Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FairyFeller

0 bejegyzést írt és 1096 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kedves olvasók! A tervezettnél később ugyan, de a közönség elé tárjuk podcastunk második adását. Témánk ezúttal a hibrid hadviselés, amely a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán jelent meg ismét a közbeszédben, mint a "felkapott" biztonságpolitikai kifejezések között az egyik legújabb. Jó…..
FairyFeller 2015.09.11 21:26:58
@Rammjaeger83:

"Az iráni-izraeli légiháborút már több mint tíz éve ígérgetik...unalmas."

Ha az agresszorok nem bírnak magukkal (úgy általában...akikre érvényes...), megeshet hogy Szíria és Jemen után az alfa-ellenfél, Irán is sorra kerülhet.
Ekkor a legalább 90 [ Iránnak állítólag legalább 90 Shahab III típusú rakétája van, de kár 200 is lehet, míg Izrael atomfegyvereinek számát legalább 170 és 400 közé becsülik...ugyebár ] perzsa rakéta legalább fele részét lőhetik ki akár egyetlen izraeli célpontra, vagy egy Tel-aviv környéki -katonai- nukleáris létesítményre, vagy Dimonára [más rakétákkal állítólag -egy az irániak által közzétett számítógépes animáció szerint- 9/11-hez hasonlóan (ha már évforduló van...)], és / vagy a Tel-avivi bankközpontra irányítanák, túlterhelve még a legmodernebb -Izraelben telepített- amerikai rakéta-légvédelmi rendszert is.

Nos, az korántsem lesz unalmas.

Örülök, hogy tegező viszony a megszokott közeg ezen a fórumon, így írhatom: ti úgy lehettek ezzel a dologgal, mint a 20. század elején a boldog békeidők polgárai...1913-ban még nem sokan jósoltak világháborút (csak páran, akik többet is tudtak a folyamatokról...)

De ne legyen így! Én biztosan nem örülnék Izrael megszűnésének. És ti...?

"A J-10-től már írtunk egyszer, ennél sokkal többet nem kívánok foglalkozni vele."

Köszönöm, a cikket elolvastam, érdekes, tanulságos, hiánypótló magyar irodalom.

"...mintha a legkitartóbbak is kezdenék érdeklődésüket veszíteni a téma iránt. Hiába, ha nincs vér a vízben, a cápák előbb-utóbb megunják a cirkálást, és hazamennek. Persze lehet, hogy mindez csak...elterelő médiaművelet eredménye."

Nem gondolom, hogy valóban erről volna szó.

Egyszerűen az emberek -az általad említett bizonyára tudatos médiamanipuláció hatására- belefásulnak, hogy a médiában majd mindenről beszélnek, csak a lényegről nem. Akár Szíria, a bevándorlók, vagy az Iszlám Állam kapcsán, akár még átfogóbb lényegű ügyekben (azokról ha lehet még kevesebb esetben, vagy kis híján soha nem eshet szó...).

Ti is észrevettétek...?

Éppen ezért hiánypótló, elismert ez a fórum is. Örülök, hogy sikerült a fentebbi esetben visszatéríteni ezt a fórumot is hagyományos arculatához. Ugyanis sok ember számára érdekfeszítő dolgokról van szó.

@Kullancs1983:

"...nem kell a trollt etetni, de...magammal" (...)

Troll..ja igen, tudom, egy közös ismerősünk, te jobban is ismered, elvileg...
Nem nevezném meg, mert a végén még pletykálásnak tűnne.
És annál még a kullancs csipkelődése is ártatlanabb dolog...

"...eddig nem arról volt szó, hogy az iráni nukleáris program békés célú, és alaptalanul büntetik őket?"

Iránnak nem feltétlenül van szüksége atomfegyverre ahhoz, hogy elrettentse ellenfeleit. A hagyományos ballisztikus rakétái elegendő elrettentő erőt jelenthetnek, mert nagy számuk révén képesek lehetnek túlterhelni a legmodernebb légvédelmi rendszereket is.
Így akár az izraeli "titkos" nukleáris telepek ellen is sikerrel bevethetőek, amely anélkül is atomcsapással érne fel, hogy az atomfegyverek iráni gyártmányúak volna.
Izrael a saját fegyverével találná szemben magát. Mivel kis területű, az ország végét is jelenthetné.

Tehát Iránnak elvileg nincs feltétlenül szüksége atomfegyverre, mert a felbujtónál, a gyökérénél tudja kezelni a problémát, Izraelnél.

Így a Nyugat támadása sem várható. Remélhetőleg...

Észak-Koreában viszont gyárthatna atomfegyvert.

Izrael és Dél-Afrikával együtt tesztelte az atomfegyverét, 1978-ban. Ha igaz, az amerikaiak -műholddal- észlelték is a tengeri atomrobbantást, Dél-Afrika környékén.

"A civilt persze kihelyezhetik, de minek? Hogy szegény észak-koreaiaknak jobb legyen?"

Tudtad, hogy Észak-Korea legnagyobb gazdasági problémája az energiahiány...?

Kiváló oktatása van, jó szakembereket képez, ám nincs energiájuk. Gúsba vannak kötve. A legtöbb villamos áramot vízerőművekből nyerik, a -nem túl jó minőségű- földeket állati és emberi erővel művelik.
Atomfegyvert pedig azért fejlesztettek, mert a rendszer túlélésének záloga.

Igen, tehát egyértelmű, mind Irán, mind (Észak-, ahogy Dél-) Korea számára is stratégiai fontosságú az atomprogram, a békés és esetenként katonai jellege egyaránt.

Észak-Korea is megerősödne, ahogy Irán is (gazdaságilag), a -pénzügyi, technikai- szankciók / machinációk részleges feloldásának következtében.

Apropó! Az én eredeti kérdésfeltevésem is ide kapcsolódott, az Irán ellen -jelenleg- érvényben lévő szankciókra.

Például fegyverembargó. Mégis rendelhet Kínától vadászrepülőgépeket...?

Ugye-ugye...nem kerülheti meg a nemzetközi megállapodást esetleg azzal, hogy Észak-Koreában fejleszt tovább...?

Nincs kizárva.

"A J-10...24 gép nem olyan sok egy Irán méretű országban, Izraelben folyik az F-35-ösök beszerzése, az orosz légvédelmi rakétákról meg majd ha tényleg ott lesznek."

Az izraeli hadtáp tömés nem meglepő. Mindig is így volt.
Az iráni érdekesebb. Úgy gondolom, ez csak a kezdet. Irán prominens katonai ország lehet a Közel-Keleten és ettől tartanak politikai riválisai.
FairyFeller 2015.09.19 00:34:46
@Kullancs1983:

"Most mit is akartál mondani?"

Azt, hogy a fenti írásod számomra magas labda, amely leütésre vár: teli van tárgyi tévedéssel, szinte minden mondatod. Szerintem.

"...nem láttam még egyetlen izraeli nukleáris telepet sem,de azt hallottam, hogy az ilyesmi viszonylag jól védett objektum."

Állítólag...a Google Earth-on majd bármely ország létesítményeit megnézheted egészen közelről, kivéve Izraelét [ azt csak távolabbról... ]...

No de valóban nem hallottál Dimonáról a Negev-sivatagban.
Nos, ez csupán a jéghegy / atomhegy csúcsa. A perzsák számára egyéb más kiváló -nukleáris- célpontok is adják magukat Izraelben, Tel-Aviv környékén is, a bankközpont mellett persze.

"...tegyük fel,hogy megsemmisítik, és jön az atomfelhő. Ha már úgyis mindegy,a cionista entitás vajon életbe léptetné-e a Sámson-opciót? Ki tudja? Megéri kockáztatni?"

Ha nincs visszatartó erő, például atomfegyver Irán birtokában, vagy orosz elrettentő, ún. "nukleáris védőernyő", akkor könnyen lehet, hogy a zsidók bevetnének atomfegyvert a perzsák és mások ellen.
De ezzel végleg elvág(hat)nák magukat az egész világnál, még az USA-nál is...
Szerintem nem éri meg nekik megkockáztatni Irán megtámadását, ahogyan az USA-nak sem éri meg megtámadnia Észak-Koreát, a belátható kockázatok miatt.

Iránnak ehhez elegendő elrettentő erőt jelent a folyamatosan kibővülő ballisztikus rakétaprogramja is. A legutóbbi, '15 júliusi tárgyalások tükrében, Irán és a nagyhatalmak között, Iránnal szemben még 8 évig életben tartanák a szankciókat (tehát külön a rakétákra vonatkozóan - az atomra más szankciók vonatkoznak).

Tehát, szerencsére nem éri meg piszkálni Iránt. Irán pedig nem támadna elsőként. Remélhetőleg.

Irán a "hibrid hadviselésben" érdekelt...

"...meggyőződésem volt, hogy Észak-Korea legnagyobb gazdasági problémája az elmebeteg rendszer,a hülye ideológia, és az elmaradottság."

Akkor nézz utána(!) A '70-es években, amikor még volt orosz "testvéri olaj", Észak-Koreának jobban ment, mint a Délnek.

A Dél továbbra is nyomatott alternatíva maradt, míg az Észak hirtelen (a SZU megszűnésével) elszigeteltségben, szankciókkal találta szembe magát és ami a legnagyobb problémája: nincs elég energiája...

Olyan mint egy "30 kilós Bruce Lee" (pedig 60 kilós is lehetne...) - tiszta izom és technika.

De energia híján - tudatos nyugati politika miatt- gúzsba van kötve.

"Az irániak építtetnek egy erőművet Észak-Koreában, ami ott áramot termel, cserébe pedig kapnak... Őőőőő, mit is?"

Szerintem ez elképzelhető alternatíva.

A koreai nép egyesítené az országot. Északon és Délen is. Irán felajánlotta a segítségét a békés átmenethez. Mindenképpen volna egy átmeneti időszak.

Irán talán atomenergiával, illetve olajjal fogja segíteni az Északot, hogy a gazdasága megerősödjön, cserébe az atomfegyver-kutatásokat ott folytathatják. Nagyon könnyen lehet...

"Látszik mennyire követed a híreket. AMERIKAI fegyverembargó van, Kínától, vagy épp Oroszországtól eddig is vehetett, és vett is fegyvert. Más kérdés, hogy...a vezetés inkább a helyi fegyvergyártást igyekszik felfuttatni."

Látszik...rajtad. Most magad csípted volna meg...?

Tévedés. ENSZ-fegyverembargó van, még 5 évig (a '15 júliusi tárgyalások tükrében). Az USA persze dönthet úgy a jövőben bármikor és bármeddig -akárcsak zsidó nyomásra-, hogy nem ad el majd 5 év múlva sem fegyvereket Iránnak.

2007-ben Irán légvédelmi fegyverrendszert (S-300 PMU) rendelt meg Oroszországtól. Ez az egyetlen kategória, amely elvileg kívül esne a fegyverembargón.
Izraeli nyomásra (akárcsak e jelenlegi olajembargót - ezt is a zsidók fogalmazták meg elsőként...) az oroszok mindmáig nem teljesítették a szerződést, ám a közelmúltban ígéretet tettek arra, hogy leszállítanak Iránnak egy még jobb légvédelmi rakétarendszer - komplexumot.

Irán "kénytelen" maga fejleszteni, gyártani fegyvereket, illetve csempészni (első sorban technológiákat).
De ezzel tulajdonképpen jobban is jártak.

"Te, tudod mi az a hadtáp?"

Igen, amit Izrael kapott mindig is a Nyugattól, és amilyen nem kaphat Irán 1980 óta...pedig egykor (akárcsak ma Szaúd-Arábia) az USA első számú fegyvervásárlója volt...

"Irán már most prominens katonai ország..."

Irán területének méreteihez, lakosságához mérten arányos haderővel rendelkezik. Ez ma is sok mindenre elég volna, helyi szinten.
De nem nevezhető olyan extrémnek, mint az USA, Oroszország, vagy Izrael...

A jövő azt jelzi előre, hogy Irán Izrael konkurense lehet a térségben, márpedig ők nincsenek jóban egymással és az iráni befolyást csak erősíteni fogja a perzsák haderejének a felfejlesztése.

"...24 középkategóriás gép oda édeskevés."

Ez a 24 gép csak a jéghegy / megrendelés-arzenál csúcsa. Csak a kezdet kezdete...

"...a katonailag nudli Magyarországnak...14 gépe volt, és azt is sokan kevesellték."

Iránnak legalább 300 harci repülője van, de -többnyire- nem elég korszerűek.

"..nem szép dolog...a krónikus elmebaj..."

Olybá tűnik, agyhártyagyulladással fertőzöd magad, amikor így csipkelődsz...
Szokásunkkal szakítva legújabb könyvkritikánkban nem a múltba, hanem a jelenbe tekintünk, és Dr. Rainer Hermann Az Iszlám Állam: A világi állam kudarca az arab világban c. könyvét vettük szemügyre. A téma aktualitását a külpolitika iránt érdeklődők számára nem kell bemutatni: az Iszlám Állam nevű…..
FairyFeller 2015.06.24 14:25:40
@Rammjaeger83:

Köszönöm, meghallgatom. A LINK-eket is (vizsgálgatom).
Figyelem, kedves olvasók! Ezen a héten ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorában vendégszerepel szerkesztőnk, SchA, a beszélgetés témája pedig az al-Ghouta elleni vegyi támadás - és az arra válaszul érkező esetleges amerikai légicsapásokkal…..
FairyFeller 2013.09.29 08:14:41
@SchA:

Örülök, hogy én is tudok még érdekes és "új" dolgokat megosztani itt. :)

"...kevered a CWC-t meg az USA-orosz megállapodást a szír vegyi fegyverekről"

A -legitim- szír vezetés és a Obama is "győzelemként fogalmazta meg [akár csak a Jom Kippuri háború (vég)eredményét Egyiptom&Izrael] a szír vegyifegyver készlet leszerelésének politikai következményeit.
A támadással fenyegetett, megzsarolt Szíria az oroszok védnöksége alatt ment bele, ebbe a számára egyébként előnytelen ügyletbe.

Hogy lehetne ez győzelem Szíria számára?

Akkor, ha Izraelre is rá tudnák kényszeríteni ugyanezt, kivételesen (talán egyszer olyan is lesz - nem is gondolnánk) kettős mérce alkalmazása nélkül.

www.middleeastmonitor.com/news/europe/7470-qwhat-about-israels-nuclear-weaponsq-asks-putin | www.heol.hu/orszag-vilag/kulfold/izraelnek-is-tiltottak-lesznek-a-vegyi-fegyverek-515976 [MTI hír] | [vagy itt ugyanaz] http://www.magyarhirlap.hu/izrael-elkerulnek-a-kenyszert‎

Hogy lehetne győzelem ez az (USA-) Izrael számára?

