Regisztráció Blogot indítok
Adatok
J.B.

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Nem olyan játékos vagyok, akinek az a célja, hogy kétmillió euró fölött keressen. Én spanyol vagy olasz csapatban játszanék szívesen, csak azért nem mennék el Törökországba, hogy ne legyenek anyagi gondjaim.” (Dzsudzsák 2010-ben, via Markoferko)   Nem is ment…..
A haditerv ellopása utáni reggelen a tábornok az eszéki labanc főhadiszállásra készült utazni. Indulás előtt dörgedelmes hangon még a keresztvizet is leszedte az ezredesről és katonáiról, beléjük vágva az ideget azzal, hogy haditörvényszék elé kerülnek, ha a haditervet…..
hogyvolt Glee 1x07 - Throwdown 2011.05.04 09:00:00
Merész kijelentést teszek: vissza akarok térni az egy hét/2 hogyvolt menetrendhez (egy House és egy Glee), és ezt itt ország-világ előtt most le is írom. Tényleg, hogy fogadta Magyarország a Glee-t? Úgy tudom, az első évad lement, első nézők véleménye, illetve bármilyen infó a…..
Az alábbiakban Szabó-Morvai Ágnesnek, a CEU PhD hallgatójának az írását adjuk közre.Ismeritek a viccet a kockázati tőkésről? Mi a legfontosabb három dolog, amit a kockázati tőkebefektető fontosnak tart? Menedzsment, menedzsment és menedzsment. És mi a második három? Kilépés,…..
Olvasom a hírekben, hogy a mivel a JEREMIE Program pénzei nagyon rosszul hasznosultak,  a kormány lecsökkenti a program keretösszegét, és a felszabaduló pénzeket átcsoportosítja közelebbről meg nem nevezett célokra.Micsodaaa? Ja, mégegyszer elolvasva már értem, ez a…..
Mi történik egy céggel, ha tőkét kap egy befektetőtől? Hát, sok minden. Én most egy dologra szeretnék kitérni: a növekedésre.          Miért jó egy cégnek, ha egy kockázati tőkebefektető befekteti a pénzét? Persze, elsősorban,…..
Miért minősített le két fokozattal a Moody's? Mi a baja a Financial Times-nak Matolcsy Györggyel? Miért kritizálják üzleti lapok a magyar gazdaságpolitikát? A Moody’s két fokozattal leminősítette hazánkat, Matolcsy György az utolsó előtti helyre került a Financial Times…..
Korábbi bejegyzésemben már ejtettem szót az idén elindult Jeremie kockázati tőke programról. Most arról fogok írni, hogy a programnak számos előnye mellett milyen hátulütői lehetnek a magyar kockázati tőke piac fejlődése…..
J.B. 2010.11.18 09:23:54
Az első válaszodra reagálnék, a másodikban úgy tűnik egyetértünk. Én a "pályázók" közti szelekciót is torzításnak gondolom. Én is szeretnék hinni a piac mindenhatóságában. És én sem szeretem, ha a kormányzat dönt nem rá tartozó ügyekben.
1. De azért az mégiscsak torzítás, már önmagában, hogy valakik szelektálnak a pályaművek között (mindegy, hogy kormányzat vagy magánszemély). Most például a Megasztár/X-faktor analógia jut eszembe. A pillanatnyi forma, a szimpátia, a rokoni/baráti szálak igenis számítanak. És aki dönt, az azért "hatalmi" pozícióban van és életek sorsáról határoz.
Mondhatod: a kockázati tőkés a saját pénzét is kockáztatja. Igaz. De hány olyan, később egyébként a világ egészét jelentősen befolyásoló ötlet nem kapott ilyen támogatást? Nem tudom, de feltételezem, hogy volt ilyen.
