Regisztráció Blogot indítok
Adatok
varadi_balazs

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örülünk, Vincent? A kőleves 2013.12.26 11:43:14
A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója eddig Magyarországon civil kezdeményezés volt (leszámítva Szili Katalin határozati javaslatát). Ezúttal azonban az MSZP is lecsapott rá: Braun Róbert a Népszabadságban hirdetett radikális háborút az egyenlőtlenség és a szegénység…..
Jakab M. Zoltán a CEU-n szerzett PhD. fokozatot 2008-ban. Az MNB hagyományos makroökonometriai és DSGE modelljének kifejlesztője (társszerzője). A Költségvetési Tanács Titkárságának makrogazdaságért felelős igazgatója 2009 és 2010 között, a Költségvetési Tanács Titkársága…..
varadi_balazs 2012.05.10 07:42:35
@ricardo: kösz, javítottuk (a tudós urak :-) ).
Paul Romer  egy ideje nem csak tanár és tudós, hanem immár aktivista is. Mozgalmának, melyről, aki jobb szereti a képet-hangot, mint a betűt,  TED-előadást és friss VoxEu-interjút is talál a neten, csodák csodája, nem öngyarmatosítás a neve, bár akár így is…..
varadi_balazs 2011.06.17 15:37:31
@!panic!: Ez az Eltecon blogja: az itt publikálók mindegyike az ELTE alkalmazott közgazdaságtani képzésbében tanít, tehát valószínűleg az ELTE képzését tartja jobbnak. Ezt, mint majd megtanulja, szelekciós torzításnak hívják :-)
Az ELTE Közgazdaságtan Tanszékén hagyomány, hogy a karácsonyi forraltbor mellé egymást is olyasfajta feleletválasztós tesztekkel szórakoztatjuk, amilyeneknek szegény diákjainkat szoktuk kitenni. Habár a poénok egy része nem lesz másoknak világos, gondoltuk,  kis kvízünket…..
varadi_balazs 2011.12.30 01:24:02
@GeeDawg2: 4. MÁV, BKV, Malév,... 5. Stimmt, ez csak a központi költségvetés, de persze a fenntartóknak menő címkézett pénzek is beszámítanak.
varadi_balazs 2012.01.03 11:25:01
@GeeDawg2: www.amipenzunk.hu (még béta, mi csináljuk) cofog bontás, kfib számításokból
varadi_balazs 2012.01.12 16:11:31
@GeeDawg2: Igen, és legdurvább, hogy mennyit nőtt az elmúlt 15 évben. Mint egy daganat, komolyan...
Megtudtuk, jövőre többek közt kivezetik jóváírást és a szuperbruttó kivezetésével 16%-osra csökkentik az immár egyszem SzJA-kulcsot (eddig voltaképp 16%X1,27= 20,3% volt). A könyvelők már elkezdték kiszámolni, mekkora fizetésnél mekkora nettó bérváltozással jár is ez. Egy…..
Magyarországon a 15 és 64 év közötti népesség csaknem 14%-a (közel egymillió ember) valamilyen munkavégzést korlátozó betegséggel vagy fogyatékossággal él. A sok rokkantnyugdíjasról még azok is tudnak, akik amúgy csak szőrmentén érdeklődnek a magyar munkapiac sajátosságai…..
varadi_balazs 2011.05.17 08:13:29
@GeeDawg2: Az egész szakpolitikai terület feltárására nem adott pénzt és időt az OFA, csak egy nagy követ fordítottunk fel ezúttal. Ahhoz legalább is munkaadókat kellett volna interjúzni. Személyes véleményünk persze a rehab hozzájárulásról is van,de nem evidence-based...
Másutt persze nem tarthat senki olyan jó bevezető előadásokat, mint mi az ELTÉ-n, de azért próbálkoznak. Most került fel a net-re John Geanakoplos teljes bevezető pénzügy előadássorozata (audió, videó, minden) a Yale Egyetemről...
varadi_balazs 2011.05.02 11:42:16
@tula: szerintem jó az, de lehet, hogy eredetileg el volt gépelve, és közben valamelyik figyelmes blogger már kijavította, akkor köszönjük. Különben nem véletlenül becézik a tanszéken "John G"-nek :-).
Tegnap hozták nyilvánosságra a 15 éves diákok különböző készségeit vizsgáló - nemzetközi összehasonlítására alkalmas - tesztfelmérés eredményeit. A sajtótudósítások szerint a magyar gyerekek lemaradása az olvasás és szövegértés terén csökken, a matematikai és a…..
Blogunk nem (na jó, ritkán) aktuálpolitizál, úgyhogy a Költségvetési Tanács szinte teljes költségvetési sorát a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) javára átcsoportosító fideszes költségvetési módosító kapcsán felháborodott kommentár helyett egyszerűen…..
varadi_balazs 2010.11.22 13:27:47
@SCUMM: Egyetértek.