Nyilván csak akkor (ahogy ők egyébként az értelmezik), ha rájuk, jelen esetben Izraelre -szokás szerint- nem volna (ez sem) épp úgy érvényes. Ők ezt akarják.

Izraelnek egyébként Egyiptom kiváló hivatkozási alap a "kényszer" elkerülésére (szerintem már meg is beszélték régen), nevezetesen, arra fog hivatkozni, hogy az instabil Egyiptom sem írta alá és bizonyára vannak vegyi fegyverei, így Izrael "nem engedheti meg magának SAJNOS", hogy ők is csatlakozzanak ehhez nemzetközi egyezményhez, a CWC-hez.
Tehát Egyiptom -várhatóan- jó pajtás lesz, az amerikai-izraeli érdekeknek megfelelően. Az utóbbi generációkban így tett. Lássuk, a demokratikusan megválasztott, nem elég "együttműködő" Muzulmán Testvériséget is meg-puccsolták, betiltották, üldözőbe vették.

Kik?

Uraim, kik támogatják az egyiptomi hadsereget? Kik a fő támogatói?

Véletlenül sincs ehhez köze a New-Yorkban élő (különösen a tőzsdenegyedben, Manhattan-ban felülreprezentált) 2 millió fős zsidó lakosságnak..?
KatPol Blog [KNN] Szíriai keringő 2013.08.29 08:00:00
Miután az amerikaiak eltökélten hangoztatják, hogy az augusztus 21-én, al Ghouta ellen végrehajtott vegyi támadásért a szíriai hadsereg a felelős, a csapból is a hamarosan bekövetkező amerikai/NATO csapásról szóló híresztelések folynak. Mindenki elemez, a médiamunkások sorra…..
FairyFeller 2013.09.04 22:37:05
@Siri Keeton:

"A keresztények tudtommal jórészt Asszadot támogatják amúgy."

Egyértelműnek tűnik.

Úgy értem, vajon kinek az álláspontja lesz a meghatározó, a fejleményeket illetően?
A keresztényeké, mikor Ferenc pápa (és a keresztények...) a békéért fog szeptember 7-én böjtölni és 5 órán át imádkozni a vatikáni Szent Péter téren...?

Vajon mit mondanak az iszlám vallási vezetők? Ők is egyet értenek abban, hogy a tárgyalások útjára kellene lépni?

Gondolom igen.

És a zsidó rabbinátusé?

Vajon ők is a békés, tárgyalásos rendezésben érdekeltek, vagy egy olyan alternatívában, amikor egy Nyugat-, és Izrael-barát, Irán-ellenes (szunnita) diktatúra is hatalomra segíthető (mint például Mubarak, vagy a Szaúdiak...akikkel ki lehet egyezni), ha lázítással nem megy, akkor nyílt katonai beavatkozás kieszközölésével...?

Mivel a szír lakosság döntő többsége, a keresztényekkel (sőt a világ keresztényeivel, bár csak "papíron" vannak olyan sokan...), vagy a világ összes muszlima inkább, sőt a világ közvéleménye úgy általában, hiába a "médiamunkások" igyekezetének Aszadot támogatná, így aztán mégsem mindenkinek állhat érdekében a békés, tárgyalásos út, ahol a többség akaratának kellene érvényesülnie, a demokrácia alapvető jelentéséhez visszatérve (talán emlékeztek, én a "terrorizmus" szót is inkább a hagyományos, szó szoros értelmében szoktam használni, prekoncepció nélkül), ugyebár.

@Késes Szent Alia:

A zsidóknál is vannak szentek? molnibalage, tudtál erről...?
FairyFeller 2013.09.04 22:57:14
@Siri Keeton:

Elnézést, csak utólag olvastam az alábbi mondatát.

"Tehát inkább bevállalnak egy 99% eséllyel kellemetlen, de Izrael létét biztosan nem fenyegető valamit, mint egy 99% eséllyel kellemes (nyugodt, békés, kezelhető, stb.), de 1% eséllyel Izraelt létében fenyegetni képes szomszédot."

Ez is tényező az egyenletben, talán az egyik legfontosabb, ám ahogy én látom, a nyílt külföldi katonai beavatkozás (az eddigi kevésbé nyílt külföldi beavatkozáshoz képest) egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy eldöntsék a polgárháború kimenetelét, tulajdonképpen Aszad legyőzősével valószínűleg egy újabb polgárháború kezdődne és akkor a zavarosban majd jól lehetne halászni, kit támogassanak, segítsenek hatalomra, akivel ki lehetne egyezniük.

Szeretném remélni, hogy a visszatartó erő egyébként a szír és a libanoni rakétaarzenál lesz, ezen a ponton ugyanis Izrael sérülékeny. Ha elég meggyőzően kommunikálják majd a muszlimok, hogy Izraelen állnak bosszút rakétáikkal, akkor -közvetve- az USA vezetése talán meggondolja magát szeptember 9-e előtt. És persze még más féle nyomás is helyezkedik rá, talán a világ közvéleménye (beleértve a saját országának lakosságát) is számít valamit.

Remélhetőleg megvárják a vizsgálatok végét s bár kellemetlen lehet, ha kiderülne, hogy a lázadók vetettek be valójában vegyi fegyvert, így talán ki sem derül(het) majd semmi, de a támadást is lefújják. Beletörődnek abba (ideiglenesen legalább is), hogy ahogy Irán, úgy Szíria is megmarad a Közel-Kelet alternatívájaként.
KatPol Blog Libanon 1982 - I. rész 2012.08.28 07:00:00
"A múltban mi, libanoniak azt gondoltuk, hogy a mi erősségünk a gyengeségünk. (...) Azt gondoltuk, hogy mivel nem rendelkezünk katonai erővel, senki nem akar majd megtámadni minket, senki nem fog annyira félni tőlünk, hogy harcolni akarjon velünk. Ennek az lett az eredménye, hogy ma az…..
FairyFeller 2012.08.29 12:36:36
@SchA:

Emlékszem, régebben utaltál arra (ha jól emlékszem), hogy a háborúk nagy részben irracionális döntések következményei. A felek általában nem képesek kordában tartani a háborúk hatásait, következményeit, nem képesek felelősséget vállalni érte, minden esetre a racionalitást felül írja valami más, a kapzsiság, vagy éppen a morál, a vallás, a fundamentalizmus.
A Közel-keleten a vallás (amely nem hívők számára sokszor irracionalitást jelent) fontosabb tényező, mint a nihilista ("istentelen"...?) nyugati világban, ahol már rég óta másodlagos fundamentum.

Mégis talán mindenkinek fontolóra kellene vennie, hogy hová vezetnek döntéseik következményei. Hová vezet a Nyugat (egy részének) nihilizmusa, vagy éppen a Kelet (egy részének) vallási fundamentalizmusa.

Az egyik oldalon kihaló kultúra, (vallási és etnikai) önfeladás, a rövid távú haszon céljai, míg a másik oldalon harc más értékekért, háborúk.

Mi a véleményetek erről a szimulációról? (minden esetre érdekes)

www.youtube.com/watch?v=MCzuIK3jBU4
FairyFeller 2012.08.30 14:06:31
@fairi:

"...a világ két legateistább államában kihaló kultúra és terjedő nihilizmus lenne? A nihilista nem istentelent jelent...Sok...ateista nyugaton a világi humanizmus valamelyik formáját követi...

SchA kérésére akkor nem erőltetem ezt a vallási vonalat. Csupán felvetettem, hogy a legtöbb (!) "nyugati" (felfogású) ember elfordult Istentől és az egyéb nem -kizárólag- anyagi, mondjuk úgy a végletes égi értékektől (avagy: szinte már szélsőségesnek számít az, aki komolyan gondolja a keresztény miséken az imákat, pl. mikor azt mondja: "testvéreim"). A legtöbb nyugati ember sem nem Isten hívő, de ha mégis az, akkor sem él valláshoz méltó életet, erkölcsi, morális szempontból. Persze vannak ateista humanisták is. Nem tudom, pl. (a felelőtlen, érdektelen, már-már bűnös közönyű nihilisták) a felelősen gondolkodó Nobel-díjas író, a német Günter Grass közéjük tartozik e...gondolom igen. Ilyenek is vannak, ám nem biztos, hogy többségben.

Eljöhet még az az idő, amikor a kereszténységtől és a vallástól, Istentől elfordult embereknek dönteniük kell, melyik oldalra állnak, a muszlimokéra, vagy a zsidókéra. Ezek ugyebár vallásos népek. A keresztény tanítás szerint viszont: "Nem szolgálhatsz egyszerre a mammunnak és az Istennek".

Ahogy én látom, a legtöbb -nyugati- ember istene mára a pénz lett...és aranyszabály: akinél az "arany", az írja a szabályokat", vagy nem...?

Nem mellesleg a muszlimoknak is meg van maga (fekete) "aranya". Talán ez a legérdekesebb a térségben és a mammun attól tart, hogy a muszlimok kirántják alóluk a talajt, a spekulatív pénzügyi, tőzsderendszerük az olajellátás kiiktatásával, akár csak egy évre is, (a muszlimok legnagyobb fegyvere az ún. "olajfegyver" lehetne) elemi csapást szenved.
A muszlim (tengely, vagy ahogy SchA írja: blokk) hatalom tovább kibírná pénz nélkül, vélekedésem szerint

"...vallási fundamentalista...biztos az igazából, és könnyen irányítható...könnyen válhat katoná..vá...hasznot nem látok egy kirobbant vallási konfliktusba. talán a vezetőknek...de a talpas katonáknak csak a vérontás fog jutni és lerombolt környék."

Így van. Ebben van a legnagyobb erejük. Sokan közülük fanatikus (rajongó) hívők. A keresztények közül nem ennyire lelkesek a legtöbben. Na persze itt inkább egy nagy kontrasztról beszélhetünk. A döglődő európai keresztény közösség (véleményem...) és a vakbuzgó iszlám fasizmus (összetartás - minden esetre nagyobb, mint a keresztény) egymástól eltávolodott két véglet. Lehet, hogy a zsidók eredményesebbek...?

A muszlimokat inkább érdeklik a végletes égi, ún. isteni értékek, az értékrend, amitől az európaiak (~nyugatiak) már igen eltávolodtak. A Nyugat racionálisabb.
A zsidók viszont egyszerre racionálisak és irracionálisak, véleményem szerint. Ők cionálisak. Lehet, hogy az idők őket igazolják...? Érdekes, teológiai és reálpolitikai felvetés... egy másik blogon. ;)

@SchA:

Valószínűleg én emlékeztem rosszul. De ha módom lesz rá, majd megkeresem. Még annak idején az összeesküvésekről szóló elmélkedésünkben világosítottál fel arról arról a tévhitről, mely szerint a világot talán nem egy "new-yorki szivarfüstös szállodaszobából irányítják az oligarchák"... :)
Dióhéjban.

"A...[háborús szimuláció] spekulatív stratégiai maszturbáció, (esetleg a vmi új FPS gerillamarketingje) Világháború szövetségi blokkok nélkül, strat játékba illő háborús mozzanatok, látszik h egy amatőr műve."

Az előző világháborúk javarészt európai hadszíntereken tomboltak. Vannak a neten más hasonló szimulációk, amelyeknek még annyi közünk sincs a valósághoz, mint a fentebb taglaltnak. Kialakulhat a Közel-keleten egy minden eddiginél nagyobb regionális háború, amelybe -atomfegyver bevetése esetén- más országok is bekapcsolódhatnának, és ez már a III. világháborút is előidézhetné - ahogy a fenti szimuláció leírja. Azért sok érdekesség van benne. Pl. hogy Irán előbb támadna, nem várná meg azt az 1-2 hetet, ameddig az amerikai erők felfejlődnének az erősítésekkel a Perzsa-öbölben.

Na persze, valóban fantazmagória, de azért vannak benne érdekes momentumok.

Tényleg SchA: mi a véleményed arról (vagy más szakértőknek), amit alig egy másfél hete egy szír nagykövet mondott (talán Jordánia szír nagykövete), hogy Szíria csupán 20 ballisztikus rakétával szét tudná lőni Izrael nukleáris és vegyi létesítményeit, tengeri kikötőit...?

Humbug?
FairyFeller 2012.08.31 19:08:28
@SchA:

"Forrás? Mert ránézésre azt mondanám, hogy ezt csak te álmodtad..."

translate.google.hu/translate?sl=ar&tl=hu&js=n&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.ammonnews.net%2Farticle.aspx%3Farticleno%3D129784

eredeti forrás: [ www.ammonnews.net/article.aspx?articleno=129784 ]

Nem fenyegetésnek szánom, de a többi hozzám intézett reakcióra is válaszolni fogok (pl. fairi részére), bármily hihetetlen, most nincs időm... :)
 Ami a szíriai Homszban történik, ahogy mondani szokás, felülmúl minden képzeletet. A szíriai elnök rendszere ellen fegyveres felkelést indított a Libanon közelében fekvő nagyváros, Homsz egyik városrésze. Hogy ott kik, milyen beállítottságú (bizonyára iszlamisták)…..
 FairyFeller 2012.02.26. 14:40:05Nagylány lehetne ma Horák Nóra, a sokak szívében ma is élő bestiálisan megbecstelenített és meggyilkolt mártír, nem csupán a nők, gyermekek, hanem az embertelenség sok ezer áldozatának, közülük kivált szimbóluma, akinek Emlékköve…..
FairyFeller 2012.03.22 12:00:39
Ophélie-ügy: csak győzzük kivárni - állítólag sikerült kihallgatni a hatóságok elől bujkáló és hamisan tanúskodó olaszokat - a zsaruk elemzik a megküldött szöveget

...
"Végre megtalálták az olasz hatóságok azt az évek óta keresett két olasz fiatalembert, aki 2008. december 4-én hajnalban a Lánchídon rálelt a rejtélyes körülmények között eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher táskájára és mobiltelefonjára – értesült a Bors. A kihallgatás eredményét megküldték a Budapesti Rend - őr-főkapitányságnak (BRFK). A szöveget jelenleg is fordítják, majd elemzésre megkapják a nyomozók. Úgy tudjuk, az anyagot egyúttal a francia hatóságoknak is megküldték...A BRFK jogsegély keretében megkereste az olasz társszervet, hogy Ophélie Budapesten megismert barátját, Paolo Pierrét, valamint a diáklány táskáját megtaláló másik két olaszt hallgassák ki. Paolót két év után, tavaly áprilisban sikerült elfogni. Kihallgatása után elengedték, annak ellenére, hogy vallomása és a magyar szakértői vélemények között – kiszivárgott információk szerint – több ellentmondás volt. A másik két olasz korábban a pesti zsaruknak azt mondta, hogy Paolót nem is ismerték. Az olaszok viszont kiderítették, hogy ez nem fedi a valóságot. A franciák gyanúja szerint Ophélie halálához mindhárom olasznak köze lehet." (...)

