Regisztráció Blogot indítok
Adatok
programozo

73 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasók!Úgy döntöttem, hogy az informatikus blogon saját bejegyzéseimen kívül mások cikkeit is közzéteszem. Informatikus hallgatók vagy már informatikusként dolgozók leveleit várom főleg a felsőoktatás és az informatika kapcsolatáról, munkahelyeken (itthon és akár…..
A témáról érdemes elolvasni az alábbi cikket a felvi.hu oldalán. Címnek nem feltétlen ezt adtam volna az írója helyében, ugyanis a "Bachelor vagy Master diploma?" kérdést taglalja, amivel kapcsolatban még mindig csak találgatnak a fejvadászok, a cégvezetők,…..
programozo 2009.12.27 09:14:21
@Zed_911: Lehet, hogy frissdiplomásként sehol sem veszik figyelembe, hogy milyen papírod van, de a későbbi előrelépési lehetőség valószínűleg könnyebb lesz egy mesterszakos végzettséggel. A tapasztalatot MSc után is meg lehet szerezni, ugyanúgy, mint BSc után, majdnem mindegy, hogy 40 évet dolgozik az ember vagy 38-at, sok mindenről nem marad le. A levelezős munkarend is megoldás lehet, egyelőre többen is választják ilyen formában a mesterszakot...
Röviden összefoglalnám a három szak jellemzőit, előnyeit és hátrányait. A programtervező informatikus egy jó és versenyképes szak szerintem, bár elég tömény. A matematikai rész húzósabb, de informatikai kurzusokból is van komoly felkészültséget igénylő. A szak neve a régi…..
programozo 2009.12.12 17:27:40
@acstimi: Nálunk egy év alatt 30 kreditet kell azt hiszem teljesíteni ahhoz, hogy ne soroljanak át költségtérítésesre. A Miskolci Egyetemen ezt nem tudom pontosan hogy van, érdemes lenne valami specifikusabb helyen érdeklődni ezután, pl. az ME tanulmányi osztályán...
programozo 2009.12.17 15:56:46
@aleeexa: Biztos így van. De valszeg a PTE-n is nehezebb a programtervező szak. Mondjuk Pécsen a közgáz is kemény, az sem lehet könnyű. Te egyébként ilyen nehézségű képzésre számítottál, amikor gazdinfóra mentél?
Most ezt ne vedd sértésnek, de a többség azt gondolja, hogy "ó, gazdinfó milyen könnyű lehet, biztos tanulunk egy-két gazdasági tárgyat meg pötyögünk egy kicsit a gépen..." Megmondom őszintén, én is kb. hasonlót képzeltem el középiskolásként, de most már én is látom, hogy gazdinfón is ugyanúgy van kemény matek meg programozás...
Ma már ott tartunk, hogy egy jó informatikusnak egy diploma sajnos nem feltétlen elég, nemzetközileg elismert minősítéseket érdemes szereznie, ha komolyan gondolja a pályafutását. Nem ereszteném túl hosszúra ezt a posztot, két fő csapásirányt mutatnék be (pontosabban mutat be…..
Gondoltam írok egy újabb bejegyzést a programozási nyelvekről. A helyzet nem sokat változott az előző posthoz képest, a Tiobe júliusi felmérése szerint sem sokat módosult a rangsor. Persze ez rövid időintervallum alatt nem is igazán érzékelhető, hosszabb távon viszont…..
Az SZTE-TTIK "suliújságja" úgymond a havonta megjelenő NewTone magazin. Az idei első, szeptemberi számban egy egész érdekes interjú olvasható egy már végzett informatikus hallgatóval az elhelyezkedéssel kapcsolatban, szerintem érdemes átfutni... Az újság ezen cikkhez…..
A legtöbb felősoktatási intézményben holnap kezdődik a 2009/2010-es tanév őszi szemesztere. Idén összesen több, mint 106 ezer gólya kezdheti meg felsőfokú tanulmányait (normál és pótfelvételivel együtt ez kb. a jelentkezők 87%-a). Lassan tényleg eljutunk oda, hogy aki…..
Az SZTE-TTIK-s tanárok és kutatók TudósBlog-jának alábbi cikke ihletett arra, hogy én is írjak a témával kapcsolatban. A hozzászólók között kisebb vita alakult ki a témával kapcsolatban, érdemes átolvasni (ráadásul igen magasröptűek a kommentek). A cikk magas…..
programozo 2009.08.24 22:57:20
@junkri: Erről valóban nem sokan tudnak, én sem tudtam. De pozitív, hogy már középiskolásoknak is van lehetőségük tehetséggondozó programban részt venniük. Azt sem tudtam, hogy adott felvételi pontszám felett automatikusan be lehet kerülni az egyetemi tehetséggondozásba, azt hittem csak a felvételin keresztül lehet bejutni. Mindenesetre grat és sok sikert az egyetemhez!
