Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Széky János

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ez egy rövid poszt lesz, műfaja leginkább facepalm. Nagyon visszafogott poszt amúgy. Azt írja Mezei Balázs egyetemi tanár (Pázmány), hogyOne may agree or disagree with Schuman, but one thing is certain: in its present form, the Hungarian Basic Law is a politically…..
MOL–INA-dosszié Szenzációs, kőkemény bizonyíték napvilágra kerüléséről ír a horvát sajtó az INA–MOL korrupciós ügyben. A vád koronatanúja, Robert Ježić nagyvállalkozó már korábban beszámolt arról, hogy még miniszterelnöki mandátuma alatt egy rejtélyes,…..
   Svédországban a napokban jelenik meg a titkosszolgálat (SAPO) egykori tábornokával Per Gunnarsonnal készült interjúkötet. Gunnarson 2007-ben hunyt el, beszélgetőtársa Lasse Strömstedt író pedig éppen két éve. Strömstedt alkalmi munkás volt a hatvanas években, és…..
Széky János 2011.10.08 19:40:58
Az USA-nak és Európa vezető országainak még kevesebb erkölcsi alapjuk marad, hogy a demokrácia és a szabadság globális védelmezőjének pózában tetszeleghessenek. (Kép: a Time címlapja, 1957.01.07.) Bár győzelemnek indult, a líbiai példa óriási vereség a Nyugatnak. Éppen…..
Széky János 2011.03.19 13:24:53
Az, hogy a forradalmat "hideg és gyáva kalkulációval" "cserbenhagyták", egy jellegzetes, történelmietlen sérelmi mítosz.
1. Eleve megoldhatatlan volt a fegyveres beavatkozás logisztikailag és nemzetközi jogilag, mert akár csak ejtőernyősöket és könnyű fegyverzetet is csak VSZ-tagországok, a Moszkvával frissen kibékült Jugoszlávia vagy az egy éve semlegesnek nyilvánított Ausztria légterén át lehetett volna bejuttatni, egyik se megy.
2. Szuez nem "ürügy" volt az amerikai választás napjaiban, hanem Eisenhower a legbékésebb amerikai elnök volt 45 után, ezért is választották meg 52-ben, és ahogy utálta az angolok és franciák magánakcióját, úgy az oroszokkal se akart közvetlen háborús konfliktusba keveredni sehol, főleg Európában és főleg amióta volt hidrogénbombájuk.
3. Eleve volt 56 júliusban egy nemzetbiztonsági tanácsi állásfoglalás (NSC 5608/1), ami közölte, hogy ha a fő célt: a Szovjetunió meggyengítését veszélyezteti, nem támogatnak semmilyen erőszakos akciót a csatlósállamokban, de ugyanígy még a szabad választás sem "öncél".
4. Nagy Imrét alá- és Gomulkát túlbecsülték (ez egy örök babona, hogy a politikusok tökéletes informáltsággal cselekszenek), de úgy látták, hogy ha a nemzeti kommunista politikusok valahogy meg tudják szilárdítani a helyzetüket a szovjetekkel szemben (Lengyelországban egy héttel korábban ez történt), van esély valamilyen finlandizációra, ami csak egy hosszú diplomáciai folyamattal lehetséges. Feltehetően azt is gondolták, hogy ha Magyarorszéág túl messzire megy, vagy pláne Amerika túl nyíltan exponálja magát, az a lengyel sikert is veszélyezteti. Dulles üzenete, hogy a VSZ-tagállamokat "nem tartják potenciális katonai szövetségesnek", pontosan azt a célt szolgálta, hogy az oroszok ne veszítsék el a fejüket, és _ne_ vonuljanak be. Más kérdés, hogy ők se voltak képesek a másik fejével gondolkozni, és nem jutott eszükbe, hogy Hruscsov ezt a bevonulás előzetes jóváhagyásának érti.
5. Két dolog ültette el azt a hitet, hogy a magyarok melletti katonai beavatkozás lehetséges, az 56 előtti lélektani hadviselés és a SZER adásai, de ez egyszerűen egy önjáró gépezet volt a külügyi intézményrendszeren belül, amelyik leragadt az 53/55 előtt uralkodó "felszabadítási" doktrínánál.
Dávid Ibolyáék elfelejtették, hogy nem lehet olyan gyorsan pártot építeni, mint amilyen gyorsan a politikai irányvonalat és a vezetést le lehet cserélni. (Fotó: Playboy) Az ATV értesülései szerint az MDF nem tud budapesti listát állítani. A párt szóvivője közleményében ezt…..
Széky János 2010.03.04 11:27:28
@Vámpír\\\'08:
Szerintem választással kapcsolatos egész törvénycsomag a pártfinanszírozástól és a kopogtatócéduláktól a 384 fős parlamentig egy nettó baromság, éspedig kártékony baromság. Abban a pillanatban, amikor kitalálták, nem volt az, de azóta az lett. (Amikor pl. a kopicédulás rendszert kitalálták, ami felkínálja a lehetőséget a privacy-sértésre, még nem számoltak a későbbi adatvédelmi rezsimmel.) És nemcsak azt a részét kellene megváltoztatni, amelyikre "mindenki" (a birtokon belül lévő pártok) tesz, hanem azt is, amit kínosan betartanak, noha tudják, hogy baromság. De mivel kétharmados, és a több mint kétharmados többségnek nem volt érdeke, nem változtatták meg. Tessék, a Fideszé a pálya. Kíváncsi vagyok, melyik baromságot szünteti meg.
Miközben mi arról vitatkozunk, hogy az állam az egyik kórházából a másikba utalja-e a betegeket, és ezt milyen képlet alapján fizesse ki a saját zsebéből; évente párszor újraírjuk az energiajogot és nem hagyjuk csődbe menni a csődben lévő tömegközlekedési…..
Kettős Mérce A félelem háza 2009.06.11 22:55:00
Nagyon-nagyon durva. Nem tudok mit mondani. Az Index mai cikke bebizonyítja azt, hogy az állampárt 89-ben minimum próbálta rajta tartani az ujját az eseményeken. Meddig épültek be vajon? Vagy van, aki még most is be van épülve? Vajon 90 után abbahagyták? Akkor most mi van?Bárándy…..
Széky János 2009.06.12 08:37:47