[
www.borsonline.hu/news.php?varatlan-fordulat-megoldodhat-az-ophelie-rejtely&hid=54563 ]

Ha kiderülne, hogy igazunk volt, és Ophélie emberkereskedők áldozatává vált, az csupán egy újabb gigszer, csupán a jéghegy csúcsának újbóli lelepleződése, azaz felbukkanása volna a zavaros mélyből...
Irán évtizedek óta egy nagy kérdőjel a nemzetközi politikában. Megpróbáljuk megfejteni. :) Beszélgetőpartnerek: Ablaka Gergely, Rammjaeger83, 5.g, Marton Péter, Wagner Péter, Benicsák Péter Több jó cikk is megjelent magyarul ebben a témában: Külpraktika,HTKA, DiploMaci…..
FairyFeller 2012.03.14 13:43:35
Gondoltam megosztom a kedves bloggerekkel: hogyan hazudik az MTI.

[
www.echotv.hu/kulfold/kellemetlen_kerdeseket_kapott_ahmadinezsad_.html ] (az ATV is ugyanezt a a cikket vette át)

"Kellemetlen kérdéseket kapott Ahmadinezsád"

Részlet: "A parlamenti elszámoltatás újabb vereség Ahmedinezsádnak azután, hogy nem egészen két hete a parlamenti választásokon hívei alulmaradtak, és az elnökkel szemben álló, MÉRSÉKELT VALLÁSI KONZERVATÍV erők kerültek túlsúlyba."

A cikk úgy állítja be Ahmadinezsádot, mintha a közelmúltbéli demokratikus iráni parlamenti választásokon a "liberálisabb többség" inkább a "mérsékelt konzervatív" pártokra szavazott volna a "szélsőséges náci fanatikus" Ahmadinezsád ellenében...miközben az igazság az, hogy az iráni lakosság egy még keményebb radikális vallási vonalra szavazott többségében, Ali Khamanei ajatollah pártfogoltjaira.

Vagyis az iráni vezetés még keményebb és fundamentalistább lehet, a szavazók döntése révén. Vagyis hazudik az MTI, vagyis a választásokat -esetleg többnyire- bojkottáló "liberálisok" messze kisebbségben vannak Iránban, a többségi muszlim fundamentalistákkal szemben.

Az amerikaiak szerint "röhej" lesz a közelgő szíriai választások megtartása (miután ott -ellentétben egyes EU-tagállamokkal...), miután a helyi alkotmányra szavazott a lakosság mintegy 60%-nak 90%-a.
Szerintem pedig ez a néphülyítés röhej, amit ezek művelnek, igen nagy sikerrel. Mert amit én ide leírtam, annak a többség az ellenkezőjéről fog értesülni a "mértékadó" hírforrásokból (pl. MTI...).
Ez alkalommal sörök nélkül beszélgettünk Szíriáról és az ott kialakult helyzetről. Beszélgetőpartnerek: Rammjaeger83, SchA, Marton Péter, Wagner Péter, Benicsák Péter   A lezáró zenét Omar Souleyman szolgáltatja. Ezzel tesszük föl a hangminőség okozta sokkra a…..
FairyFeller 2012.02.24 21:36:00
Meglátásom szerint a Szíriában előidéződött felkeléshez nagy közel lehet külföldi érdekcsoportosulásoknak, titkosszolgálatoknak, akik már rég óta dolgoztak a zavarkeltés előkészítésén. Régi módszer a zavarkeltés, a különféle csoportok egymás ellen hangolása, évszázados politikai eszközök. A környékünkön a Habsburgok, vagy gyarmati szinten az angolok is (és még sokan mások) sikeres bevett gyakorlata volt ez. Várhatóan le fogják ezt leplezni, más kérdés, hogy az itteni médiában erről sem lehet majd hallani. Mire alapozom mindezt? A szír felkelők és a tüntetők igen csekély számára. Egy 20 milliós országban ez az alig 15 ezer szereplő korántsem jelenti a teljes rendszerellenességet. 2 nap múlva népszavazást tartanak az új alkotmánytervezetről, amelyet bizonyára alaposan megismertettek a lakossággal (avagy Aszad kormánya bizonyára nagyon igyekezhetett meggyőzni a tervezett új szír alkotmányról a szír leendő szavazókat - ellentétben mondjuk "egyes EU-tagállamok" országának lakosságával...akiket jószerivel kihagytak a...dologból...ugyebár...).
Egészen biztosan bíznak ebben a szavazásban és nemzetközi megfigyelők is lesznek, hiszen fontos hivatkozás lehet majd az esetleges magas részvétel és a tervezetet támogató lakosság a gáncsoskodó ellenséges országok, illetve a világ közvéleménye előtt.
Nem tűnik úgy, hogy a szír kormány összehasonlítható volna a világ néhai legnagyobb(ak közé tartozó... - aztán vannak akikhez képest ők is csak kismiskák / kisdávidok voltak...) rablóival, a 40 milliárd dolláros Khaddafival, vagy a 30 milliárdos Mubarak gelerie-vel...Aszad kormánya nem tűnik külföldi bábnak, akit általában megvetne a közvélemény. Minden esetre könnyen el lehet képzelni, hogy a szír nép már nagyon unja a "rendkívüli állapotot", illetve az arra való hivatkozást. Kezdenek belefáradni az egészbe. Szeretnének egy normális országban élni, mind többen.
De ezt a jelenlegi hatalmi elittel való együttműködésben, amennyiben -még egyes európai országok számára is példát mutató- népszavazással oldanák meg a kérdéseket.
Ők legalább ismerni fogják, milyen alkotmányra lesz lehetőségük szavazni. Vannak akik nem tudhatják, de lehetőségük sincs arra, hogy saját alkotmányukról rendelkezhessenek, népszavazással, ideális esetben előzetes ellenzéki véleményeket is megvitatván. Szóval van még hova fejlődni ezen a téren, de nem csak a szíreknek...
FairyFeller 2012.02.28 21:32:09
@Rammjaeger83:

Ki gondolta volna...

ÉS szerintetek "vajh" mi lehet az oka annak, hogy erről nem cikkeznek az Origo-n, s szót sem ejtenek erről a TV-ben, a fokozott pocskondiázás és a korrupt politikus színészkedésekről történő túltengő híráradattal ellentétben...?

...
"A szíriai belügyminiszter hétfőn hozta nyilvánosságra az új alkotmány tervezetéről szóló vasárnapi referendum eredményét, miszerint az urnáknál megjelent, szavazásra jogosult állampolgárok 89,4 százaléka igent mondott a dokumentumra. Az új alaptörvény Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezendő többpárti választás előtt. A dokumentum leglátványosabb változtatása az 1973-as alkotmány 8. cikkében történt, amely kikötötte, hogy a kormányzó Baasz Párt “az állam és a társadalom vezetője”. Az új változat “politikai pluralizmust” hirdet." (...)

[ www.sit-e.hu/az-ensz-szerint-nem-nevezheto-hitelesnek-a-sziriai-nepszavazas/ ]

A néhány száz, vagy ezer felkelőt (szították) megszervezhették a külföldi érdekcsoportosulások, most pedig ahogy tudják támogatják is őket. Régi recept, ellenünk is felhasználták az osztrákok annak idején.
FAIRYFELLER ÍRÁSA:Kedves Fórumozók!Ez a bejegyzés azért jött létre, hogy bárki feltehesse a kérdéseit, megfogalmazhassa esetleges kételyeit a Horák Nóra üggyel kapcsolatosan. Információink szerint a gyanúsított, P. Józseffel szembeni büntetőper májusi szakasza a média teljes…..
FairyFeller 2010.09.13 13:14:25
@marky@life:

www.blikk.hu/blikk_aktualis/kinozta-norit-gyilkosa-2027161/

Ez a legutóbbi információdús cikk. Csak azért hivatkozok rá újra, hogy továbbra is szem előtt maradhasson.
FairyFeller 2012.02.26 14:40:05
Nagylány lehetne ma Horák Nóra, a sokak szívében ma is élő bestiálisan megbecstelenített és meggyilkolt mártír, nem csupán a nők, gyermekek, hanem az embertelenség sok ezer áldozatának, közülük kivált szimbóluma, akinek Emlékköve Kiskunlacházán a szörnyű emléket őrzők kiserdőben felkereshető.
Dr. Répás József, az országos rekordnépszerűséggel az eset óta újraválasztott kiskunlacházi polgármester sokat tett azért, hogy Nóra méltó helyet foglalhasson el a köztudatában, ráébresztve sok-sok embert egymás és a jövő iránti felelősség súlyára.
Horák Nóra politikai ügy lett, meggyőződésem, hogy meghamisították a nyomozás eredményét.
Nem csak Répás József tett szert országos megbecsülésre (2009. tavaszán az előrehozott -azóta sajnos nagy csalódásokat előidéző - új választásokért, meghívásra a néhai Makovecz Imre mellett beszédet mondhatott mintegy 200 ezer ember előtt a Hősök-terén...), megerősödött a radikális Jobbik is. Elejétől kezdve "együtt éreztek" az üggyel, kétség nem fér hozzá, nem csak azért, mert törvényszerű volt. A rémtett után pár nappal megrendezett "ELÉG VOLT!" demonstráció évfordulóján, 2009. november 27-én Dr. Morvai Krisztina, akkortájt már EP-képviselő újra akarta szervezni a tüntetést, de a ballib "rend"-őrség akkor nem adott rá engedélyt.
Szóval sokaknak fontos volt az ügy, nehéz volt eltusolni (mint mondjuk a dunaújvárosi, teljességgel hasonló Víg Alexandra ügyet...).
Jól ismerjük, milyen ellentmondásos és kérdőjelekkel teli, a hosszú várakozások után meglepően hirtelen és homályos befejeződéssel zárták le az ügyet, kitüntetve a benne részt vevő 14 nyomozót.
Most nem részletezném a számokat, pedig felettébb beszédesek.
Remélhetőleg Nóra velünk marad és segít nekünk megváltozni, megváltoztatni azt a nihilizmust, amely rátelepedett az európai, de különösképpen a magyar emberek tudatára, azaz tudattalanságára, felelőtlenségére, érdektelenségére.

Talán még azt is észrevesszük majd hamarosan, hogy egyes Nyugat-ellenes országokban az Alkotmányt megszavaztatják a néppel (ellentétben velünk), mint például Szíriában, Horák Nóra 18. születésnapján, remélhetőleg az igazság győz!
KatPol Blog [KNN] 9 perc 2012.02.08 08:00:00
Az index.hu-n - meg a Yedihot Ahronotnak hála szerte a világban - megjelent a hír, miszerint Izrael államot kevesebb, mint 9 perc alatt eltörölhetik a Föld színéről egy iráni blogger számításai szerint, alapvetően kétféle reakciót válthatott ki az emberekből. Vagy sápítoztak a…..
FairyFeller 2012.02.11 15:00:11
@SchA:

Kénytelen vagyok részletekben elküldeni, mert nem jövök rá melyik részt kellene átírnom.

I.

Ezek szerint az új szabályok speciálisan a kommentelők 1% miatt kerültek alkalmazásra. Milyen figyelmes! :)

Megpróbálom átfogalmazni az elküldés sikertelensége miatt előzőleg elmentett hsz-met:

___

Reméltem, hogy a tisztelt KatPol-os szerkesztők foglalkoznak majd ezzel a témával. Mindenki láthatja, milyen hiánypótló ez a fórum és a korábbi részemre szóló figyelmeztetéseken túl, a jövőben már csak emiatt is megfontoltabb és "normálisabb" megfogalmazásokat igyekszem majd eszközölni (mindezeket is ritkábban).

___
FairyFeller 2012.02.24 15:17:20
Üdv Hölgyek, Urak!

Ütősek ezek az iráni harci amazonok. Nem szívesen vesznék össze eggyel sem. :D
Szerintem ez a hír csupán egy falatka kenyér volt a fizetett média szerkesztőknek arra vonatkozóan, hogy az iráni kormány elvetemültségét próbálják érzékeltetni, nosza: ezek a gyáva nyamvadt hím soviniszta perzsák nindzsa nőket küldenének a nagyf...fegyverzetű Rambok ellen...

Képeken még eltakarva is szívderítően bájosak ezek a nők, de azért -ahogy írtam- nem vitáznék velük...ezek is épp olyan -burkoltan- veszélyesek, mint más nők egyaránt.

De térjünk át (azaz áttérnék egy komolyabb elképzelésre - amellett, hogy szerintem ezeket a nőket nem is az iráni kormány képezi ki, hanem egyszerűen csak divatos sport kezd lenni a perzsa nők körében a harcművészet), szóval, forgatókönyvek.

Mondjuk, hogy ha Jesráel népe mégis csak végre hajtana a közeljövőben egy légitámadást Irán ellen (és erről Irán még azelőtt értesülne, hogy azok odaérnének), mondjuk, hogy 70 darab Shahab-ot kilőne "titkos" izraeli nukleáris létesítményekre és mondjuk, hogy Isten melléjük állna a harcban (ezt csakis egyedül Isten tudja!) és olyan szerencsével áldaná meg őket, mintha megnyernék a LOTTO5-öst, a 70 rakétából mondjuk 7 áthatolna a rakétapajzson és közülük egy megrongálna egy illegális atomfegyvereket tároló zsidó komplexumot, csernobilt a fokushimai hatványra emelve Tel-Avivtól észak-keletre...

Tehát egy teória. És akkor még az izraeli gépek oda sem értek. Mondjuk, hogy az akció nem is sikerülne, kezdeti légi harcok után visszavonulnának.

Szerintetek be merné vetni ez esetben Izrael az atomfegyvereit...? Nem volna e félő, hogy valaki (ezúttal már nem Irán) rövidesen válaszcsapást mérne rá...?

Volna ennek az egésznek realitása...?
Asperján György 56' - az mi volt? 2012.02.12 12:24:00
 FairyFeller 2012.02.11. Kedves György!Úgy látom, hogy '56-al kapcsolatban (és nem azért írok erről, mert "erről kell beszélni" az aktuális évfordulón - ahogy október-november tájékán szokás) nagyon sok műsor szokott lenni, sok mindenkit megszólaltatnak…..
FairyFeller 2012.02.17 01:01:16
Tisztelt György!