A minap olvastam a cikket a delmagyar.hu-n a témával kapcsolatban. A kis felmérés eredménye nem túl meglepő. A humán szakon végzettek nem, míg a reál szakon végzettek találnak munkát. Informatikusok esetében nem ritka, hogy már egyetem mellett is dolgoznak, még mindig…..
Sajnos mostanában nem igazán van időm és energiám bejegyzéseket írni, de azért egy-két érdekes cikket belinkelek. Talán felesleges is hozzájuk a kommentár, minden cikk magáért beszél... Milyen esélyeink vannak a munkaerőpiacon? Munkaerőpiacon az első bolognai diákok…..
Múlt hét csütörtökön, július 23-án este megtörtént a vonalhúzás, azaz megállapították a 2009-es felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A ponthatárok jelentős módon növekedtek, ami nem csoda, hiszen majdnem egynegyedével többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe,…..
A felvi.hu cikke ösztönzött arra, hogy én is írjak egy bejegyzést a témához. Nagyon sok véleményt hallottam és olvastam már azzal kapcsolatban, hogy az alapszintű diploma után vajon dolgozni éri-e meg elmenni avagy mesterszakon folytatni a tanulmányokat. Mindent összevetve…..
programozo 2009.07.08 12:15:33
@stchez: Grat a végzéshez! Főállásban hogy tudtál suli mellett dolgozni? Csak részmunkaidőben, nem? Mert ha legalább napi 8 órában dolgozik az ember egyetem mellett, akkor nem kevés évet csúszik szerintem...
programozo 2009.07.08 12:30:01
@stchez: Az igen, minden elismerésem...
Mint látható, megújult a blog arculata. Egy új, a réginél tetszetősebb témát szabtam testre, remélhetőleg elnyeri az olvasók többségének tetszését. Aki esetleg véleményezni szeretné, az egy ezen bejegyzéshez tartozó komment formájában megteheti.A blog indulása óta…..
programozo 2009.07.01 08:42:40
Bizonyos időközönként megrendezik az "Informatika a felsőoktatásban" nevezetű konferenciát, amelyen több száz szakember tárgyal az informatikus képzés helyzetéről a felsőoktatásban. Így volt ez 2008 augusztusában is, amikor is 350 hazai szakember vitatta meg a dolgokat…..
A minap olvastam az x+1-edik cikket avval kapcsolatban, hogy egyre több cég keres megfelelő munkaerőt a különböző közösségi site-okon. Ez egyelőre még csak külföldön (főleg az USA-ban) nagy divat, de itthon is egyre inkább kezd elterjedni ez a modern és nem túl…..
Idén sem változik a felvehető államilag finanszírozott hallgatók összkeretszáma; 2009 szeptemberében is közel 56 ezer diák kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban. Fontos megemlíteni, hogy ebben nincs benne a költségtérítéses helyek száma, ami még további 30-40 ezer helyet…..
Azt hiszem Pálinkás József, az MTA elnöke teljesen jól látja a hazai felsőoktatási rendszer jelenlegi helyzetét. Az elnök a Baross Gábor Társaság rendezvényén beszélt a rendszer problémáiról, amit az origo.hu is összefoglalt röviden. Egyrészt valóban megpróbáltak…..
A diakkapu.hu is megírta, hogy sokba kerül a diploma megszerzése. Itt mondjuk én az anyagiak mellett a befektetett munkát és energiát is kiemelném, hiszen ilyen szempontból is sokba kerül egy diploma. Persze az egyetem alatti anyagi ráfordítások között is vannak fokozatok: a…..
A felvi.hu május második felében közzétette a mesterszakos jelentkezések részletes statisztikáit. Ebből kiderül, hogy a tanári képzés nagyon népszerű, a természettudományi, műszaki, ill. informatikai szakok viszont kevésbé. A pedagógiai területen kívül még főleg…..
programozo 2009.06.16 10:22:20
@azbest: Sajnos tényleg eszméletlen nagy a szórás, de nem igazán lehet ellene mit tenni. A ttk mindig ilyen volt: nem bekerülni nehéz, hanem elvégezni!

A bosszantó valóban az, hogy még záróvizsgán is van szórás. Pedig azt hinné az ember, hogy ha valaki már eljut odáig, azt próbálják átrugdosni. Sajnos nem...
Akit pedig meghúznak záróvizsgán, az nyilván keres valami munkahelyet, hogy addig is hasznosan töltse az idejét. Hiszen egy vizsgaidőszakban csak egyszer lehet záróvizsgázni. Ezt nem tudom, hogy ki találta ki, de nagyon okos ember volt, az biztos. Ha pedig beválik a munkahely, nyilván elmegy a kedve a mesterszaktól...

