországgal azért túlzás.
Ahogyan a múlt héten említettem, nyári szünet helyett visszatekintő válogatások érkeznek a blogra augusztus végéig. 9 éve megjelent fotókat láthattok ma! 1989. Théodore Malgorn, a világítótorony őre várja a mentőhelikoptert a Brest közeli, atlanti-óceáni őrhelyén. A későn észlelt hullám ellenére…..
Guillam 2023.07.13 20:05:14
@amundsen: Azért komolyan számított hogy volt népszavazás a Falkland szigeteken és mindenki Angliához akart tartozni és nem egy katonai diktatúra alatt szenvedő Argentínához. Ha neked is választani kellett volna a 80-es években Ausztria és Románia között te sem Romániát választottad volna.
Guillam 2023.07.13 20:06:52
@gintonic.azigazi: A határ kb 150km-rel mozdult el Franciaország javára.
1937. A holland hadsereg biciklis ezredének dobosa..
Guillam 2023.06.21 14:50:58
@Etniez: A kiugrott repülősök megölése rettenetesen ritka volt még Németországban is, Angliában vagy Franciaországban pedig nincs is példa rá. Göbbels panaszkodott egyszer Hitlernek a háború vége felé, hogy nem érti hogy miért nem történik meg, mert szeretné látni. Viszont Japánban a kiugrott repülőszemélyzetet tényleg nagyon gyarkan meggyilkolta a lakosság vagy a katonaság. Az elfogott személyzetre mindenképpen halál várt a kihalhatás után erre törvényt is hoztak. Olyan rettenet is előfordult hogy az elfogott repülös személyzetet oda adták egy egyetemnek ahol élve boncolták őket.
1919. május 1. Lenin a Kreml falánál a május elsejei ünnepségen a Vörös téren. Utólag színezett felvétel..
Guillam 2023.04.24 01:37:08
@savaz: Azért ez nagyon nem így történt. Ez nem egy spontán történet volt, hanem a legsötétebb Maoista őrület.
1885. A kanadai transzkontinentális vasút elkészültének pillanata, az utolsó sínszög beverésével a Brit Kolumbia-i Craigellachie-nél értek össze a vágányok..
Guillam 2023.03.01 00:36:48
@Namely: Sok százezer orosz harcolt a németek oldalán a 2. VH.-ban. Rengeteg okból:
volt aki csak a hadifogságot akarta túlélni
volt aki a kommunista nagy terrort akarta megbosszulni ez 17 és 22 között tombolt
volt aki a Holdomort
volt aki a nagy sztálini tisztogatásokat 37-38
1888. Bölénycsontok vasúti szállításra várva a kanadai Albertában. Az észak-amerikai kontinensen a fehér ember megjelenésének idején még mintegy 60 millió bölény élt, léteztek 100-200 ezer egyedből álló csodák is! 1900-ra kevesebb mint ezer példány maradt, de mostanra már mintegy 120 ezer állatot…..
Guillam 2023.02.05 22:10:35
@Namely: Che Guevara a Kubai Forradalom második számú vezetője volt. Állítólag mielőtt Boliviába ment volna ujabb forradalmat kirobbantani, lemondott kubai állampolgárságáról.
Otto Preminger 1952-es film noirjának kulisszatitkai majdhogynem érdekesebbek, mint a film maga. Az Angyalarc végülis azért készült el, hogy Howard Hughes bosszút állhasson Jean Simmonson, aki azt hitte, hogy már letudta szerződésben foglalt kötelezettségeit a milliomos felé. Hughes azonban sebtiben…..
Törökország legnépesebb városának tömegközlekedési hálózata igen sokszínű: metró-, villamos-, metrobus-  és autóbuszvonalain kívül három földalatti és egy föld-felszíni siklóval, (törökül füniküler) valamint két kabinos felvonóval (teleferik) is rendelkezik, köszönhetően főleg földrajzi…..
1935. Kristine Neumann és zsidó vőlegénye, Julius Wolff nyilvános megszégyenítése "fajkeveredés" miatt az északnyugat-németországi Nordenben..
Guillam 2022.11.14 03:31:55
@Tejinashi: Ez a történet azért is problémás mert a Nünbergi törvényel faji és nem vallási alapon lettek megalkotva. Ezért a muzulmán vallásra való áttérés indiferens volt a törvények szempontjából.
1898. William Röntgen röntgengépeit népszerűsíti az Omahában megrendezett állami kiállításon. Tartok tőle, hogy a fotón nem látható maga Röntgen, de a krónikák szerint ott volt a vásáron 1923. Harry Houdini szabadulóművész mutatványa közben, a kanadai Vancouverben 1926. Férfi szépségverseny…..
Guillam 2022.10.24 21:57:50
1875. A legkorábbi ismert fotográfia Stonehenge-ről..
Guillam 2022.10.04 02:26:30
@¿Qué tapas hay?: Csak a gépek elvesztése volt betervezve.,A személyzet nem. A tervek szerint a japánol által meg nem szállt Kinában kellett leszállniuk ami a gépek többségének sikerült is.
A mai válogatásba bizarr módon 5 jugoszláv fotó is került. 1896. Az Egyesült Államok első és azóta is egyetlen biciklis hadosztálya (25th Infantry Bicycle Corps). A montanai Fort Missoulában állomásoztak, a fotó a mammouthi Minerva Terrace-on (Wyoming) készült..
Guillam 2022.09.26 20:53:40
@Apuci Wakillama: Ez mentotutaj, a háború alatt számítva a német tengeralattjáró támadásokra szinte minden hajón volt.