Köszönöm exkluzív válaszát! Elnézést kérek, hogy csak most válaszolok viszont. Újabban kevésbé állok jól az idővel való versenyfutás problematikájának tekintetében, így kevés időm marad a passzióimra.
Igen, szóval bonyolult volt a helyzet és nem célszerű elfogadni azt a népámító, tudatformáló tevékenységet, amelyet a mindenkori politika végez. Bizonyára.
Hogy nagyban más képet festenek arról, mint ami valójában történt akkoriban. Hogy ha kell, átformálják, elferdítik, kiszínezik, vagy éppen átírják, átrendezik a történelmi hivatkozás tárgyát.
A magyarok azonban ragaszkodnak is "'56 szelleméhez". Hiszen 1848 (éppen a napokban írt Széchenyi-ről is), illetve 1864 óta a magyarság nem tudhat magáénak meghatározó történelmi sikereket, olyanokat, amelyek a magyar nemzet életképességét alátámasztanák.
Lehetne sorolni. Azt mondják, hogy 1948-49-re, illetve a későbbi passzív nemzeti ellenállásra szükség volt ahhoz, hogy a Habsburg-házzal megtörtént Kiegyezés bekövetkezhessen. Azt nem tudjuk, mi lett volna: ha. Csak találgatni lehet.
Ez sikernek nevezhető. Aztán jött megannyi sikertelenség.
1918-1920. Kérdés, mi lett volna: ha. Ha akkor a magyar nemzet erős lett volna és a vezetői is azok lettek volna. De nem voltak. Mindenki gyenge volt, mindenhogyan.
Aztán jöttek "sikerek" a '30-as évek végén, de ezek sem voltak valódi sikerek, talán félsikerek, azok is csupán rövid időre és nagyobb árat fizetett érte a magyarság, mint amennyit a rémálmában gondolhatott volna.
A második világháború óta a magyar nemzet egyre gyengébb lett, nem csak moráljában, de lakosságában is. Így 1956 volt az utolsó év (hogy a 2010-es "fülkeforradalomról" és az 1989-es "rendszerváltásról" most szót ne is ejtsek), amikor a magyar nemzet úgy mond produkált valami maradandó hivatkozási alapot.
Egy ilyen (úgy értem ezen a sajátos módon) morális válságban lévő nemzetnek, mint a magyar, minden kis eredmény is egy "falatka kenyeret" jelenthet.
Mert akárhogy is, a szovjet "felszabadítás" valójában megszállás volt (legjobb tudomásom szerint), az 1947-49 es években a parlamenti demokráciát szétverték, megdöntötték, a választásokat a kommunisták elcsalták, az illegitim kormány a szovjet haderő védnöksége alatt működött, egészen 1956-ig.
Ha jól értem, Asperján úr arról is írt, hogy a kormány megdöntése eleve illúzió volt, tehát a rendszer a felkelés után (amelyen tehát néhány tízezren vettek csak részt) a helyén maradt, majd a szovjetek (talán hívni sem kellett őket) erővel újra megszilárdították. Ha nem is olyan kegyetlenül, véresen, ahogy azt ma hangoztatják. Legendák szólnak is a "szovjet tatárokról", barbárokról, akik pokoli pusztítást végeztek, raboltak, gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg tömegesen, ahová eljutottak. Gyermeklányokat, nagymamákat, sőt még férfiakat is.
De ezek a harcosaik voltak. Nyilván rengeteg értelmiségük is volt, akik Magyarország javának érdekében is igyekeztek szolgálni.

Hát most itt vagyunk, mi magyarok, a magyarság. Ziláltan, egzisztenciálisan meggyengülten, ha lehet tovább gyengülten, még inkább kiszolgáltatottan. Ha nem külföldiek igáznak le és gyarmatosítanak minket, akkor a "sajátjaink". Bár ebben a globál-kozmopolita világban már ez sem értelmezhető.
Bizonytalan a jelen, a jövő, magyar milliók számára s kell nekik némi kapaszkodó.
Kell nekik a hit, hogy az, ami 1956-ban megtörtént (...?), akár újra megtörténhet...esetleg Görögország, Spanyolország, esetleg Olaszország, Portugália, vagy Franciaország után...az EU-ban, talán ide is elér a "tavasz"...egyszer.
Kell nekik a hit, hogy talán sikerülhet az, ami eddig sem sikerült.
Bizonytalan reménnyel és és őrizgetett, hamis képpel is.
Azon kevesek közé tartozom, akik Wittner Máriát már 56 viharos napjaiból ismerik, és egyenesen a Corvin közből. Akkori tapasztalataim szerint, nyugodt lélekkel állíthatom, a politikailag megfelelni akaró Dániel Péter legalább annyira primitív, mint a szintén megfelelni akaró, csak…..
FairyFeller 2012.02.11 14:16:21
Kedves György!

Úgy látom, hogy '56-al kapcsolatban (és nem azért írok erről, mert "erről kell beszélni" az aktuális évfordulón - ahogy október-november tájékán szokás) nagyon sok műsor szokott lenni, sok mindenkit megszólaltatnak (pl. Wittner Máriát), de valahogy kerülik a lényeg megfogalmazását és a valódi tanulság levonását a történtekből, a mai magyarság számára.

Az ókorban a 2. görög-perzsa háborúkban a Thermopülei-szorosban összecsapó mintegy 7000 elit görög (nem pedig "300", ahogy a megegyező című -végtelenül irreális, történelemhamisító, minden esetre misztikus és sok tekintetben jól sikerült- amerikai mozifilm utal rá) és a mintegy 120 ezer perzsa (mindenféle nép a Perzsa-birodalomból) jelenkorunkba ívelő történelmi üzenetén talán bizonyos értelemen (ha nem is minden tekintetben) felülemelkedik a magyar ellenállók teljesítménye.

A spártai görögök, elit katonák a király, Leonidasz vezetésével egy előnyös stratégiai ponton fogadták a túlerejét -napokig- érvényesíteni nem képes perzsa sereget, amely -az elit perzsa alakulatokon, a kb. 10-20 ezer fős ún. "halhatatlanokon" kívül- rosszabbul felszerelt hadsereg volt. A -romantikusan túlzó- amerikai mozifilm szerint 300 görög hős állta útját az akkori idők legerősebb hadseregének, a perzsa uralkodó, Xerxész gigantikus hadának, majd ezen görögök napokig halomra gyilkolták, holttest-hegyeket hányván az agresszor perzsákat, s végül csupán árulás nyomán tudták a perzsák görög segítséggel megtalálni azt az útvonalat, amelyen keresztül új támadási felületet találhatnak Leonidasz maroknyi, hős seregén.

Na persze ez nem így történt, legalább is a hivatalos történetírás szerint. A 7000 görög valóban napokig tartotta a frontot, de amikor megtudták, hogy a perzsák máshonnan is közelednek, többnyire elmenekültek s csak azok maradtak hátra néhány százan, akik inkább a hősi halált választották a -felfogásuk szerint- szégyenletes futás helyett...

De nézzük meg az 1956-os erőviszonyokat. Már ha egyáltalán érdemes. És miért ne lenne az...?

Asperján úr azok közé tartozik, akik világosan akarják láttatni, objektív módon, nem mellékesen személyes tanúságtételen alapuló beszámolóként az 1956 októberi-novemberi néhány hét (és összefüggéseinek) történelmét.

Ezért kérem, javítson ki, ha téves adatokat írnék le.
A magyar kormányt néhány tízezer, de csak alsó hangon százezres nagyságrendű, döntő többségben fiatal döntötte meg, -lehetőségeikhez mérten- szervezett formában.
Ezen tömegek közül is csupán néhány ezren (ha jól tudom az egész katonai konfliktussal együtt körül-belül 4 ezer magyar felkelő, ellenálló) vették fel a fegyveres harcot, vagy fogott fegyvert a rendszer, illetve a szovjet hadsereg ellen.
Ennek a következtében merült is fel Biszku Béla, az eseményeket követő belügyminiszter megítélésével kapcsolatban néhány enyhítő körülmény, például hogy "csupán" néhány száz ember végeztek ki, illetve "csak" néhány ezret ítélt el a visszaálló kommunista rezsim, holott ha valóban mindenkit elővettek volna, akkor sokkal többen kerülhettek volna a vérbíróság elé.

Na de maradjunk csak a katonai, fegyveres erőviszonyoknál.

4 ezer kevésbé jól, vagy viszonylag rosszul felszerelt magyar fegyveres felkelő, amelynek előőrse megdöntötte a -mint kiderült illegitim, választási csalásokon alapuló- magyar kommunista rendszert, ezek az emberek, főként partizán fiatalok, kisebb részben a felkelőkhöz átállt katonák álltak szemben 200 ezer jól felfegyverzett szovjet katonával, tankok százaival...

Tavaly jártam a kiskunmajsai Pongrácz Ödön '56-os Múzeumban. Ott (is) olyan dokumentumokkal találkoztam, amelyek arról tanúskodtak, ebben a 4 ezer fős magyar ellenállásban, esetenként igen okos, találékony és hatékony ötletemberek és elit harcosok törtek borsot a szovjetek orra alá.
Voltak például olyan 6-7 fős brigádok, amelyek összehangolt módszerekkel, fényjelzéssel, precíz számítások alapján úgy lőttek ki szovjet tankokat, hogy azok előzőleg nem is észlelték a veszélyt, azaz találékony módszerekkel felülkerekedtek a szovjet technikai fölényen.
Na persze ezek elszigetelt eseteknek tekinthetőek.
Nem tudom a magyarok hány ellenséges tankot tudtak így semlegesíteni, de minden esetre a szovjet erőfölény nagyságrendével determinálta a magyar felkelés kimenetelét.

Hogy aztán mennyire volt a nép akarata 1956, az egy nagyon érdekes kérdés. Mint tudjuk, manapság nagyon óvatosnak kell lenni, a törvényi szabályozások miatt a történelem egyes fejezeteinek megítélését illetően, ha nem akarunk bajt magunknak. A holokausztról, vagy az 1956-os forradalomról, aki esetleg a hivatalostól eltérő állításokat tenne, az könnyen (3 év...?) börtöni fenyegetettséggel találhatja magát szembe immáron 2 éve. Én nem vagyok szakértő egyik témában sem ezért nem állítok semmit se pro, sem kontra. Azonban gondolkodni, remélem továbbra is szabad.

Mi a tanulság 1956 kapcsán...?

Például az, ha a magyarok nem 4 ezren, hanem legalább 400 ezren lettek volna, akkor talán máshogy alakult volna mind 1956, de tovább megyek vissza: mind 1918, mind 1920, mind 1939, 1944...és minden azóta.

Ma is érvényesnek tartom ezt a tételt. Csak hát kissé elbizonytalanít a mai morál.
Ha 1918-ban voltak / lehettek úgy 40 ezren a Magyarok (nem a magyarságról, hanem a magyarokról írok, szándékosan kiemelve), akkor 1956-ban már csak 4 ezren voltak.

2007-ben megalakult egy Magyar Gárda nevű formáció, amelynek sorsa legjobb tudomásom szerint a strassbourgi emberjogi bíróság jövendőbeli állásfoglalásától függhet majd, ha jól tudom körül-belül 3000-3500 fős volt fénykorában. Mára néhány százan, maximum ezrem maradtak...

És feltenném a kérdést: ha ma kellene fegyvert fogni a magyar szabadságért, önrendelkezésért vajon hányan tennék meg...? Vajon hányan volnánk köztük...?

Ahogy észre veszem, a -mindenkori- politikának nem érdeke rávilágítani arra a tényre, hogy Magyarországot, a magyarságot (a térségben élő kb. 13 millió fővel) 3-4 millió magyar ember emelhetné fel, akikhez remélhetőleg minél többen csatlakoznának. Orbán hiába beszél nemzeti együttműködésről, egységes nemzetről.
Nem létezik. Úgy vélem ebből a 3-4 millió férfiből és nőből kellene kiválasztani, összefogni először csak azt a 40-et / 400-at / 4000-et, majd 40 ezrest, stb. amelyik alkalmas, rátermett erre az egyetemes feladatra (nem biztos, hogy ezek közé beférne a mai parlamenti politikusok nagy része).

Úgy vélem, ha sikerülne megszervezni egy komplex 400 ezer fős önkéntes, hazafi, elit, afféle társadalmilag (első sorban morálisan, mint sem anyagilag) nagyra becsült, "nemes" réteget, akkor feltápászkodhat még ez a magyar nép és kimászhat a süllyedő mocsárból.

Úgy gondolom, hogy ebben a feladatban az olyan embereknek is helye volna, mint Ön, Asperján úr. Remélhetőleg sok ilyen ember van még Önön kívül is!

A románok annak idején, 1916-ban 400 ezer katonával támadtak (előzetes hadüzenet nélkül) Erdélyre. Csupán 70 kilométer sikerült benyomulniuk másfél hét alatt, majd az akkor mér erős német-osztrák-magyar reakció pár hét alatt totálisan visszafordította a román agressziót.

Igen, lehet tanulni a múltból és kellene is. Különben nem lesz egy (szép) jövőnk.
Paraszthajszál néven kommentelő olvasónk hívta fel a figyelmet egy érdekes cikkre, ami a minap jelent meg a Volksfreiheit Népszabadság online hasábjain. A téma az iráni nukleáris veszély (hja, mi más?), a tartalom pedig a szokásosnál is méretesebb klisé/bullshit-halmaz. Ez…..
FairyFeller 2012.01.10 13:48:14
Látszik, hogy másokra való r*telep*d*s nélkül nem vinnék sokra az -egyebek mellett- "Nobel-díj-felülreprezentáltak" - sok lehet a technikai probléma a zsidó atomtelepeken

...
"Többször is sugárzó anyag szivárgott az izraeli dimónai atomerőműből - ismerte el a létesítmény korábbi helyettes vezetője abban a perben, amelyet súlyosan megbetegedett dolgozók indítottak...az atomerőmű mintegy 50 jelenlegi és volt dolgozója fordult a bírósághoz pénzbeli kártérítést követelve megromlott egészségi állapota miatt...Ilán Kaner, a károsultak ügyvédje közölte: dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a reaktor biztonsági rendszerében bekövetkezett meghibásodások miatt több ízben történt radioaktív szennyeződés nemcsak magában az erőműben, de a környékén is. Az ügyvéd idézett egy biztonsági ellenőr 1992-es feljegyzéséből, amely szerint radioaktív anyagot találtak az erőműhoz nem tartozó területen is...A védelem tanúja, a reaktor biztonsági részlegének egykori helyettes vezetője, Dán Litaj szerint történtek sugárzóanyag-szivárgások. Mint mondta, ___"ilyen balesetek az erőmű megépítése óta történtek és mostanában is előfordulnak"___"...

(...)

[
www.origo.hu/nagyvilag/20111215-sulyos-megbetegedeseket-okozott-az-izraeli-dimonai-atomeromubol-szivargo-sugarzas.html ]

@SchA: @jefatura: @Kullancs1983:

"...utolsó figyelmeztetés...már kaptál egy figyelmeztetést."

Rendben, de azért sok más is volt a moderált kommentemben, az érinthetetlenekről való leírhatatlan egyetlen mondaton kívül is. Ha esetleg vissza tudnád varázsolni (a többit), az jó volna.

"Hetet-havat összehordasz, ömlengesz az erkölcsről, Irán elképzelt magasabbrendű mivoltáról, meg hogy a cionistáknak végre, végre rossz lesz...a véleményt alapozni is kéne tényekre és adatokra..."