2. A kockázati tőkést nyomja az a tudat, hogy 2013-ig-vagy 2015-ig el kell költeni az összes pénzt. Emellett pedig azért nem csak a saját pénzét, hanem az EIB és EIF pénzét is költi. Ez is lehet torzítás: egyrészt teljesítési nyomásban meghoz nem feltétlenül jó támogatási döntéseket, másrészt könnyebben költi más pénzét.
3. Torzítás lehet maga az irracionalitás is: egyszerűen meg van annak is a valószínűsége, hogy a kockázati tőke alap, legyen már bármily körültekintő, rosszul dönt. És az arra inkább érdemes vállalkozás nem kap pénzt, vagy következményként a később felbukkanó "pályázók" nem kapnak pénzt azért mert már megtörtént a befektetés, igaz egy rosszabb cégbe.

Persze kihangsúlyoznám: a torzítási kockázatot bár figyelembe kell venni, de együtt is kell tudni élni vele. Mert különben sosem csinálna senki semmit félve a következményektől.
És hát a másik dolog: hogy tényleg jó lesz-e egy ötlet, amibe befektet, az majd évek múlva derül ki, szóval a kockázati tőkésnek sem lehet felróni, ha minden jószándéka, és számítása ellenére nem rendelkezik a jövőbelátás képességével.
De azért vitázgatni jó róla.
Biztosan emlékeztek Hevesi Tamás és a Névtelen Nulla együttes Jeremy című dalára. Valamikor a nyolcvanas években kelt szárnyra, Tamás még ifjú legény volt, és ez volt az egyik első számuk -- már amennyiben az övékének tekinthetjük, rossz nyelvek szerint koppintás az…..
Gyáva duhajként ezer forint alatt nem veszek bort, egy ötszázforintosba beleszagolni is csak félve mernék. Amikor februárban zuhantak az árak a Bortársaságnál, apám megpróbált szakvéleményt kisajtolni belőlem a leértékelés legolcsóbb borairól. A tapogatózó találgatásnál…..
w Elzúgtak forradalmai 2009.03.16 09:00:00
  Tulajdonképpen minek ünneplünk egy olyan gusztustalan dolgot, mint a forradalom?   Egy másik ünnep óhajtása A tehetetlen halott ..
J.B. 2009.03.17 12:03:53
Zoldmanonak (már a név is beszédes, ő is mindig esztelenül rombol).
Bár Tehéntőgy számos dolgot megválaszolt, néhány hozzáfűznivalóm van a véleményedhez.
"A vezéralakok európai szintű bűnözők és lumpen alakok voltak." lásd Tehéntőgy írása.
"A forradalom pénze értéktelen (fedezet nélküli hamis pénz) volt." lásd közgazdasági szakirodalom, vagy gazdaságtörténet
"A csapatok a nem magyar lakta területeket kifosztották. A "szabadságharc" valójában szabályos rabló hadjárat volt."
lásd hadtörténeti munkák, vagy akár Görgey: Életem és működésem
"A kiegyezés után az egykori felbujtók váltóigába verték a nemességet, földjüket elvették, a többit mindenki ismeri." Váltóiga? ki vette el valaki földjét? Mit ismer mindenki? érthetetlen rész.
"Szép kis ünnep." Szerintem is az, nem a te értelmedben persze.
Láthatóan még nem olvastál a felsorolt szakterületekről, talán most.
Talán még annyit, hogy az nem érvelés-technika, hogy nyomatékos tőmondatokat teszel egymás után, hiszen nincs bennük bizonyíték (tényadat, hivatkozás), csak érzelmi töltet.
Szeretni-nem szeretni márc 15-öt? (ez a kérdés válasszatok...) Ezt eldönteni mindenkinek joga, ízlése. Erről pro contra értekezni szintén.
De azt lehessen már kérni, hogy ki-ki bármelyik oldalra is áll, saját álláspontját próbálja már meg megtámogatni kicsit alaposabban, mert különben tényleg csak érzelmi szembenállásból tudunk beszélgetni egymással, ami nem vezet sokra.