Regisztráció Blogot indítok
Adatok
premesretes

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Róna Péter befektetési bankár úgy véli, hogy a válság miatt összeomlott a harminc éve uralkodó neoliberális paradigma, a piac önszabályozó mechanizmusai nem válthatják ki az állami szabályozást. A válság következtében visszafordulhat a globalizáció és újjáépülhetnek a…..
premesretes 2009.03.18 00:11:58
@manager2008:
1. Gyakorlatilag ez az utolsó nagy, még magyar tulajdonban lévő erőforrás a szellemi és fizikai munkaerőn kívül (bár ez utóbbiakra nemigen tart senki igényt). Azonban a termőföld jelentős része is befektetők (orvosok, jogászok, bankárok stb.) kezében és nem a földművesek kezében van, nem véletlenül: 5 éves, vagy azt meghaladó haszonbérleti szerződés esetén a haszonbérleti díj adómentes, kb 25-40eft/ha/év, ez beszorozható akár 300-zal is.
Sőt strómanokon keresztül már nagyon sok külföldi is birtokol külterületi ingatlant: kölcsönt adnak a strómannak, aki azon az előre megbeszélt termőföldet megvásárolta (300ha, vagy 6000ak), amint külföldi állampolgár is birtokolhat termőföldet, kérik vissza a kölcsönt, amit persze az nem tud megadni, helyette adja a földet.
2. Addigra már nem a csorók tulajdonában lesz a föld, hanem az előbb említett magyar befektetők kezében, akik azért vették, hogy jó áron tovább adhassák, illetve azok kezében akik azért vették, hogy ne kerülhessen külföldi tulajdonába. A külföldi ugyse osztatlan közösbe akar bevásárolni, ahol a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosok egy részének a lakcíme már rég nem aktuális, vagy a tulajdonosok egy része már nem is él.
Még itt a világ végén, ahol én lakom, már itt sincs eladó termőföld, legalábbis normális áron.
3. Én speciel nem merek kukoricát vetni az általad említettek miatt. Elég ha ellopják - márpedig ellopják - a termés 10%-át, oda a haszon. Sok fér az 1200-es ladákba, biciklire zsákban. Pedig még a segélyt nem is csökkentették! Mi lesz itt jövőre?
Az erdőtelepítés szerintem nem túl munkaerőigényes: a telepítés gépesíthető, a tölgy, kőris vegyszerekkel gyommentesen tartható, akácot, nyarat az első évben kell kapálni, következő évben max kaszálni a sorját, egyébként tárcsázható. Még talán a fahasználat (fakitermelés) az munkaerőigényesebb.

Az írni-olvasni nem tudóknak az idénymunkák tömegét kellene nyújtani tavasztól-télig: gyommentesítés ott ahol nem sikerült a vegyszerezés, gyógynövény begyújtés, kukoricacímerezés, magvak gyűjtése (dió, tölgymakk szedés), erdei apadék gyűjtése (gallyak, tuskók kiszedése). De a lopás tényleg könnyebb életet kínál, legalábbis a mai jogszabályalkalmazás mellett.