Regisztráció Blogot indítok
Adatok
edgár

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
magyar-magyar szótár feketevonat 2009.03.16 05:18:00
Jaj, de befütyült a vonat, Jaj, de be az állomásra, Jaj, de azon jött az apám Végleg szabadságra. /Ballada Horváth Pista repertoárjából/ feketevonat – az első településreform [1948-1958] idején , ami a centralizáció volt, a tanyarendszer és a kistelepülések…..
edgár 2009.03.16 09:28:00
Csupán annyit fűznék hozzá a végéhez, hogy a megasztáros sztárgyárból ipari szalagon kitolt „előadóművészeket”, mint Gáspár Lacit, meg Caramelt talán mégse soroljuk a magyar zeneelit krémjének felső tízezrébe (még akkor is, ha roma-pop-ról beszélünk), mert ciki, na. A lehető leggagyibb szövegek sramlizenével párosított autentikus kompozíciója hatásmechanizmusát tekintve, bennem valahogy nem a katarktikus eufóriát táplálja (vagy Csáth szavaival: nem okoz harmonikus euphoriát), ellenben hajlamossá tesz az agyvérzésre. Ha egy szövegükben előfordul a béjbe (lásd: a média segítségével hozzánk is beszivárgott amerikai kifejezés, magyar népies megfelelője: babám), és a véletlen folytán a sor végére kerül (mert alkotói tervezésről erős jóindulattal sem beszélhetünk), akkor az béjbe-ee-e-eeee-ee-e-e-eeee-e lesz, a szó végi hajlítások száma pedig az előző sorhoz képest mutatkozó szótagszámhiánny függvényeként alakul ki, bár indokolhatja esetenként a pillanatnyi előadói láz is.

Az idült alkoholizmus tünetegyüttesétől szenvedő jómunkásemberek címszóhoz meg annyit, hogy ha nem került annyi pénz a napszámból, hogy meglegyen a kocsmaköltség, egyébb alkoholtartalmú alapanyagok felhasználásától sem riadtak vissza, és nem az volt az elsődleges szempont, hogy föltétlenül etilalkohol legyen benne, csak marjon. Ez a tendencia a mai modern korban az Uniós luxus- meg élvezeti-, meg mindenféle adók kibocsájtásával ismét erősödni látszik, csak mostmár narancsüdítővel (nálunk szukk), vagy úri körökben vérnaranccsal keverve isszák az ipari szeszt, mert miután annyi évig nézték a tévében a munka után, vagy előtt, vagy közven whiskey-t szörpölő dzsokijújingot, vagy az immár tízszer annyi részt számláló barátokközt szereplőinek Rózsában töltött mindennapjait, hát érthető az igényesség.

Amúgy szépen összeszedett anyag, látszik hogy foglalkoztál a témával...