Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tivolic

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszerű gyerek vagyok, már az óvodában is szalonna volt a jelem. Az én szótáramban van olyan, hogy kapitalizmus, ami nagyjából azt jelenti, hogy az embereket nagyjából békén hagyják, ők meg többnyire iparkodnak, igyekeznek dolgozni, termelni, tanulni, vállalkozni, egyről a…..
Tivolic 2009.03.12 05:52:23
A dolog lényege, hogy nincs olyan, hogy "A Kapitalizmus". Van ennek valamiféle ideologizált változata, ami megjelenik a XIX. századi klasszikus közgazdászok műveiben (pl.: Adam Smith: Nemzetek gazdagsága), de az itt leírt kistulajdonra épülő szabadversenyes kapitalizmus a gyakorlatban igazából soha nem is létezett. (ebben egyetértek KA-Steve-vel). Már a XIX. században is hatalmas konszernek és monopóliumok jöttek létre, pedig akkor az állami szabályozás és "társadalom mérnökösködés" még gyerekcipőben járt. Manapság pedig egyes globális vállalatok éves árbevétele meghaladja egy-egy szegényebb ország éves össz-GDP-jét, és ehhez sem kell semmiféle mérnökösködés, csak egyszerű üzleti racionalitás.
A kapitalizmus mindig más intézményi környezetbe ágyazódik, és ettől függ, hogy az általánosan igaz "iparkodás" meg "igyekezet" konkrétan milyen formákban ölt testet. Pl.: a globális vállalatok létrejöttéhez a globális pénzügyi intézményrendszer kiépülése és a tőkemozgások állami szabályozásának leépítése minimum követelmény.
A másik, hogy az IMF mindennel vádolható csak azzal nem, hogy a "több állam" és a "magasabb állami szabályozás" elvet alkalmazza. Ennek pont az ellenkezője igaz: amikor valamelyik állam rászorul a segítségére, akkor általában az állami kiadások lefaragását, a bürokratikus piacszabályozás leépítését kéri a segítségért cserébe az IMF (lásd Mo. esetében is), mert azt gondolja, hogy hosszabb távon ez szolgálja az adott gazdaság érdekét is.
A neoliberalizmus egy gazdaságelméleti fogalom, és ezt összekeverni valamiféle baloldali indíttatású társadalom-mérnökösködéssel, olyan színtiszta butaság, mint ahogy egy rúd szalonna színtiszta zsír. Neoliberális gazdasági elveket általában a politikai jobboldalon állók vallanak (lásd: USA).