Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PeterI

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Reflektor „Miért hiszik el?” 2018.04.23 14:12:33
  A magyarországi országgyűlési választások eredménye sokakat meglepett, ezen belül az is, hogy a vártnál jobban működhetett a kormány bevándorlás-ellenességre épülő kampánya. Széles körben elterjedt nézet, hogy ez a kampány azért lehetett olyan hatásos, mert sok ember nem jut hozzá a kormánytól…..
PeterI 2018.04.23 15:18:04
@Tom-Tom90: NB én (rendszeres) vendégszerző vagyok itt, nincs kapcsolatom az LMP-vel.
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
PeterI 2013.08.25 11:26:18
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Ehhh, megint egy pár személyes emlék... persze jónéhány évtizeddel a fotó utáni korszakból. Erről a képről (még) nagyon hiányzik valami. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
PeterI 2013.02.17 10:22:48
A konszolidált körülmények között élő középosztály tagjaiban magasra csap az erkölcsi felháborodás hulláma, amikor azzal szembesülnek, hogy egyesek milyen szörnyű körülmények között keresik meg betevő kenyerüket. A szegény fejlődő országok lakóinak vagy akár a…..
PeterI 2011.05.14 12:34:23
@Lord_Valdez: Nem lesznek öngyilkosak, ehelyett korai természetes halált halnak a nyomor következtében.
Casey Mulligan szkeptikus. Nagyon szkeptikus...
PeterI 2011.03.05 18:13:56
PeterI 2011.03.06 21:48:37
@austrian: De ezt nem a szerző állítja, csak feltételezi, for the sake of argument. Ez az ókeynesiánus multiplikátor-modellből következik, amiben tekintélyes makroközgazdászok többsége már rég nem hisz, a te párhuzamod viszont viszont nagy tömegű kihasználatlan erőforrás esetében nem állja meg a helyét. Ebben az esetben a költekezés valóban ösztönözhetné a gazdasági tevékenységet, amennyiben a szereplők a klasszikus keynesi modell szerint viselkednének. A probléma az, hogy nem úgy viselkednek, ezért aztán a keynesi stimulus nem működik. A másik probléma pedig az, hogy a klasszikus keynesiánus recept szerint a kormányoknak fellendülés idején szufficites, recesszió idején pedig deficites költségvetést kellene vinniük. Ezzel szemben a valóságban azt látjuk, hogy a kormányzatok jó időkben deficitet termelnek, rossz időkben meg még nagyobb deficitet. James Buchanant érdemes itt megemlíteni. www.nytimes.com/2011/03/06/business/06view.html?_r=1
Szoktunk siránkozni azon, hogy törvényhozóink mennyire korlátozottan értik, hogyan is működik a pénzügyi rendszer és a monetáris politika. Ilyenkor van bennünk valami ködös szégyenérzet, máshol biztosan egészen másképp van. Nos, az amerikai Kongresszusban is ülnek vicces…..
PeterI 2011.02.11 18:13:51
@austrian: Azért a tanúválasztása valóban kissé érdekes volt... econlog.econlib.org/archives/2011/02/ron_pauls_stran.html#comments
Emlékeztek? 2009 elején, amikor sokan a világkapitalizmus összeomlását viziönálták, mások vádló ujjal mutattak a modellépítő közgazdászokra: mit értek, ha még ezt sem láttátok előre? Jórészt erről szólt a "Válság és makroökonómia" című sorozatunk.A válság…..
PeterI 2011.02.11 10:41:52
@austrian: Összességében egyetértek olajügyben, de ugye az externáliák jelenléte miatt előfordulhat, hogy bizonyos nyersanyagokból többet termelnek ki az optimálisnál, mivel a kitermelésük társadalmi költsége meghaladja a magánköltségét. A probléma az, hogy a környezetvédő neo-malthusiánusok nem erről beszélnek, hanem arról, hogy a növekedésnek általában véve létezik egy "természetes határa", ami pedig badarság.
100 éves az American Economic Review. Ez alkalomból a folyóirat kijelölt egy bizottságot (Kenneth J. Arrow, B. Douglas Bernheim, Martin S. Feldstein, Daniel L. McFadden, James M. Poterba és Robert M. Solow), hogy válasszák ki az évszázad 20 legjobb, az AER-ben…..
A tudatos vásárló a helyi termelőktől vásárol, mert ezzel jót tesz a nemzetgazdaságnak és a környezetnek is. Ha közgazdász vagy, tudod, hogy ez marhaság. Ha a helyi termelőnek komparatív előnye van a távolabbiakkal szemben, akkor úgyis ő marad a piacon, ha nem, akkor a nemzet…..
PeterI 2011.01.28 18:47:25
@Kieran Hayes: "A termőföld külföldi kézbe kerül, ez pedig tetszik vagy nem, nemzetbiztonsági kérdés."