Rendben, mostantól ha írok, kevesebb lesz az állítás, az utalás részemről és több lesz az adat, a hivatkozás.

[ Shahab ]"Taktikai rakéta? Te tudod mi a különbség harcászati meg hadászati között, már nem "erkölcsi értelemben", hanem a világ nem zakkant fele szerint?"

A rakétatámadás taktikai eszköz. Vagy nem? Nem egy face-to-face csata, ugyanúgy, ahogy a cionisták is műholdakról, számítógépek elől vezérelt, afféle "stratégiai játékokhoz" hasonló "egérkattintással" lövik ki az űrtechnológiás rakétáikat, jó messziről, általában minimum több száz kilométer távolságból. A taktika szót, itt megint hagyományos értelemben szántam alkalmazni.
A 20 ezer négyzetkilométeren elhelyezkedő izraeli atomtelepek rakétákkal való perzsa megcélzása nem taktikai jelentőségű? Talán már maga az eszköz, a rakéták léte elegendő, hogy elrettentse a cionistákat. Na persze szerintetek, akik hozzáértők vagytok, az iráni rakéták nem alkalmasak ezen funkció betöltésére.

"A zsidók titkos "atomfegyver-telepeiről" (Dimona?) nem is tudnak, nem hogy bármi érdemi kárt tudnának bennük tenni egy felfúrt SCUD-dal. Hol vannak ezek a telepek?"

Érdekes, a másfél millió négyzetkilométeren elhelyezkedő iráni nukleáris telepekről [ 2.bp.blogspot.com/_coa4adMDvxc/TTWjOF_E65I/AAAAAAAADsg/euCUV7-PrNk/s400/Iran_Nuclear_Sites_2011.jpg ] tudnak, míg a 20 ezer négyzetkilométeren elhelyezkedő izraeli telepekről [ www.habeeb.com/images/lebanon.photos/maps.of.lebanon/israel.map.nuclear.capabilities.2005.jpg ] nem?
Igaz, a perzsáknak nincsenek hírszerző műholdjaik, de információkat (gondolom) biztosan vásároltak azoktól, akiknek vannak (pl. oroszoknak, kínaiaknak).

Apropó: megzakkant volna a pápa...?

...
"A globális válság azt mutatja, hogy a világnak gazdasági etikára és új szabályokra van szüksége, hogy a pénzügyi rendszer az egész emberiség javát szolgálja – jelentette ki hétfőn XVI. Benedek pápa...hangsúlyozta: a válság „ösztönözhet, ösztönöznie kell arra, hogy elgondolkozzunk az emberi létezésen és annak etikai dimenzióján”. XVI. Benedek a válság kezdete óta gyakran mondja: nem szabad elsiklani afelett, hogy kevés az etikai alaptételezés a pénzügyek világában, s hogy a gazdasági döntéseknek olyasmire kell épülniük, ami inkább a közjót, s nem az egyéni nyereséget segíti elő. Egy októberben kibocsátott vatikáni dokumentum a világgazdaság alapvető reformjára szólított fel, valamint arra, hogy hozzanak létre globális etikai testületet, amely szabályokat alkotna a pénzügyi piacok számára....felszólított arra is, hogy vessenek véget az erőszaknak Észak-Afrikában és a Közel-Keleten." (...)

[ mno.hu/kulfold/xvi-benedek-uj-szabalyokra-van-szukseg-kepek-1042358 ]

Vajon Angela Merkel és a Német Keresztény Demokrata Unió megfogadja majd a tanácsát és ezentúl nem küld majd német pénzen vadonatúj atomfegyver indítására is alkalmas tengeralattjárókat a zsidók számára...?

Zakkant gondolat.

__________
| jefatura |
__________

A 100%-ig moderált előző kommentemben válaszoltam a hozzászólásodra.
Most csak röviden. Írtad, hogy mindenféle irreleváns történelmi párhuzamot erőltetek rá a dolgokra. Kleopátra kapcsán a morál is a racionalitás ellentéte kapcsán írtam. Azt gondolom, ez az iráni kérdésben (amelyekhez hozzá szoktam szólni) is jellemző ellentét.
Anno Trianont (és ezen kívül ha jól emlékszem még egy alkalommal a történelmi magyar alkotmány jogfolytonossága kapcsán kezdtem vitatkozni, az Afganisztánban tevékenykedő magyar katonák ügye kapcsán) azért hoztam fel példának, mert szerintem a történelmi Magyarország etnikai térképe kísértetiesen hasonló volt 1919-ben a történelmi Irán 2012-es etnikai térképéhez.
Meg lehet nézni. Írod, hogy nem hivatkozok konkrétumokra. Azért ez túlzás, nem jellemző.

__________
| Kullancs |
__________

"1. Ha már...alapfogalmakon lovagolsz...tisztázd le őket. Kleopátra maga volt Egyiptom, azt mondhatott, azt tehetett a birodalma nevében, amit akart....Nem a nép lánya volt...A Habsburg-birodalomnak milyen nemzeti érdeke lehetett ha egyrészt többnemzetiségű birodalom volt, másrészt az ütközőzóna is a birodalom része volt?..."

Az alapfogalmakat, axiómákat tisztázni, vagy átírni nem szándékozom. Felmerült a morál / erkölcs, lelkiismeret, etika, stb-stb. Hagyományosan / konzervatívan / értékőrző módon igyekszem alkalmazni ezeket. :)

2. "A világ változik, a fogalmak és azok jelentése is..."

Mégpedig -olybá tűnik- jellemzően az aktuális politika status quo szerint.

3. "ez a fránya emberiség már csak ilyen. Na de talán majd te megtéríted őket."

Ehhez tudatmanipulálás-ellenes, anti-agymosógép médiára, vagy médiabirodalomra, mint afféle fegyverre volna szükségem. :)

4. "...mégis mely kultúrkörök dönthessék el, hogy ki tud beilleszkedni, és ki nem?...a Földön már több mint hétmilliárd ember él, és ezek nagy része bizony nem az európai keresztény kultúrkör konzervatív irányzatának a tagja....innentől kezdve a...hozzáállásod csak arra jó, hogy magunkkal basszunk ki."

Nézzük a nemzetközi jogot (ajajajaajajaj).

Nézzük egy ország, egy nép, egy kultúra területét. Mi dönti el az adott élettér, egzisztencia, entitás jövőjét, sorsát?
A kérdés egyszeri gondolkodás után adódna: a rajta élő, önrendelkező nép, amelyik mondjuk megszerezte (...) örökölte azt. Eldöntheti mit akar a jövőben. Akár ki is baszhat az unokáival, ha olyan sz*r kultúráról van szó, mondjuk "aljas, vagy műveletlen" az adott nép (és ezek a jelzők is alapfogalmak).
Azonban komplexebben belegondolva a következő fontossági sorrendben dönthetőek el a népek, kultúrák életterével kapcsolatos problémák a jog és az etika (mint alapfogalmak) szerint.

1. történelmi múlt, hagyomány (pl. kié volt 1000 évig, legalább is hosszabb ideig, generációkon át)
2. kulturális dominancia (milyen nyelven írt, ki épített, alakított, hagyta rajta nyomát, stb.)
3. gazdasági érvek (kinek a gazdasági tulajdona és miért is !...?)
4. etnikai dominancia (legvégül, mint tényező, azaz ki szaporodott jobban az utóbbi 100 évben...?)

(5. legvégül - talán ez az egy ami még az értékvesztő, anti-konzervatív, a hagyományokat, a kultúrát felrúgó globál-liberális kozmopolita felfogással is összeegyeztethető / kompatibilis - ahogy látjuk persze ha az aktuális politikai erőviszonyok nem írják felül... ÖNRENDELKEZÉS).

A legnagyobb gond ott van, ahol ezeket sorra, vagy adott esetben egyiket sem veszik figyelembe. Mi, magyar érzelmű emberek jól tudjuk ezt. Együtt tudunk érezni a palesztinokkal is ez ügyben.

Apropó! Tudtad, hogy a palesztin-zsidó békét Ahmadinezsád (az érintettekkel / az üldözöttekkel együtt) népszavazással rendezné...?

"Nem nekem írtad [hanem eredetileg jefatura-nak], de azért gondoltam szólok: Magyarország nemzetállam volt, Irán nem az."

Nemzetállam...na ez egy olyan fogalom, amit érdemes tisztázni. Az elcsatolt történelmi magyar területek lakosságát nem kérdezték meg, melyik országoz akarnak tartozni. Ha adott esetben Iránt is így akarnák megtörni (feldarabolással), vajon az ország külső részein élő kisebbségek [etnikai térkép] hogyan vélekednének. Megkérdeznék őket, vagy az 1946-os szovjet mintára egyszerűen bábkormányokat alakítva új országokat hoznának létre a perzsák (és az önrendelkezésüktől esetlegen megfosztott iráni kisebbségek) rovására...?
Lehetne Beludzsisztán, Lúrisztán, stb...engem pedig talán lecsuknának...ha ezt Iránban írtam volna fel a világhálóra...magyarázkodhatnék, hogy nem úgy értetem... (de talán nem is biztos) :$

"Nem is olyan régen (persze hiába) elmagyaráztuk, hogy Irán lakossága nem csak perzsákból áll, hanem azeriekből is, akik síiták lévén nagyon jól elvannak a vallási államban."

Fentebb reagáltam erre. Biztosan úgy gondolod, hogy bizonyos iráni kisebbségek (pl. beludzsok, arabok) nem szeretnének egy saját kisebb államot, főleg olyat, amelyik gazdag energiahordozókban, magában rejtve az idea a kuwaiti gazdagság lehetőségét...?
FairyFeller 2012.01.10 23:45:14
@SchA:

Köszi a leírást, újabb ígéretem, hogy a jövőben a fogalmakkal igen csínyán fogok bánni, inkább körülírom.
OK, mondjuk hogy az iráni Shahab-ok sem stratégiai, sem taktikai célok elérésére (Izrael ellen) nem alkalmasak, még amellett sem, hogy néhánynak közülük volna esélye átrepeszteni az amerikai gyártmányú cionista rakétapajzson.
A pápát csak azért hoztam fel, mert látszik, hogy valami nem OK a kereszténységgel (beszél, de nem hallgatnak rá), ellenben a zsidók és a muszlimok sokkal következetesebbek.

Irán feldarabolásának elmélete már egy érdekes kérdés.
A külső területeken többségében nem perzsák élnek. Trianon-t ugye azért írtam, mert akkor az Európában érdekeket szolgált, más nemzetállamok és nagyhatalmak érdekeit.
Irán felosztásához (Burmával, vagy mondjuk Ceylonnal ellentétben) komoly cionista érdek fűződhetne akár, mert ha hosszútávon gondolkodnak, mondjuk 20-30-40 évre előre, akkor egy folyamatosan erősödő, egyre befolyásosabb Iránnal kell számolniuk.
Ha felosztanák olyan módon, hogy az energetikai szektor cionista bábkormányok ellenőrzése alá kerüljön, akkor gátat vethetnének a perzsák egyre nagyobb veszélyt jelentő befolyásának.
Na persze: hogyan...?

Ha csak simán támogatják a nemzeti mozgalmakat (pl. arabok, kurdok, beludzsok részére), a perzsák könnyen elgáncsolhatnák ezeket a törekvéseket (ahogy mondjuk a törökök teszik, vagy még jobban).
Nyilván csakis egy háború esetén lehetne ezt az állapotot kialakítani, amennyire lehet, megosztani az iráni népeket, a perzsák ellen fordítani (mesés gazdasági ígéretek mellett).
Hogy sikerülhet e, nem tudom.
A dolognak minden esetre előzménye kellene, hogy legyen, ugye a Habsburgok mindig is támogatták a magyar területeken élő kisebbségek anti-magyar törekvéseit, hosszú időn keresztül, ugyanez Iránban sem volna elintézhető egyik napról a másikra, még ha az USA rá is feküdne ezen szeparatista mozgalmak támogatására is.

Lehet, hogy elvetélt ötlet, arra felé talán "rendesebb", vallásosabb emberek élnek, akiket nem lehet rávenni mindenre. Igaz anno az ittenieket sem kérdezte meg senki, hogy hogy legyen, ezzel az erővel ott sem kellene, legfeljebb ott nem tűrnék el a nagyhatalmi dirigálást olyan könnyen és belenyugvóan, beletörődően...
FairyFeller 2012.01.21 01:27:52
Tegnapi interjú Nógrádi Györggyel: videotar.mtv.hu/Videok/2012/01/20/08/Iran_targyalas_vagy_fegyver.aspx

Két "vélt-hazugságot" véltem felfedezni a néhány perces kiselőadásban.
Az elsőt rögtön az első mondatában, mely szerint "Irán "kitiltotta" (valamikor...?) a NAÜ ellenőreit".

Ezt még soha nem hallottam, hogy valaha is kitiltottak volna nemzetközi ellenőröket.

A második nyilvánvalóan valótlan állítása szerint "a nyersolaj 90%-a a Hormozi-szoroson halad át".

A korrekt források inkább 30%-ról szólnak, azaz Nógrádi úr, a "szakértő" (lehet, hogy ő is az "úgy nevezett szakértők" táborát gyarapítja...) éppen háromszorosan túlzott.

Szerintem a diplomáját nem plágium útján szerezhette, de azt lehetségesnek tartom, hogy kissé korrupt...

További tétek...? :)
A szerkesztőségben nemrég eltűnődtünk azon, milyen lenne egy, a KatPol és a hasonló profilú blogok olvasótáborára specializálódott vendéglátóipari egység valahol a belvárosban. Nemcsak kiszolgált katonák járhatnának oda, hanem bárki, aki élénken érdeklődik a…..
FairyFeller 2012.01.18 13:23:02
Specialitásként, különleges napokon: "cserkésztábori lecsó" - mint ötlet :D

Látom, ez most a futó topik, ezért múltkor az alábbi bejegyzés alatt tettem fel egy kérdést:

katpol.blog.hu/2011/12/01/hogyan_nem_fizette_le_izrael_a_nagy_vezert_ii_resz/fullcommentlist/1#c15533772

Illetőleg volna egy másik kérdésem is, konkrétabb.

Az Irak-iráni, az első öbölháború...

Melyik ország honnan és mennyiért vásárolt fegyvereket, illetve milyen egyéb támogatást (pl. műholdas hírszerzési, katonai tanácsadási, stb.) kapott...?

Azt olvastam, hogy Irak sokkal többet költött fegyverekre és fokozatosan többszörös mennyiségi (és minőségi) fölénybe került a legtöbb fegyvernemben, így levegőben és a földön is (talán tengeren nem). Hogy Irak mintegy 60 milliárdos adóssággal zárta a "veszteséges vállalkozást", pedig becslések szerint támogatói (Kuwait és Szaúd-Arábia) a háború 8 éve alatt legalább 100 milliárd dollárnyi olajbevétellel támogatták (irakiként adták el a saját olajukat...), miközben Irán évente átlag 9 milliárd dollárt költött első sorban kínai és csempészett nyugati fegyverekre (Irán kontra...?).

