Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Leslie75

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azon felül, hogy a Zugügyvéd is rosszízű ügyeskedésnek tartja a rokkantkártyával való visszaélést, semmiképp nem igényel olyan mérvű rendőri intézkedést, mint amit az alábbi levélben leírtak.Tisztelt Zugügyvéd!Kérdésem csupán annyi lenne, hogy milyen hosszú időtartamig,…..
Egy lányos anya tette fel az alábbi kézenfekvő kérdéseket: milyen jogokkal élhet egy kiskorú, ha rendőrségi fogdába kerül, és miként tudja érvényesíteni őket? Hogy érvényesülnek ezek a jogok a valóságban? Kedves Zugügyvéd!Aggódó lányos anyaként fordulok hozzád a…..
Leslie75 2010.10.19 12:28:21
1.: Szabálysértési őrizet esetén haladéktalanul, bűnügyi esetén 24 órán belül. Ez általában azonnal meg is történik manapság telefonon. Ennek módját, tényét, időpontját bele kell írni a határozatba, viszont az őrizet kihirdetése az esetek többségében a kihallgatás/meghallgatás után történik, a papírmunka végén.

2.: Egyetlen jogszabály sem írja elő kötelező jelleggel a bilincselést. Előállításkor az intézkedő rendőrökön múlik az, hogy feletszik-e vagy sem, de manapság egyre inkább "divat" nemre, korra tekintet nélkül.

3.: A meghallgatásról/kihallgatásról értesíteni kell a fiatalkorú törvényes képviselőjét (szülő) és ha van ügyvédje azt is. Ennek időpontja nincs szabályozva. Lehet eőtte néhány perccel is, de általában be szokták várni legalább az egyiket.

4.: Ha nincs aki egyből foglalkozzon velük, akkor bizony bezárják őket egy ún. előállító helyiségbe, ami gyakorlatilag egy leegyszerűsített cella. Ha nem akarják, hogy összebeszéljenek, és van elég helyiség, akkor külön zárják őket egymástól, de ez nem jelenti azt, hogy mások (azonos neműek) esetleg ne lennének bezárva. Ilyenkor elveszik tőlük azokat a tárgyakat, ruharabokat, amelyekkel kárt tudnak tenni magukban, vagy másban. Ruházatátvizsgálást végeznek, de nem szokták nagyon levetkeztetni őket. Ha viszont nincs elég előállító helyiség, akkor megeshet, hogy pl. a rendőrség folyosóján egy radiátorhoz bilincselik őket. A tárgyhoz bilincselést nem tiltják a jogszabályok, csak járműben. Rosszul felszerelt rendőrségeken az előállító helyiség gyakran egy párszor pár méteres ketrec, mondjuk egy folyosó végén leválasztva. Ez valójában olyan, mint egy állatkerti ketrec, itt tényleg rács mögött van az előállított. Ez azonban max. csak pár óra bezárást jelent.

5.: Jobban felszerelt rendőrségeken az előállíó helyiség be van kamerázva, de egyébként is be szoktak nézni néha-néha. A WC és ivás lehetősége a rendőrökön múlik. Van ahol van bent a helyiségben WC és csap, van ahol egyik sincs. Ha normálisan viselkednek kiengedik őket addig, de lehet, hogy csak bilincsben.

6.: Ha normálisak az "ügyfelek" a rendőrök többsége is normális. A pszichiátriára szállított kislány valószínűleg az eljárástól pánikolt be. Gondolom nem esett neki jól a bilincselés sem, vagy a néhány órás bezárás, már ha volt ilyen.

7.: Nagyon ritkán, csak súlyos bűncselekmények miatt. Bár ez csak tulajdon elleni szabálysértés volt, de a jogszabály lehetőséget ad rá. Bár nem feltétlen az ilyen esetekre találták ki a szabálysértési őrizetet.

8-9.: Az őrizet kihirdetése után elviszik őket orvoshoz, ahol az orvos megállapítja, hogy fogdába zárhatók-e. Az esetek 99%-ában igen, csak akkor nem, ha szemmel láthatóan súlyos beteg, vagy mondjuk fertőző. A szállításkor - ha addig nem is - már szinte biztos, hogy megbilincselik őket. A vizsgálat után irány a fogda, az ahol éppen van hely. Természetesen mindvégig bilincsben. A bezárás előtt (befogadás) itt már jobban átnézik őket, le is szokták vetkeztetni, de csak azonos nemű őr, rendőr. Az önakasztás miatt jelen esetben valószínűleg a harisnyát is levetették. A cellában itt már van bent csap és WC. Fitakorút csak fitalkorúval lehet összezárni, persze azonos neműeket és őrizetest is csak őrizetessel. Azt nem tudom, hogy a bűnügyi őrizeteseket és a szabálysértési őrizeteseket össze lehet-e zárni egymással. Jó esetben egyedül, vagy nagyon kevesen vannak egy cellában, rossze esetben akár 10-15-en is. Előfordulhat, hogy egyébként "profikkal" kerülnek össze, de nem valószínű. Innen szintén bilincsben viszik a bírósági meghallgatásra. A bilincselés egyébként mindkét fél (őr-fogvatartott) érdeke, mert senkinek sem hiányzik egy szökési, támadási, önkárosítási kísérlet. Bár a fogvatartott nyilván nem örül a bilincsnek még akkor sem, ha nem akarja a fentieket megtenni.

10.: Nem tudom.

A kislányok őrizetbe vétele szerintem túlzás volt, nem az ilyen esetekre találták ki ezt a lehetőséget. Morbid látvány volt amikor a bíróság folyosólyán is megbilincselt kézzel várakoztatták őket a hozzátartozóik körében. Ráadásul a felvételeken látható volt, hogy az egyiknek a bilincs teljesen elszorította a csuklóját. Simán látszott a bilincs nyoma rajta. Máshol azt lehet olvasni, hogy a bíró még a meghallgatáson sem vetette le róluk a bilincset, pedig joga lett volna hozzá. Amúgy nagyobb büntetés volt nekik a két nap fogda és a bilincsben szállítgatás, mutogatás ország-világ előtt, mint amit a végén kapnak majd. Ők még kislányok, nem rajtuk kellett volna elverni a port.
Leslie75 2010.10.19 21:42:26
@Hercule Poirot: Nincs mit. Engem felháborít a dolog, ahogy a kislányokkal bántak. Persze nem kell lopni sem, de ettől sokkal súlyosabb cselekményeket elkövetőket sem kezelik így. Gondolok itt az őrizetbe vételre, a vele járó fogdára és bilincsben tartásra. Ettől már csak az lett volna morbidabb, ha a lányokra bilincsövet és lábbilincset is tettek volna.
A Homár már hallott olyanról, amikor a rendőrség egy néhány hónappal korábban befizetett bírságot próbált börtönnel fenyegtve újra behajtani (fogalmuk sincs, mi van), de ez azért viccesebb. Helgához ugyanis reggel 5-kor csengetett be két kolléga, hogy akkor most mehet letölteni…..