Bocsánat, de ezen röhögnöm kellett. Osztrák invázió várható netalán, vagy milyen más nemzetbiztonsági fenyegetéstől tartasz?
PeterI 2011.01.29 00:11:18
@Amok: "mi van amikor a földtulajdont stratégiai - politikai célok megvalósítására használják, mint pl. a cionista földvásárlásokat Palesztinában a XX. század elejétől? "

Ide meg esetleg visszatérnek az avarok vagy a gepidák?
Mindenki tudja, hogy a szegények morálisan felsőbbrendűek a gazdagokhoz képest. Leszámítva persze a gazdagokat, de miután a gazdagok legtöbbje saját magát nem tekinti gazdagnak, ezért ők is beleszámítanak a mindenkibe. A tétel annyira nyilvánvaló, hogy bizonyítást,…..
PeterI 2011.01.28 18:07:49
@austrian: Krugman leginkább a laikusok (beleértve a politikusokat) számára "isten", a vezető makroközgazdászok többsége nem hisz abban, hogy a New Deal oldotta meg a válságot. Sőt, a fiskális politika vezető kutatói, mint pl. Robert Barro vagy Alberto Alesina (mindketten a Havardról) többnyire a keynesiánus kiadási stimulust is hibás politikának tartják. Mindemellett az osztrákokra is valóban érdemes jobban odafigyelni.
PeterI 2011.01.28 18:16:02
@austrian: "Teljesen privatizalni akarjak a banking sectort (with 100% reserve)"