Illetve felmerülnek bizonyos egyéb szempontok is az akkori konfliktus megítélése kapcsán.
Az tudva levő, hogy a nyugati országok, az USA és pl. Franciaország (és gondolom jó pár más ország is) Irakot támogatta, fegyverekkel (köztük vegyi fegyverekkel), technológiákkal, műholdas hírszerzéssel, katonai tanácsadással, stb-stb, az USA még iráni hajókat (3...?) és olajfúró tornyokat (2...?) is elsüllyesztett, illetve lelőtt egy Boeing típusú civil utasszállító repülőgépet is (ahol mintegy 290-en haltak meg) - ellenben az irániak lelőttek egy darab amerikai helikoptert (?).
Érdekes szituáció lehetett, amikor Irak amerikaiakat támadott meg a tengeren, levegőből (?) és ezáltal körül-belül 30 amerikai áldozatot szedett (talán tévedésből történt...?).
Tehát talán másban is felmerül az a szempont, hogy 1979-ben az iráni -valódi- rendszerváltással egy időben a szomszédos Irakban hatalomra kerülő Szaddamot már elejétől kezdve segítette a Nyugat, tehát hogy már a diktátor kormányra (/ trónra) kerülése (esetleg juttatása) előtt szövetségesek voltak.
Nem lehet?

Honnan szerezte Szaddam a tömérdek fegyverét?
Illegve: múltkor felmerült ez a Hormuzi-szoros blokád vízió.
Irak az iráni Kharg-szigeteket igyekezett blokád alá venni (ez nyilván nem tett jót az olajpiacnak), mire Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött.
SchA azt írta, hogy "akkor sem sikerült".

Ahogy én olvastam, Irán meg sem kísérelte (hiszen így is gondjai voltak az olajbevételekkel), saját magát is elvágta volna abban a kritikus helyzetben.
Vagy mégis megpróbálta?
Az amerikaiakkal bekövetkezett tengeri incidens is ezzel kapcsolatos?

Ha nagyon nem vág ide ez az ügy, akkor a fentebbi link alatt is örömmel venném a kérdéseimre, szempontjaimra a válaszokat.

További kellemes ötletelést a Katpol kocsmát illetően!
FairyFeller 2012.01.19 21:01:54
Ha még senki nem írta: "Красная Москва (kölni) koktél" :D

@Kullancs1983: @Rammjaeger83:

Köszi a válaszokat ebben a topikban: katpol.blog.hu/2011/03/10/radio_az_irak_irani_haboru_a_hadak_utjan

Ebben a topikban is írtam: katpol.blog.hu/2011/12/01/hogyan_nem_fizette_le_izrael_a_nagy_vezert_ii_resz/fullcommentlist/1#c15533772

Szerintem érdekes dolog, ha gondoljátok... gondoljatok bele... :)

Csak azért jeleztem itt, nehogy elsikkadjon :$
FairyFeller 2012.01.20 01:35:29
@SchA:

Az ilyen ügyekben továbbra is csak annyit kérnék, hogy azok, akik alkalmazzák a szabályzatot, a troll / spam / bannol kategóriák kapcsán, ne az ENSZ, vagy az USA (/ EU), vagy -újabban- a NAÜ önkényes, egyoldalú és végleg elhiteltelenedő, intő jelként nem követendő működési mechanizmusához hasonlóan járjanak el.
[Figyelem, kedves olvasók! Egyik szerkesztőnk ismét a Szent Korona Rádió Hadak útján c. hadtörténeti műsorának vendége volt. A műsorvezető ezúttal SchA-val beszélgetett az Irak-Iráni háborúról. A felvétel szombaton 17:30-tól kerül adásba, az ismétlés pedig vasárnap…..
FairyFeller 2012.01.19 22:37:42
@Kullancs1983:

"...lehetséges hogy valóban volt valamikor valamilyen kapcsolat a CIA és a Ba'ath Párt között."

Csak gondoltam közük volt Szaddam hatalomra segítéséhez is, majd az Irán-khuzesztáni-olajmezőkért megindított háborúhoz is.
Később meg likvidálták, már nem volt rá szükség, hiszen a meggyengült diktatúra már nem tudta biztosítani az Irán-ellenes pólus fő szerepét a Közel-keleten. Nem biztos, hogy így volt minden, de lehet benne ráció.

"Venezuelát meg inkább hagyjuk. Fogadjunk, hogy ha nem "anti-cionista mód" lenne, meg Irán, akkor csak ugyanolyan hazug komcsi lenne mint a többi. Nyertem?"

Éppen olvasgattam passzióból Venezueláról [ www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ve.html ], nem olyan péló ország ez, mint a legtöbben gondolnák.
A GDP / fő nem is rossz. Az adók alacsonyak. Az állam nincs eladósodva.
Tele vannak olajjal, jövőképpel.
Hugo Chavezt (akit az ottani törvények szerint bár hányszor is újra lehet választani is akár) valószínűleg törvényesen választották meg.
A CIA adatai szerint ennek ellenére is nagyon sok a szegény. Mégsem volna annyira kommunista az ország...?
(azaz egyesek gazdagok, mások szegények, nagy különbségek mellett...?)

Részemről mindig becsültem az olyan országokat és vezetőiket, amelyek nem -feltétlenül / elvtelenül- arra hajlottak, amerre az aktuális szelek fújtak...

@Rammjaeger83:

"[Szaddam egykori fegyverimportőrei]...SZU, Kína és Franciao., ebben a sorrendben...Plusz rajtuk kívül...voltak egy páran..."

Szép mennyiséget vásárolhatott, ha az évek alatt százmilliárd dolláros nagyságrendű arab támogatás (Kuwait és Szaúd-Arábia részéről) mellett is -állítólagosan- mintegy 60 milliárd dollárnyi adóssággal és szétrombolt energetikai infrastruktúrával zárta az Irán-elleni 8 éves háborút.
Na de mi a helyzet a külföldi (nyugati...?) katonai tanácsadók kollaborálásával, vagy a műholdas technológiás hírszerzési támogatással , miközben Irán ellen fegyverembargót hirdettek, így (is) megnehezítve az utánpótlását...?
Ha minden igaz, akkor Szaddam a vegyi fegyvereket francia közreműködéssel vethette be.

Forrás: www.helyihaboruk.lapok.hu/keret.cgi?/irakiran.htm

"___...Irak...fokozatosan többszörös mennyiségi (és minőségi) fölénybe került a legtöbb fegyvernemben___A "többszörös" jelző szinte biztos, hogy pontatlan, a mennyiségi fölény meg max lokális szinten létezhetett."

A megjelölt forrásból idézek:

"Az 1985-ös évben az erőviszonyok a következő képpen alakultak: az iraki hadsereg 642 000 emberével szemben iráni oldalon 555 000 ember tartozott a reguláris erőkhöz és 250 000 az Iszlám Gárdához. A haditechnika szempontjából a légierőnél 6:1, a páncélosoknál 5:1, és a tüzérségnél 3:1 volt az iraki fölény...1987 elejére...Az iraki légi fölény...8:1 arányú volt a gépek számát tekintve, Irak 615 harci repülőgéppel, 65 szállító repülőgéppel és 435 helikopterrel rendelkezett."

Köszi az adatokat!
FairyFeller 2012.01.20 01:29:03
"Mondták már hogy túl sokat gondolkozol?"

Mi vagyok én, zsoldos baka, hogy ne gondolkodnék? Abból, hogy valaki gondolkodott bizonyos dolgokon -normális, rendes körülmények között- még nem származhatott baja. Legalább is úgy gondol(ko)dom...

"Noriega...Tudod ki az, ugye?"

(...)

[Irak] "Kuvaitot is megtámadta, pedig azok aztán amerikabarátok voltak. És utána még 12 évig élt mint Marci Hevesen."

Fél évig sem élt úgy, mint Marci Hevesen, hiszen a második öbölháború előzményeként, illetve következményeként ellene fordultak egykori nyugati cimboráit és tucatnyi ország egyesített hadereje verte tönkre a 8 éves háborúzástól már eleve megviselt országot. Gondol(ko)om Szaddam kárpótolni akarta magát a "sikertelen vállalkozást" követően Kuwait-al, hiszen annak olajjövedelmeiből biztosíthatta volna a háborús károk viszonylag gyors kiheverését Irak számára.

"...a diktatúráját meg épp az amerikaiak gyöngítették meg."

1990 után mindenféle szankciókkal, ENSZ-b*szogatással, stb.
Ki ha nem a Nagy-Izrael (félreértés ne essék: USA)?

"...ezek után meg likvidálják, mert a meggyöngült dikattúrája már nem tudta biztosítani az Irán-ellenes pólus fő szerepét a Közel-keleten."

Te is olyan jól tájékozott vagy, biztos hallottál róla, hogy Szaddam maga is azt gondolta (azt vallotta...), hogy Irán fogja megdönteni a -gyenge lábakon álló- rendszerét. Ezt a luxust a cionisták nem engedhették meg maguknak...
Gondol(ko)dom...
Ezért aztán (gondol-ko-dom jó pénzért) megrendeltek némi "bizonyítékot"...Irak ellen...egy Irak elleni háború megindításának ürügyéül (ez sem volt jobb ürügy, mint Iránt megtámadni 20 évvel korábban, vagy a mai "NAÜ-bizonyítékok" és egyéb puszta kötekedések).

[Venezuela]"...az olaj elég jól megdobja a GDP-t, és az átlagember nem sokat lát belőle."

Ezt a mondatot most általában szántad?
Csak mert számos példa cáfolja, olajban gazdag országok terén.

"Arrafelé nagy divat baloldalinak lenni, Chavez is azért..."

Mi a véleményed a "South Of The Border" c. filmről?
(nem South Park-os cucc...)
A rendezője Oliver Stone, állítólag Irán kapcsán is szeretne készíteni egy korrekt, azaz antipolkorrekt filmet.
Hogy SchA is örüljön, (úgy tudom) nincs hozzá magyar felirat, vagy szinkron.
Csak mert (talán) nem biztos az, hogy Chavez-t úgy megvetnék arra felé.

"...egy háborúhoz csak fegyver kell? A fegyverhez kell lőszer, a járművekhez üzemanyag, pótalkatrész, a katonáknak kell felszerelés, egyenruha, étel, zsold, a sebesülteknek orvosi ellátás..." [stb.]

Nem csak fegyver. Nem árt, ha kiképzettek / jó katonák a harcosok, ha jók a katonai vezetők és tanácsadók (...), esetleg nem árt némi műholdas hírszerzési technológia (nem árt ha van olyan "külföldi partner", aki ebben segíteni tud adott esetben...) és persze az utánpótlás is fegyverutánpótlás, az amitől Iránt megpróbálták elvágni, félsikerrel. És nem árt ha akad pénz / erőforrás is minderre...

"rajtam kívül már nagyon kevesen akarnak szóbaállni veled......idegesítő, hogy nálad egyfolytában Irán, meg az "érdekes gondolataid" a téma. Én azt hittem, te valami nagyon fiatal és nagyon lelkes érdeklődő vagy...próbáld visszafogni magad...Előbb-utóbb lesz olyan cikk ami téged érdekel, nem muszáj egyfolytában erőltetni az általad favorizált témát...."

A személyeskedést mindig kerülőútnak tartottam. Esetedben annyiból jobb a helyzet, hogy a személyeskedés mellett nem térsz ki a fogalmazásodban esetleges "problémák" / tabutémák elől, s csak minimálisan igyekszel mások szájíze szerint fogalmazni.
A tanácsodat köszönöm, nem fogom erőltetni a témáimat, természetesen. Ha valami eszembe jut, gondoltam ez egy olyan fórum, ahol ilyen dolgokról passzióból, érdeklődésből szívesen beszélgetnek. Ha (valamiért, különféle okoknál fogva) nem, akkor az is megbizonyosodik. Tudom, hogy sokféle témával foglalkoztok és én nem mindegyikhez szoktam hozzászólni (sőt). Legfeljebb majd nem fontoskodom annyit a jövőben. :)
Az előző rész tartalmából: 1992 novemberében, Észak-Korea és Izrael egy balszerencsésen indult üzleti tárgyaláson nem várt érdekközösségre leltek. Phenjan felajánlotta, hogy egy nem is oly szerény pénzösszeg fejében többé nem látja el ballisztikus rakétákkal Jeruzsálem közel-keleti ellenfeleit. Az…..
FairyFeller 2012.01.17 01:15:16
Mindenek előtt jó itókázást! :)

Apropó, oroszok... ;)

"Félig-meddig megdöbbenve" olvasom a Global Fire Power - Strenght in Numbers oldalán, hogy a világ arányaiban legjobban felfegyverzett országa (a félreértések elkerülése végett: Izrael), illetve annak légi ereje talán még az orosz légierőn is túltesz.

Azaz, kérdezném a szakértőktől: előfordulhat az, hogy egy 20 ezer négyzetkilométeres, alig 7,5 millió lakosságú országot olyannyira felfegyverezzen az USA, hogy felvegye a versenyt, mi több lényegében véve, mennyiségi-minőségi potenciáljában, mindössze 50 év alatt túltegyen egy nálánál úgy 850x nagyobb területű, legalább 18x nagyobb lakosságú történelmi hagyományosan katonai szuperhatalom országon...: avagy: IAF (זרוע האוויר והחלל) kontra RAF (Военно-воздушные cилы России)...?

Hihetetlenül művészek / bűvészek lehetnek ezek a Dávid-csillagosok, hogy eddig (is) eljutottak. Az aktuális mű címe: "Dávid és a Góliátok" - aircraft porn

[
www.globalfirepower.com/aircraft-total.asp | www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/is.html | www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html ]

"This listing showcases all air-based aircraft per country including both fixed-wing and rotary-wing systems as well as Unmanned Aerial Vehicles. Transports and trainers are also included as part of the totals."

IAF: 1964 | RAF: 2749

A mennyiségi különbség ezek szerint kb. 40%.
Na de mekkora lehet a minőségi különbség és így milyen eredménnyel lehet(ne) számolni...?
 Képzeld el a következő helyzetet, akár egy hajóhadban, akár egyetlenegy hajón. A hajó ura mindenkinél nagyobb és erősebb, de nagyothall, rövidlátó, s más tekintetben is körülbelül ennyit ért a hajózáshoz; a hajó legénysége pedig marakodik egymással a kormányzásért,…..
2011. december 15-én az USA hivatalosan befejezettnek nyilvánította az iraki háborúban való részvételét.   Panetta védelmi miniszter nyilatkozata sokban összecseng Obama elnök december 12-i, Maliki iraki miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztató elhangzott…..
FairyFeller 2011.12.20 22:37:42
@Kullancs1983:

"Én ide okosodni járok..."

Az jó.