Az utolsó gondolatra is reagálnék. Igen, már 2005-ben elindult a pti bsc szak, összesen 37 embert vettek fel nappalira (27 államist és 10 költségtérítésest) és 59 embert levelezőre (29 államist és 30 költségtérítésest). Akkor 117 pont volt a ponthatár a 144-es rendszerben. Ilyen magas ponthatár azóta sem (és szerintem előtte sem) volt szegedi infó szakon. Tehát abban az évben a "krém" (mármint az okosabbak) bsc-re jelentkezett, nem pedig a régi ptm-re. (Ami egyébként számomra rejtély, hogy miért, hiszen miért jó külön megcsinálni 3+2 évet, mikor az sokkal nehezebb, mint egyben az 5 év?). Na mindegy, a lényeg, hogy abból a felvett 37+59=96 főből tavaly nyáron 5-en vehettek át pti-s diplomát. Ez nem túl sok, de ha azt nézzük, hogy idén kb. ugyanennyien végeznek ezen a szakon a felvett 220 nappalis és 74 levelezős hallgatóból, akkor az előző 5/96-os arány mégiscsak jobb...
Hivatalos források:
www.inf.u-szeged.hu/oktatas/felveteli/esemenyek.html
sztealmamater.hu/portal/108759;Diplomaoszto_es_dijkioszto_unnepseg_az_SZTE_TTIK_n___2008.page
A techline.hu összegyűjtötte a napjainkban tíz legjelentősebb és legelterjedtebb IT-trendet. A lista szerintem nem meglepő. Szívesen olvasnék hasonló cikket mondjuk csak konkrétan a szoftverfejlesztésről is, bár arról is vannak elképzeléseim. Azért ez a lista is hasznos,…..
Az ismert videó-megosztó portálon egy aranyos kisfilmet láttam. Mondjuk ha belegondolunk, hogy ez a videó a hazai felsőoktatás lényegét foglalja magában röviden és tömören, akkor már nem is biztos, hogy annyira aranyos. Persze a helyzet nem ennyire sarkos, de van benne valami.…..
programozo 2009.06.12 16:15:24
@makoivoros: Igazából a kétszintű érettségi rendszerének szerintem nem sok köze van ahhoz, hogy akárki bekerülhet a felsőoktatásba. Egy lassabb folyamat során szépen tömegesítették a felsőoktatást és ma már egy sima érettségivel szinte bárki lehet egyetemista (persze nem akárhol). Az egy dolog, hogy közben bevezették a kétszintű érettségit (persze ettől még hozzájárulhatott ez is), de nem hiszem, hogy ez volt a fő ok.
A politikát pedig inkább hagyjuk... :-)
programozo 2009.06.13 19:59:52
@ppppalika: Elnézést, kicsit pontosítanék, ha nem gond. Idén 89 ezer diák érettségizett és 56 ezer államilag finanszírozott helyet biztosítanak a felsőoktatási intézmények (és ebben még nincsenek benne a költségtérítéses helyek). Magyarán szinte minden végzett középiskolást fel tudnának venni az egyetemek és a főiskolák. Persze nyilván vannak olyanok, akik nem egyből érettségi után felvételiznek (ők olyan 10-15 ezren vannak), ez a létszám még hozzájön az előbbi számhoz. Persze az érettségizők közül pedig messze nem jelentkezik mindenki a felsőoktatásba, tehát valóban nem túlzás azt állítani, hogy minden jelentkezőt felvesznek. Ezt a tavalyi ~90% körüli bejutási arány is megerősíti.
Azért az szerintem érdekes, hogy míg egész Nagy-Britanniában kb. 110 felsőoktatási intézmény van, addig hazánkban közel 80 működik. Csak azért furcsa, mert Nagy-Britanniában hatszor annyian élnek, mint Magyarországon. Persze egy-egy egyetem jóval nagyobb létszámú is lehet kinn, mint itthon, de a különbség még így is számottevő.
Egyszerűen nincs szükség ennyi egyetemre, főiskolára és hallgatói státuszra sem...
A frissdiplomas.hu oldalon hasznos információk olvashatóak pályakezdő frissdiplomások számára. Nekem a munkaerőpiaci körkép menüpont írásai és multimédiás anyagai tetszettek, többek között olvashatunk a munkaerőpiac felvevőképességéről, az elhelyezkedésről, a…..
programozo 2009.06.07 20:28:30
@makoivoros: Tudom, hogy nem mostani, de sokat nem jelent. A helyzet kb. most is ugyanez. Sajnos...
Az egész felvételi rendszert áttekinti ősszel a Magyar Rektori Konferencia - tudta meg a Népszava. A lap keddi számában idézi Rudas Imrét, a testület elnökét, aki azt mondta: bár az, hogy azoknak, akik egyetemen, főiskolán akarnak tanulni, kötelezővé kellene tenni az emelt…..
Az MTV Záróra című műsorában már két világhírű matematikussal is beszélgettek, Szemerédi Endrével és Lax Péterrel. Mindketten rendkívül elismertek a szakmájukban, számos díjat tudhatnak magukénak. Szerintem mindkét videót érdemes megnézni, akit pedig kicsit is érdekelnek a…..
Az Educatio Kht. nyilvánosságra hozta a felsőoktatási intézmények népszerűségi listáját az idei felvételi jelentkezések alapján. A lista megtekinthető a felvi.hu oldalán. Mint ahogy írják is, a bolognai rendszer nyertesei valóban a nagy, hagyományos tudományegyetemek…..