Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mongoose_lrt

13 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rögtön egy apró kitérővel kezdeném: az önvédelemmel kapcsolatos jelenségek terminológiája szinte teljes egészében angol, a legtöbb terminusnak nincs magyar megfelelője, ezért állandóan gondban leszek a magyarítással. Ez remélhetőleg néhol jól fog sikerülni, máshol…..
Mongoose_lrt 2009.09.26 15:20:47
@Bővíz László - JUEX: Köszönöm, jó ötlet!
personal protection Szezám zárulj 2009.05.26 16:26:00
Kedves mindenki, bizonyos okokból úgy döntöttem, zárt ajtók mögött folytatnám. Kérem, akit érdekelnek a továbbiak, írjon egy emailt a mongooselrt kukk gmail dát com emailcímre, amiben jelzi, hogy olvasna, ill. legyen olyan jó, jelezze, hogy hol bukkant a blogra.További kellemeseket…..
Mivel általában nem közlök részletes forrásmegjelöléseket, de úgy tenni sem szeretnék, mintha az itt leírtak az én fejemből pattantak volna elő, időről időre kicsit részletesebben ismertetek egy általam használt forrást.Mai alanyunk nem egy könyv, hanem egy úriember, bizonyos…..
Árulkodó jelek Az előzményben ott tartottunk tehát, hogy arra figyelünk, amit az IK csinál, nem arra, amit mond, igyekszünk távolságot tartani, és keressük a második szereplőt. Előfordulhat azonban, hogy mindezek ellenére (vagy ezek hiánya miatt) belekerülünk egy olyan…..
A mai bejegyzés rövidke lesz (a héten még jön egy rendes is becsszó :)).Egy videót szeretnék megmutatni, ami az összes hibájával együtt is elég érdekes:http://www.youtube.com/watch?v=0MX3QtumSuE&feature=relatehttp://www.youtube.com/watch?v=xxNRLMWkjc8&feature=relatedKommentár.…..
Hogyan kéne edzenünk? - Suarez InternationalA mai bejegyzés rendhagyó lesz annyiban, hogy a nagyobb részét egy fordítás fogja kitenni, méghozzá a Suarez International hírlevelének legfrissebb, április 8.-i számából. Gabe Suarezről azt érdemes tudni, hogy meglehetősen jó hírű…..
Mongoose_lrt 2009.04.22 18:05:35
@fattyu: Pontyosan :) Egyébként jónéhány instruktornál láthatsz ilyet, ennek a jelentőségét elég szépen belőtték mostanra odaát. Azt, hogy minálunk ez a típusú tréning mennyire elterjedt, megbecsülni sem tudom.
A fenyegetés Fenyegetés alatt ez esetben nem azt értem, hogy "vigyázzá kiscsóka, mer' legépellek", hanem azt a veszélyt, amit esetenként egy nekünk rosszat akaró személy jelent. Az önvédelem kontextusában ez elsősorban a fizikai bántalmazást fedi, aminek oka…..
Éberség Az éberség az önvédelem talán legalapvetőbb bázisa. Ébernek lenni ebben a kontextusban annyit tesz, mint figyelemmel lenni a lehetséges veszélyforrások iránt. Ez a látszólag nagyon egyszerű feladat a legtöbbeknek a) eszébe sem jut, b) megoldhatatlan(nak tűnik).…..
Jópár blog és egyéb oldal fut manapság, amelyek az önvédelem technikai, néha taktikai oldalával foglalkoznak, esetleg az önvédelmi eszközökkel. Ez jó dolog, nincs vele semmi baj. Ami azonban - legalábbis számomra - zavaró, hogy igen kevés szó esik mindazon mélyebb kérdésekről,…..
A mai bejegyzés egy kicsit kevésbé lesz elméleti, mert úgy tűnik nekem, hogy bizonyos - nagyon veszélyes - jelenségek elég széles körben elterjedtek ahhoz, hogy szó essék róluk. A "férfiúi önérzet szindróma" MPS - azaz Male Pride Syndrome, avagy…..
On Combat Egy könyvről szeretnék most röviden beszámolni, méghozzá Lt. Col. Dave Grossman és Loren W. Christensen: On Combat című alkotásáról. Ez a könyv bizonyos értelemben folytatása a Grossman On Killing c. munkájának, de megítélésem szerint fontosabb mű…..
Ha ez a bejegyzés igazán rövid akarna lenni, csak annyit írnék: az MMA jó. Szeretjük. És nem csak azért, mert jólesik eg pohár ásványvíz mellett nézni a fotelből.De ennyire azért nem akarok tömör lenni:)Mi az MMA?Mindenekelőtt, ha valaki nem tudná, mi az MMA: a rövidítés…..
Hick egy angol pszichológus volt, akinek hírneves törvénye (Hick's law) igen nagy befolyással van a modern önvédelmi gondolkodásra - és szerencsés esetben a gyakorlatra is. A törvény leegyszerűsítve a következőt mondja ki: azt, hogy az ember milyen gyorsan hoz meg egy…..
Egy új blogra szeretném felhívni a figyelmeteket, a Personal Protection-re, melyet egy ismerősöm szerkeszt. Témája az önvédelem, de nem csak a fizikai megvalósítások, hanem az elméleti háttér is, amelyről magyar nyelven eddig nem sokat lehetett olvasni.Sok sikert kívánok Neki,…..