Biztató fejlemények: a kormány (egyelőre?) nem támogatja a Költségvetési Tanácsot elkaszáló módosítót: portfolio.hu/gazdasag/megis_megmenekul_a_koltsegvetesi_tanacs.141751.html
A közösségi szájtok a népi politikai kezdeményezések nagyszerű terepei (grassroots: az angol kifejezés a mindenütt feltörő fűhöz/gyomhoz hasonlítja az ilyet). Sok-sok jóérzésű ismerősöm, köztük két Angliában, egy Kanadában és egy Amerikában élő is csatlakozott az egyik…..
varadi_balazs 2010.07.28 00:08:56
@bogancs: A biztosítási piac épp azért jött létre, mert az emberek kockázatkerülők, ezért a várható értéken alapuló biztosítási díjnál sokan jóval többet is hajlandóak kifizetni. Amiről felháborodva ír, az a biztosítás, mint ágazat létének oka. Ebben nincs semmi meglepő. A mérleg másik serpenyőjében ott a verseny, ha és amennyiben van verseny a biztosítók között, a kuncsaftokért.

A politikusok luxuskiadásainál nyilván elképzelhető egy olyan szint, ami már magában is annak a szignálja, hogy az illető úgy érzi, mindent megengedhet magának, azaz elfelejtette, hogy bennünket képvisel.

De amin a magyar politika jellemzően rugózik, az messze ez alatt van. Egy megbízható autó, amiben dolgozni is lehet, és ami bizonyos státuszt is sugároz ott, ahol mindenki megnézi, ki miben jön, vagy egy olyan fizetés, ami a for-profit szférában századannyi ember főnékenek is jár szerintem hatékonysági szempontból is jobb, ha jut a választott politikusainknak, mint ha magukvezette zsigulival, fáradtan és késve érkeznek a találkozókra.
varadi_balazs 2010.07.28 19:13:20
@GeeDawg2:
Vigyázz, amikor valaminek a költségbecslését egy költségvetési sorból próbálod megcsinálni, alaposan mellétrafálhatsz. Én megkérdeztem azt, aki tavaly intézte, mennyibe került a tavalyi tűzijáték (hacsak nem akarod a körmenetet és a tisztavatást is eltörölni :-) ), azt mondta, kb 100 millióba.

Ami a társadalmi hasznot illeti, valóban nem vittem túlzásba a számításokat, de Te se :-). Mit szólsz ehhez: 8% felvállalta kényelmetlen helyzetben, hogy kell neki a tűzijáték, ha fejenként 100 ft-ot ér nekik az élmény, az már maga 80 millió :-).

Amit a jó kormányzásról írsz, az igaz, azt írom én is.

Balázs
A New York Times felkapta Raj Chetty (nem álljuk meg: a magyar Szeidl Ádám QJE-beli szerzőtársa) és társai készülő tanulmányát amely egy egyedulálló longitudinális adatbázison (nyolcvanas évékben jártak óvodába, mostani keresetüket és vagyonukat is ismerjük) igyekszik…..
varadi_balazs 2010.08.10 07:59:11
@mig8: az adatok Tennessee-ből valók.
A mai Indexen az Eltecon két tanára a magyar iparpolitika lehetőségéről és veszélyeiről elmélkedik...
varadi_balazs 2010.07.29 20:08:11
@GeeDawg2: Gee: részemről jöhet a sör melletti földrajzlecke, de Muraközy (családi okokból ő a Debrecen-felelős :-) ) nyaral; szerintem majd, ha megjön!
Blogunk általában nem versenyez a friss kormánydöntésekkel kapcsolatos híreket szolgáltató napilapokkal és hírportálokkal, de most kivételt kell tennünk. Ahhoz a friss információhoz jutottunk ugyanis, hogy a gazdasági tárca a munkanélküliség elleni harcban a régióban merőben…..
varadi_balazs 2010.06.20 20:39:05
@aszora: külföldi? inadekvát? Ez? Kertesi G. és Köllő J. (2004): A 2001. évi minimálbér-emelés foglalkoztatási következményei, Közgazdasági Szemle,
LI./4., 293-324.o.
varadi_balazs 2010.06.21 06:48:55
@aszora: OK Közgazdasági Szemlét nem olvasol, hétvégén zárva van a könyvtár. Akkor esetleg ezt, online: tatk.elte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=437&Itemid=597.
16. füzet, Benedek Dóra et al: Minimálbér-emelések Magyarországon
varadi_balazs 2010.06.22 07:53:32
@aszora: A minimálbéresek egy része második kereső nem oly szegény háztartásokban, a cikkben le van hivatkozva az adat. Ez akkor is igaz, ha nem egyezik a prekoncepcióiddal.

