Regisztráció Blogot indítok
Adatok
crelox

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Messze a legkisebb prioritást kapott legfontosabb kérdés idén. Nézzük leegyszerűsítve: Az állam súlyos pénzekből kitaníttat minden évben x számú embert orvosnak, majd utána ad nekik nettó 82 ezer forintos fizetést. Állam bácsi, normálisnak tetszik lenni?A diplomához…..
crelox 2011.06.29 18:44:35
@bandika gazdája: nem kell az orvosokat sajnálni. Magadat sajnálhatod, ha nem marad tisztességes orvos, aki itthon ellátna.
Hálapénzes orvos persze marad, mert annak megéri.
Azt kellene már észrevenni, hogy itt elsősorban nem is az orvosokról van szó. Tetszik nem tetszik, szabadon elmehetnek, és ez ellen se te, se a kormány nem tehet semmit. Ha kellenek, meg kell őket fizetni. Ha nem, nekik úgy is jó, majd máshol igényt tartanak rájuk.
Legalábbis nagyon ez jön le a nyilatkozatokból. Először Nyakó Pisti, majd az MSZP Nőtagozata állt ki mellette. Azt írják, ők teljes mértékben egyetértenek a véleményével. "Ha van a társadalomnak egy olyan jelentős rétege (minimálbérből, vagy ahhoz közeli jövedelemből…..
crelox 2009.11.10 17:19:58
@simonmondja.: te orvos vagy?
Képzeld, vannak diagnosztikai módszerek a kiderítésre, laborvizsgálatok, ultrahang, időszakonkénti controll, stb.
Én ezt csinálnám: azokon a településeken, ahol az országos átlagnál nagyobb a koraszülés, fogyatékos születések aránya, a szokásos szűrővizsgálatokon felül gyakoribb és szigorúbb kivizsgálásokat vezetnék be. Még mindig olcsóbb, mint a fogyatékosokat életük végéig eltartani. Aki ezeken elmulaszt részt venni (vagy akár csak a szokásos szűréseken sem vesz részt), szankcionálni támogatás megvonással.
Ne adj isten, azt is jó volna felderíteni, mennyi a családon belüli belterjesség - mely úgyszintén rontja az egészséges utód esélyét-, a 2-od unokatestvérnél közelebbi kapcsolatot szigorúbban tiltani.
crelox 2009.11.10 18:00:46
@simonmondja.:
"Nem vagyok orvos. De lövésük sincs, mitől vannak a fogyatékosságok, mert ha lenne, már rég megszüntethették volna a világon az összeset."

Ez így nem igaz. Egyrészt, aminek az okát valóban nem ismerjük, idejében észre lehet venni, és megszakítani a terhességet. Pl: Down szindróma - 21 triszómia. Miért alakul ki? - nem igazán tudjuk (de, a nők korával arányosan gyakoribb). De viszonylag (80-90%-ban)jól lehet szűrni. Azért nagyságrendekkel kisebb az incidencia ma, mint volt 100 évvel ezelött. Természetesen soha nem lesz 100% a biztonság. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem a tudás, hanem sajnos az akarat hiányzik (lásd Abszurdisztán).
Másrészt, itt egy elég jól körülírható csoportról beszélünk. A gyógyszerek teratogén hatása, sajnos, tapasztalati úton jól ismert (lásd thalidomid). ezekben az esetekben nem új, kipróbálatlan gyógyszerek nem várt mellékhatásáról van szó, hanem olyan szerekről, aminek (még cigányok esetén is, hisz ezért szedik) ismert a teratogenitása.
Szóval, energia ráfordításával, és főleg akarattal, ezeknek az eseteknek jó részét fel lehetne deríteni. Zárójelben jegyzem meg, hogy talán néhányat visszamenőleg is fel lehetne fedezni, a kórlapokat átnyálazva kiderülne egy, s más).
crelox 2009.11.10 18:24:05
@simonmondja.: Ezeket a gyógyszereket már most is tilos terheseknek szedni, hiszen tudjuk, hogy nekik és a magzatnak károsak. Ugyanakkor a maguk területén hatékony, jól használható szerek.

A koraszülöttek életbentartásának etikai kérdése elég messzire vezetne, az okosok is nyilván sokat vitáznak róla.
Egy nép gondolkodásmódjáról, előítéleteiről és sztereotípiáiról sokat elárulnak a vicceik. A finnek viszonylag zárkózott, félénknek tűnő emberek és tele vannak komplexusokkal, amikor Svédországgal való kapcsolatukról kérdezzük őket. Emellett "hagyományosan"…..
crelox 2009.04.30 14:28:37
A kedvenc finn viccemet nem említetted:
:)

Milyenek a finnek?