"Ami...a hazámat, meg a jövőjét illeti, arról igen határozott elképzeléseim vannak..."

Reméljük igazolni fogja majd az idő a titkos elképzelésed helyességét.
FairyFeller 2011.12.25 22:07:06
@Herbert_West:

Ezek szerint a magyarok jobban élnek, mint az átlag németek...

Na neeeee :)

Miért vállalnak a zsidó nők átlag 3 gyermeket (TFR) Izraelben...?
Szegények? Nem! Mert tudatosak és példamutatóak, ezen a téren is megpróbálják felvenni a versenyt a palesztinokkal, hiszen minden másban, katonailag, gazdaságilag, pénzügyileg (ezt kellett volna legelőre írnom...), diplomácialiag, stb. óriási mértékben túltesznek az őslakosokon, de etnikailag vesztésre állnak. Kár, hogy Németországban ez a szám, csak 1,7, míg Magyarországon 1,3.

Az izraeli zsidó nőkről származó adatot az InfoRadion hallottam, egy két részes az országról szóló útirajzban (a palesztin nőknél ez a szám, tehát TFR: 4-5), míg az EU-s adatokat egy ún. mértékadó, prominens internetes hírportálon, talán az Origo-n olvastam. Ha szükséges, fellelhetőek.

Nem mellesleg, a CIA nyilvános adatbázisa szerint a magyar felső 10% tényleg -valamivel- jobban élhet, mint a német középréteg. Az alsó 10% meg valahol a kínai életszínvonalon tengődik...és mégsem születnek gyermekeik, éppen a kilátástalan életkörülményeikre hivatkozva.

Ezek meg nem magyarok: www.origo.hu/nagyvilag/20111106-nem-johiszemuek-a-magyar-bevandorlok-egy-kanadai-miniszter-szerint.html

Na de hát ez (a jelenség) leginkább már az antimagyar szociálpolitika felelőssége.
FairyFeller 2011.12.26 14:03:18
@David Bowman:

Bizonyára.
Korábban már megjelent a blogon egy cikk, ami azt ecsetelte, hogy a vallást belekeverni a modern háborúkba nem feltétlenül szerencsés dolog. Akkor ez a téma a COIN kapcsán jött elő, most viszont a hadviselés másik végletébe, a nukleáris fegyverekhez ugrunk. Ha az atombomba és…..
FairyFeller 2011.12.05 15:46:34
..."mindenki gondolkodjon el, hogy vajh mi lenne a reakció, ha teszem azt egy izraeli vagy egy pakisztáni dokumentum szivárogna ki, ami a Talmudra/Koránra hivatkozva azt ecseteli, hogy vallásilag megengedhető, sőt egyenesen erkölcsös dolog szétatomozni nagyvárosokat."

Ez sem más, mint a vallás politikai alárendelése. Sajnos a keresztény Vatikán, vagy éppen a muszlim Szaúd-Arábia a tetteiből, megnyilvánulásaiból adódóan látszólag legalább is a politikától függ, alárendelt szerepben van és ez nem tesz jót a hitelességének, de mint tudjuk nehéz időket él a kereszténység, noha a Nyugaton a legtöbben annak vallják magukat, nagyon, de nagyon nem látszik rajta, legfeljebb a múlt csodálatos emlékein, káprázatos templomain, a külsőségeken keresztül láttatja már csak meg magát ez a nyugati kultúrkereszténység, amelynek többsége még a 10 parancsolat legalapvetőbb jelentését sem igyekszik (!) megtartani s itt nem pusztán magamból indulok ki. Én részemről igyekszem, legalább ezeket komolyan szem előtt tartani.
Sajnos a kereszténység pozíciói gyengülnek a világban, a Nyugat válsága (és itt is fundamentalista leszek) messze első sorban morális, és sokkal kevésbé sem pénzügyi, vagy gazdasági. A morál süllyedése (ahogy anno a Római Birodalomban) egyre inkább stratégiai veszélyeket rejt magában, mert -példának okán- nem az a baj, hogy nincs pénz, vagy hogy fejletlen volna a gazdaság. Ellenkezőleg. Ebben a növekvő világban egyre több a pénz (főként egyre kevesebbeknél és egyre nagyobb aránytalansággal), a technika révén egyre több a termék is, csak hát ugye ha a pénz egy aránytalanul kis rétegnél összpontosul, akkor hiába küldik "tonnaszám" a reklámújságokat az emberek postaládájába, a reklámozott áruk továbbra is a polcokon maradnak (akár évekig), hiszen az emberek egyre nagyobb hányadának nincs -elég, vagy még annyi se- pénze fogyasztani.
A nyugati, első sorban morális válságot tehát nem a keresztény etika uralja, hanem a pénz, a korrupció és véleményem szerint egy erre kontrollt gyakorló (de ez csak az én véleményem) másik vallás: nem az iszlám.

A kereszténység nem érvényesül, a Vatikán (és más számos más "egyházak") a politikának alárendelve (eme cikk tartalmából is erre lehet következtetni) egyre gyengül a pozíciója, a tekintélye, a befolyása, a morális hitelessége. Az iszlám viszont erősödik, a Nyugaton is, a cionisták és a kultúrkeresztények (tehát nem vallásos keresztények), illetve a politikai vezetők őszinte sajnálatára.

Szaúd-Arábia is az álló USA előtt térdel, mert hát ők is azok közé tartoznak (mármint a szaúdi vezetés), akik pénzért szívesen perverz kurválkodnak. Így nekik sincs túl nagy megbecsülésük, jó hírük, tekintélyük az "igaz hívők" szemében. Már-már természetszerű.

A teokráciák közül -lényegében véve- egyedül Izrael (teokratikus demokrácia, ugyebár) és Irán (valójában demokratikus jellegű teokrácia) hiteles, hiszen a zsidók kozmopolita, vagy a perzsák -egyelőre regionális- rendszere valóban politika feletti kontrollal bír, ráadásul eléggé közel vannak egymáshoz, Góliát ostora mára pedig eléri Dávid tarkóját, és hát -már feltörekvése által is- nyilván veszélyezteti a térségi cionista atomhegemóniát (Izrael részéről gyakorlati, Irán részéről képletes értelemben szántam ezt a kifejezést).

És éppen ide illik az az idézet, amellyel a soraimat zárnám:

..."Az iszlám a IX-X. században meghódította Perzsiát. A perzsákkal való találkozás megtermékenyítette a mohamedanizmust. Ennek hatására alakult ki egy sajátos mohamedán misztika, amelynek lényege az Allah iráni szeretet és önátadás (míg a Koránban az Allah iránti engedelmességen volt a hangsúly). E szemlélet követői a meggyőző élet példáját tartják a hitterjesztés eszközének, nem pedig a kardot." (...)

Tomka Ferenc - Találkozás a kereszténységgel | (és más vallások elemzése)

Véleményem szerint az iráni teokrácia 30 éves múltja teljes mértékben megfelel a fenti képnek. A politika felett álló iszlám a fenti módon reagált az őt ért méltánytalanságokra (például amikor nyugati támogatással az arab Irak vegyi fegyvereket vetett be ellene, nem viszonozták - míg a második Öbölháborúban az USA megfenyegette Irakot, ha az amerikai katonák ellen is bevetik a vegyi fegyvereket, akkor atombombát dobnak Bagdadra - így nem vetették be, Irán ma a világon a vegyi fegyverek által leginkább sújtott ország).

És még egy nagyon fontos dolog. Khamenei ajatollah egy fatvában tiltja is a tömegpusztító fegyverek használatát.
Egyértelmű a mérleg. A zsidóktól, de már lassan a politikailag alárendelt -erkölcstelen- keresztényektől sem várható az a példamutató vallási, a szavakat tettekre váltó morál, mint ami az iráni teokrácia részéről. Én így látom.
FairyFeller 2011.12.15 14:13:36
@SchA:

Tisztelt német sah mester, alias SchA,

megértem, hogy "diplomáciai", korlátozó, elszigetelő szankciót alkalmaztál velem szemben 1 hétre szólóan, talán túlkapásba esetem, a moderált kommentemben túlságosan is alárendeltem a racionalitást a morális (akár vallási) fundamentalizmusnak. A cikked témája éppen ennek a hajlamomnak "kedvező terep". Arra kérlek csak, továbbra is ügyelj arra a következetességre, hogy ne fordulhasson elő olyan kettős mérce, mint ami egyébként ezekben a témákban tapasztalható, a kultúrkeresztény részéről a muszlimokkal (első sorban Irán) és a zsidókkal (...) kapcsolatban.

Máskülönben, volna egy kérdésem, tényleg nem azért, hogy "froclizzuk" egymást.

Szerinted (vagy mások szerint) nincs logikus összefüggés a következő jelenségek között, avagy sarkosan feltéve a kérdést: van e kozmopolita közös jellemző Manhattan, London, Németország, Magyarország, Románia, Lengyelország és Tel Aviv esetén...?

www.sg.hu/cikkek/85301/felfedtek_a_vilagot_uralo_tokehalozatot

index.hu/gazdasag/vilag/2011/12/12/london_onerdekbol_ment_neki_az_unionak/

www.youtube.com/watch?v=FwmUUhsfKuc

www.hir24.hu/kulfold/2011/11/30/nemet-tengeralattjarok-utban-izrael-fele/

Ez pedig idézőjelben a "kedvenc" hírportálodról: kuruc.info/r/7/89321/

Mondjuk, hogy nem állítóm én, hogy volna, de úgy tartom: "mintha lenne" összefüggés nagyon sok minden között.
Azt persze megértem, hogy kockázatos lehet nyilvánosan véleményt foglalni különféle ügyeket, kérdéseket illetően, hiszen ahogy azt általában tapasztalni lehet napjainkban is fortélyos félelem igazgat. Nem is akarok én senkit sem "rákényszeríteni" ilyen, vagy olyan álláspont kialakítására, abban viszont igazad van, járatom a Barikád újságot és egyre inkább fontosabbnak tartom azt, hogy idejében eldöntsük: a barikád melyik oldalán állunk, nehogy túl késő legyen, felkészületlenül érjen minket valamilyen támadás. Akár (aktuálisan) pénzügyi, akár katonai, morális hadviselésre fel kell készülni, igen egyfajta hatékony aszimmetrikus, önvédelmi hadviselésre már középtávon. Én így látom.

Ami viszont tényleg tárgya lehet ennek a bejegyzésnek:

index.hu/kulfold/2011/12/15/tomegevel_betegedtek_meg_az_izraeli_reaktorban_dolgozok/

Nem volna indokolt megvizsgálni a NAÜ-nek ezt a helyzetet...?
Jóval több bizonyíték (ez esetben idézőjel nélkül), hivatkozás áll rendelkezésre ahhoz, hogy feltételezhető legyen, a zsidó állam is nukleáris fegyverprogramot tart működésben, ráadásul, Iránnal ellentétben teljesen ellenőrizetlenül.
Idén is áldozatul esett egy tábornok karrierje túlzott őszinteségének. Peter N. Fuller dandártábornok, aki az afgán erők kiképzésének irányításában játszott szerepet, többek között azt találta mondani, hogy Karzai elnök korrupt és elszigetelt a valóságtól. (Lásd itt.)…..
FairyFeller 2011.11.30 23:52:19
@Monarch:

"Az iráni azeriek...különböznek a kunoktól...nem perzsák."

Sajnálom, hogy sikerült egy félreérthető módon fogalmazott mondattal nyitnom fentebb. Megpróbálom alább magamat helyesbítve, kiegészítve átírni.

Íme: gondolom az iráni azeri törökök olyanok ___Iránban___, mint a magyarországi kunok (vagy a jászok, székelyek stb.)___Magyarországon___, vagyis immáron ___épp úgy___ részük az iráni nemzetnek___mint ahogyan példának okán a kunok a magyar nemzetnek___, ___az irániakat ugyebár hagyományosan perzsának nevezzük, csupán 1935 után, kérésükre nevezzük őket irániaknak, országukat pedig Iránnak.

Tehát ez volt a fentebbi kommentem alapkoncepciója.

Hogy ki milyen belül, azt -véleményem szernt- nem a külseje dönti el első sorban. Természetesen lehetnek és vannak is összefüggések, de ha egy azeri azt mondja magáról, hogy márpedig ő a perzsa ("ősi iráni") kultúrát és értékeket vallja magáénak mindenek előtt, akkor el van döntve a kérdés. Lehet, szőke kék szemű, vagy délszaki kinézetű is akár az illető (a perzsák között akadnak világosabb bőrű és hajú, sokszor zöld szemű emberek is....). Igaz ez azonban akár az arabokra, vagy bármilyen más népre is, a magyarokra, stb.

Ahogy én látom. Ha szigorúan a származást nézzük, akkor persze az azeriek nem perzsák, és a kunok sem Árpád népe...
Na de hát, nem nagyon vannak ma már tiszta, árja fajok, voltak persze népek, amelyek kevésbé keveredtek, legalább is próbálták elkerülni a keveredést, nem nagyon sikerült nekik (pl. az eredeti egyiptomiak a hódító arabokkal szemben), hiába volt emögött a legtöbb esetben vallási háttér.
FairyFeller 2011.12.02 15:53:14
@SchA: @Monarch:

Ez esetben és különösképpen Irán etnikai térképének figyelembevételével, a világháborúk alapvető ismerete mellett egy egyszeri ember is joggal kívánja a -származásuktól függetlenül- iráni érzelmű embereknek: Isten óvja Iránt egy újabb nyugati típusú, még a wilsoni elvet is teljességgel nélkülöző szélsőséges rendezési terv érvényesítésétől, egy újabb úgy nevezett "békétől".

A [ www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ir.html ] szerint mintegy 12 millió azeri török él Iránban, ha jól tudom, mint minden jelenetős iráni történelmi kisebbség, külön autonómiában.

[ hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Distribution_ethnoreligieuse_Iran_2004.png&filetimestamp=20070105095933 ]

Ahogy én látom, a nyugat és kelet is lejáratta már a béke szót, sokféleképpen.
A szovjetek is diktálták a saját békéjüket, és a nyugat is azt tette, na persze van még lehetősége változtatni ezen. Bizonyára megint fundamentalista vagyok. Minden esetre kettős mércével nem fog menni. A Nobel-díjat (politikailag felülreprezentált itt is egy bizonyos kultúrkör, legyen szó bármilyen területről, egyértelmű, talán leginkább a háborús bűnösök ilyen értelemben vett "elismerése" fejezik ki ezt a problémát)), az Oscar-díjat, vagy a Grammy-díjat is átjárja a politikai befolyás, így például a Queen együttes még egyetlen ("zenei Oscar", vagy "Nobel") Grammy-díjat sem kapott teljesítményéért, miközben a U2 (itt is érvényesül ugye a kettős mérce, mert általában két ellentétes ízlésű zenekedvelő rétegről van szó, aki a Queen-t kedveli, az általában nem tartja túl nagyra a U2-t és fordítva - tehát itt is, ahogy a katonai, vagy más politikában is lehet -elméleti- ellenpólusokról beszélni, meglátásom szerint), tehát a politizálgató U2 (vagy éppen Elton John, vagy a többnyire fekete művészek) jó pár (szóval jó sok) Grammy-díjat felhalmoztak már.
Egy stúdiómérnök ismerősöm véleménye szerint (akinek a kedvenc együttese a Queen) erre azt mondta, hogy (mintha Mordechai Vananu-t -aki sértésnek vette, hogy jelöljék Nobel-békedíjra, annak kvázi lejáratott mivolta miatt- idézném más kontextusban, de mégis hasonló értelemben): "Ha ezek után a Queen-nek Grammy-díjat akarnának adni, nem szabadna elfogadnia."