a spontán bérfelzárkózás egy piacon csak akkor következik be, ha a munkaerő produktivitása is nő. Akikről beszélünk, azok (pl. mert iskolázatlanok) nem hajtanak nagy hasznot a munkáltatónak: mondjuk könnyűiparban manuálisan dolgoznak.

Az ilyen dolgozókat korábban alkalmazó vállalkozás meg nem panaszkodik, ha emelik a miniálbért, hanem bezár vagy automatizál.

Miért és kinek jó ez?
A sors különös fintora, hogy egy több mint két héttel ezelőtt felvett, az energiaárakról is szóló interjút a hétvégén jelentetett meg a NAPI, amikor már a kelleténél is több víz lefolyt a Dunán és túl voltunk a görögsalátán is. A hatósági árak (ideiglenes?)…..
A jegybank szerint kisebb lesz a hiány, mint az új Fidesz-kormány szerint, tudhattuk meg a mai sajtóból, amiből mindjárt volt, aki azt a következtetést vonta le, hogy a Fidesz trükközni próbál. De vajon mi köze a jegybank stábjának a fiskális politikához: a Költségvetési…..
- Áron bejegyzése -Délután érkeztünk, gyorsan megtaláltuk a szállásunkat és nekiindultunk sétálni. A séta célja a helyi lovi volt, amihez át kellett kompolnunk Hong Kong sziget részére. Ez tűnik az elitebb résznek: magasabbak az irodaházak és több az étterem. Hong Kong…..
Ez az első bejegyzésünk a gyakran ismétlődő kérdéseket és válaszokat gyűjti össze. Ha érkeznek még kérdések, akkor majd frissítjük.Mikor utazunk?Indulás: április 15. Érkezés: május 28.Hová utazunk?Az útvonalterv: Hong Kong (Makaó) - Kunming, Li folyó (Kína)…..
varadi_balazs 2010.04.20 09:39:08
Az első- és másodéves közgazdászhallgatóknak meghirdetett verseny rövid, 5-10 oldalas dolgozatokat vár, a felsorolt témákban. A határidő: hétfő, este nyolc UPDATE: ESTE 23:59...
Mármint nem a magyar Nemzeti Alaptantervbe, hanem a texasiba. Aki azt hiszi, a tanterv felett való ismétlődő politikai-ideológiai huzakodás magyar sajátosság, téved. A New York Times cikke részletesen beszámol arról, hogyan csatáznak a politikusok arról, mit kell tudni a texasi…..
És mindig szeretik maguknál tudni a szürkeállományt. Christina Romer (Obama elnök tanácsadó testületének vezetője) és Greg Mankiw (aki Bush elnök alatt töltötte be ezt a szerepet) polémiájában, hogy ti. melyik elnök melyik tanácsadó testületében voltak a legtöbben a…..
Azt tudjuk, hogy a segélyek nem oldják meg a szegény országok gondjait. A szegény országok azért szegények, mert rosszak azok a szabályok, amelyek lakóik tevékenységét vezérlik. A gazdagok azért gazdagok, mert az ő szabályaik jók, kezdeményezésre, innovációra ösztönzik…..
A jövőben várt és szinte biztosra vett költségvetési kiadáscsökkentés - muszáj lesz, az adósságszint fenntarthatatlan - jótékony hatású lehet a mai hosszú kamatokra. Ennek pedig - egészen addig, amíg a megszorítás ténylegesen el nem kezdődik - keresletélénkítő hatása…..
Ez nem ugyanaz a kontextus mint a legutóbbi, a brazil. Itt nem a természeti erőforrásokkal való ellátottság és a gazdasági fejlettség közt gyakran észlelhető negatív korrelációról, hanem az erőforrságazdagság és a demokrácia hiánya közti ugyancsak gyakran előforduló…..
Módosítsunk-e a következő makrokurzusunk hangsúlyain azért, hogy az elmúlt válság eseményeit jobban interpretálhassuk? Szerzőnk szerint, ha a korábbi években az IS-LM görbéket már nem tárgyaltuk, akkor most egy kicsit célszerű rehabilitálni őket, a fogyasztási függvény…..