+15°C. Spanyolországban az emberek téli kabátot és kesztyűt húznak. A Finnek kifekszenek napozni.
+10°C. A Franciák hiábavalóan próbálják bekapcsolni a központi fűtést. A Finnek virágokat ültetnek a kertben.
+5°C . Az Olasz kocsik nem indulnak. A Finnek még kabriókat használnak.
0°C. Megfagy a desztillált víz. A Vantaa folyó vize kicsit sűrűbbé válik.
-5°C. A Californiaiak a fagyhalál küszöbén állnak. A Finnek még egy utolsó rostonsütést rendeznek a szabadban a tél beállta előtt.
-10°C. A Britek fűteni kezdenek. A Finnek hosszú ujjú pólót vesznek.
-20°C. Az Ausztrálok elmenekülnek Mallorcáról. A Finnek Szentiván éjjét ünneplik. Beköszönt az ősz.
-30°C. A Görögök halálra fagynak és eltünnek a Földről. A Finnek elkezdenek házon belül mosni.
-40°C. Párizs összeroppan a hideg súlya alatt. A Finnek sorban állnak a Hot Dogos standok előtt.
-50°C. A jegesmedvéket kimenekítik az Északi Sarkról. A Finn hadsereg elhalasztja a téli túlélő gyakorlatát a gyenge időjárásra hivatkozva.
-60°C. Korvatunturi (A Télapó otthona) befagy. A Finnek kivesznek egy filmet és otthon maradnak.
-70°C. A pót-Télapó délre költözik. A Finnek kicsit idegesek lesznek, mert a Koskenkorva vodkájukat már nem tárolhatják a szabadban. A Finn hadsereg megkezdi a túlélő gyakorlatot.
-183°C. Az ételben található mikróbák elpusztulnak. A Finn tehenek a gazdájuk hideg kezeire panaszkodnak.
-273°C Minden atom alapú molekula mozgása leáll. A Finnek csak ennyit mondanak "Ba**** meg, hideg van ma odakint"
-300°C Befagy a Pokol. A Finnek megnyerik az Euroviziós dalfesztivált.
Megrökönyödve olvastam ma az Indexen, hogy a kormány azt tervezi, kilenc éves szerződést írat alá az orvosi egyetemet elvégzett rezidensekkel:"Hűségesküre kötelezné a gyakornoki képzésbe kerülő orvostanhallgatókat az egészségügyi tárca, írja a Népszabadság. A lap…..
crelox 2009.03.19 00:27:59
@hk: Miből gondolod, hogy egy csórób országból érkező orvos szakmailag alulképzetteb, mint egy magyar? Ezek szerint Te alulképzetteb vagy, mint egy amerikai?

1. tapasztalat.
2. Magadnak tedd fel a kérdést, magyar egyetemen végzett orvos gyógyítson, vagy ukrán egyetemen végzett?

"Ez az olcsó duma. Miért nem mész Te informatikusnak? Mit kínlodsz itt dokiként?"

Nem kinlódok, szeretek itt lenni, szeretem a munkám. Voltam már kint, abból van némi tartalékom, ha elfogy, vagy tele lesz a hozzád hasonlókkal a tököm, újra visszamegyek.

"Milyen befogadó kórház?"

1-2 éve, amikor én voltam rezidens, előszerződést kellett kötni 1 adott kórházzal, de 2 évig az állam (leosztva a 4 egyetem továbbképző központjának) fizette a béremet, csak utána vett fel a kórház.

""1. Az orvosokat meg kell fizetni. Pont."

Nincs vita, csak a miből a kérdés."

Röghözkötés a téma, ha jól tudom. Ez a kérdés itt eddig nem merült fel. Nem azt taglaltad te se, honnan lehetne leakasztani a pénzt.
Nincs pénz, nincs gyógyítás, te ezt a verziót szeretnéd, ha jól értem. (mert ez lesz, ha így folynak a dolgok tovább...)

crelox 2009.03.19 01:02:50
@hk: "2. Magadnak tedd fel a kérdést, magyar egyetemen végzett orvos gyógyítson, vagy ukrán egyetemen végzett?"

Nem érdekel honnan jöt, ha jó orvos."

LOL
1. ha tényleg jó, már rég Angliában/Svédországban van.
2. kiváncsi vagyok, mi alpján dönti el egy beteg, vagy akár te, hogy ki a jó orvos, és ki nem. Fentebb már többen írták, hogy tőlünk keletebbre rosszabb az oktatás szinvonala, mint nálunk, ezt a hátrányt nagyon nehéz behozni. De ezt viszont csak a szintén szakmabeliek tudják arról az orvosról.

"Akkor a fogadó kórház hogy kötheti ki azt, hogy nyolc hétből csak kettőt lehetsz máshol gyakon, amikor a gyak a képzésed része, és a továbbképző központ fizeti?? Ez érdekes."

Szeretnél ennél a kórháznál maradni 2 év múlva is, vagy inkább elmennél az Isten háta mögé Csalyágaröcsögére?

"Ha jól keresnél itthon, nem lenne olyan nagy gond, ha röghöz akarnának kötni, ugye?"

Örülök, hogy végre átment az üzenet...

"Rosszul érted. Én azt mondtam, h fizesd ki a tanulmányaidat, és akkor oda mesz ahova akarsz."

Adj olyan fizetést, amiből ki tudom fizetni és mellette meg is tudok élni, és szivesen kifizetem. De akkor te is, ha egyetemre jártál, és ingyenes oktatásban vettél részt!!

Ugy érzem, a orvosokat valami olyan személyeknek gondolod, akik a társadalom akarta ellenére, önszántukból élősködnek rajtuk. 'Minek ment orvosnak?'
Ehhez képest a helyzet az, hogy szükség van gyógyításra, szükség van orvosokra. Mindegy, hogy mely adott személyből lesz orvos, lényeg, hogy x számú emberből egy adott közösségben orvos lesz. Ha nem én, akkor más. Ezért a tanulás költségének finanszirozását egy az egyben áthárítani az egyes individuumra szerintem demagógia.DE, megoldható, ha adunk neki lehetőséget, hogy 1. ki tudja fizetni, 2. megérje neki.

crelox 2009.03.19 01:26:04
@Carnivora: Igen, kb. valami ilyesmiről lenne szó. Annyit hozzátennék, hogy ha röghözkötés, akkor ne a friss rezidenst érje kész, új tényként. Hanem aki elkezdi az egyetemet, az már számoljon eleve azzal, hogyha el akar menni, ki kell fizetnie a képzést.
De nem látom esélyét, hogy a közeljövőben Mo.-on emeljék az Eü. béreket...:(