Na persze nincs ebben a történetben sem semmi új.

Ahogy az alábbi hírben sem, de azért igyekszem mégis érdekessé tenni, egy kis átírással ;)

Szankciókat hoz az EU Izrael ellen, atomprogramja miatt

...
"Az EU-országok külügyminiszterei úgy döntöttek...Brüsszelben, hogy büntető intézkedésekkel sújtanak izraeli természetes és jogi személyeket, valamint további szankciós intézkedések lehetőségét is megvizsgálják, beleértve az izraeli pénzügyi rendszer, illetve az ország számára stratégiai offshore-cégek elleni szankciókat....A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)...katonai jelleget tulajdonított az izraeli kormányzat nukleáris fejlesztési programjának. Az EU-nak már korábban életbe kellett volna léptetnie korlátozó intézkedéseket Izraellel szemben. Ezek részben természetes személyeket sújtanak vízumtilalommal, illetve vagyonzárlattal, valamint jogi személyek - izraeli vállalatok, intézmények - vonatkozásában rendelik el az Európában fellelhető javak befagyasztását. Most 180 további természetes, illetve jogi személlyel bővítették ki az ilyen tilalommal sújtottak listáját. A tanácskozásról kiadott közös állásfoglalás szerint szükségesnek tartják azonban a miniszterek annak a megvizsgálását is, hogy miként lehet nemzetközileg elszigetelni az izraeli pénzügyi intézményeket, illetve milyen szankciókat lehet érvényesíteni a zsidó bankszektorral, valamint az IDF-el szemben. Ami az iráni energiaszektort sújtó esetleges büntető intézkedéseket illeti, felmerül az a gond, hogy a korlátozások visszaüthetnek egyes EU-országok - elsősorban a pénzügyileg már így is katasztrofális helyzetbe került Görögország - gazdaságára. Alain Juppé francia külügyminiszter újságíróknak azt mondta: megoldható, hogy a Görögországba irányuló izraeli hátterű tőke felfüggesztése esetén a kieső mennyiséget máshonnan pótolják."

[ www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/815542 ]

Ujjuj!
A zsidók, a rakéták és a kommunisták hosszú-hosszú idők óta a (biztonság)politikai szóbeszéd legnépszerűbb szereplői közé tartoznak. Mégis ritkán állnak össze olyan szemet gyönyörködtetően töketlen jutalomjátékra, mely ma induló kétrészes cikkünk tárgya. A ’90-es évek elejének egyik kevéssé ismert…..
FairyFeller 2011.11.30 00:01:06
Nem tartom jó ötletnek.

index.hu/kulfold/2011/11/27/iran_megfenyegette_a_nato-t/

...
"Irán megtámadja a NATO törökországi rakétavédelmi rendszerét, ha veszély fenyegeti Izrael, vagy az Egyesült Államok részéről - közölte az orosz RIA Novosztyi hírügynökség Amir Ali Hajizadeh, az Iszlám Forradalmi Gárda légügyi-és űregységeinek parancsnokának bejelentését. Az iráni katonai egység parancsnokának kijelentését a Mehr iráni hírügynökség tette közzé. Amir Ali Hajizadeh eszerint azzal fenyegetőzött, hogy "amennyiben veszély áll fönn, készen állunk csapást mérni a NATO-ra Törökországban, majd más régiókra is. Hozzátette, hogy az USA és Izrael Iránnal kapcsolatos politikája kényszerítette Teheránt arra, hogy áttekintse védelmi politikáját és ezentúl___"fenyegetésre fenyegetéssel fog válaszolni"___."

Ahogy én látom, nem áll érdekében Iránnak még több esetleges ellenfelet szereznie.
Egyesek szerint persze maga mögött érzi Kína és Oroszország támogatását, ám nyílt katonai műveletek esetén nem valószínű, hogy elvi támogatói (...) tevőlegesen is mellé állnának, Izraellel, az Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal, vagy a hozzájuk éppenséggel csatlakozó NATO-val szemben.
Ha így volna, az a III. világháborút jelentené. Mindez sem Iránnak, hova tovább az egész világnak sem érdeke.
A perzsáknak általában meg volt az erejük ellenfeleik legyőzésére, de ha nem, ügyes diplomáciájukkal mindmáig elkerülték a gyarmatosítást, átvészelték a kríziseket, túlélték a sorscsapásokat, tragédiákat.
A -lényegében- sikeres diplomáciájukra épp úgy szükségük lesz, ahogy eddig is, akár csak az utóbbi 30 évben.

@Őrültteknos:

Mindenki azzal működik együtt, akivel tud. Izrael az USA-val, UK-al, vagy éppen Németországgal, addig Irán például Észak-Koreával tart fenn kölcsönösen előnyös kapcsolatokat, bizonyára első sorban a katonai kutatások, fejlesztések terén.
FairyFeller 2011.11.30 22:16:30
@Őrültteknos:

"A nemzetközi helyzet fokozódik..."

Irán és Észak-Korea továbbra is "hat / het", na meg a szokásos stb-stb, addig:

Német tengeralattjárók útban Izrael felé

...
"Németország

a jövő évi költségvetés terhére 135 millió euróval, vagyis a teljes ár mintegy egyharmadával szubvencionálja az eladást.

A Delfin osztályú tengeralattjárókat el lehet látni atomrobbanófejjel fölszerelt rakétákkal is.

Arra nincs bizonyíték, hogy Izrael birtokában lenne ilyen fegyver.

Izrael eddig három ilyen búvárhajót szerzett be Németországtól. Ezek közül

egyet fele áron, a másik kettőt pedig teljesen német pénzből.

Egy 2005-ben megkötött megállapodás alapján opciója volt egy újabb szubvencionált tengeralattjáróra is, s a lehetőséggel most élt - közölte a neve elhallgatását kérő forrás."

[ www.hir24.hu/kulfold/2011/11/30/nemet-tengeralattjarok-utban-izrael-fele/ ]

Hogy a helyzet valós fokozódásáról is legyen szó.
Itt ugyebár nem feltételezésekről van szó (speciális acélt gyártó titkos szír üzemekről), hanem kész fegyverekről, s ha egyesek (...) bizonytalanok volnának azzal kapcsolatosan, hogy az atomfegyverek indítására alkalmas Delphin tengeralattjárókhoz már meg vannak e, vagy esetleg készülnek e (esetleg a már meglévőek közül -amelyekre ugye nincs bizonyíték- alakítanak át e hozzá atomfegyvert) az izraeli rakéták, úgy érdemes volna a NAÜ-nek megvizsgálnia ezt a kérdést, természetesen az Iránhoz képest is hatványozott politikai, diplomáciai nyomást gyakorolván, mondjuk kezdetnek (amíg nem működnek együtt a NAÜ-vel) a brit, a francia, vagy az amerikai diplomaták hazarendelésével (...), a cionista bankok elleni szankciókkal (valaki azt írta a másik bejegyzés alatt, hogy anno a keresztes hadjáratokban is benne lehetett a befolyásos zsidók pénze, adott esetben kényszerítve...), a további technológiai, gazdasági segélyek megvonásával, a NAÜ munkáját akadályozó izraeli politikusok nemzetközi utazásának a megtiltásával, stb-stb.

Miért nem fog mindez megtörténni ezen kivételes esetben...?
A mai napon indul egy kedves barátunk, a Lemilen korábban már publikáló Atrox tollából származó vendégposzt-sorozatunk, mely a keresztes háborúk, és háborúk forgatagában született lovagrendek történetét meséli el, a közvetlen előzményektől egészen az utolsó lovagrendek bukásáig...
FairyFeller 2011.11.30 00:15:43
Pompás, lényegre törő, izgalmas cikk!

Ha a töri órákon ilyeténképpen tanítanának a csemetéknek, valószínűleg jobban megmaradna a fejükben...

"...német földön egy másik sereg...egy bizonyos Gottschalk pap és a kisnemes Emicho gróf irányítása alatt...Tierben, Kölnben, Mainzban és több más városban kardélre hányja a zsidó lakosságot, az Úr ellenségeit, Jézus elárulóit."

Például imigyen.

@Panzer:

"...A kesobbi haboruk finanszirozasaban aztan mar benne volt szamos zsido kereskedohaz penze is"

Olykor elcsodálkozom, milyen messzire vissza lehet menni bizonyos összefüggések keresésében...
Bár itt a történet szempontjából némileg előreugrott a gondolat, ám például egyes állítások szerint a katolikus inkvizíció közreműködője Izabell, spanyol királynénál is zsidók "lobbiztak" azért, hogy támogassa Kolombusz "vállalkozását".

Ha igaz, már akkor is hatásos volt ez a "politikai lobbi" tevékenység, a befektetés és a nyereség reményében és hosszú távon Spanyolország (is) nagy hasznot is húzott a dologból.
Ha a történelem ismétli önmagát, akkor ezt a szerepet ma leginkább a már felfedezett és meghódított USA tölti be, szerintem, csak a felszín változott meg, a szürke eminenciások nem annyira.

Nagy kezdeti lépés volt a "globalizmus" történetében.... :)
FairyFeller:Kiskunlancháza-Veszprém-Szekszárd háromszög: adták-vették a nőket a szekszárdi "családi alapon szerveződött kisebbségiek" (MR1)..."Bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem gyanújával vettek őrizetbe szerda hajnalban hat embert Szekszárdon - közölte…..
FairyFeller 2011.11.23 13:26:42
3 éve halt mártírhalált Horák Nóra

Asperján úr azok közé tartozik, akik sokat foglalkoztak, nagy és következetes figyelmet áldoztak, sokat tettek a Horák Nóra-ügy napirenden tartásáért. Csakúgy, mint Répás József, helyi polgármester (aki Emléktáblát állíttatott az -egyik- szörnyű helyszínen), vagy Mursichné Szlama Annamária (aki weblapot készített, illetve -egyedüliként!- interjút a letartóztatott gyanúsított, majd elítélt -7 hónapon át mintegy 80 méterre élő, 100 milliós költségen azonosított -hogy a leginkább laikusok számára is jól érzékelhetővé tegyem - P. József egyik ismerősével - valamilyen "teljességgel titokzatos" oknál fogva eddig más riporterek nem igen törekedtek erre és gyanítom, hogy "nem üzleti oka" van ennek...) szintén lacházi publicista, vagy a százszámra megjelent magyar gárdisták, tenni akaró más politikusok, Szegedi Csanád, Vona Gábor, Morvai Krisztina (bár a demonstráció 1 éves évfordulójára tervezett újabb demonstrációt szervezni az akkor már EP-képviselő, a szoci-rend-őrsége nem engedélyezte) hogy csak a legfontosabb neveket említsem meg.

Meg kell említeni, de a fenti személyektől elkülönülten még az MCF Roma Összefogás vezetőjét, a több bűncselekmény gyanúja kapcsán eljárás alatt álló Kolompár Orbánt is, negatív kontextusban, hiszen amikor alig fél évvel a Nórával történtek után, a lány egykori -szintén Nóra nevű lányismerősét- megtámadták és meg akarták erőszakolni fényes nappal (K. Nóra sokkot kapott, illetve 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a karján), Kolompár az azóta elhíresült "gyermekcsíny" jelzőjével háborította fel a közvéleményt, később pedig maga is ellátogatott Lacházára, felkeresni a Nóra Emlékkövet, és tiszteletét tenni előtte, talán úgy érezte valamivel ellensúlyoznia kell a pofátlanságát, amennyire lehet...

Az Ön blogján számos bejegyzés foglalkozik a Horák Nóra-üggyel, első sorban, mint szimbólummal. Belátható, hogy ez a nap nem csak egyetlen mártír emléknapja. Ahogy azt már az emlékezetes "ELÉG VOLT!" demonstráció idején megfogalmazódott Répás Józsefben, a mai napon emlékezhetünk, Kiskunlacházán a Horák Nóra-emlékkő mellett, vagy akár otthonainkban, magunkban egy szál gyertya meggyújtása mellett:

"Mindazokra, akik áldozatai lettek egy embertelen világnak".

Így Horák Nórával együtt Pénzes Henriettára, Szögi Lajosra, a gadnai Mari nénire, Ophélie Bretnacherre, Mészáros Rolandra (az osztálytársai agyonverték egy VIII. kerületi iskola előtt) Marian Cozmára, Bicskei Alexnadrára (a pécsi "Nóra"), az ismeretlen nevű 23 éves taktaharkányi nőre, akit megerőszakoltak, megkéseltek, majd kútba dobtak 2 évvel ezelőtt, a laki Ica nénire, Víg Alexandrára (a dunaújvárosi "Nóra"), ők csupán a veszedelmes jéghegy csúcsát engedik megláttatni. Utalnak a mindennapi, egyre több, főként idős áldozatokra is, akiknek szenvedéseiről, illetve a jelenség kiterjed mivoltáról, mindarra ami nyilvánvalóan nem kerül(het) nyilvánosságra csupán sejtelmeink lehetnek.

Szlama Annamária szerint sajnos egyre kevesebben emlékeznek Nórára, egyre többen napirendre térnek a történtek felett (így a Nóra-jelkép napirenden tartásért folyó harc -amelyért sokan, de nem elegen és egyre kevesebben harcoltak- elsikkadni látszik), sajnos sokaknak nem ér fel odáig az agya, hogy felismerje, milyen fontos szimbólummá vált Horák Nóra, hogy általa minden hasonló mártír előtt is, lehettek azok lányok, vagy fiúk, nők, vagy férfiak, idősek, vagy fiatalok, 50 kilósak, vagy 110 kilósak, Nóra a jéghegy csúcsának a csúcsa, aki által még "a jéghegy veszélyét" kevésbé felfogó, érzékelő, vagy éppen tapasztaló élők is leróhatják tiszteletüket.

Ha van egy kis időnk, hallgassuk, nézzük meg a Horák Nóra mártírhalála nyomán "kitört ELÉG VOLT! demonstráció", a megrendezett néma fáklyásmenetről szóló felvételt, Répás József szavat, amelyek aktuálisabbak, mint valaha:

www.youtube.com/watch?v=XuWdv-lfz1o