Hát George Selgin és Lawrence White nem éppen 100% reserve-esek....mises.org/journals/rae/pdf/rae9_2_5.pdf
A FED 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási akciója (QE2) csak az utolsó lépés a gyenge kereslettől szenvedő amerikai gazdaság élénkítésére. Érdemi hatása azonban csak akkor lehet, ha a dollár gyengül, ezzel csábítván a külföldieket arra, hogy több amerikai jószágot…..
PeterI 2010.12.21 19:51:16
@Spekulans: régi és poros, nem úgy mint ez a hullám-izé, de azért egyszer olvasd el Karl Poppertől "A historicizmus nyomorúsága" című könyvet!
PeterI 2010.12.23 12:19:41
@Spekulans: Hallod, tényleg rád fér Karl Popper. Nagyon úgy tűnik, hogy nem vagy tisztában a tudomány fogalmával.
A hazai diskurzusban e két dolgot leginkább együtt szokták emlegetni, mintegy azt implikálva, hogy ez ugyanaz a probléma, vagy ugyanannak két része. Vannak gazdagok meg szegények, és ez baj, mit lehetne tenni. Pedig az, hogy a leggazdagabbak az összjövedelem egyre nagyobb arányát…..
Ez a legutóbbi? Ugyan már! Michael D. Bordo és John S. Landon-Lane áttekintik és kategorizálják az 1880 óta bekövetkezett pénzügyi válságokat és súlyos recessziókat. Úgy találják, hogy ilyen számos esetben volt már a múltban, a 2007-2008 évi krízis súlyosságát tekintve…..
Mmmmm, ...úgy tűnik a központi bank máshol is népszerűtlen manapság. Inkább vicces mint mély, de kétségkívül vicces...
Utoljára Krugmannal kapcsolatban viccelődtünk, ám az a kérdés, hogy van-e multiplikatív hatása a kormányzati kiadásoknak, az véresen komoly, nagyon aktuális, és tényleg erősen megosztja a közgazdászokat. Price V. Fishback műhelytanulmánya azt a városi legendát vizsgálja, hogy…..
PeterI 2010.11.02 21:47:10
PeterI 2010.11.02 22:11:15
@tollaszerge: Nem azt mondtam, hogy feltétlenül meg kell említeni a témában Hume-ot és Kantot, pláne nem azt, hogy egy mai közgazdásznak muszáj lenne olvasni, de nem érzem gáznak, ha megemlítik őket, nyilván helyükön kezelve, ahol van némi relevanciájuk. Nemrég néztem egy előadást Douglass Northtól és szóba jött nála Kant. Hume még többször elő szokott kerülni. Az itt is gyakran hivatkozott Scott Sumner blogjának címe, "Money Illusion" egyértelmű utalás Hume-ra és rendesen szokta is idézni.
Ha van a fejlett világot sújtó recessziónak mindenki számára nyilvánvaló fájdalma, az a munkanélküliségi ráta világszerte megfigyelhető emelkedése. A munkanélküliség réme a rugalmas munkapiacára amúgy igen büszke Egyesült Államokat is elérte, a dolgozni akaró amerikaiak…..
PeterI 2010.10.30 16:26:21
@tollaszerge: Hát akkor nem is értem, Pete tanár úr minek vesztegette az idejét azzal, hogy többször is elolvassa. Meg általában érthetetlen, hogy a mai top közgazdászok, köztük a legtöbb Nobel-díjas valamiért szükségét érezték annak, hogy elolvassák(természetesen NEM feláldozva a modern közgazdasági irodalom ismeretét). Annyi sok érdekes próza alapú könyv közül vajon miért pont ezt pécézték ki maguknak a legtöbben?
PeterI 2010.10.30 19:10:39
@tollaszerge: Smith szerintem nagyon érthetően és szemléletesen tárgyal sok mindent, ami azóta (elsősorban a mikró) tankönyvek anyagát képezi. Ha nem lenne benne munkaérték-elmélet, szerintem simán lehetne kezdőknek is ajánlgatni.

Amúgy klasszikus művek olvasásának hasznairól és költségeiről jelen blogról:eltecon.blog.hu/2009/12/17/olvassunk_e_eredetiben

És Tyler Cowen érvei az eredetiek olvasása mellett: www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2009/12/distilling-famous-thinkers.html

Cowen persze nyilván elfogult, mivel ő szereti az érdekes olvasmányokat
PeterI 2010.10.30 21:42:40
@tollaszerge: Nem tagadom, hogy vannak nagyon szemléletes mikró könyvek, sőt, de a WoN-t kihagyni szerintem akkor is hiba:) Nem véletlenül szokás annyit idézni, amennyit. És még annál sokkal több nagyon értékes és releváns gondolat van benne, mint amennyit az ismert idézetek által azok is ismernek, akik nem olvasták. Ezért érdemes olvasni.
Krugman szerint meg lehet vele például állítani a gazdasági világválságot. És erre az a legfőbb bizonyíték, hogy egyszer korábban már meg lehetett. Mások szerint azonban ez erős állítás, lévén azt a válságot sem a költségvetési expanzió szüntette meg. Kedvenc kanadai…..
PeterI 2010.10.28 17:04:47
Gondoltam, nem baj egy új zenés blognak, ha nyitánnyal kezdődik, eredetileg Mozartot terveztem, aztán rájöttem, hogy hiszen Mozart is punk volt, de Glenn Gould még sokkal inkább. Meg a Meistersingert majdnem annyira szeretem, mint a Mozart-operákat. Néhány szóban arról, hogy mitől is…..
PeterI 2009.03.16 18:36:14