Ritkán Látható Történelem interaktív előadás! Részletek a poszt végén! GYERE EL! A szokásos Napi érdekes helyett most egy felélesztett sorozat jön mára. Ennek prózai oka van, nem volt időm elkészíteni a posztot, ez pedig készen volt, és tudom, hogy ezt az összeállítást is kedvelitek. Jöjjön…..
Guillam 2022.03.21 19:39:58
@Pepejoe: Ebből semmi sem igaz. Amikor Drezdát bombázták még nem volt kész az atombomba, az első kisérleti atomrobbonás honapokkal később történt amikor a 2. VH már befejeződött Európában. Napalmot sem használtak Drezdában, mert azt csak 20 évvel később fejlesztik ki. A szörnyű Drezdai pusztításnak meterológiai okai is voltak ezért alakult ki tűzvihar. És ezért volt hasonlóan szörnyű Hamburg pusztulása is, mert ott is tűzvihar alakult ki. Amikor ledobták az atombombát Japán még nem adta meg magát, évekig el akarta húzni a háborút, sok millió Japán és Amerika áldozattal. Totálisan semmibe vették a saját lakosaik életét, nem véletlenül ők találták ki a kamekaze pilótákat és volt terv hasonlóra a szárazföldi alakulatóknál és a haditengerészetnél. Az atombomba ledobásának megtervezésénél szó sem volt "amerikaizálás, kapitalizmus".
  Azt mondják egy kép felér ezer szóval. Bizony ez sokszor igaz. Itt van ez a fotó is. Az ENSZ ülésén az összes jelenlévő képviselő felállt az orosz külügyminiszer, Szergej Lavrov videós beszéde alatt és kivonult a teremből. Szó szerint faképnél hagyták a világ legnagyobb és egyik legerősebb…..
Guillam 2022.03.02 21:49:21
@Tapi2021: Kb 6 hete volt szó tárgyalásról, ezt a támadást pedig legalább két éve készítik elő. Szó nincs biztonsági igényekről ha olvastad a véletlenül kikerült dokumentumot, egyszerűen fel akarja támasztani a Szovjetuniót Oroszorsz, Ukrajna és Beloruszia egyesítésével.
1897. Villamos a Néva jegén, Szentpéterváron. A téli időszakban számos vonalat létesítettek a befagyott folyón..
Guillam 2022.02.07 19:06:37
@excopp: Azért a történelem ennél sokkal összetettebb
Csak két példa:
1 Észak és Dél Korea. A Dél Koreai életszinvonal min 17x magasabb mint az Északi. (Már ha lehet egyáltalán mérni az északit mert időnként pár százezer ember éhen hal.) A Dél Koreaiak a mai napig hálásak az Amerikaiaknak, mert különben úgy élnének mint északon!)
2. Vietnám
Nagyon sokan Dél Vietnámban az ország egyesítést egy kommunista diktatúra bevezetéseként élték meg (mondjuk az is volt) ami az ország jövőjét nagyon negatívan befolyásolta. Gondold csak meg hogyan fejlődhetett volna Magyarország a második világháború útán szovjet megszállás nélkül. (Nézd meg mekkora volt az osztrák és magyar életszivonal különbség 1945-ben és 1989-ben. A számok magukért beszélnek!)
1863. Szaloniki városfalai a tenger felől. Az akkor oszmán fennhatóság alatt álló görög város bizánci falai a 3. században épültek. Az oszmán hatóságok lebontatták 1867-ben. Régen volt már kérdés! Legyen hát most az, hogy honnét fotózhatták a várost?..
Guillam 2021.12.12 17:20:35
@Galaric: Ez a két különböző harkocsi vezetési iskola a csatákban később is megmaradt és döntő volt pl az arab-izraeli háborúkban. Az arabok az orosz iskolát követték és ezért is vesztettek sok száz tankot 1973-es Yom Kippur háborúban a Golan fensíkon.
Mindig lenyűgözött az agarak kecsessége, de még ha fel is merült volna egy kutya örökbefogadása, az agár biztosan nem lett volna az első választás között. Aztán érkezett Muscari posztja (a képekkel együtt - külön hálás köszönet!) és most már nem biztos, hogy ugyanígy vélekednénk… és ti?..
1894. Dina Sanichar - a Dzsungel könyve Mauglijának ihletője -, akire kb. 6 éves korában, 1867-ben vadászok találtak, farkasok között, az indiai Uttar Pradesben..
Guillam 2021.09.27 22:13:43
@omron: Lee Enfield Mk I. ez volt az egyik akkor rendszeresített lővészfegyver az Angol hadseregben.
Számos meleg, leszbikus és biszexuális arisztokrata és királyi személy fordult elő a történelemben. Volt közülük, akinek titkolnia kellett, hogy szexuális irányultsága eltér a megszokottól, volt, aki nyíltan vállalta vonzódását saját neméhez, és volt olyan szerencsés is köztük, akinek eltérő…..
Legutóbb a SpaceX Crew-2 Resilience kapszulájának visszatérésekor landoltak alkatrészek a Mexikói öbölben, a floridai Panama City partjainál. Az ereszkedési fázisban az ejtőernyőket lezáró ajtó kerül szándékosan "kidobásra", valamint a több szakaszban nyíló ejtőernyők is az óceánban végzik. ..
Guillam 2021.05.05 12:08:46
@midnight coder: Ugyan miért tenne? Csak be kell jelentenie. Ez nem kerül semmibe. Nem tudom jártál-e már az USA-ban de az ottani emberek sokkal segítőkészebbek és együtt működök. Nagyon érdekes a gondolkodásod...